Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Votul meu n-a fost determinant, n-a fost vot cu însușire de foloase materiale. Un asemenea proiect nici nu mai venise în Consiliul Local, de atunci nici n-a mai venit, căci contractele, ca de exemplu acesta, se încheie la Centrul Cultural, fără ca eu să știu, sau Consiliul Local, că așa prevede legea… M-am băgat în seamă să votez, fără să știu ce fac.
Instanţa a constatat ceea ce trebuia să constate: prostia din capul meu! M-a costat nouă ani de procese, de rapoarte, de metri cubi de hârtii, de avocaţi şi alte cheltuieli. Mai presus de toate, m-a costat liniştea mea personală şi a familiei mele!, a declarat primarul Cornel Ionică. Această declarație a determinat răbufnirea avocatului Liviu Stancu în cadrul Interviurilor Proarges.ro. Fostul secretar de stat în ministerul Justiției a afirmat că după 30 de ani, are senzația că nimic nu s-a schimbat, primarul Piteștiului amintindu-i de reacția  lui Tudor Postelnicu, fostul şef al Securităţii în timpul regimului comunist şi ministru de Interne în decembrie 1989

Cornel Ionică a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dat fiind faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni, 1 octombrie, recursul formulat de primar împotriva sentinței Curții de Apel Pitești din octombrie 2016, prin care se constata că acesta s-a aflat în conflict de interese, primarul Piteştiului, Cornel Ionică, a anunţat că ar mai avea o cale de atac.

Cornel Ionică a fost declarat în conflict de interese după ce, în 2016, ANI a concluzionat că: „În perioada exercitării mandatului (de viceprimar, n.r.) 2008-2012, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Piteşti, din 24 septembrie 2009, având ca obiect validarea unor protocoale încheiate între Centrul Cultural al municipiului Piteşti cu societăţi comerciale la care ginerele său este asociat şi administrator (prin validarea protocoalelor, societăţile comerciale au beneficiat de folosinţa unor spaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural). De asemenea, acesta a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Piteşti, din 8 iulie 2010, în baza căreia a fost încheiat un contract de asociere între Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Piteşti şi S.C. D&D General Invest SRL, societate comercială la care ginerele său este asociat unic şi administrator (prin încheierea contractului de asociere, societatea comercială a beneficiat de folosinţa unor suprafeţe de teren aparţinând domeniului public în vederea exploatării neîngrădite pentru publicitate)

 


Bursa locurilor de muncă pentru tinerii absolvenți a strâns la Casa Cărții în jur de 400 de doritori. Au mers cu CV-urile în mână și s-au interesat de un job cât mai bun pentru ei. Au și avut de unde alege, oferta fiind mai mult decât generoasă, cele 40 de firme oferind peste 700 de locuri de muncă.
Cele mai mult oferte au venit din zona construcțiilor, a confecțiilor textile și din industria auto. Nu au lipsit nici ofertele pentru cei cu studii superioare. La mare căutare au fost, însă, ofertele din Armată.
 
 

Fostul secretar de stat în ministerul Justiției, Liviu Stancu, a susținut, în cadrul Interviurilor Proarges.ro, că ministrul Tudorel Toader trebuie să demisioneze pentru că a încălcat grav Constituția prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență menită să modifice legile Justiției adoptate de Parlamentul României.

Cunoscutul avocat piteștean a spus că, deși modificările ar putea fi pozitive din punct de vedere tehnic, mecanismul prin care au fost legiferate, prin Ordonanță de Urgență, a fost profund neconstituțional și Ordonanța va pica la Curtea Constituțională, modificările trebuind făcute de Parlament.

Un întreg scandal a izbucnit după adoptarea acestei Ordonanțe. Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul preliminar adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.  Comisia a recomandat să se renunțe la prevederile privind pensionarea anticipată a magistraților. Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate".
"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale", transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE), informează Mediafax.
Anunțul a fost făcut după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că avizul Comisiei de la Veneţia reţine soluţionarea temporară a problemei pensionării magistraţilor, prin amânarea momentului, şi recomandă abrogarea acestei soluţii legislative.  "Avizul CV retine solutionarea temporara a problemei pensionarii magistratilor, prin amanarea momentului intrarii in vigoare a solutiei legislative. Se recomanda abrogarea acestei solutii legislative.
OUG pentru legile justitiei va fi transmisa, in mod formal, catre CV pentru emiterea unui aviz !", a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

În replică, profitând de aspectele sesizate în avizul preliminar, Klaus Iohannins a cerut demisia lui Tudorel Toader.  "Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție. Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să țină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneția și să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiției, dar și Codurilor Penale și de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiției și a statului de drept să înceteze", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Nicolai, acuze dure la adresa lui Iohannis: Deservește interese din afara țării

