știri

Omul din spatele miliardului dispărut din sistemul bancar moldovean
Omul de afaceri Ilan Shor a fost arestat fiind acuzat de procurorii Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Fostul preşedinte al Consiliului de Administrare al Băncii de Economii a mai fost audiat de CNA în mai multe rânduri.
La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că cele trei bănci, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, acordaseră credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.
Destinatarii acestor credite nu sunt identificați și se pare că banii s-au volatilizat pur și simplu. În prezent, cele trei bănci se află sub administrația specială a Băncii Naționale de la Chișinău pentru a evita falimentul. Recent, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a publicat pe blogul său raportul companiei de audit americane Kroll, angajată de guvernul moldovean pentru a elucida circumstanțele dispariției unui miliard de dolari anul trecut de la trei bănci din Republica Moldova. lan Shor este responsabil pentru dispariția miliardului de dolari, însă beneficiarii finali ai banilor rămân necunoscuți, concluzionează investigatorii companiei americane Kroll.


Președinții de CJ aleși indirect, primarii dintr-un singur tur
Preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă, a decis Parlamentul.  O altă prevedere a proiectului de lege adoptată este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca şi în prezent.
Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.
Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale. În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii să fie cei care vor constata încetarea mandatului şi nu prin votul consilierilor, cum era până acum.

 
Comportamentul de baron l-a suspendat pe Nichita din PSD
Prins într-un scandal cu iz penal pestriț, în care apar interlopi, polițiști locali care monitorizau amanta și adversarii șefului cel mare, cu acuzații de gelozie, dar și cu accese de violență, primarul Gheorghe Nichita s-a autosuspendat din funcțiile deținute în PSD. Decizia a fost luată în urma unei discuții cu Victor Ponta. Nichita a prejudiciat imaginea partidului, readucând în spațiul public nu doar comportamentul imoral, cu o viață amoroasă cu năbădăi, ci și de baron local, care se folosește de toate pârghiile politice și administrative pentru a controla resurse financiare, oameni și instituții după propria voință. Ca urmare, era de așteptat ca Victor Ponta să își impună punctul de vedere și să îl determine pe Nichita, unul din cei mai vechi și mai influenți primari ai partidului, să se autosuspende din calitatea de președinte al PSD Iași și din cea de vicepreședinte la nivel național.

70 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial: Veterani de război avansați în grad
Mai mulți veterani de război au fost avansați în grad în cadrul unei ceremonii la care a participat ministrul Apărării, Mircea Dușa, prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Prin decret prezidențial, i-a fost conferit Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler cu însemn pentru militari generalului locotenent în retragere veteran de război Constantin Didulescu, în semn de apreciere pentru devotamentul și spiritul de sacrificiu dovedite pe câmpul de luptă.
Au fost înaintați la gradul de general maior cu două stele în retragere veteranii Ștefan Iancu și Ioan Ștefănescu, iar la gradul de general de brigadă cu o stea în retragere veteranii Ion Căiniceanu, Nicolae Dobrovie, Gheorghe Dumitrescu și Constantin Miu. În vârstă de 105 ani, Alexandru Țundrea din Târgu Jiu a fost și el avansat la gradul de general de brigadă în retragere, veteranul însă nu a fost prezent la ceremonie.
Anul 2015 este declarat "Anul Veteranilor de Război", marcându-se și împlinirea a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Problemele românilor: războiul, corupția și sărăcia
România este percepută de locuitorii săi ca fiind o țară nesigură, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen mediu și lung, cu cel al unei crize economice cronicizate.
Conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), cea mai mare problemă actuală a României o reprezintă corupția, dar și sărăcia.
'Principalele probleme cu care se confruntă România în momentul de față sunt corupția - 30% din respondenți, dar și sărăcia - 28%, starea precară a economiei — 8%, de rata șomajului — 7% și de starea sistemului de pensii — 6%.
Alte probleme menționate în proporții mai reduse ale respondenților au fost criza guvernamentală, starea transporturilor sau a infrastructurii de transport, starea agriculturii, lipsa locurilor de muncă, dar și consumul și traficul de droguri sau prețul carburanților.
Cei mai mulți dintre intervievați menționează că o problemă care îi preocupă este degradarea mediului înconjurător — 70%. În același timp, 65% sunt preocupați de problema sărăciei și a excluziunii sociale.


