Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Un amfiteatru din cadrul Universității Pitești va purta numele regretatului profesor Gheorghe Ceaușu. Conducerea Universității a luat această decizie în semn de prețuire față de profesorul argeșean prin mâna căruia au trecut numeroase generații de actori.

 Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Pitești în cadrul proiectului Respect pentru Valorile Argeșene inițiat de Consiliul Județean Argeș. Profesor universitar doctor Gheorghe Ceaușu considerat de mulți ,,mentorul artiștilor” s-a născut la 11 august 1931 în județul Argeș. A urmat cursurile Liceului I. C. Brătianu din Pitești și a absolvit Facultatea de Filosofie din București. Din anul 1976 era doctor în estetică. A fost Cetățean de Onoare al Argeșului și Muscelului. A fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa. A predat, timp de aproape șase decenii, mai multe materii și a fost profesor pentru patru generații de artiști. A încetat din viață în aprilie 2017 și a fost înmormântat la Costești.
La eveniment, profesori din cadrul Universității Pitești și personalități din lumea teatrului au evocat personalitatea profesorului Ceaușu. De la conferință nu au lipsit actorii Bebe Cotimanis și Dan Puric. Cel din urmă a vorbit despre argeșeanul Gheorghe Ceaușu cu emoția specifică relației de prietenie care l-a legat de marele profesor.

 

Senatul a adoptat Ordonanţa de urgenţã a Guvernului privitoare la introducerea formularului unic. Documentul comasează şapte declaraţii fiscale pe care contribuabilii trebuiau să le depună, anual, la ANAF.

Termenul de depunere pentru acest an al formularului unic este 15 iunie, iar contribuabilii au posibilitatea să de pună declaraţia şi on-line, ceea ce le va aduce deduceri de cheltuieli.
Plata contribuțiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019. Evaluarea pentru încadrearea ca plătitor de CAS și CASS se va face în funcție de venitul estimat pentru anul curent. De asemenea, persoanele fizice vor avea posibilitatea de a-și rectifica declarația până la termenul de plată.

O altă noutate este legată de posibilitatea contributorilor de a depune online declarația unică.
Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a explicat că vor fi acordate reduceri în cazul în care se fac plăți anticipate.

"Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declaratie unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile fata de stat, dacă depune online și plata e anticipată”, a afirmat Teodorovici.

El a mai precizat că În cazul drepturilor de autor, S-A mers pe ideea stopajului la sursă și scutirea celor care sunt și salariați a obligațiilor de plată pentru CAS și CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală și este de bun augur celor care sunt vizați de acest nou mecanism.

Camera Deputaților a adoptat o modificare a legii Curții de Conturi. Principala noutate o reprezintă faptul că auditorii Curții de Conturi nu se vor exprima în privința oportunității investițiilor derulate de autoritățile publice locale, ci doar asupra legalității cheltuirii banului public. 
Astăzi, în ședința de plen, au fost adoptate o serie de modificări aduse legii funcționării Curții de Conturi. Aceste modificări au izvorât chiar din solicitările asociațiilor primarilor din întreaga țară și, în același timp, racordează la standardele europene de audit Curtea de Conturi. 
Curtea de conturi nu va mai stabili dacă oportunitatea investițiilor autorităților locale, ci doar legalitatea acestora. Parlamentarii au adoptat un proiect de lege inițiat de aleși de la PNL, PSD și ALDE care prevede modificări cerute de primarii din toată țara.

Conform modificării legislative, curtea de conturi nu se va mai pronunța pe oportunitatea unei investiții, ci va urmări modul în care se cheltuiesc banii după semnarea contracultui. În plus, curtea de conturi va fi obligată să stabilească prejudiciul dovedit ilicit și nu unul estimat. USR a votat împotriva proiectului de lege, în timp ce PSD, ALDE și UDMR au votat pentru. Chiar și deputații PNL au susținut proiectul, în ciuda faptului că Ludovic Orban le-ar fi cerut să voteze împreună, conform lui Daniel Zamfir. Senatul este for decizional.