Europarlamentarul Norica Nicolaei susține însă că președintele Klaus Iohannis nu face altceva decât să continue jocurile din afară și că președintele nu satisface unor interese din afara României. Liderul ALDE consideră că președintele are alte interese prin această solicitare a demisiei ministrului Justiției în contextul în care raportul oficial al Comisiei de la Veneția va fi făcut public abia în luna decembrie. "Pentru mine este clar că președintele Klaus Iohannis și partidele care îl susțin nu au o agendă care să servească interesele României. Acest mod lipsit de obiectivitate și aceste reproșuri superficiale nu au decât un scop politicianist", a menționat, la Antena 3, Norica Nicolai.

 

Peste 30 companii din Argeș au fost reprezentate la Career Hub 2018 - Târgul de Joburi și Internship-uri pentru studenți și absolvenți, organizat, la 18 octombrie 2018, de Universitatea din Pitești, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș (CCIA) și AIESEC Pitești.
Studenţii și masteranzii Universităţii din Pitești au discutat cu angajatorii despre posibilitatea de a obţine un stagiu de practică sau un internship (angajare part-time, remunerată, pe perioada continuării studiilor). Câteva firme din domeniul IT și-au exprimat interestul de a angaja studenţi cu normă întreagă, oferindu-le posibilitatea unui program flexibil, astfel încât să poată frecventa în continuare studiile.
Oferta companiilor reprezentate la Career Hub 2018 a constat în peste 100 de job-uri și 80 de internship-uri.
Prorectorul UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu a subliniat că în general proporția de angajabilitate a studenților Universității din Pitești este de peste 80% și a mulțumit companiilor reprezentate la Career Hub 2018pentru faptul că au dat curs invitației de a-și prezenta locurile de muncă disponibile și ofertele de internship.
Președintele Senatului UPIT, prof.univ.dr.Mihaela Diaconu a precizat, la rândul său, importanța acestui eveniment care le oferă studenților și absolvenților Universității din Pitești o șansă în plus de a-și găsi în scurt timp după absolvire un loc de muncă în comunitatea locală, în companii locale, regionale, naționale și multi-naționale.
Coordonatorul evenimentului, conf.univ.dr.Amalia Duțu, Director al Centrului pentru Managementul Calității și Programe Universitare (CMCPU) a anunțat continuarea proiectelor de colaborare între Universitatea din Pitești și mediul socio-economic din Argeș, pentru asigurarea unei inserții cât mai rapide pe piața muncii a studenților și absolvenților UPIT.
Din partea companiilor prezente la Career Hub 2018, Președintele CAMEREI DE COMERȚ, INDUSTRIE ȘI AGRICULTURĂ ARGEȘ (CCIA), George Caval i-a îndemnat pe studenți să-și stabilească ținte înalte și să persevereze cu încredere până când își găsesc locul potrivit de muncă, pe măsura dorințelor și abilităților lor. Același îndemn l-a rostit și Rabia Lucca, CEO al companiei GOLDPLAST, care i-a sfătuit pe studenți să caute cu încredere locuri de muncă, până când găsesc locul cel mai potrivit pentru ei. Cristian Receanu, Manager la NIDEC MOTOR CORPORATION ROMANIA a calificat drept extrem de benefic acest eveniment organizat la Universitatea din Pitești, pentru simplul fapt că le oferă studenților și absolvențlori UPIT șansa de a afla direct de la reprezentanții companiilor angajatoare cerințele pentru posturile pe care le scot la concurs.
La Career Hub 2018 - Târg de Joburi și Internship-uri pentru studenți și absolvenți au avut standuri de prezentare următoarele companii: Adient Automotive România, Nidec Motor Corporation Romania, DPR Procese de Producție Pitești (Draexlmaier Pitești), Leoni Wiring Systems Pitești, D&G Dynamic Maintenance Group, Componente Auto Topoloveni, Fontana Pietro Romania, Kepler Rominfo S.A., Faurecia, Mechrom Industry, Intero Integrity Services, Radic Star, Yildiz Entegre România, OSF Global Services, BRD Groupe Societe Generale, Goldplast, Electromontaj SA București – Sucursala Pitești, Eltra Logis, Delta Invest, Haulotte Argeş, Generali România Asigurare și Reasigurare, Roweb Development, IP Automatic Design, Rian&Parteners Consulting, Segula Integration, Endava, New Design Composite, Metabet, Martur Automotive Seating Systems.

