Argeșeanul Adrian Stan revoluționează legislația: Sistem național online de compensări, măsura care va veni în sprijinul agenților economici

By Iulie 22, 2017 2273

Argeșeanul Adrian Stan, directorul Serviciului de Compensare din cadrul Ministerului Economiei a bifat o mare reușită. În urmă cu două săptămâni a fost adoptată reglementarea legislativă prin Ordonanța Guvernului nr. 22/2016, ce a fost adoptată de Parlamentul României și ulterior promulgată prin Decretul nr. 583/2017, devenind Legea nr. 155/2017, normele de aplicare aflându-se în circuitul de aprobare. La acest proiect, Stan a lucrat încă din 2014, din perioada în care Andrei Gerea era ministru. Cel mai probabil de la sfârșitul anului viitor, sistemul de compensare va putea fi făcut prin intermediul unei platforme online.

Prezent în emisiunea Culislee puterii, moderată de directorul Proarges.ro Mircea Sărărescu la Absolut tv, Adrian Stan a precizat că sistemul național online de compensări are câteva mari avantaje.

În primul rând, este un sistem non-monetar. Asta înseamnă că nu este nevoie de bani pentru a compensa aceste creanțe. În al doilea rând are are influență pozitivă asupra fluxului de numerar. Pe de altă parte, are influență pozitivă în economia companiilor, prin accesul la credite mult mai ușor, ca rezultat unei contabilități curate, în care datoriile și creanțele au fost stinse cu partenerii de afaceri. Nu în ultimul rând, fiind un sistem unic, național, în care se regăsesc toate creanțele și datoriile agenților economici, identificarea tuturor circuitelor de compensare este extraordinar de facilă și completă, ceea ce conduce la eficientizarea întregului sistem de compensare - Adrian Stan.

Sistemul național de compensări a fost creat la sfârșitul anilor '90, când a fost reglementat prin OUG nr. 77/1999 și HG nr. 685/1999, activitatea Structurii de compensare fiind gestionată de Institutul de Management și Informatică (IMI), instituție publică subordonată Ministerului Economiei, ce a fost ulterior înglobată în cadrul Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Bușteni.

Datele instituției arată că volumul arieratelor între anii 1999 — 2016 a fost de 64,12 miliarde de euro. Cel mai mare volum anual a fost atins în 2002, de 6,37 miliarde de euro, echivalentul a 13,13% din PIB-ul acelui an.

Numărul agenților economici ce au folosit sistemul național de compensare în anul 2015 a fost de peste 7.100 agenți economici, la un volum al arieratelor de aproximativ 1,85 miliarde de euro, iar în 2016 numărul acestora a ajuns la circa 5.700, volumul arieratelor fiind de aproximativ 1,40 miliarde de euro.

"Utilitatea incontestabilă a sistemului de compensări este atunci când într-un circuit de compensare participă 3 sau mai mulți agenți economici: A are o datorie către B, B are o datorie către C, iar C are o datorie către A. Oricare doi agenți economici din exemplul dat nu pot efectua o compensare bilaterală, însă sistemul de compensări poate identifica și genera un circuit de compensare între toți cei trei agenți economici. Au existat circuite de compensare în care au fost implicați, conform modelului prezentat, peste 15 agenți economici, media fiind de 4-5 agenți economici/circuit de compensare - Adrian Stan.

Astfel, noul Sistem național online de compensări elimină obligativitatea deplasării agenților economici la sediul Structurii de compensare, toate operațiunile desfășurându-se online, într-un mediu securizat, iar pentru agenții economici ce doresc asistență în utilizarea sistemului, Structura de compensare poate efectua operațiuni de compensare și la sediul din Bd. Timișoara nr. 6, sector 6, București.

Meteo

Cloudy

21°C

Pitesti

Cloudy
Humidity: 83%
Wind: WNW at 17.70 km/h
Friday
Thunderstorms
18°C / 27°C
Saturday
Scattered thunderstorms
17°C / 26°C
Sunday
Thunderstorms
15°C / 26°C
Monday
Thunderstorms
17°C / 26°C

Latest Tweets

Disperare! Tânăr din Mioveni, dispărut de acasă! Poliția cere ajutorul cetățenilor https://t.co/liXzOOdMyF
Corupție la Fondul de Garantare. Cereau mită pentru creditele de la Prima Casă https://t.co/VWHleJNS3l
Corupție la Fondul de Garantare. Cereau mită pentru creditele de la Prima Casă https://t.co/Cr40tDwsMF
Video exclusiv! Pregătiri pentru un nou recensământ! Ce li se pregătește românilor https://t.co/7xJoVBZivQ
Ordinul Asistenților: Sesiune de instruire și comunicări științifice la Câmpulung https://t.co/iF28WxTPHF
Follow ProARGES on Twitter