Se schimbă vremea în weekend! Ploi, lapoviță și ninsoare

By Octombrie 06, 2017 1016

ANM a emis două avertizări meteo de ploi şi ninsori pentru acest sfârşit de săptămână. Cele mai afectate judeţe sunt cele din sud şi sud-est, iar la munte ninsoarea va fi viscolită. Şi în Capitală vor fi ploi abundente.

Atenţionarea cod galben de ploi, lapoviţă şi ninsoare intră în vigoare de sâmbătă, 7 octombrie, ora 3.00 şi va fi valabilă până în 9 octombrie ora 21.00. Zone afectate: Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei. Meteorologii spun că temperaturile vor scădea și cu 15 grade. Pe Vârful Omu a început deja să ningă, iar peisajul este unul de iarnă.

Meteorologii anunţă că în Oltenia, vestul Munteniei, apoi şi în sudul Transilvaniei şi în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp, iar local se vor cumula 40...50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50...60 km/h. În zonele montane precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăşi 70 km/h, mai ales pe creste.

Avertizarea cod portocaliu de ploi abundente și vânt va intra în vigoare sâmbătă la ora 9.00 şi este valabilă până duminică la ora 15.00. Sunt vizate judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, unde ploile vor fi temporar abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 l/mp.
Pentru aceeaşi perioadă este valabilă o avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special la peste 1600 m altitudine, unde ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă şi, mai ales pe creste, va fi viscol.

În restul ţării, temperaturile vor scădea accentuat şi în regiunile sudice, estice şi centrale unde, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă, va fi o vreme rece.

Vremea, vineri, în țară

O să plouă prin Banat, Transilvania, în zonele de deal şi munte; iar seara şi noaptea ploile cuprind jumătatea sudică şi pot aduce 30 de litri de apă pe metru pătrat.

Vor fi 10 grade în depresiuni; 14...15 grade în vest şi 26 de grade pe partea sud-estică.

În Dobrogea şi Bărăganul va predomina vremea frumoasă iar temperaturile, în creştere faţă de ieri, ajung la 26-27 de grade Celsius. În Moldova sudică şi în nordul Munteniei vom avea vreme bună în timpul zilei dar spre seară se adună norii şi noaptea vor veni ploi mai însemnate cantitativ. Temperaturile vor fi comparabile cu cele înregistrate ieri. În nordul Moldovei şi în Bucovina norii vor fi numeroşi însă doar pe la munte sunt anunţate ploi şi tot la munte la altitudini mari vântul va sufla tare. Maximele termice în scădere faţă de ziua trecută, vor ajunge până la 18 grade Celsius şi se vor situa sub normalul perioadei.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, se anunţă vreme închisă şi va ploua iar vântul se va înteţi în special în zonele mai înalte. Valorile termice scad cu 4-5 grade faţă de ziua trecută.

În vestul ţării, cerul va fi acoperit de nori şi vor fi mai multe reprize de ploaie. Seara, în Munţii Banatului şi în vestul Meridionalilor, la altitudini de 1700 m, aşteptam lapoviţã şi ninsoare. Temperaturile, scad chiar şi cu 8 grade faţă de ziua trecută.
Sâmbătă temperaturile scad accentuat şi în sud şi sud-est; şi se face frig peste tot. O să plouă în jumătatea sud-estică, iar în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei vor fi ploi mai serioase. La munte se anunţă lapoviţa şi ninsoare, iar pe creste se va depune un strat consistent de zăpadă. Vântul va sufla cu putere în sud-est şi pe crestele montane.

Duminică mai vin ceva ploi prin sudul, estul şi centrul ţării, iar în zona montană înaltă predomină ninsorile. Vântul are intensificări în sud, în est şi la munte; iar temperaturile crresc uşor în vestul şi sudul ţării.

Luni aşteptăm vreme mai bună. Prin sudul ţării o să picure trecător; iar pe la munte mai sunt ceva precipitații slabe. Vântul rămâne activ; iar noaptea în depresiuni reapar minimele negative.

Meteo

Mostly cloudy

19°C

Pitesti

Mostly cloudy
Humidity: 79%
Wind: E at 17.70 km/h
Tuesday
Partly cloudy
16°C / 27°C
Wednesday
Mostly sunny
16°C / 29°C
Thursday
Thunderstorms
16°C / 26°C
Friday
Thunderstorms
15°C / 26°C

Latest Tweets

Acuzații extrem de grave după desecretizarea protocolului dintre SRI, ÎCCJ și Parchetul General! Judecătorul Nicola… https://t.co/QPK32Gxwlm
Video! Mihai Eminescu veghează Orașul Regal https://t.co/UhImLlpaMy
Un super proiect pe fonduri europene: SMART REFUGE HUB https://t.co/NtWb4xHGNE
Daniel Zamfir la ALDE! Gerea, reacție dură pentru Orban după noile achiziții https://t.co/g8ov4QTKac
Elevii și sportivii cu rezultate deosebite vor fi premiați https://t.co/OH0rFITetw
Follow ProARGES on Twitter