De ce este șeful ANPC ținta unei campanii mediatice? Băncile și hipermarketurile riscă amenzi de milioane de euro

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului aflată în subordinea Executivului pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, prin care magazinele care nu respectă legea vor fi sancţionate cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri. Foate probabil, acestă proiecție de ordonanță este și motivul pentru care Marius Pârvu, argeșeanul care este președintele Autorității a fost în ultima perioadă ținta unei ample campanii de denigrare.
"Cele mai afectate ar fi marile lanţuri de hipermarketuri. Dacă ar fi adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de ANPC, inspectorii ar putea împărţi amenzi de milioane de euro.
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului cere ca agenţii economici să nu mai fie amendaţi cu sume fixe, cuprinse între 2.000 şi 100.000 de lei, ci să primească sancţiuni raportate la cifra de afaceri. Asta ar presupune amenzi de zeci de milioane de euro.
Sunt luate în vizor în special băncile care includ în contracte clauze abuzive, de exemplu, au foarte multe comisioane, dar şi marile magazine, pentru tot felul de nereguli, precum etichetarea greșită, vânzarea de produse expirate şi folosirea de practici înşelătoare.
Fireşte, măsura îi nemulţumeşte pe comercianţi pentru că, spun ei, o singură amendă ar putea fi mai mare decât profitul pe un an întreg. De cealaltă parte, cei de la ANPC au propus această măsură pentru că, susţin ei, de multe ori, agenţii economici preferă să plătească amenzi, care nu cuprind sume foarte mari, în loc să rezolve neregulile"mai informează sursa citată.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.