Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

„Sper ca următoarea echipă guvernamentală să aducă plus valoare”, a spus premierul Viorica Dăncilă, luni seară, după ședința Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat după ședința CExN că au fost făcute aceste modificări “pentru că întotdeaua este loc de mai bine”. Astfel propunerile de remanieri vor fi transmise preşedintelui Klaus Iohannis.
Opt ministere îşi vor schimba titularii.

Acest Comitet Executiv este semnalul pentru liniștea de la guvernare. NU și finalul luptei politice.
Chiar dacă Mircea Drăghici nu a ajuns ministru, din sursele noastre nici nu și-a dorit o astfel de funcție deși i s-ar fi propus la un moment dat, Argeșul ar putea avea totuși ceva de câștigat. Cu Lia Olguța Vasilescu la Transporturi, cel puțin drumul expres Pitești-Craiova ar putea fi impulsionat, dacă nu și autostrada Pitești-Sibiu. Altfel, încă o remaniere, încă o dată Argeșul a fost sărit de vreo ofertă. Probabil că, la schimb, s-ar putea ca Șerban Valeca să primească un post politic, de vicepreședinte al Senatului, după ce l-a înlocuit și pe Adrian Țuțuianu, devenind vicepreședinte al PSD pentru regiunea Sud Muntenia.
Per total însă, discutăm despre o decizie politică, din partea partidulului de guvernământ. În definitiv, o astfel de decizie a luat și ALDE, care și-a menținut miniștrii, considerând că aceștia au fost eficienți. Rămâne ca eveniment faptul că, în ciuda zgomotului de fond, Tudorel Toader, susținut de ALDE dar pe un portofoliu al PSD, a rămas în funcție.
 În schimb, PSD decide singur când, dacă și cum face remanierea, pentru că PSD decontează. PSD, cel mai mare partid din România, cel căruia românii i-au dat responsabilitatea de a guverna, are și responsabilitatea de a-și îndeplini cât mai mult din programul de guvernare. Așadar, (și) deciziile de astăzi vor fi evaluate de electoratul PSD și de români prin vot.  
Firea, pusă la zid în PSD
Gabriela Firea a rămas cu cea mai importantă funcție din partid, după cum singură susținea înainte de ședință (desigur, demagogic): simplu membru de partid. Și primar general, însă nici acolo nu se simte prea bine după ce a intrat în coliziune cu majoritatea colegilor PSD din Consiliul General. Gabriela Firea, poate din cauza lipse de experiență politică sau pur și simplu din cauza faptul că nu înțelege arta politică și este împinsă de alte obligații sau năzuințe, nu a înțeles că totul se rezumă la compromisul cel mai eficient, ca în orice democrație.
A declanșat un război pe toate fronturile: cu Liviu Dragnea, cu primarii de sectoare, cu parlamentari și membri ai Guvernului. Iar partidul a reacționat. Noul secretar general, Codrin Ștefănescu (care l-a înlocuit pe Marian Neacșu, dat afară din PSD) a propus retragerea sprijinului politic și dizolvarea PSD Ilfov (Firea era președinte, iar soțul ei, Florin Pandele, vicepreședinte), asta după ce Firea a demisionat din conducerea PSD București.

CExN a votat pentru numirea următorilor miniştri:

– Ministerul Muncii: deputatul Marius Budăi în locul Liei Olguţa Vasilescu,

– Ministerul Economiei: senatorul Niculae Bădălau în locul lui Dănuţ Andruşcă,
– Ministerul Transporturilor: deputatul Lia Olguţa Vasilescu în locul lui Lucian Şova

– Ministerul Culturii: senatorul Daniel Breaz în locul lui George Ivaşcu

– Ministerul Apărării: senatorul Gabriel Leş, fost ministru al Apărării în Guvernul Grindeanu, în locul demisionarului Mihai Fifor

– Ministerul Comunicațiilor: Bogdan Cojocaru va fi înlocuit cu Alexandru Petrescu

– Ministerul Tineretului: Ioana Bran pleacă din funcţia de ministru al Tineretului, post în care va fi numit senatorul Bogdan Matei

– Ministerul Dezvoltării: PSD a decis înlocuirea lui Paul Stănescu cu Ilan Laufer.