Udrea, din nou în arest la domiciliu
Instanța Supremă a decis definitiv înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru fostul ministru Elena Udrea,  în dosarul "Gala Bute" . Udrea a fost mutată din arestul Capitalei în Penitenciarul Târgşor, unde a fost plasată în condiții de securitate sporită după ce a fost amenințată cu moartea. În acest dosar, Udrea este acuzată de luare de mită în legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec; infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA; infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani; infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea "Galei Bute".

 

Guvernul, exces de putere
Guvernul a făcut exces de putere prin faptul că nu a organizat alegeri la şefia Consiliului Judeţean Cluj, funcţie rămasă vacantă după demisia lui Horea Uioreanu, arată judecătorii Curţii de Apel Cluj în motivarea deciziei prin care obligă Executivul să organizeze scrutinul.În motivarea magistraţilor Curţii de Apel Cluj se arată că Executivul a refuzat să organizeze alegeri anticipate în termenul legal prevăzut de lege, de 90 de zile, aspect catalogat de magistraţi ca fiind “exces de putere”.Potrivit acestora, Guvernul a motivat faptul că nu a organizat alegeri anticipate pentru conducerea CJ Cluj cu faptul că un astfel de demers ar fi fost costisitor şi ar fi dezechilibrat bugetul de stat, însă magistraţii susţin că termenul de 90 de zile stabilit prin lege era suficient şi pentru rezolvarea eventualelor probleme de natură financiară.

 

Primăria Bucureşti a listat obligaţiuni în valoare de 2,22 miliarde lei
Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, a declarat marţi primarul general Sorin Oprescu, la Bursa de Valori Bucureşti.
Edilul Capitalei a precizat că oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi respectiv 10 ani, toate fiind suprasubscrise. În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiti pe fiecare tranşă.Sorin Oprescu a mai spus că circa 20% din investitori au fost străini şi 80% români. Dintre investitorii români, cea mai mare pondere au avut-o băncile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investiţii, cu 27%, şi fonduri de pensii, cu 15%. De asemenea, au mai participat instituţii financiare internaţionale şi fonduri de asigurări.

 
Mai mult de jumătate dintre români, optimiști
Mai mult de jumătate dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție bună, relevă Barometrul INSCOP Research despre România. Conform unui comunicat, principalele surse de îngrijorare identificate la nivelul populației adulte se referă la înrăutățirea stării de sănătate, diminuarea veniturilor, pierderea locului de muncă și posibilitatea unui război în zonă.
"Conform datelor culese la sfârșitul lunii aprilie 2015, 50,8% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție bună, față de 56,3% în decembrie 2014, respectiv 54,1% în februarie 2015. 36,1% dintre respondenți cred că lucrurile în România merg într-o direcție greșită", precizează sursa citată.
54% dintre cei intervievați susțin că se gândesc cu încredere la ziua de mâine, în timp ce doar 40,4% precizează că se raportează cu neîncredere la viitorul imediat. Femeile se declară mai încrezătoare în ziua de mâine (57,6%) decât bărbații (50,3%). (...) Tinerii se declară mai încrezători în ziua de mâine (60,1%) comparativ cu vârstnicii (49,7%).


O nouă lege a educației, până la sfârșitul anului
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanții sindicatelor din învățământ s-a stabilit necesitatea realizării unei noi legi a educației până la sfârșitul anului.
Ministrul Cîmpeanu a susținut că este nevoie de o nouă lege a educației mai ales pentru a asigura "o coerență" cu alte reglementări legale în vigoare, dar și cu cerințele sistemului, care trebuie să fie legate "strâns" de cerințele mediului socio-economic și a dat asigurări că noua lege va fi rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia va trebui să se pronunțe și studenții, și profesorii, și angajatorii, și sindicatele din învățământ.


