Mircea Drăghici a reușit să modifice legea partidelor

By Octombrie 04, 2017 746

Deputatul Mircea Drăghici bifează încă o reușită de succes in Parlamentul Romaniei. Ca urmare a amendamentelor inițiate de deputatul argeșean,camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 176 voturi "pentru", 96 "împotrivă" și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind  finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Printre modificările aduse legii se numără stabilirea unui prag minim pentru suma alocată unui partid politic de la bugetul de stat, nu numai a unuia maxim cum prevede legea în vigoare. Aceasta nu poate fi mai mică de 0,01% şi mai mare de 0.04% din Produsul Intern Brut.
Conform noii legi, partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul fiscal precedent și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară, precum şi un raport sintetic al veniturilor și cheltuielilor realizate în anul precedent.
Noile reglementări instituie amenzi pentru cazurile în care donațiile depășesc pragul prevăzut de lege. De asemenea, constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 de lei, printre altele, primirea într-un an fiscal de către partidul politic din partea unui membru a unor cotizații a căror valoare însumată depășește limita de 48 de salarii de bază minime brute pe țară; încălcarea de către partidul politic a obligației de a asigura publicarea cuantumului total al veniturilor din cotizații obținute în anul fiscal precedent în Monitorul Oficial al României, primirea într-un an fiscal de către partidul politic sau alianța politică a unor donații a căror valoare însumată depășește 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv; primirea într-un an fiscal de către partidul politic sau alianța politică a unor donații de la o persoană fizică sau persoană juridică a căror valoare însumată depășește 200 de salarii de bază minime brute pe țară, respectiv 500 de salarii, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.
De asemenea, vor constitui contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 de lei, finanțarea de către partidul politic sau alianța politică a activității curente din alte surse de venit decât cele permise de lege şi restituirea de către partidul politic sau alianța politică a unui împrumut după data expirării termenului de 3 ani.
Partidele politice vor primi o amendă considerabilă, între 100.000 lei la 200.000 lei, dacă se va constata neîndeplinirea de către partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele de bani primite ca donații pentru achiziționarea clădirilor care au destinația de sediu al partidului politic în termenul prevăzut de lege, mai prevede textul adoptat.


“Prin amendamentele depuse am dorit să întărim rolul AEP în procesul alegerilor. Această instituţie va avea misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor, precum și îndrumarea și ghidarea partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale şi a candidaților independenți în respectarea legilor și a standardelor internaționale în materie. Activitatea AEP de control, prevenire și îndrumare va prevala în faţa celei de sancţionare. Consider că noile modificări şi completări la Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale îmbunătăţesc cadrul legal în ceea ce priveşte transparenţa în gestionarea banilor primiţi de partide.” - a declarat deputatul Mircea Drăghici.

 

Partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al  veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul  fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare  însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară, mai prevede textul adoptat.
Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligația de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor și cheltuielilor realizate în anul precedent. Anterior, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

 

Meteo

Partly cloudy

21°C

Pitesti

Partly cloudy
Humidity: 37%
Wind: SE at 11.27 km/h
Tuesday
Mostly cloudy
10°C / 27°C
Wednesday
Partly cloudy
12°C / 24°C
Thursday
Mostly sunny
12°C / 26°C
Friday
Scattered showers
13°C / 27°C

Latest Tweets

VIdeo!Niculina Stoican și Andra au făcut show de Simfonia Lalelelor https://t.co/z0Lh4s1NeH
Dan Puric vine la Universitatea din Pitești în memoria lui Gheorghe Ceaușu https://t.co/FsKtcquQS8
Voluntarii au adunat 500 de saci cu deșeuri în Mioveni https://t.co/Y6tjh7rKUa
Video! Tudorache: Memorialul Închisoarea Pitești și Casa Elisabetei Rizea din Nucșoara, puncte cheie ale rezistențe… https://t.co/uCuMeWxOVZ
Video! Incendiu la Cetatea Poenari https://t.co/kAZTjyQFXz
Follow ProARGES on Twitter