Relansarea cercetării agricole în Argeș. Hotărâre de guvern pentru Institutul Pomicol Mărăcineni

By Noiembrie 02, 2017 820
Executivul a aprobat o hotărâre de guvern privind reorganizarea Institutului Pomicol de la Mărăcineni. Această hotărâre ar fi trebuit dată încă din 2009, motiv fiind unul dintre motivele pentru care institutul a ajuns să strângă arierate.
 
Hotărârea de guvern vizează și modificarea unei anexe pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești – Mărăcineni a explicat că prin această hotărâre de guvern care ar fi trebuit dată în urmă cu aproximativ 8 ani, se intră în normalitate. Mihail Coman a sublinit și faptul că decizia guvernului ar trebui să aibă ca efect reducerea arieratelor, dar și accesul la zona de dezvoltare, pentru că pe lângă autofinanțare, institutul ar urma să primească și subvenții de la stat. Conform hotărârii de guvern, Institutul este instituție de drept public organizată ca instituție publică, cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu–Şişeşti.
 
Nu sunt modificări în viața de zi cu zi. Instituțiile de cercetare-dezvoltare în Agricultură care funcționează în subordinea Academiei de științe agricole funcționează din 2009 când a apărut legea organică 45 de funcționare a academiei și sistemului de cercetare și dezvoltare. Această lege prevede la un articol că se implementează prin apariția hotârârilor de guvern, care se emit în maxim 60 de zile. Au trecut însă 7 ani și abia acum, începând cu acest guvern, au început să apară și HG la cele aproape 70 de unități. Institutul Pomicol, care face parte dintr-un grup mai mare de institute, a intrat într-un grup de unități de cercetare și dezvoltare în agricultură a căror HG a fost aprobată ieri.
Legea 45 din 2009 are un articol care prevede că finanțarea institutelor se face din venituri proprii și subvenții bugetare. Acestea din urmă nu au venit până acum. Noi sperăm ca din bugetarea pe anul viitor să apară și subvenții care să susțină aceste activități de cercetare din planul tematic.
Sperăm să putem stinge și din arierate. De fapt sunt arierate ale statului către instituții. Din 2009 până acum s-au făcut niște arierate, care nu sunt altceva decât plăți întârziate ale ministerului Finanțelor către ministerul Agriculturii, către academie, către unități.
Ele intră în această hotărâre de guvern. Unitățile care intră în aceste hotărâri de guvern vor primi aceste plăți pentru stingerea acestor restanțe și pentru finanțarea cercetării în continuare -  Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești – Mărăcineni. 
 

 

Meteo

Clear

12°C

Pitesti

Clear
Humidity: 61%
Wind: WNW at 11.27 km/h
Monday
Mostly sunny
11°C / 23°C
Tuesday
Scattered thunderstorms
11°C / 26°C
Wednesday
Partly cloudy
12°C / 24°C
Thursday
Mostly sunny
12°C / 27°C

Latest Tweets

Video! Ambasadorul Marii Britanii în Argeș: Ce s-a întâmplat la Închisoarea Pitești nu trebuie să fie uitat! https://t.co/3JFklKpPy9
Apartamente, sute de bunuri imobile și autoturisme ale omului mafiei italiene din Pitești, puse sub sechestru https://t.co/vJaVwQLtrw
Uniunea Arhitecților din România, vizită de documentare la Cula Racovița din Mioveni https://t.co/bjYjnFiOfV
Un primar și-a sărbătorit ziua la...muncă! https://t.co/caY6uwBRFy
Aproape 400 de argeșeni și-au găsit loc de muncă. 1620 de locuri de muncă la Bursa locurilor de muncă din Argeș https://t.co/Th8m7wNCDu
Follow ProARGES on Twitter