Trafic restricționat de DNA pentru Adomniței
Președintele PNL Iași Cristian Adomniței a fost ridicat din trafic de DNA. El a fost blocat de procurori și dus la audieri. Alături de el a fost ridicată și o șefă a Direcției de Proiecte Europene din cadrul CJ Iași. Adomniței este acuzat de fapte de corupție.
Reținerea șefului CJ vine după ce procurorii DNA au descins la sediul CJ Iași, asupra conducerii instituției și a unor directori planând suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni de fals, comise în perioada 2013 - 2015. Este vorba despre un contract de promovare a județului Iași, din 2013 pentru care CJ a plătit aproximativ 340 mii lei, deși societatea câștigătoare nu a dus la îndeplinire prevederile contractuale. Un audit intern din CJ ar fi descoperit aceste nereguli, dar angajații au fost amenințați de Adomniței căruia îi era frică de posibilitatea ca informațiile să ajungă în mass-media.
Și primarul PSD al Iașiului, Gheorghe Nichita, a avut de-a face cu DNA. Județul Iași intră în clubul select al marilor județe în care atât primarul municipiului reședință de județ, cât și președintele de Consiliu Județean, au probleme cu DNA, precum județele Cluj, Prahova și Argeș.

 

 Senatori de drept
Senatorul UNPR, Constantin Popa, a anunțat că intenționează să depună un amendament la proiectul de revizuire a Constituției prin care "personalități precum Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, foști președinți de stat și președintele Academiei Române" să aibă calitatea de senatori de drept în Parlamentul României. Senatorul Constantin Popa a declarat că rolul acestora ar urma să fie unul consultativ, ei nefăcând parte din vreun grup parlamentar.
Senatorul a explicat că, în acset fel, "s-ar mai spăla imaginea Parlamentului pentru că într-adevăr ar fi acolo nişte persoane reprezentative, persoane care au fost şi care, eventual, ar putea da socoteală pentru ce a fost".
 

Comandament NATO la Brașov
Comandamentul NATO de la Napoli va fi dislocat pentru o lună în poligonul militar de la Cincu, judeţul Braşov. Desfăşurarea de forţe are loc în contextul unui amplu exerciţiu la care vor participa 1.000 de militari din 21 de ţări.
Structura militară va fi şi cea care va coordona activitarea celor două centre NATO ce vor fi înfiinţate în România. "Va fi prima dată când un comandament de forţe întrunite va fi dislocat în România. Aproximativ 1.000 de oameni din 21 de state vor participa la exerciţiul care va reprezenta o măsură de asigurare importantă pentru Alianţă şi, de asemenea, o parte a Planului de acţiune al NATO. Această dislocare va testa capabilitatea operaţională completă a personalului meu, prin schimbarea comenzii şi controlului între Comandamentul de la Napoli şi elementele ce vor fi dislocate la Cincu", a explicat șeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, Mark Ferguson, citat de Agerpres.

----------------------------------------------------------------------------------------

Air Pope
Papa Francisc s-a întâlnit cu echipa de baschet Harlem Globetrotters, a primit din partea membrilor acesteia un tricou special imprimat cu numărul 90 şi chiar a învăţat să învârtă mingea de baschet pe deget.
Jucătorii Harlem Globetrotters s-au fotografiat cu Papa şi i-au arătat Suveranului Pontif câteva trucuri din sportul pe care îl practică.
Echipa de baschet Harlem Globetrotters a fost înfiinţată în 1926. În anul 2000, în timpul unei alte vizite la Vatican, Papa Ioan Paul al II-lea a fost declarat membru onorific al echipei.
Nu este primul gest interesant făcut de Papa Francisc în ultima perioadă, Suveranul Pontif acceptând să facă și un selfie cu admiratorii săi. Pe lângă mesajele profunde, Papa Francisc face și gesturi naturale pentru publicul larg, mai puțin obișnuite însă pentru cutuma de la Vatican.

