ICN Mioveni, contracte fabuloase: Departamentul de Energie din SUA și asigurarea unui sfert din necesarul mondial de surse radioactive în domeniul medical

ICN Mioveni se confruntă cu o subfinanțare din partea statului, motiv pentru care se așteaptă concretizarea promisiunii făcută de premierul Sorin Grindeanu de primire a unor fonduri consistente la rectificarea bugetară. Din fericire însă, ICN Mioveni, care are 660 de angajați, este singurul din țară care reușește să aducă bani din contractele externe. O sursă importantă o reprezintă domeniul medical, acolo unde ICN fabrică produse care ajută în tratamente împotriva cancerului.
De exemplu, săptămâna viitoare, ICN ar putea semna un contract de 600 de mii de dolari cu departamentul de energie din SUA pentru dezafectarea instalațiilor de cobaltoterapie pentru cancer din spatelel din Oradea, Baia Mare, Brașov și Fundeni.
I-am prezentat premierului Grindeanu mai multe zone la ICN și i-am prezentat inclusiv laboratorul meu. Am încercat să îl facem să înțeleagă că noi nu stăm doar cu mâna întinsă pentru că nu facem cercetare numai pentru a fi pusă pe hârtie, ci avem și rezultate aplicative. Eu am făcut cercetare la început, după care am scos un produs care se vindea și foarte bine. Până acum doar firmele nemțești făceau dezfectare  or, dacă acum fac un contract  cu SUA, înseamnă că ICN are capacități foarte importante, a spus Cristian Getea, director adjunct securitate nucleară la ICN Mioveni.
 
Tot Gentea a explicat că ICN Mioveni este  singurul producător de surse radioactive din țară. De altfel, conducerea institutului a transmis guvernului intenția construirii unei linii de fabricație de radio-izotopi, care sunt folosiți în tratamentul pentru cancer, începând de anul viitor. ICN ar deveni singurul producator din Europa întrucât în Olanda reactorul existent a intrat în dezactivare. 
Pe partea de surse radioactive pentru radiografii industriale, am purtat discuții acum trei săptămâni cu o firma americană. Am putea acoperi un sfert din necesarul mondial de această zonă. Trebuie doar să încapsuăm, materialele ni le furnizează ei, doar să vină cu tirul să le distribuie apoi la avion.. Ar fi mare lucru dacă vom reuși încheierea acestui parteneriat, a mai spus Gentea.

Meteo

Mostly sunny

23°C

Pitesti

Mostly sunny
Humidity: 34%
Wind: S at 11.27 km/h
Tuesday
Mostly cloudy
10°C / 27°C
Wednesday
Partly cloudy
12°C / 24°C
Thursday
Mostly sunny
12°C / 26°C
Friday
Scattered showers
13°C / 27°C

Latest Tweets

VIdeo!Niculina Stoican și Andra au făcut show de Simfonia Lalelelor https://t.co/z0Lh4s1NeH
Dan Puric vine la Universitatea din Pitești în memoria lui Gheorghe Ceaușu https://t.co/FsKtcquQS8
Voluntarii au adunat 500 de saci cu deșeuri în Mioveni https://t.co/Y6tjh7rKUa
Video! Tudorache: Memorialul Închisoarea Pitești și Casa Elisabetei Rizea din Nucșoara, puncte cheie ale rezistențe… https://t.co/uCuMeWxOVZ
Video! Incendiu la Cetatea Poenari https://t.co/kAZTjyQFXz
Follow ProARGES on Twitter