Daniel Zamfir a avut o reactie vehementa pe pagina de Facebook dupa reusita din Camera Deputatilor: A trecut de Camera Deputaților Legea Curtii de Conturi! E o lege care limitează drastic abuzurile umor auditori ai Curții de Conturi și vine in sprijinul tuturor primarilor și funcționarilor publici din administrație! Îi felicit pe colegii de la PNL care n-au ținut cont de dispoziția lui Orban de a nu vota niciun proiect care este inițiat alături de PSD!
Ludovice, ești...pa ! N-ai înțeles că proiectele bune pentru oameni n-au culoare politică și eliminarea abuzurilor trebuie sa fie o prioritate pentru orice partid politic! - a scris senatorul PNL.

 

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor, prin care se propune ca persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau în weekend într-un centru de detenţie special. 

Iniţiativa legislativă a primit 170 de voturi 'pentru', 81 - 'împotrivă' şi şase abţineri.

Potrivit proiectului adoptat, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu executarea acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar, scrie Agrepres.ro.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: măsura de executare fracţionată a pedepsei privative de libertate - în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar; măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate; măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, prevede textul adoptat.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate pentru săvârşirea unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei şi nici persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie - pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă - şi cele aflate în stare de recidivă.

Executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate se face cu supraveghere din partea lucrătorilor din MAI, cu sau fără brăţară electronică.

Executarea fracţionată a unei pedepse constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat în acest scop.

Regimul mixt al unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

Ministerul Justiţiei implementează dispoziţiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, în cel mult 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în condiţiile prezentei legi, va dispune stabilirea unei măsuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fără a fi sancţionate, jumătate din fracţia minimă efectivă de executat în sistemul penitenciar. Hotărârea privind stabilirea măsurii alternative de executare a pedepsei sau amânarea aplicării acesteia se comunică deţinutului în termen de 3 zile de la pronunţare. În situaţia în care a fost amânată aplicarea unei măsuri alternative de executare a pedepsei, deţinutul poate contesta încheierea, în 3 zile de la comunicare, la judecătoria din raza locului de deţinere.

Hotărârea pronunţată de judecătorie este definitivă. În situaţia în care, în urma analizei, judecătorul de supraveghere amână luarea unei măsuri alternative, termenul maxim de amânare nu poate depăşi 6 luni. După această perioadă, din oficiu sau la solicitarea persoanei private de libertate, judecătorul va dispune asupra stabilirii unei măsuri alternative de executare a pedepsei. Pe durata executării pedepsei, persoana privată de libertate poate beneficia de oricare dintre măsurile alternative, mai prevede textul adoptat.

Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui proiect de lege.
Sursa video:

stiripesurse.ro facebook

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a anunţat, miercuri, la Cluj, că Inspectoratul General de Aviaţie va fi dotat cu circa zece elicoptere de căutare-salvare şi de intervenţie montană. 

"Acum va porni licitaţia pentru elicoptere şi va dura cel puţin un an şi jumătate, doi până la livrare. Urmează să se achiziţioneze elicoptere de căutare-salvare şi intervenţie montană, vorbim de 5-6 elicoptere mari şi de patru mici pentru intervenţie montană. Acestea vor fi operate de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI. Elicopterele mari vor avea patru roluri majore. Primul se referă la căutarea-salvarea în cazul în care se prăbuşeşte un avion şi vor avea toată tehnologia modernă, apoi transportul victimelor multiple, vor avea capacitatea de minimum 3-4 persoane rănite la nivel de Terapie Intensivă, al treilea rol e de transport personal şi echipamente dintr-un loc în altul şi al patrulea este de stingerea incendiilor. Cele patru elicoptere mici sunt destinate zonelor pentru salvare montană Făgăraş-Braşov, Petroşani şi zona Moldovei -Vatra Dornei-Suceava, să acoperim complet lanţul muntos", a declarat Raed Arafat, potrivit agerpres.ro.  
Pe lângă elicoptere, urmează să mai fie achiziţionate motopompe de mare capacitate, camioane, microbuze, maşini de pompieri cu scări, camere hiperbare, containere de căutare - salvare de sub dărâmături sau pentru intervenţii ale pompierilor pe mare în vederea stingerii incendiilor la nave etc. 
Potrivit lui Raed Arafat, pentru perioada 2015-2022 ar urma să fie alocate în total circa 800 de milioane de euro pentru dotarea necesară în situaţiile de urgenţă. 


