Motivul incredibil pentru care Dacia a căzut victimă atacului cibernetic

Weekendul trecut, Dacia s-a numărat printre mai multe filiale ale Renault ale căror activități au fost afectate din cauza atacului cibernetic. Unul din motivele pentru care acest lucru s-a întâmplat a fost acela că filialele Renault nu și-au actualizat sistemul de operare.

Citește și
Spinner-ul, cea mai la modă jucărie a momentului. Cum poți cumpăra Fidget-Spinner-ul pe care ți-l dorești

Răzvan Vasile, cercetător IT în filiala din România a uneia dintre cele mai puternice companii de securitate cibernetică, a explicat la Absolut tv, în emisiunea Culisele Puterii moderată de directorul Proarges.ro, Mircea Sărărescu, că vulnerabilitatea de la Dacia este cu atât mai greu de înțeles cu cât Microsoft a publicat încă din luna martie  o actualizare de securitate pentru rezolvarea vulnerabilităţii exploatată de acest ransomware pentru răspândire, cunoscută ca MS17-010.  

Toate sistemele de operare Microsoft sunt vulnerabile pe acest virus WannaCry. Or, acest virus speculează o vulnerabilitate care se află pe toate sistemele de operare, despre care se știa încă din luna martie. Microsoft lansase de atunci un remediu. Au fost afectate de acest atac cibernetic calculatoarele ale căror sisteme de operare nu au fost actualizate la timp.
Toată această epidemie putea fi stopată dacă lumea implementa politic de securitate corecte.
Eu am rămas puțin șocat că cei de la Dacia Renault nu au implementat politici de securitate de bun simț în condițiile în care sunt o companie extrem de puternică. Efectiv, ar fi trebuit să dea un update la fiecare sistem de Windows.
Odată ce ajunge pe un calculator, acesta infestează orice fel de calculator legat la rețea. Nu trebuie să mai existe o interacțiune cu un utilizator. Ar fi de ajuns ca spre exemplu, calculatorul de la secretariatul de la Dacia să fi fost infestat și virusul s-a propagat prin rețea până la server, a precizat Răzvan Vasile.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.