 

Prăbușirea din Alpi, exersată

Copilotul avionului Airbus A320, al companiei Germanwings, care s-a prăbușit în martie în Franța, provocând moartea a 150 de persoane, ''repetase'' manevra de coborâre voluntară a aeronavei, dar ''fără efect sensibil'', în timpul zborului-dus, de la Dusseldorf (Germania) la Barcelona (Spania), a informat Biroul francez de Anchete și Analiză (BEA).
În timpul zborului-întors, de la Barcelona la Dusseldorf, copilotul Andreas Lubitz a comandat ''intenționat'' coborârea avionului ''până la coliziunea'' cu muntele în Alpii francezi, scrie BEA într-un raport preliminar ce confirmă scenariul deja cunoscut.
Copilotul "s-a aflat atunci singur în postul de pilotaj", afirmă BEA în raportul său, bazat pe analiza cutiilor negre ale avionului.

Sarkozy, dosar pentru trafic de influență și corupție
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, care a anunțat că dorește să revină la Elysee, la următoarele alegeri, va fi cercetat din nou pentru trafic de influenţă şi corupţie. Curtea de Apel a decis că interceptările telefonice ale fostului lider francez sunt legale şi pot fi folosite în justiţie. Astfel, se va relua ancheta care îl vizează pe Sarkozy, pentru acuzaţiile de corupţie şi trafic de influenţă. Investigaţia fusese îngheţată în toamnă, când fostul preşedinte a fost şi reţinut de procurori pentru a fi audiat.
Sarkozy, împreună cu avocatul său, sunt suspectaţi că au încercat să obţină informaţii secrete dintr-un alt dosar care îl viza, de la un înalt magistrat, căruia urma să îi ofere un post important.
 
 
Netanyahu are guvern
Benjamin Netanyahu a reuşit să formeze un guvern cu doar două zile înainte de expirarea termenului. Coaliţia urmează să guverneze cu una dintre cele mai mici majorităţi înregistrate vreodată în Parlamentul israelian, potrivit Euronews.

Benjamin Netanyahu a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare fragilă la aproape două luni de la victoria  pe care a obţinut-o în alegeri. Formaţiunea Căminul Evreiesc militează pentru anexarea unor părţi din Palestina. Guvernul urmează să fie susţinut în Parlament  de către 61 de deputaţi - Likud, ultranaţionaliştii din cadrul Căminului Evreiesc, ultraortocşii din Iudaismul Unit al Torei, deputaţii partidului Shas şi facţiunea de centru Kulanu. ''Acesta este un guvern de război'', a spus Erakat, membru al Comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP).


Serviciul de informații german și-a restrâns cooperarea cu NSA
Serviciul Federal de Informații german (BND) și-a restrâns considerabil cooperarea cu Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) după dezvăluirile despre scandalul de spionaj împotriva unor oficiali și companii din Europa, mai ales din Franța, relatează presa germană. De la începutul săptămânii nicio comunicație pe internet cu destinația NSA nu a fost interceptată în centrul de ascultări BND de la Bad Aibling.
BND și cancelaria germane au informat partea americană că trebuie prezentată o explicație oficială a cererii de spionare, pentru orice solicitare de interceptare a comunicațiilor pe internet, potrivit Suddeutsche Zeitung, NDR și WDR. Totuși, NSA le-a răspuns germanilor că nu este în măsură să ofere astfel de explicații, invocând perioada prea scurtă avută la dispoziție.