România se chinuie să întinerească parcul auto, unul din cele mai vechi din Europa. Ministerului Mediului vrea să schimbe optica românilor către mașinile electrice și hibrid, dar autoritățile locale au rămas în urmă.

Programul Rabla Clasic a fost epuizat, iar o eventuală suplimentare ar putea fi făcută abia în a doua jumătate a anului. Până atunci însă, în încercarea de a introduce mașini ecologice, guvernul a venit cu programul Rabla Plus, destinat exclusiv mașinilor hibrid și electrice. Mai mult, autoritățile locale vor fi nevoite să își cumpere astfel de autoturisme. Și, după cum a anunțat ministrul Grațiela Gavrilescu la Absolut tv, există deja o societate care va instala o astfel de stație de alimentare și pe autostrada București-Pitești.

Am dat drumul programului Rabla Clasic într-o perioadă record la 15 martie. Avem o grijă deosebită pentru programul Rabla Plus pentru reînnoirea parcului auto cu autoturisme 100% electrice, unde am oferit o bonificație de 10.000 de euro și pentru autoturisme hibrid, unde am oferit o bonificație de 4500 euro.

Vestea bună este că există o societate care a depus anul trecut dosarul pentru a achiziționa din banii Fondului de Mediu o stație de alimentare pentru mașinile electrice și hibrid pe Autostrada București-Pitești. Prin AFM a fost trimisă la Bruxelles schema de ajutor de stat pentru stații de reîncărcare. Sperăm să avem avizul în următoarele săptămâni, să dăm drumul la procedură pentru agenții economici. Autoritățile locale urmează procedura și vor fi obligate să își achiziționeze astfel de stații. Le-am dat și posibilitatea să își achiziționeze mașini 100% electrice sau hibrid plug in, a precizat Grațiela Gavrilescu.

Problema celor care își achiziționează astfel de mașini o reprezintă însă stațiile de încărcare. Singurul oraș din Argeș unde pot fi găsite stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibrid este Mioveniul. Pe lângă stația de pe platforma Dacia, în Mioveni mai există o stație similară la parcarea supraterană de lângă piața Dacia și una, încă din 2015, la Primărie. La ultimele două, unde accesul este liber, încărcarea se face gratuit. Mai mult, primăria Mioveni are aprobat în planul de achiziții pentru acest an o mașină electrică sau hibrid.

 

 

În această dimineaţă, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Vâlcea au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare, în municipiul Râmnicu Vâlcea și în orașul Călimănești, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism, tentativă la înșelaciune, fals informatic și instigare la fals informatic.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 – 2018  un număr de trei suspecţi au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane care a acționat în mod coordonat pe teritoriul României, al Italiei și al Franței, în scopul obținerii de beneficii financiare pe care și le-au însușit în cea mai mare parte, persoanelor vătămate revenindu-le sume de bani modice necesare subzistenței.

Persoanele exploatate au fost recrutate prin inducere în eroare, constrângere, abuz de autoritate și prin profitare de ascendentul moral pe care cei trei suspecți îl aveau asupra victimelor. 

Din activitatea infracțională, suspecţii au  obținut peste 250.000 de euro. La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești vor fi aduse în vederea audierii un număr de 15 persoane.

De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că unul dintre membrii grupului infracţional, sprijinit de contabila unei societăți comerciale, a inserat date necorespunzătoare adevărului într-un sistem informatic referitoare la cuantumul salariului său în calitate de angajat al acestei societăți comerciale și a încercat să obțină un credit în suma de 60 000 de lei de la o unitate bancară de pe raza municipiului  Râmnicu Vâlcea.

