14 ani de la moartea Elisabetei Rizea si 115 ani de la nașterea lui Petre Țutea

By Octombrie 06, 2017 942

6 octombrie 2017. Astăzi s-au împlinit 115 ani de la nașterea marelui filosof Petre Țuțea. Pentru prima dată, aniversarea celui supranumit Un socrate român a fost făcută cu un bust finalizat la Boteni, locul său de obârșie. 
Tot astăzi, se împlinesc 14 ani de la moartea Elisabetei Rizea, simbolul luptei rezistentei anticomuniste din munti. 2013 este anul in care, in sfarsit, doi dintre sefii temnitelor in care comunistii au torturat si omorat romanii sunt anchetati pentru omor.  

Elisabeta Rizea

Elisabeta Rizea a  susţinut activ rezistenţa anticomunistă din Munţii Făgăraş, inceputa in primăvara anului 1949, în casa soţilor Elisabeta şi Gheorghe Rizea din Nucşoara (Argeş), membrii grupării „Haiducii Muscelului”, condusă de Toma Arnăuţoiu. 
Partizanii au rezistat, în mod eroic, până în 1960. Prinsa de securisti, Elisabeta Rizea a suportat 10  ani de temniţă grea şi fiind supusă la torturi cumplite de către  anchetatorii Securităţii. Nu a dat in vileag insa pe niciunul dintre luptatorii pentru libertatea pe care astazi o batjocorim.
M-au dus la Miliţie, într-o cameră. Au tras o masă. M-au atârnat cu mâinile la spate de un cârlig prins în tavan. Şi mi-a fost frică şi stam şi ţipam: «Domnule, împuşcaţi-mă, tăiaţi-mi capul, scoateţi-mi ochii, tăiaţi-mi limba, dar nu ştiu de ei. Nu mă întrebaţi, că nu ştiu!». «Îţi dăm 300 de lei!», au zis şi mi-au pus banii în faţă. «Domnule căpitan, eu nu sunt Iuda, să-i vânz pe 30 de arginţi...». M-au trântit pe jos. M-au legat şi m-au bătut cu cauciucu’, de la ceafă la călcâi, şi pe stânga, şi pe dreapta”, a povestit Elisabeta Rizea mai târziu, după 1990, când comuniştii nu mai erau la putere. Au băgat-o la închisoare. La Piteşti, iar mai apoi la Jilava, în total şapte ani de temniţă grea. Ani in care multi barbati au cedat. Ea insa, isi facea cruce cu limba in gura si se ruga la Dumnezeu sa ii dea putere. “Au început să mă bată cu un băţ până la sânge. Mi-au rupt câteva coaste şi am leşinat. Îmi făceam cruce cu limba în cerul gurii şi mă rugam la Dumnezeu să mă ajute să nu spun nimic”.
Dupa eliberare a continuat sa ii ajute pe partizani. In 1961, Elisabeta Rizea a fost arestată din nou, fiind eliberată trei ani mai târziu, odată cu amnistia generală din 1964. A murit in spital la Pitesti. In 2003. 6 octombrie.


Petre Tutea
Petre Tutea s-a nascut la 6 octombrie 1902 la Boteni. A fost un om care a crezut si a trait, pe rand, filozofia socialista, apoi cea legionara, gratie apropierii de Nae Ionescu, pentru ca, apoi, spre sfarsitul vietii sa fie liberal. Cu acte.
Viata lui Petre Tutea, filosofia sa, ideile sale l-au transformat intr-unul dintre cei mai apreciati filosofi contemporani in mediul virtual. Petre Tutea si Octavian Paler sunt scriitorii si filosofii cei mai citati de tinerii romani. Chiar daca, cei mai multi, nu pricep prea bine mesajele pe care cei doi le-au transmis. Imaginea sa, cu fesul de noapte pe cap, este la fel de cunoscuta in mediul virtual printre tineri, precum celebra imagine cu limba scoasa a lui Einstein.
A fost Director în Ministerul Economiei Naţionale. Între 1940 şi 1944 a fost Şef de secţie în Ministerul Războiului, iar între anii 1944-1948 a fost Director de studii în Ministerul Economiei Naţionale.
După cel de-al Doilea Război Mondial este anchetat cinci ani în stare de arest, fiind condamnat definitiv în 1956. În cei 13 ani de temniţă trece prin închisorile Malmaison, Aiud, Jilava şi Ocnele Mari.
Dupa eliberare, tinea cursuri peripatetice in parcul Herastrau, in apropierea caruia locuia, oricarui tanar il asculta. A facut acelasi lucru si in anii de dupa gratii, il facea si in libertate, devenind si traind in credinta pentru Hristos.
A publicat articole în revistele de cultură. A supravieţuit datorită meselor gratuite de la cantina Uniunii Scriitorilor. În tot acest timp a fost supravegheat în permanenţă de Securitate şi i s-a înscenat o delincvenţă, fiind arestat în holul unui hotel, sub învinuirea de speculă, nedovedită.
Moare la 3 decembrie 1991, dimineaţa, la 89 de ani. Legenda spune ca a fost adus la Boteni de la Bucuresti intr-o masina care transporta morcovi si ca a fost inmormantat de Sfantul Nicolae. Trupul i-ar fi fost dus la groapa intr-un car tras de boi. Altii spun ca de vaci. La urma urmei, nu dricul luxos sau carul cu boi, sau vaci, face diferenta intre oameni. Ci ceea ce au fost. 
Doua cugetari de la Petre Tutea
Bergson e mai cuviincios ca Aristotel si zice ca democratia e singurul sistem compatibil cu libertatea si demnitatea umana, dar are un viciu incurabil: n-are criterii de selectiune a valorilor. Deci democratia e sistemul social in care face fiecare ce vrea si-n care numarul inlocuieste calitatea... Triumful cantitatii impotriva calitatii. Bergson a fost acuzat in micul dictionar filozofic al lui Stalin ca e fascist. 

O baba murdara pe picioare, care sta in fata icoanei Maicii Domnului in biserica, fata de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, asta moare asa, dihor.

Meteo

Cloudy

15°C

Pitesti

Cloudy
Humidity: 69%
Wind: NNW at 22.53 km/h
Sunday
Partly cloudy
11°C / 20°C
Monday
Partly cloudy
11°C / 22°C
Tuesday
Mostly cloudy
13°C / 23°C
Wednesday
Scattered showers
14°C / 22°C

Latest Tweets

Cheile Dâmbovicioarei: Începe concursul de escalada Memorialul Bebe Nistorescu https://t.co/mqVPKc2cf0
Decizia CEx: Dragnea are susținere totală. Planul de război al PSD https://t.co/X5eMnYbmas
Tabere militare și scene din Primul Război Mondial, la Mioveni https://t.co/tpoBed4l8V
Ziua Dunării sărbătorită de Administrația Bazinală de Apă Argeș - Vedea https://t.co/7lFaO7XSJK
Surpriză! Angajații Primăriei Mioveni, au venit îmbrăcați în Ie https://t.co/kBFFnwro4C
Follow ProARGES on Twitter