Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Argșeanul Emil Constantinescu, fost președinte al României, a fost dus în urmă cu puțin timp la spital. Acesta acuza dureri abdominale și a fost transportat de urgență la Spitalul Elias. Vom reveni cu detalii.

Grupul parlamentar al USR, dar și mai mulți parlamentari de la ALDE au depus amendamente la Legea plafoanelor bugetare, pe care Guvernul Orban își asumă joi răspunderea în Parlament. Conform proiectului transmis de Guvern, pentru anul 2020 se propune un deficit bugetar de 3,6% din PIB, iar pentru anul 2021 propunerea este de 3,34%. Cei din USR și din ALDE nu au fost de acord cu aceste plafoane și au făcut propriile propuneri.

Guvernul a respins, în ședința de joi, amendamentele USR și ALDE la Legea plafoanelor bugetare, care prevedeau scăderea, respectiv creșterea deficitului bugetar pentru anul 2020.

USR propune un amendament la legea plafoanelor bugetare prin care deficitul din anii următori să nu fie mai mare de 3%. „Creșterea previziunii de deficit peste limita de 3% este o greșeală. Deficitul va fi finanțat prin datorie, ceea ce va crește dobânzile pentru mediul privat și va devaloriza moneda națională. Guvernul trebuie să se încadreze într-o anvelopă bugetară sustenabilă”, se arată în expunerea de motive a amedamentului USR.

Deputații Andrei Gerea și Varujan Vosganian și senatorul Ion Popa de la ALDE au depus un amendament la legea plafoanelor bugetare în care cer deficit de 4% în anul 2020, adică cu aproape 0,4% mai mare decât propunerea guvernului, sumă care ar trebui direcționată către investiții. De asemenea, ALDE cere un deficit de 3,6% din PIB în 2021.

„Și la nivelul Uniunii Europene se discută din ce în ce mai apăsat cu privire la renunțarea la acest plafon de 3% al deficitului și lucrurile sunt destul de evidente. În momentul în care și la nivelul UE se constată o anumită încetinire a economiei, cei de acolo se gândesc să renunțe la acest plafon. Atunci când le este necesar, nu mai sunt atât de stricți cu regulile pe care le-au impus întregii Europe.

Noi am spus, nu o dată, că este nevoie câteodată să privim acest deficit cu mai multă relaxare, iar dacă depășirea deficitului este făcută pe baza investițiilor, nu din cauza consumului, pur și simplu vrem să avem un program investițional și vrem să îl ducem la bun sfârșit, toată lumea solicită investiții în infrastructură, că vorbim de infrastructură rutieră sau energetică, sau cea din sănătate, atunci nu avem altă posibilitate de a face aceste investiții într-un timp scurt. Sigur, putem să așteptăm ani de zile și să facem câte puțin în fiecare an. Dar avem și această posibilitate a unui deficit mai mare pe o perioadă scurtă de timp, nu trebuie să o lungim la nesfârșit, dar trebuie să avem un deficit care să ne permită rezolvarea unor probleme ale țării. Aceste probleme țin clar de investițiile în infrastructură. Pentru asta e făcut amendamentul și sper să fie acceptat”, a afirmat depuatul de Argeș Andrei Gerea.
Sursa video: Digi 24
 


Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea anunţă că podul barajului Pitești – Prundu va fi ȋnchis circulaţiei rutiere ȋn perioada 14-16 decembrie. Acest pod a devenit, după reabilitare, extrem de circulat, fiind folosit ca alternativă pentru ajungerea mai rapidă în Ștefănești.

 De sâmbătă 14 decembrie 2019, ora 8.00 până luni, 16 decembrie 2019, ora 7.00, podul barajului Pitești – Prundu va fi închis circulației autovehiculelor. Măsura a fost necesară pentru realizarea unor lucrări cuprinse în proiectul de reabilitare a barajului pe care Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea l-a derulat. 

Având în vedere că în ultimii ani acestă rută a devenit o alternativă pentru intrarea și iesirea din oraș spre zona Ștefănești,  Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea a luat măsuri pentru finalizarea în timp scurt a lucrărilor.

