Video! A fost descoperită cea mai mare peșteră subacvatică din lume

Pestera subacvatica, descoperita de un grup de explorare care este parte a proiectului Great Maya Aquifer (GMA), este considerata cel mai important sit arheologic subacvatic, fiind casa a mai mult de o suta de evidente arheologice, potrivit National Geographic.

Grupul de exploratori a identificat o conexiune intre doua dintre cele mai extinse sisteme de pesteri de pe Pamant- Sac Actun si Don Ojos, ambele din Mexic, de pe Peninsula Yucatan- care acum formeaza cea mai mare pestera subterana, cu o intindere de aproximativ 347 de kilometri.  Scopul cercetatorilor este de a conecta sistemul Sac Actun cu alte trei sisteme de pesteri locale, situate subteran. 

Potrivit regulilor speologiei, atunci cand doua sisteme de pesteri sunt conectate, cea mai mare pestera o absoarbe pe cealalta, devenind o entitate cu un singur nume. 

Pana in acest moment, sistemul Ox Bel Ha, localizat in sudul Tulumului, era considerat cel mai lung, avand 270 de kilometri. Pe locul doi se afla sistemul Sac Actun, cu o lungime de 262 de kilometri. 

Aceste sute de kilometri de pasaje subterane au devenit adevarate "tuneluri ale timpului", ce gazduiesc istoria indepartata si recenta a regiunii mexicane. Guillermo de Anda, explorator si director al GAM, este de parere ca acest sit arheologic subteran este "casa a mai muO alt de o suta de contexte arheologice, fiind evidenta a primilor colonisti ai Americii, cat si a faunei trecute si, desigur, a culturii Maya". 

Sursa: New China TV

New China TV

Meteo

Mostly cloudy

26°C

Pitesti

Mostly cloudy
Humidity: 39%
Wind: SE at 11.27 km/h
Sunday
Rain
13°C / 25°C
Monday
Partly cloudy
12°C / 22°C
Tuesday
Partly cloudy
11°C / 25°C
Wednesday
Partly cloudy
11°C / 24°C

Latest Tweets

Contract de 3,3 milioane de euro semnat pentru spitalul Brădet între CJ Argeș și ADR Sud Muntenia https://t.co/BqUod6Swzq
Imagini spectaculoase de la Salonul de Inventică din Pitești! Prezență ministerială la jurizarea invențiilor https://t.co/TmCoG0SrOq
Punctele Enel din Mioveni şi Piteşti și Târgovişte, închise pe 28 mai şi 1 iunie 2018 https://t.co/gQ47332wuF
Mioveniul găzduiește o nouă ediție a sesiunii științifice de primăvară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România https://t.co/kgehbjsv7s
Video! Campania ALDE “Consilierul de pe strada ta”, în cartierul Prundu https://t.co/OMjHQhEHaw
Follow ProARGES on Twitter