Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Prefectul Emanuel Soare a arătat ca a solicitat ca toate spitalele să îi transmită stocul de echipamente de protecție împotriva COVID-19.  Emanuel Soare susține că și managerii de spitale au obligația să se doteze cu aceste echipament, nu doar să aștepte de la minister.
Soare susține că managerii pot cere fonduri de la Consiliul Județean sau Consiliile locale care pot face rectificări bugetare. "De asemenea, toate autoritățile publice locale pot utiliza banii pe spectacolele care nu se mai fac pentru lupta impotriva covid 19", a mai spus prefectul.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, susțin o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Municipiul Suceava este în carantină, împreună cu alte câteva comune limitrofe. Se instituie o zonă de protecție. Din 2109 cazuri confirmate, 593 sunt din Suceava.

Ordonanța militară nr 5:

Bogdan Despescu prezintă Ordonanța Militară nr. 5:

 • se prelungește măsura suspendării zborurilor spre și dinspre Spania pentru 14 zile, începând cu 31 martie, ora 18.00
 • se prelungeste măsura suspendării zborurilor spre Italia și din Italia către România pentru 14 zile, din 6 aprilie
 • persoanele care părăsesc locul de carantină vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare și vor suporta cheltuielile de carantinare
 • persoanele care părăsesc izolarea vor fi obligate să intre în carantină și vor suporta cheltuielile cu carantinarea

Raed Arafat, precizări referitoare la Ordonanța Militară nr. 4:

 • condiții în care pacienții nu pot să rămână în UPU și trebuie să fie internați chiar dacă nu au testarea COVID-19 infirmată sau confirmată
 • cazurile care trebuie tratate - acest lucru poate fi programat în ambulatorii
 • avem 2.109 cazuri confirmate - 65 de decese cauzate de COVID-19
 • din cele 2.109 cazuri, 593 se află în municipiul Suceava

Ordonanța militară nr 6:

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne:

 • evoluția cazurilor din Suceava, densitatea îmbolnăvirilor (...) au făcut ca în această seară să luăm o decizie extrem de importantă
 • am emis Ordonanta Militară nr. 6 privind instituirea măsurii de carantinare asupra municipiul Suceava, a unor comune din zona limitrofă precum și instituirea unor zone de protecție asupra unor unități administrativ-teritoriale din județ
 • zona de protecție în jurul localităților carantintate formată din toate celelalte unități terotiral amdinistrative din județ
 • în zona carantinată e permisă intrarea, ieșirea pentru transportul de mărfuri, materii prime și pentru aprovizionarea populației;
 • nu se comercializează titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată
 • toate restrictiile stabilite anterior se aplică în zona carantinată
 • Centrul județean de coordonare și intervenție Suceava va stabili completări și derogări
 • in zona de protecție, organele cu atributii vor stabili măsuri specifice pentru intrarea si ieșirea
 • în zona de protecție e interzisă deplasarea între localitățile din zonă a persoanelor ce aparțin altor categorii socio-profesionale
 • CJ Suceava impreuna cu primarii si consiliile locale vor lua masuri de a functiona serviciile de protectie si asistenta sociala, functionarea serviciilor de utilitati publice si aprovizionarea cu alimente de baza pentru persoane fara sustinatori
 • este strict interzis accesul intre localitati decat cele deschise circulatiei publice de pe drumurile europene, nationale, comunale si judetene

 

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat încă 13 decese din cauza coronavirus, toți pacienții fiind internați la Spitalul Județean Suceava. Bilanțul a ajuns astfel la 65 de morți. La Ministerul de Interne vor fi făcute declarații în regim de urgență pentru a fi anunțate noile măsuri. Foarte probabil, România intră oficial sub scenariul 4.
 "Au fost raportate încă 13 decese ale unor persoane confirmate cu noul corinavirus.Toate cele 13 persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani au fost internate în Spitalul Judetean de Urgență Suceava, in mai multe sectii, după cum urmează, nefrologie, boli interne, chirurgie plastică, gastroenterologie. Decesele au fost înregistrate în perioada 22-29 martie 2020. Data confirmării rezultatelor pozitive  către INSP este 30 martie 2020", se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.
"În perioada 22-29 martie la Suceava au fost înregistrare 22 de decese, din care 9 au fost raportate și au fost comunicate public. Spitalul din Suceava a fost închis în data de 25 martie timp de 48 de ore, iar decesele au fost în rândul pacienților acestui spital.
La acest moment nu avem informații detaliate referitoare la momentul în care au fost prelevate probele pentru persoanele decedate, respectiv dacă acestea au fost prelevate înainte sau după deces.
La acest moment este în desfășurare refacerea anchetelor epidemiologice de către noua conducere a DSP Suceava", se arată într-o informare a Grupului de Comunicare Strategică.