Reamintim că prima în anul 2018, pentru prim dată de la construcția barajului, au fost efectuate lucrări majoare pentru readucerea obiectivului în parametrii proiectați. Consolidarea a vizat realizarea unei noi suprastructuri, execuția unei plăci de suprabetonare și o hidroizolație pe întreaga suprafață a platformei podului dar și lucrări la infrastructura construcției.

 

 

Joi seară, în cadrul Galei Smart City Industry Awards - ediția a 4-a, Institutul pentru Libertate și Democrație a primit premiul special pentru generarea unei viziuni privind dezvoltarea României pentru proiectul "România - Orizont 2030". Cel care a reprezentant ILD a fost fostul ministru Cristian David. Proiect "România - Orizont 2030 este dezvoltat împreună cu Re:Start România. Momentul a fost marcat și de chestorul Camerei Deputaților, deputatul de Argeș Andrei Gerea.

Tragedie în Pitești, lângă Școala Nr. 11. din Craiovei. Un bărbat în vârstă de 49 de ani a consumat alcool după care s-a urcat la volan. A fost însă o zi fatidică, pentru a acesta a lovit un alt bărbat,  de aproximativ 70 de ani, care era pe trecerea de pietoni.

Testat cu aparatul etilotest, bărbatului i-a rezultat rezultatul o valoare de peste 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat, astfel c-as-a ales cu dosar penal pentru ucidere din culpă, dar și pentru conducerea autoturismului sub influența alcoolului.

 

Orașul Mioveni a devenit aproape celebru în toată țara datorită iluminatului excepțional de sărbători și are mari șanse să ajungă un centru de interes major în ceea ce privește Târgul de Crăciun pe care primarul Ion Georgescu a înțeles că trebuie realizat cu bun gust și rafinament ca să poată fi numit astfel.

Ajuns la cea de-a patra ediție, Târgul de Crăciun de la Mioveni își deschide porțile astăzi,  12 decembrie,începând cu ora 17.00 și va rămâne deschis până pe 15 decembrie. La Târgul de Crăciun de la Mioveni oricine poate participa la spectacole de muzică susținute de artiști consacrați și se poate bucura de o atmosferă potrivită cu frumusețea Sărbătorilor de Iarnă.

Evenimentul a debutat grupurile de colindători ale Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, Corala „Sfânta Maria” a Centrului Cultural Mioveni și Corul Filarmonicii Pitești.

Evenimentul va aduce pe scena de la Mioveni, în perioada 12-15 decembrie, artiștii de la Ansamblul Balada Humorului, Marcel Fota, Wendell, Nicolae Datcu, Amna, Alina Eremia & Band, Nicolaeta Oancea & Band, Sandra N, Randi & Band. Prezentator este cunoscutul om de televiziune Cătălin Măruță.

Sursa Video: Facebook, via Mioveni Argeș

Studenții de la Jurnalism din cadrul Universității din Pitești au celebrat într-un mod cu totul inedit Crăciunul. Ei au îmbinat tradiționalul cu tehnologia modernă utilizată în meseria pentru care se pregătesc în cadrul unui proiect intitual Secret Santa. Acțiunea studenților a fost susținută de conf.univ.dr. Georgiana Drăghici și s-a derulat sub sloganul anul 2019, "Informația înseamnă putere."

Așa se face că a venit și Moș Crăciun, însă tradiționalul brad a fost confecționat și împodobit cu obiecte neconvenționale. Ghirlande din telefoane, beteală din bandă magnetică, globulețe din casete video și audio, acestea au fost accesorile folosite pentru împodobit. Nu au lipsit nici microfoanele, aparatele foto, camerele video și alte dotări utilizate în practicarea meseriei de jurnalism.

Și nu doar Moșul a fost colindat de studenții de la Jurnalism, ci și cadrele universitare care s-au implicat în acțiune - Delia Duminică, Elena Popescu, Carmen Nicolescu și, desigur, pe Remus Cârstea, cel care a și coordonat din punct de vedere tehnic întregul eveniment.

A fost, într-un fel, modul inedit al studenților de la Jurnalism din cadrul Universității din Pitești a le ura tuturor un Crăciun fericit!

Sursa video: Pro Media TV

Un amănunt care nu a fost surprins de presă de la Colegiul Prefectural de ieri a fost legat de un moment extrem de interesant, mai ales în contextul în care USR și mai mulți lideri PNL vorbesc din nou despre o încercare de forța modificarea legii electorale, astfel încât alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin. Acest deziderat este unul vital pentru PNL și USR-Plus care speră că astfel vor reuși să cucerească un număr cât mai mare de primării conduse acum de social-democrați.

