Daniel Zamfir a prezentat! Dovezile senatorului Zamfir privind manipularea ROBOR în 2008! Mailuri între bănci și înțelegeri ascunse

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a prezentat, în urmă cu puţin timp, mai multe documente care conţin mailuri între reprezentanţi ai băncilor privind modul în care se stabilea acest indice de care depind ratele românilor.

În documentele prezentate apare şi  Florin Cîţu, actual senator PNL, la acea vreme economistul şef al ING Bank. Domnia sa a fost prezent la discuţia de astăzi cu Eugen Teodorovici, de la Comisia Economică, dar  a plecat cînd a început senatorul Zamfir să prezinte documentele.     

VEZI ÎN GALERIA FOTO DOCUMENTELE PREZENATE DE DANIEL ZAMFIR

„ROBOR era deja plafonat în 2008. Domnul Cîțu mai trimite un email din zona ilegalităților. Confirmă că e înțelegere între bănci și solicită o întâlnire urgentă”, a spus Daniel Zamfir.
În 2013, Consiliul Concurenţei a anunţat că a închis investigaţia având ca obiect o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România. În cadrul investigaţiei, a fost analizat, în special, comportamentul băncilor participante la stabilirea indicilor de piaţă de monetară, ROBID şi ROBOR, în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară interbancară.
Băncile investigate au fost: Banca Comercială Română SA, BRD –Groupe Société Générale SA, CEC Bank SA, Unicredit Ţiriac Bank SA, Banca Transilvania SA, Raiffeisen Bank SA, Ing Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucureşti, Banca De Export Import A Romaniei Eximbank S.A., RBS Bank (ROMANIA) SA, Bancpost SA.

Consiliul Concurenţei spunea atunci: „Având în vedere importanţa pe care indicii de piaţă de monetară ROBID şi ROBOR o au la nivelul produselor financiare (depozite, credite), autoritatea de concurenţă acordă o atenţie deosebită mecanismului de stabilire a acestora, în sensul respectării regulilor de concurenţă. În acest context, Consiliul Concurenţei atrage atenţia că schimburile de informaţii confidenţiale, de natură comercială, între concurenţi, pot constitui încălcări ale Legii Concurenţei.
Reamintim că, pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD –Groupe Société Générale SA şi Raiffeisen Bank SA. (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două bănci au contestat în instanţă amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei. În cazul Raiffeisen, Tribunalul Bucuresti, printr-o sentinţă irevocabilă, a constatat că banca nu a furnizat informaţiile solicitate şi a redus amenda de la 0,7% la 0,4% din cifra de afaceri a băncii”.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.