Deputatul de Argeș Andrei Gerea a remaract decizia Guvernului de plafona tarifele la utilități și la combustibil și a cerut, suplimentar, suplimentarea prețurilor la alimentele de bază. "Mă bucur să văd că Guvernul a decis, în sfârșit, plafonarea tarifelor la carburanți și la utilități ( energie electrică și termică, gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate) pe timpul stării de urgență, pentru că, așa cum am arătat în precedentele expuneri, puterea de cumpărare a cetățeanului ar fi scăzut foarte mult din cauza speculațiilor făcute de diverși furnizori și, pe de altă parte, a înghețării sau chiar pierderii veniturilor, în funcție de cât de afectat este locul de muncă al fiecărui român în parte.

Consider însă că se impune plafonarea prețurilor și la alimentele de bază, pentru că se simt deja creșteri semnificative ale acestora.

FOARTE IMPORTANT: Guvernul trebuie să impună plafonarea tarifelor și/sau prețurilor pe tot lanțul nu doar, așa cum s-a întâmplat până acum, pe spinarea producătorului, în timp ce vânzătorul final nu avea nicio constrângere. Să nu se înțeleagă că sunt împotriva mecanismelor economiei de piață, dar în situația în care suntem și în starea de urgență, toată lumea trebuie să participe la efort", a subliniat Gerea.

După ce a cerut sprijinirea agenților economici români care își pot modifica sau retehnologiza linii de producție pentru a furniza echipamente medicale de protecție, deputatul de Argeș a afirmat că guvernul trebuie să instituie reguli stricte și la vânzarea acestora în farmacii, în momentul în care aceste echipamente vor apare în lanțurile de farmacii. "O altă măsură care ar trebui introdusă este aceea a raționalizării vânzării de produse de protecție (măști, mănuși, dezinfectanți) în momentul în care acestea vor începe să revină în lanțurile de farmacii, pentru a se evita achiziția acestora în exces de anumite persoane, în timp ce ceilalți vor rămâne tot cu varianta improvizațiilor sau achiziției de produse îndoielnice de pe diferite site-uri.
De asemenea, prețul acestor produse trebuie supravegheate, pentru ca fiecare cetățean să își poată permite o protecție de bază", a mai arătat Andrei Gerea.

În contextul pandemiei de COVID-19, având în vedere ritmul alarmat de creștere al cazurilor de persoane infectate la nivel național, pe fondul deciziilor luate la nivel central și local, administrația Spitalului Mioveni și Consiliul Local se pregătesc pentru a putea primi și trata persoane care prezintă simptomele îmbolnăvirii cu coronavirus.

Conform unei informații apărute pe pagina de facebook a primarului Ion Georgescu, începând din cursul săptămânii trecute, au demarat ample acțiuni de reorganizare, dotare și dezinfectare a spațiilor din vechiul corp al spitalului Racovița, clădire aflată în curtea Spitalului Orășenesc Mioveni.
În cele trei corpuri ale acestei clădiri, au fost instalate paturi, camere de izolare, s-au creat filtre sanitare și proceduri de lucru specifice, s-au făcut revizii tehnice la instațațiile de fluide medicale, instalațiile de oxigen, instalație electrică și ample acțiuni de dezinfecție ale saloanelor.
Activitatea de tratare a persoanelor cu coronavirus nu va afecta și niciun fel activitatea din noul spital, iar personalul și pacienții din cele două clădiri vor avea intrări separate, spații și sectoare delimitate pentru a nu interacționa.

Începând de ieri, 29 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

Conform prefecturii Argeș, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 981 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 30 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 12 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 1.273 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat, în ultimele 24 de ore, 10.092 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.048.902 lei.