După trei zile de luptă cu flăcările, incendiul de la Arefu a fost stins, asta și datorită faptului că în ultima zi a plouat, mai ales că unul din elicopterele care erau utilizate să stingă incendiul s-a defectat, conform președintelui CJ Argeș Dan Manu. Focul a distrus până acum 14 hectare, iar din zonă au fost evacuaţi zeci de turişti.  Sute de oameni, care erau cu maşinile pe Transfăgărășan, dincolo de barajul Vidraru, au coborât asistaţi de poliţişti. De pe versanţi cădeau pietre încinse. Peste 250 de militari, voluntari și personal civil au participat la intervenția de stingere a incendiului din Arefu. 

Flăcările au fost foarte aproape de a pune în pericol hidrocentrala din apropierea Cetățenii Poenari și chiar a Cetății. Acțiunea a fost coordonată chiar de Raed Arafat. ISU Argeș a afirmat că sunt luate în calcul trei ipoteze pentru producerea incendiului: o țigară aprinsă sau un chibrit sau utilizarea unor petarde pentru a speria urși sau chiar pregătirea unui grătar.

Cred că a fost cel mai greu eveniment din acest an de până acum din țară, dacă luăm în calcul pericolul în care s-au aflat hidrocentrala, cetatea, având în vedere zona de înaltă tensiune și zona de acces extrem de dificilă. Te cutremură că cei care erau implicați nu aveau mască de gaze. Te cutremurai să vezi pe cei care stingeau flăcările să coboare treptele pentru cinci litri de apă. Te cutremurai că în timp ce lângă cetate erau flăcări, pe malul apei era petrecere cu muzică și grătare. Erau familii cu prichindei care inhalau fum. E vorba și de educația noastră de acasă, a afirmat Dan Manu, președintele CJ Argeș.


Academicianul Dinu C. Giurescu a murit marți, 24 aprilie, la vârsta de 91 de ani. Potrivit apropiaților acestuia, academicialul a murit acasă, la locuința sa din București. 

Decesul a survenit din „cauze naturale”, pe fondul vârstei înaintate și a unor afecțiuni vechi, potrivit primelor informații. Giurescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a fost operat pe cord în 2014 la o clinică Sanador din Capitală. Operația a durat 12 ore și a fost coordonată de medicul Horațiu Moldovan. 

Academicianul suferea de disecţie acută de aortă, o situaţie clinică în care cel mai important vas de sânge din organism - artera aortă, care pleacă de la inimă şi hrăneşte cu sânge întregul organism - se fisurează, punând în pericol viaţa pacientului. Intervenţia chirurgicală a avut un caracter de maximă urgenţă şi a constat în înlocuirea arterei aorte la ieşirea ei din inimă şi a arterelor carotide care alimentează creierul.

 
 

Un piteștean, Dan Pavel, a realizat o Medalie a Centenarului Marii Uniri ce va fi oferita la 100 de personalități de pe glob, dar și românilor din țară și din diaspora. Medalia a fost realizată la comanda Societății Creștine Dorul, care activează de 115 ani și care reunește diaspora din Statele Unite ale Americii.

Medalia Centenarului a fost creată în ediție limitată de 100 de exemplare și a fost supervizată de un staff academic al societății diasporei de peste Ocean. Printre personalitățile lumii care o vor primi se numără președintele SUA Donald Trump, cancelarul Germaniei Angela Merkel, regina Elisabeta a II-a și președintele Frantei-Emmanuel Macron. Tot Dan Pavel a creat și logoul societății dorul. Medalia, din tombac suflată cu aur de 14 karate, va fi însoțită și de un pergament, iar creatorul ei a primit de la fundația din SUA moneda cu numărul 7 pe care o va oferi pentru expunere Galeriei Ilfoveanu din Pitești pe perioada celebrării Centenarului. De remarcat că, deși valoarea numismatică este uriașă, piteșteanul a acceptat să o realizeze gratuit, fiindu-i recunoscute doar drepturile de autor. El a și refuzat o ofertă de aproximativ 50.000 de euro pe care a primit-o de la un colecționar. Dan Pavel, un expert român în branding care a realizat peste 100 de branduri înregistrate la OSIM şi aproape 1.000 de logo-uri, inclusiv logo-ul folosit de Primăria Pitești pentru Simfonia Lalelelor. Medalia va fi insotita de un pergament realizat in conditii grafice exceptionale si va include, atat in romana, cat si in engleza, o prezentare a semnificatiei Centenarului Marii Uniri si un tabel cu 100 de romani celebri pentru istoria lumii.

