S-au terminat lucrările! Vezi cum arată acum Muzeul Golești

Marți, 24 mai, a avut loc conferința dedicată încheierii recepției lucrărilor de reabilitare, conservare și punere în valoare a Complexului Muzeal Golești. La eveniment au participat autoritățile locale și județene, parlamentari de Argeș, care au avut ocazia să vadă rezultatele unui proiect de succes. De altfel, CJ Argeș a obținut un premiu de excelență la gala administrației locale pentru importanța acestei lucrări.
Obiectivele  reabilitate în cadrul proiectului  sunt: clădirea conacului Goleștilor, ridicat în 1640, muzeul etnografic, zidul de incintă cu 4 turnuri de colț, parcul alăturat incintei și parcul din jurul conacului, precum și amenajarea aleilor din jurul conacului.

Proiectul de reabilitare a beneficiat de aproximativ 11 milioane lei, fonduri europene REGIO, Axa proritara 5, Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, din care valoarea eligibila este de aproape 7,8 milioane lei. Lucrările au fost realizat de Romconstruct Holding, firmă care a mai realizat și lucrări de consolidare si modernizare a Muzeului Țăranului Român din Capitală, lucrări de amenajare şi modernizare pentru redeschiderea “Muzeului Teatrului Național” din incinta Teatrului Național “IL Caragiale” București, restaurarea şi modernizarea clădirii “Lapidariul” din incinta Muzeului Național de Istorie a României, renovarea Ambasadei Franței în România, restaurare şi punere în valoare zona istoricã şi culturalã Curtea Domneascã din Piatra Neamţ – prin reabilitarea, dotarea şi punerea în valoare a siturilor şi clãdirilor de patrimoniu: Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artã, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniţã, ruinele beciului şi ruinele zidului de incintã ale Curţii Domneşti şi Muzeul aferent” – Beneficiar Municipiul Piatra Neamţ, reparații capitale ale teatrului Lucian Blaga din Cluj.

Muzeul Golesti este singurul ansamblu laic fortificat din Tara Romaneasca, iar domeniul gazduiesti si alte cladiri unicat. Cladirea conacului, care pastreaza stilul anterior stilului brancovenesc; in incinta curtii este baia turceasca, singurul edificiu de acest fel din tara care se pastreaza in integralitatea lui; prima scoala sloboda obsteasca a lui Dinicu Golescu si primul spital pentru saraci (bolnia). Tot la Golesti exista, la intrare, foisorul in care este o camera legata de numele lui Tudor Vladimirescu. Acolo si-a trait acesta ultimele 3 zile de libertate.

Cel mai impresionant este conacul boieresc, restaurat și consolidat în totalitate. Ba chiar i s-a redat culoarea originală de stejar aprins. Etajul a fost dărâmat și reconstruit. În plus, tot la etaj, una din camere a devenit sală de audiție de muzică cultă, iar directoarea Filofteia Pally a declarat că, după ce va fi redat circuitului turistic, intenționează ca sala să găzduiască spectacole cu artiști consacrați. De subliniat faptul că, deși este gata, conacul va fi redat circuitului turistic abia în luna septembrie pentru că atunci se estimează că se va realiza microclimatul necesar pentru ca artefactele să poată fi expuse în condiții de siguranță. Cel mai mare pericol îl reprezintă gradul de umiditate. 

Mai merită subliniat faptul că de acum și persoanele cu handicap vor avea un acces facil în conac, grație noului sistem de ascensor instalat special în acest sens. De asemena, beciul conacului a devenit o zonă mult mai atractivă după această restaurare beneficiind și de iluminat arhitectonic.

Ultima interventie de renovare a complexului a avut loc intre anii 1942-1944, dar reabilitarea nu a fost realizată la cel mai înalt nivel din cauza lipsei de fonduri, România fiind, la acea dată, angrenată în război.

Meteo

Partly cloudy

26°C

Pitesti

Partly cloudy
Humidity: 42%
Wind: E at 6.44 km/h
Sunday
Rain
13°C / 25°C
Monday
Partly cloudy
12°C / 22°C
Tuesday
Partly cloudy
11°C / 25°C
Wednesday
Partly cloudy
11°C / 24°C

Latest Tweets

Contract de 3,3 milioane de euro semnat pentru spitalul Brădet între CJ Argeș și ADR Sud Muntenia https://t.co/BqUod6Swzq
Imagini spectaculoase de la Salonul de Inventică din Pitești! Prezență ministerială la jurizarea invențiilor https://t.co/TmCoG0SrOq
Punctele Enel din Mioveni şi Piteşti și Târgovişte, închise pe 28 mai şi 1 iunie 2018 https://t.co/gQ47332wuF
Mioveniul găzduiește o nouă ediție a sesiunii științifice de primăvară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România https://t.co/kgehbjsv7s
Video! Campania ALDE “Consilierul de pe strada ta”, în cartierul Prundu https://t.co/OMjHQhEHaw
Follow ProARGES on Twitter