 

Începând cu data de 24 august 2018, prin Legea nr. 203/20.07.2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, publicată în M.O. nr. 647/25.07.2018, se modifică unele prevederi ale O.G. nr. 2/12.07.2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, după cum urmează:
Termenul achitării a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ s-a extins de la „cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia”, la „cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal”, informează Direcția de Finanțe Argeș.
Comunicarea procesului-verbal se face astfel:
- prin poştă, cu aviz de primire
- prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puţin un martor.
Procesul-verbal de constatare a contravenţiei este titlu de creanţă şi înştiinţare de plată.
Lipsa uneia dintre menţiunile privind numele şi prenumele agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.
    Prevederile Legii nr. 203/20.07.2018, privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale se aplică inclusiv în relaţia A.N.AF. – contribuabili.

Încă o tragedie la Spitalul Județean Argeș din Pitești. Un bărbat a murit după ce a căzut în gol de la etajul 6 al Spitalului Județean Argeș. Acesta avea aproximativ 79 de ani și se afla internat la secția de cardiologie. Procurorii au deschis o anchetă pentru a stabili dacă este vorba despre o sinucidere sau despre vreun accident. Conform surselor, prima ipoteză luată în calcul ar fi sinuciderea, după ce mai multe informații indicau faptul că bărbatul, din București, ar fi povestit că a venit la Pitești pentru a-și căuta un loc de veci, iar medicii au declarat că era grav bolnav.

 

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici se spală pe mâini de mult comentata decizie de impozitare a nunţilor şi îi jigneşte pe cei de la ANAF, afirmând că măsură este "o imbecilitate!".
"Este în temeiul legal, numai că pe o listă de priorităţi a ANAF-ului este undeva mult, mult în jos. ANAF-ul avea multe alte lucruri de făcut înantea acestei măsuri. Întrebarea care se pune este de ce tot timpul ANAF-ul reacţionează şi nu acţionează?", a comentat ministrul Finanţelor pentru DCNews.

Eugen Teodorovici a atacat ANAF după ce a aflat, din presă, că s-au trimis declaraţii de impunere pe care cei căsătoriţi după 2013 ar trebui să le completeze cu prestatorilor de servicii de la nuntă, pentru a fi impozitaţi.

"Este o imbecilitate a celor de la ANAF. (...) Ca să fi proactiv să spui domnule de azi înainte toţi cei care au de gând să se căsătorească prin cununie civilă trebuie să declare, ca omul să ştie. Asta ar trebui să fie abordare corectă a ANAF-ului", a mai spus Teodorovici.

La începutul lunii septembrie, Teodorovici i-a cere șefului ANAF, Ionuț Mișa, într-o scrisoare obținută de Profit.ro, să se angajeze „ferm” că va colecta în ultimele luni ale anului, din TVA și accize, venituri suplimentare de 2,4 miliarde de lei față de cele prevăzute în proiectul de rectificare bugetară, pentru a fi respectată ținta de deficit bugetar.

Vă reamintim că ANAF a început operațiunea de impozitare a nunților. Primele solicitări au fost în Argeș, iar amenzile sunt uriașe. Fiscul cere mirilor să declare ce relații economice au avut firmele sau persoanele fizice autorizate care le-au furnizat servicii la fericitul eveniment.
Notificările venite de la Fisc pe adresele celor care s-au cunnuat religios sau civil în acest an au venit însoțite de un formular. Aceștia trebuie să treacă numele firmelor cu care au lucrat.

Până în anul 2023, terenurile din cartierele Mioveni și Racovița vor fi înregistrate gratuit în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară, în cadrul Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). Cetățenii deținători de terenuri (fermieri) sunt beneficiarii direcți ai acestui program, iar înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru se va realiza gratuit, anunță primarul Ion Georgescu.
Pentru o informare corectă legată de cadastrarea gratuită, proprietarii de terenuri din cartierul Mioveni - zonele ”Valea Bisericii”, „Strâmba”, „Sub Coastă” sunt invitați la sediul Primăriei, sâmbătă, 27 octombrie, ora 10.00, în Sala de Consiliu. Tot, sâmbătă, 27 octombrie, proprietarii de terenuri din cartierul Racovița - zonele „Șipot”, „Sălciile Roșii”, „Bălți” și „Lilieci” sunt așteptați la Casa de Cultura Racovița, de la ora 12.00, pentru a participa la ședința de informare, organizată de reprezentanții ANCPI.