Medalia are diametrul de 70 de mm si grosimea de 6 si o greutate de aproximativ 200 de grame. Va fi livrata intr-o cutie eleganta din lemn nobil cu catifea la interior. Ea contine pe avers efigiile celor trei mari intemeietori de tara in conturul granitelor Romaniei Mari si pe revers logo-ul societatii Dorul din New York Pe latura exterioara a monedei se afla inscriptionat numarul fiecarui exemplar alaturi de citatul” Amor Patriae Nostra Lex” . Valoarea numismatica este considerabila mai ales datorita faptului ca este o editie limitata, fiind oferita unui numar de 100 de personalitati.
Dan Pavel deţine de opt ani compania Brandart şi de 20 de ani lucrează în branding. El va face parte din delegația extrem de restrânsă care va reprezenta Societatea Dorul la evenimentele dedicate Centenarului la Alba Iulia.

Am primit un telefon în creierii nopții, la ora două și mi s-a propus să realizez grafica pentru această monedă. Am cerut un răgaz, dar nu am dormit toată noaptea, știam deja că voi fi parte din acest proiect, iar dimineața, când cei de la societatea Dorul au revenit cu telefonul, am acceptat. Prima provocare a fost să realizez grafica aversului medaliei, care trebuia să conţină cele trei efigii ale Întemeietorilor României Mari. Și dacă pentru Cuza sau Regele Ferdinand am găsit mai multe surse, la Mihai Viteazul am găsit cea mai veridică reprezentare într-o stampă aflată la Viena. A două provocare a ţinut de crearea logo-ului Societăţii Dorul dispus pe Reversul medaliei.
Am propus o singură variantă la care am muncit patru zile şi patru nopţi pornind de la faptul că noua identitate vizuală trebuia să aibă relevanţă atât din punct de vedere istoric cât şi în perspectiva. Tema de baza a fost alegerea unui format cu o personalitate vizuală fără echivoc pentru a relevă semnificaţia cuvântului DORUL. Se ştie că are sens numai în limba română neavând o traducere profundă a semnificaţiilor în nicio altă limba de pe pamânt. Un caracter arhaic românesc căruia i s-au ataşat picături de lacrimi s-a dovedit cea mai bună opţiune a formatului de text care să exprime dorul de casă. Însa nu era suficient. Nu suferinţă este singură experienţă a poporului român care este recunoscut şi pentru bucuria şi frumuseţea vieţii sau a obiceiurilor ancestrale. Modelul unei broderii de pe o ie româneasca sculptează într-un basorelief fin din lemnul crucii bucuria sărbătorilor creştine şi filiaţia acesteia cu misiunea Societăţii Creştine Dorul. De asemenea Simbolul troitei reprezintă felul în care călătorii erau întâmpinaţi la răscrucea drumurilor cu apă, pâine şi o lumânare care să le lumineze popasul. Este fundamentul ajutorului acordat celor aflaţi în pribegie şi care poartă în suflet dorul de casă. Stafful academic al societății Dorul a acceptat această variantă. A fost un proiect onorant pentru mine, care se ivește o dată în viața unui om. Vor mai fi 50 din personalitățile care vor primi aceste medalii numismatice sunt români, însă lista este ținută la secret - a precizat Dan  Pavel. 

 

 

Latest Tweets

Vide! Dan Puric și Bebe Cotimanis la Universitatea din Pitești https://t.co/vTiqeplg3Z
Camera Deputaților, vot final: Persoanele condamnate la până la 5 ani pot executa pedeapsa la domiciliu sau în week… https://t.co/ovHPt1uj1O
Anunțul făcut de Raed Arafat după incendiul de la Cetatea Poenari https://t.co/WxY3zIYyFK
Ministrul Mediului: Pe A1 va fi o stație de alimentare pentru mașinile electrice și hibrid. Mioveniul, singurul ora… https://t.co/CCYuWb8N0R
DIICOT, percheziții în Pitești într-un dosar cu prejudiciu uriaș https://t.co/FQFAliOE4r
Follow ProARGES on Twitter