Video: Pro Media TV

Recent, Primăria Corbi, cu primarul Virgil Baciu pe persoană fizică, a derulat o acțiune prin care a venit în sprijinul persoanelor defavorizate, fără susținători sau altă formă de ajutor. Pentru  ajuta persoanele vârstnice să stea cât mai mult în casă primarul Virgil Baciu a inițiat campania “Arată că-ți pasă! Împreună vom reuși!”. Prin această campanie, a putut oferi alimente acestor oameni.

În plus, primăria a achiziționat 1000 de măști pe care le pune la dispoziția locuitorilor din comună care sunt nevoiți să se deplaseze și care nu mai au acest echipament minimal de protecție.  Primarul Virgil Baciu îi roagă pe cetățeni ca solicitările să fie făcute pe pagina de facebook sau telefonic în timpul programului de lucru al primăriei. Solicitările trebuie să fie argumentate si serioase pentru ca aceste maști să ajungă la cei care au nevoie de ele cu adevărat.

Pe de altă parte, o primărie cu o cu totul altă imagine despre sine, cu mult mai multe fonduri la dispoziție, precum Primăria Pitești își tratează cetățenii cu panouri de intrare în oraș. A făcut doar o singură acțiune dezinfecția în oraș, și aceea axată mai mult pe locurile de joacă, deși acestea sunt închise prin ordonanță militară. Nu am auzit de nicio acțiune prin care să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile. Bașca, nu are niciun spital în subordine. Și, evident, nici nu face vreun gest prin care să sprijine vreun spital. La urma urmei, Ionică are un plan bine gândit: vrea ca, dacă va supraviețui pandemiei de coronavirus, Piteștiul să devină cel mai bogat oraș din România! Are omul dreptate. La ce bun să bagi 80 de milioane de euro într-un spital ca să ți-l ia statul apoi și să îl umple cu COVID-19?

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Ce presupune Ordonanța militară nr. 4

 

- Am clarificat cu privire la persoanele de peste 65 de ani, un interval orar în care pot să-și rezolve problemele de natură medicală, respectiv pe durata zilei.

- Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și în intervalul 20.00-21.00, pentru asigurarea necesarului pentru animalele de companie.

- Am abordat și un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare. Așadar, am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați ca atare, dacă încalcă regulile, intră direct în carantină cu condiția că vor suporta toate cheltuielile pe care le implică această carantinare.

- Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină din momentul în care sunt depistați că nu au respectat regulile, suportând și ei cheltuielile.

- Conducătorii auto care intră în țară, cei care conduc un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc să se izoleze între curse, nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, pentru a asigura protecția familiilor.

- Pentru că ar putea fi afectate și familiilor piloților, același condiții le aplicăm și piloților de aeronave și personalului navigant.

- Am decis un articol care va clarifica situația sistemului energetic național. Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare pentru personalul care asigură transportul, activitățile de mentenanță în acest sector, inclusiv în zona de extracție, procesare a resurselor și materiilor prime.

- Autoritățile locale vor monta dispozitive cu soluții dezinfectate la toate intrările blocurilor și vor efectua dezinfecții în spațiile de la intrarea în blocuri.

- Ministerele cu rețea sanitară proprie vor asigura, la cerere, spații hoteliere pentru personalul din sistemul public sanitar.

- Interdicția privind circulația într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică doar circulației pietonale.

 UPDATE 21:35 Declarații LIVE ale secretarului de stat Raed Arafat:

- La ora 20.00, au fost confirmate 1815 cazuri în total, vindecați 206 persoane, decedați 43 de persoane, internați pe secție 770 de persoane, la ATI 52 persoane.

- Există 20.074 de locuri de carantinare. Persoane izolate 170.000.

- Am emis patru ordine. Primul este cel care stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților.

- Am emis un ordin care stabilește anumite reguli privind internarea pacienilor care se prezintă la spital și la urgențe. Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, motiv pentru care personlul trebuie să se protejeze. Pacientul care are altă patologie se va interna în sptialul la care s-a prezentat sau la alt spital.

- Refuzul de internare al unui pacient cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea rezultatului testului.

- Al doilea ordin vizează detașarea personalului medical pe perioada stării de urgență. Personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal. Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea pe perioada stării de urgență.

Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor

- Al treilea ordin este punerea în aplicare a decretului de instituire a stării de urgență privind coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță. Se clarifică modul în care inspectoratele vor fi coordonatoare a serviciilor de ambulanță

- Ultimul ordin vizează realizarea unui spital de campanie, ca Roll 2, care va fi construit la Constanța - spitalul CPR, care a intrat în coordonarea Ministerului Apărării.