GHID DE INFORMAȚII
Ce trebuie să facă cetățeanul în cazul în care pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care acesta deține proprietăți, se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică
1. Să meargă la punctul de informare
- punctele de informare sunt organizate la sediile primăriilor de pe raza UAT-urilor în care se derulează lucrările de înregistrare sistematică sau în alte locații anunțate în timpul campaniei de informare.
2. Să meargă la Primărie cu actele de proprietate pentru a obține copii legalizate
- în cazul localităţilor unde funcţionează birouri ale notarilor publici se va face legalizarea notarială a copiilor actelor de proprietate.
3. Să pregătească actele necesare intabulării și să le înmâneze echipei de teren a executantului lucrărilor de
- actele doveditoare ale dreptului de proprietate* (Titlu de proprietate, Certificat de moștenitor, Contract de vânzare-cumpărare) în copie legalizată;
- actele de identitate, în copie;
- actele de stare civilă, în copie.
* În cazul în care actul doveditor este Titlul de proprietate emis în baza legilor proprietății, nu este necesară predarea copiei titlului de proprietate.
4. Să colaboreze cu echipa de teren a executantului lucrărilor de înregistrare sistematică, să-i permită accesul pe proprietate și să verifice datele din fișa de date care îi va fi prezentată.
5. Să meargă la Primărie după afișarea rezultatelor lucrărilor de cadastru și să verifice dacă informațiile despre proprietatea sa sunt corecte.
6. Să depună cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte

În cadrul Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, ANCPI colectează direct sau indirect și prelucrează prin intermediul executanților lucrărilor de înregistrare sistematică, date cu caracter personal furnizate de deținători în scopul înregistrării imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Informaţiile cu privire la imobile şi proprietari, posesori, alţi deţinători legali, obţinute ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică, sunt aduse la cunoştinţa publică, în condiţiile legii, respectând criteriile privind prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Cornel Ionică a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dat fiind faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni, 1 octombrie, recursul formulat de primar împotriva sentinței Curții de Apel Pitești din octombrie 2016, prin care se constata că acesta s-a aflat în conflict de interese, primarul Piteştiului, Cornel Ionică, a anunţat că ar mai avea o cale de atac.

Fostul secretar de stat în ministerul Justiției, Liviu Stancu, a declarat în Interviurile Proarges.ro că după această sentință Cornel Ionică nu are nicio șansă să își ducă la capăt mandatul. El susține că primarul Piteștiului nu poate decât să tragă de timp atacând printr-o cale extraordinară sentința Înaltei Curți, dar acțiunea acestuia nu are nicio șansă în instanță. Mai mult, Liviu Stancu susține că Ionică ar trebui să demisioneze pentru că moral nu mai poate fi exponentul cetățenilor din Pitești după această sentință. În plus, reputatul avocat susține că actele pe care Cornel Ionică le semnează în această perioadă ar putea fi atacate în instanță, devenind astfel anulabile, ceea ce ar duce la un blocaj investițional printr-o temere produsă în rândul agenților economici.
Vezi ce crede Liviu Stancu despre situația primarului Cornel Ionică

Marți, chestorul Camerei Deputaților, Andrei Gerea, a avut o întâlnire de lucru împreună cu președintele sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, și conducerea sindicatului Poliției Locale București. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme care vizează activitatea polițiștilor locali, atât în privința unor drepturi pe care aceștia le solicită, cât și pentru îmbunătățirea acțiunii acestora pe teren. O parte dintre acestea ar putea fi concretizate prin modificări legislative. "Am avut o primă rundă de discuții interesantă, eficientă, pentru că am primit informații complete despre activitatea polițiștilor locali, dar și despre cum ar putea fi îmbunătățită această activitate. Spre exemplu am discutat despre inițiativa legislativă de modificare a ordonanței privind circulația pe drumurile publice, care ajunge în Camera Deputaților. Ar fi nevoie aici de o limpezire a atribuțiilor polițiștilor locali în relația cu conducătorii auto. De asemenea, reprezentanții polițiștilor locali mi-au transmis și o solicitare cu privire la reglementarea unor drepturi la pensie, prin necesitatea stabilirii condițiilor speciale și deosebite a locurilor de muncă. Am stabilit să contiuăm să ținem legătura și să colaborăm pentru îmbunătățirea cadrului legislativ. Le-am propus să vină cu modele de bună practică din alte state europene care ar putea fi implementate în legislația națională. Cred că experiența și activitatea polițiștilor locali din Capitală sunt extrem de importante prentru îmbunătățirea cadrului legislativ astfel încât să putem crește gradul de siguranță a cetățeanului nu doar în București, ci și în restul țării", a precizat Andrei Gerea, chestor al Camerei Deputaților.

Pagina 1 din 101