Acord pentru susținerea educației. Dăncilă: Avem în vedere creşterea sumelor destinate finanţării Educaţiei cu cel puţin 15% anual

 Premierul Viorica Dăncilă a semnat un acord între Guvernul României și Federațiile Sindicale Reprezentative din Învățământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri de sprijinire a educației, în concordanță cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în Programul de Guvernare. Acordul a fost adoptat astăzi, prin memorandum, în ședința solemnă de la Alba Iulia.
La finalul ședinței, Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă și de liderii Federațiilor Sindicale Reprezentative din Învățământ: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Simion Hăncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, și Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, acordul are în vedere mai multe în domeniul educației. Astfel, este prevăzută creșterea sumelor destinate finanțării educației cu cel puțin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puțin 6% din PIB.
"Prin acordul între Guvernul României şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ne angajăm să luăm măsuri de sprijinire a Educaţiei în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în programul de guvernare. Avem în vedere creşterea sumelor destinate finanţării Educaţiei cu cel puţin 15% anual faţă de bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB; devansarea creşterii salariale prevăzută în anul 2022 până la data de 1 septembrie 2020; acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice", a declarat premierul Viorica Dăncilă în ședința de guvern.
Creșterile salariale prevăzute până în anul 2022, sunt devansate până la data de 1 septembrie 2020. Guvernul s-a angajat să acorde două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice, o sumă de până la  5000 euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe, precum și cumpărarea terenului necesar construcției, pentru personalul didactic din mediul rural, o garanție stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziționării unei locuințe și o primă  de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediu rural.
Conform acordului, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învățământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare șase salarii medii brute pe economie.
Guvernul s-a mai angajat să construiască cel puțin 1000 de grădinițe cu program sportiv. De asemenea, Acordul stipulează crearea unui cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universitățile să  poată demara/ finaliza proiecte de investiții.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.