Țara ideală pentru mămici
Norvegia este cea mai bună țară din lume pentru o femeie să fie mamă, iar Somalia cea mai rea, potrivit unui clasament anual întocmit de organizația neguvernamentală "Save the children" (Salvați copiii).
România se află pe ultimul loc printre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, situându-se pe poziția a 66-a, după Turcia și înainte de Trinidad și Tobago.
Statele Unite, locul 33, sunt cu mult în urma țărilor scandinave care domină tradițional acest clasament referitor la 179 de țări și bazat pe o serie de criterii ca sănătatea maternă, educația, nivelul veniturilor și statutul femeilor.
Finlanda, lider anul trecut, ocupă locul al doilea în acest an, iar Australia, poziția a noua, este singura țară din afara Europei situată în top zece. Canada se află pe locul 20, înainte Franței (23) și a Marii Britanii (24).
Ultimele zece țări ale clasamentului sunt din Africa, printre care Sierra Leone (169, la egalitate cu Haiti), Republica Centrafricană și Republicana Democrată Congo. Nouă din aceste zece țări africane sunt scenă a unor conflicte armate.

Statul Islamic are hotel de lux

Gruparea teroristă autointitulată Stat Islamic (SI) şi-ar fi deschis propriul hotel de lux în Mosul, al doilea oraş ca importanţă din Irak, clădirea fiind dedicată adepţilor SI care vizitează localitatea, potrivit imaginilor propagandistice difuzate pe internet prin intermediul reţelelor de socializare, de pe conturi asociate SI.Potrivit independent.co.uk, imaginile care circulă pe internet arată membri ai SI care au grijă de o grădină foarte bine întreţinută, lustruiesc podelele şi curăţă geamurile. Fotografiile arată, pe lângă piscinele utilizate de vizitatori, şi două steaguri negre ale SI, arborate în faţa hotelului cu mai multe etaje.
Clădirea prezentată ar fi Ninawa International Hotel și a fost ocupată de militanţii autointitulatului Stat Islamic. Ninawa International are 262 de camere, două restaurante, două săli de evenimente şi o sală de sport, printre alte facilităţi.

 

Premierul Italiei, comparat cu Ceaușescu
Umoristul italian Maurizio Crozza l-a comparat pe premierul de centru-stânga al Italiei, Matteo Renzi, cu Nicolae Ceauşescu, ironizând noua lege electorală propusă de Guvernul italian şi adoptată de Parlamentul de la Roma."După zece ani, Matteo Renzi a reuşit adoptarea unei legi electorale care prevede oferirea tuturor puterilor primului-ministru. Nici măcar Ceauşescu, dacă aţi auzit vreodată de el, nu a făcut o astfel de lege", a spus Maurizio Crozza.Noua lege electorală italiană (Italicum) prevede un sistem de vot proporţional, avantaje pentru majoritatea parlamentară, un prag electoral de 3 la sută (şi redistribuirea voturilor partidelor care nu îl depăşesc), modificarea circumscripţiilor electorale şi două tururi de scrutin.

Casa Louis Vuitton și-a lansat colecția în California
Casa Louis Vuitton și directorul de creație Nicolas Ghesquiere au adus noua colecție haute-couture într-o bijuterie arhitecturală din Palm Springs.
În fața a 500 de persoane între care s-au făcut remarcate actrițele Catherine Deneuve, Charlotte Gainsbourg, Marisa Tomei, dar și rapperul Kanye West și președintele LVMH, Bernard Arnaud, Casa Vuitton și-a etalat colecția prezentată de top-modele cu alură de amazoane despletite în rochii de piele, despicate, franjurate, dantelate sau mulate. Aproximativ 50 de manechine au defilat pe podiumul amplasat la reședința în care au locuit actorii Bob și Dolores Hope, o capodoperă arhitecturală din 1973 realizată de arhitectul american John Lautner, care străjuiește colinele din Los Angele

Salman Khan condamnat pentru ucidere din culpăSuperstarul de la Bollywood, Salman Khan, a fost condamnat  la cinci ani de închisoare pentru ucidere din culpă, într-un caz în care vedeta a lovit cu mașina un bărbat, după care a fugit de la locul accidentului. Decizia nu este definitivă.
Una dintre cele mai populare stele ale industriei de film indiene, Khan a fost arestat în septembrie 2002 pentru că a intrat cu o mașină într-o brutărie, omorând o persoană și rănind alte patru. El a jucat în peste 80 de producții cinematografice indiene.