 
UPDATE 21:20 Declarații LIVE ale secretarului de stat Bogdan Despescu

- Listele cu datele cetățenilor români care au intrat în țară au fost transmite autorităților locale, pentru a se vedea dacă se respectă condițiile de carantinare sau izolare.

- Dintre ceie 57.000 de persoane sosite din Italia care au fost verificate, peste 50.000 sunt români, 3.900 sunt italieni și peste 3.000 alte naționalități.

- După intrarea în vigoare a Ordonanței militare nr. 3, au fost depistate peste 33.000 de persoane care nu au respectat măsura privind circulația.

- Au fost întocmite peste 2000 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Premierul Ludovic Orban și responsabilii ministerului de interne, al Sănătăţii și secretarii de stat Despescu şi Arafat s-au aflat timp de mai multe ore, duminică, la sediul MAI.

Este foarte posibil să asistăm ca în România să fie introdusă cea de-a patra ordonanță militară, asta pentru că, în ultimele 24 de ore, numărul celor infectați a crescut cu peste 300 și suntem aproape de scenariul 4, care este instituit de la 2000 de persoane în sus.

 

 

Prefectul Emanuel Soare a anunțat că în Argeș sunt trei zile consecutive de când nu s-a înregistrat nicio persoană suspectă că ar fi fost infectată. Fără doar și poate, un rol important aici îl au cetățenii care au înțeles să stea cât mai mult în case și să iasă numai în situații speciale, dar și jandarmii și polițiștii de pe teren care fac controale în fiecare zi, indiferent de oră, pentru a vedea dacă cei care s-au întors din străinătate, mulți dintre ei extrem de...indisciplinați altfel, sunt sau nu în izolare la domicilu.


 

În mesajul de vineri, prin care răspundea întrebărilor primite din partea mass media, prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, a ținut să se adreseze cadrelor medicale. Prefectul a menționat că cei din prima linie, implicați în lupta cu virusul COVID-19, vor avea la dispoziție echipamentele și materialele de care au nevoie. În același timp, prefectul Emanuel Soare și-a exprimat încrederea în faptul că personalul medical este profesionist și se va implica total în combaterea epidemiei, demisiile fiind cazuri izolate. Prefectul a îndemnat la responsabilitate și implicare, atât cadrele medicale, cât și autoritățile publice locale și județene care administrează spitalele din Argeș.

“Vineri am fost în a doua zi consecutiv în care nu am avut niciun nou suspect de coronavirus în județul Argeș. În această perioadă, atenția noastră se îndreaptă asupra spitalelor, care se vor confrunta cu un posibil val de creștere a numărului de cazuri. Rugămintea noastră este către autoritățile publice locale și județene, care gestionează aceste unități spitalicești, să-și dea tot concursul pentru a face față perioadei următoare.
Avem un mesaj care se adresează cadrelor medicale din tot județul:
Există informații în spațiul public că anumite cadre medicale ar putea să-și dea demisia, auzind că ar putea fi implicate în lupta împotriva virusului COVID-19. Înțelegem, din punct de vedere uman, o anumită teamă, pe care toți o putem avea la un moment dat pentru interacțiunea cu pacienți COVID, dar speranța noastră și încrederea noastră este maximă în personalul medical- profesionist, responsabil și sper că nu va apela la astfel de gesturi. Pentru aceste momente dificile avem nevoie de implicarea tuturor. Dacă există demisii, acestea sunt izolate și nu reprezintă nicidecum un fenomen.
Sunt profesioniști și ei înțeleg cel mai bine importanța spitalelor care vor trata pacienții COVID. Am comunicat inclusiv prin discuții directe cu personalul medical și am transmis mesajul de asigurare că niciodată nu-i vom pune în situația de a lucra cu pacienți suspecți sau pozitivi de COVID fără să le asigurăm toate condițiile, toate materialele și echipamentele de protecție necesare. Aceasta este strădania noastră. Există ideea în spațiul public că spitalele nu au materialele și echipamentele necesare. Acestea s-au dus însă către spitalele din prima linie, implicate în lupta cu COVID. Dar în ultima perioadă s-au primit echipamente și suntem pregătiți să primim pacienți COVID”- a transmis prefectul Emanuel Soare.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.