La un moment dat, deputatul USR Ionuț Moșteanu a încercat să se erijeze într-un mic lider al județului și le-a atras atenția primarilor să apeleze la el pentru a le rezolva diverse probleme, pornind de la diferite probleme cu legea ANI, și să nu mai apeleze la parlamentarii PSD. Asta, în contextul în care USR nu are niciun primar, iar majoritatea primarilor și parlamentarilor aleși în Argeș sunt social-democrați.

La această incursiune făcută de Ionuț Moșteanu, deputatul PSD Mircea Drăghici a intervenit și a menționat că retrăiește momentele în care era alți parlamentari USR au încercat să îi blocheze intervențiile din plenul Parlamentului doar pentru că era parte într-un proces, proces în urma căruia atât deputatul PSD cât și peste 40 de primari au fost achitați în întregime și care a devenit unul din cele mai mari eșecuri ale DNA. Mi-aduc aminte de acele momente și parcă le retrăiesc acum. "Nu ne mai ajunge prin ce am trecut noi, din acel dosar, catalogați pe nedrept penali, că am suferit politic și mai ales personal atâția ani, că doi dintre foștii noștri colegi au murit din cauza stresului la care au fost supuși, deși nu numai că nimeni nu ne-a declarat vinovați, dar instanța a stabilit că nici nu au existat acele acuze. Acum, dragi colegi, nu mai avem voie nici să vorbim!", s-ar fi adresat deputatul PSD primarilor.
Și pentru că tot a primit o minge la fileu din partea puterii, Mircea Drăghici a produs un mic cutremur, nu neapărat prin poziția adoptată la nivel județean, ci mai ales prin atitudinea care foarte probabil se regaseste și la nivel național. Mircea Drăghici a susținut că, din postura sa de Parlamentar, are și datoria de a se consulta cu Primarii pentru a le duce mai departe doleanțele în Palatul Parlamentului, moment în care a întrebat primarii cum văd organizarea alegerilor, dacă sunt de acord cu alegeri într-un tur sau în două tururi. Iar răspunsul a fost în unanimitate, adică inclusiv din partea primarilor PNL, că se dorește menținerea formatului cu alegeri dintr-un singur tur! Ca atare, Mircea Drăghici le-a transmis celor doi parlamentari de la PNL și USR să facă bine și să transmită în plenul Parlamentului, dacă se va încerca în vreun fel modificarea legislației, că în Argeș niciun primar nu vrea alegeri în două tururi de scrutin, nici măcar primarii PNL.

Traficul a fost blocat minute bune în zona Spitalului Militar din Pitești de un accident rutier cu trei mașini.

Șoferul unui Ford Mustang GT a intrat pe contrasens și a lovit in Porsche Cayenne condus de Alexandra Penescu, fiica lui Cornel  Penescu, și un Logan.

Cel mai șifonat a ieșit Loganul, însă facturile cele mai mari la service vor fi în contul celor doi bolizi de lux.

Din primele informații niciunul din cei aflați în cele trei autoturisme nu au suferit răni importante.

Orban a decis și l-a dat afară pe Emilian Dragnea, provenit din PSD,  din funcția de prefect. Cu toate acestea, guvernul nu a numit un nou prefect, astfel că aceste atribuții au fost preluate deocamdată de subprefectul Adrian Bughiu, provenit din ALDE. 
Deși în predă au fost vehiculate mai nume din partea PNL, cel mai probabil viitorul prefect va fi Emanuel Soare, proaspăt intrat în PNL Argeș, în prezent prorector Universitatea Pitesti.

Emilian Dragnea s-a numărat într-un calup de 20 de prefecți demiși. Dragnea se poate întoarce la Casa de Asigurări de Sănătate, de unde a fost detașat la Prefectura Argeș. Emilian Dragnea era subprefect din aprilie 2016. În perioada 1999-2005 şi septembrie 2015-aprilie 2016, Emilian Dragnea a fost preşedintele CAS Argeş. A fost numit prefect în urmă cu trei ani, pe 16 martie.