--------------------------------------------------------------

 7,2
Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs la începutul lunii în Oceanul Pacific, între insulele Solomon și Papua-Noua Guinee. Cutremurul a fost urmat local de un val tsunami. Cutremurul a avut loc la adâncimea de 22 de kilometri, la 149 de kilometri sud-vest de orașul Panguna din Papua-Noua Guinee și la 642 de kilometri de capitala insulelor Solomon, Honiara.

 
700
Cutremurul care a devastat Nepalul luna trecută a eliberat o energie care a avut de 700 de ori puterea bombei lansate de Statele Unite la Hiroshima, conform unui expert în cutremure şi dezastre naturale.
Efthimios Lekkas, profesor de geologie la Universitatea din Atena, și echipa sa a oferit consiliere cu privire la cele mai bune modalităţi de susţinere a clădirilor avariate, pentru a împiedica ruinele să se surpe. El susține că este foarte posibil un alt "cutremur mare" în lunile viitoare.
Expertul grec a fost implicat în eforturile de după tsunamiul din Thailanda, în 2004, şi cutremurul din Haiti, în 2010.

20.000
20.000 de euro. Aceasta era valoarea pe piaţă neagră a capturii realizate de lucrătorii vamali de la Aeroportul Henri Coandă care au depistat două kilograme de bijuterii (în total 239 obiecte), confecţionate din fildeş, pe care o femeie de origine chineză intenţiona să le introducă ilegal ţară.
În baza unei informaţii, vameşii au cercetat bagajele femeii, descoperind două kg de bijuterii artizanale confecţionate din fildeş - brăţări, coliere şi pandantive - pentru care posesoarea nu a putut prezenţa documente justificative de provenienţă.
Valoarea pe piaţă neagră a fildeşului este de aproximativ 10 euro pe gram, astfel încât valoarea obiectelor confiscate a fost estimată la 20.000 euro.    
Obiectele au fost confiscate, urmând a fi trimise spre expertizare, iar femeia a primit o amendă de 5.000 lei.


1829
1829 de lei. Acesta a fost câştigul salarial mediu net în luna martie, înregistrându-se, conform Institutului Național de Statistică, o creștere cu 98 de lei (5,7%). Cele mai semnificative creşteri au fost raportate în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (19,8%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (12% - 16%) şi în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (8% - 11,5%). Scăderi au fost înregistrate în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (8,6%), în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite (4,3%), respectiv telecomunicaţii (4%).


60,9%
Preţurile de consum din Ucraina au crescut cu 60,9% în luna aprile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mult din ultimii peste 10 ani, avansul fiind alimentat de preţurile energiei, potrivit datelor institutului de stat pentru statistică. În primele patru luni ale acestui an, inflaţia a atins nivelul de 14%.Creşterea dramatică a preţurilor a fost determinată în mare măsură de majorarea preţurilor energiei, în conformitate cu angajamentele asumate de guvernul ucrainean în faţa creditorilor internaţionali. Astfel, preţul gazelor naturale a urcat de peste cinci ori în aprilie, dublând facturile totale pentru utilităţi suportate de populaţie. Preţurile alimentelor au avansat cu 4,4%, cu mult sub creşterea de 15,6% consemnată în luna martie. Noile preţuri majorate ale energiei fac parte din pachetul de reforme aprobat de Parlamentul Ucrainei în luna aprilie.

 

5500
Sume uriaşe din banii plătiţi de şoferi pentru traversarea podului de la Feteşti au ajuns în buzunarele angajaţilor staţiei de taxare. La sfârşitul programului, un operator avea în buzunare şi 5.500 de lei.
Compania Nationala de Drumuri vede în timp real toate mașinile care trec prin stații, dar unii operatori sfidau camerele de supraveghere. În urma unui control, CNADNR a descoperit că aceștia sustrăgeau bani. Suma maximă neîncasată ca urmare a neemiterii bonurilor fiscale și a altor nereguli a fost de 5.497 lei pentru un operator într-o tură de lucru. 15 oameni sunt cercetați în acest moment în acest dosar.

 

32%
România se află, încă, printre țările Uniunii Europene cu o rată de colectare raportată la Produsul Intern Brut (PIB) destul de scăzută, de circa 32%, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Enache Jiru.
Potrivit oficialului MPF, odată cu demararea acțiunilor de control, s-a înregistrat o creștere a colectării veniturilor de 0,5% în PIB, respectiv un supliment de 3,5 miliarde de lei, în T1 din 2015.
Potrivit acestuia, reducerea TVA la alimente ar produce "un surplus". "Pentru anul viitor, surplusul din Codul fiscal ca și contribuție la creșterea economică este de 0,5 — 0,8% față de ținta stabilită. Bugetul pe 2015 a fost construit pe creșterea economică de 2,8%. Economia românească se află pe un trend crescător, la ora actuală", a afirmat secretarul de stat din MFP.

-----------

 

" Dacă nu ne plac cătușele, putem să găsim alt mod de imobilizare. Cu altceva, nu știu ... eșarfe din mătase, dar care să reziste. Important este că e un mijloc de imobilizare și nu de intimidare sau altceva" - europarlamentarul Monica Macovei.

"Rugați-vă de asemenea pentru mine. Sunt cam în vârstă și puțin bolnav, dar nu sufăr prea tare" - Papa Francisc.

 "După trei ani de regim Victor Ponta, este limpede pentru orice observator neutru faptul că ideea centrală a guvernării Victor Ponta este mascarea realității pentru obținerea cu orice preț a unei imagini machiate a personajului politic Victor Ponta. (...) Improvizația a fost și rămâne metoda sa de guvernare" - prim-vicepreședinte Cătălin Predoiu.

"Am fost informat (...) că sâmbătă, pe litoral, la Mamaia s-a facturat cât în tot sezonul trecut. (...) Mica evaziune fiscală reflectă o mentalitate pe care trebuie să o schimbăm și îmi asum toate riscurile: că pierdem voturi, că mă critică jurnaliști evazioniști sau politicieni populiști. Îmi asum aceste lucruri și vreau să facem asta" - primul-ministru Victor Ponta.

"Ne-am angajat să schimbăm fața partidului. Avem modele în politică expirate, avem rețete care au expirat, și-au dovedit limitele și încercăm să schimbăm ceva. Cred că acest moment înseamnă continuarea angajamentelor pe care ni le-am asumat în campania electorală" - co-președintele PNL Alina Gorghiu.


"Au venit la o cafea. Voi nu știți că eu am avut dosare? Eu îi cunosc pe oamenii aceștia pe toți. Au venit să mă vadă" - fostul președinte al CJ Botoșani, Constantin Conțac, despre perchezițiile procurorilor.

"Teatrul îmi este mai aproape de suflet; simți că publicul respiră odată cu tine" - George Mihăiță.

"Voi rămâne în politică pentru că sunt foarte multe lucruri de schimbat şi de îndreptat. Faptul că Elena Udrea a fost arestată, nu înseamnă că s-a făcut justiţie, aşa cum vor unii să spună. (...) Am văzut şi oameni care nu au fost de partea mea, oameni din presă, vectori de opinie, jurnalişti, prezenţi în emisiuni în care nu m-au susţinut, dar au avut puterea să dezbată acest caz în mod principial şi corect. În acelaşi timp, le mulţumesc celor care şi-au exprimat în continuare încrederea în mine şi în mod special preşedintelui Traian Băsescu care a continuat să creadă în mine" - Elena Udrea.