 

Declarațiile premierului Viorica Dăncilă:

- La Transporturi - Lia Olguța Vasilescu. Am văzut ca are capacitatea de a duce la bun sfârșit proiecte majore pentru România - legea salarizării, legea pensiilor. Această capacitate cred că o face pe doamna Lia Olguța Vasilescu un candidat foarte bun pentru acest portofoliu

- Ministerul Muncii și Justiției Sociale a ramas vacant. Am propus pentru acest minister pe Marius Budăi - este șeful comisiei pentru buget finanțe și bănci, iar acest lcuru este dublat de experiența pe care o are în domeniul social

- La Economie - Nicolae Bădălău. Este nevoie de o persoană cu autoritate pentu a accelera acitivitatea

- La Ministerul Comunicatiilor - Alexandru Petrescu. Este fost ministru în cadrul Ministerului pentru IMM-uri. Experiența lui îl ajută sa dea un răspuns pozitiv în cadrul acestui minister

- Ministerul Culturii - prof univ Daniel Breaz. Cred că avem nevoie de rigurozitatea matematică a domnului profesor care să miște lucrurile în mine

- Ministerul Tineretului și Sportului - Bogdan Matei

- Ministerul Dezvoltării regionale și Administrației Pubice avem revenirea unui fost ministru - Ilan Laufer

- Ministerul Apărării Naționale. Mihai Fifor lasă un minister la cheie. Gabriel Leș a mai avut funcția de ministrul al Apărării

 

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, a fost găsit căzut în curtea sa din comuna Davidești. Echipajele medicale  de urgență care au sosit la gospodăria bărbatului l-au găsit cu mai multe plăgi tăiae - una chiar la gât – și în stop cardio-respirator.

Apelul la 112 a fost făcut de către un vecin de-al acestuia. Din nefericire, bărbatul a decedat.
Bărbatul era divorțat și pensionat pe caz de boală. Se pare că cel care l-ar fi ucis, un vecin în vârstă de  61 de ani, ar fi aflat că victima avea o relație cu soția sa. Ucigașul s-a lăudat unui alt vecin de grozăvia comisă, ba chiar i-a arătat corpul neînsuflețit acestuia. Crima ar fi avut loc pe fondul consumului de alcool.
Poliţia a demarat deja o anchetă în acest sens pentru a stabili cauzele decesului.

Sursa foto/video: Arges-stiri.ro

Mihai Fifor a decis să facă pasul înapoi de la ministerul Apărării. Mihai Fifor a demisionat înainte de ședința CEx a PSD. El a transmis că dorește să întărească echipa politică pentru perioada următoare în care vor urma patru alegeri electorale extrem de importante pentru social-democrați. De altfel, Mihai Fifior este președinte al Consiliului Național al PSD, structură foarte importantă din punct de vedere tehnic a partidului. De altfel, în perioada în care Fifor a fost ministru în cele două mandate, activitatea în Consiliul Național nu a fost una prea activă.

"Am prezentat colegilor mei, premierul Dăncilă și preșdintelui Liviu Dragnea susținerea pentru actiitatea din mandatele de ministru al Economiei și ministru al Apărării. Am considerat că pot merge în echipa de la partid pentru a pregăti cei doi ani grei care urmează. Cred că pot întări echipa pentru cei campaniile electorale. Am considerat astfel că este bine să îmi depun mandatul din funcția de ministru. Vreau să mă alături echipei de la partid", a subliniat Mihai Fifor.

Guvernul României a aprobat, în ședința de la sfârșitul săptămânii trecute un memorandum al Ministerului Cercetării şi Inovării privind schema de ajutor de stat în valoare de 50 milioane lei pentru desfăşurarea programului de cercetare şi dezvoltare de tehnologii aferente reactoarelor de Generaţie 4 - tip ALFRED, proiect în care ICN Mioveni este partener, reprezentând România în consorțiul internațional FALCON. Prin acest Memorandum, ICN Mioveni va putea să se implice activ în acest proiect care va genera cele mai moderne reactoare nucleare. De altfel, acesta este cel mai mare proiect din domeniul cercetării nucleare din România, dar și din Europa.

"Acesta este un pas extrem de important pentru proiectul de excelență care este în derulare la ICN Mioveni. Până în 2020 vor fi realizate cercetările pentru dezvoltarea tehnologiilor şi elaborare proiect tehnic şi scheme financiare, iar până în 2035 urmează să se realizeze construcția reactorului. Acest lucru presupune și dezvoltarea de noi specializări universitare în special la cele două universităţi suport –Universitatea Piteşti şi Universitatea Politehnică Bucureşti. Noul reactor va însemna și încă 300 de angajați de specialitate la ICN și se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală. Reamintesc faptul că la începutul acestui an am participat și la semnarea unui acord între RATEN ICN și CEA care vizează chiar cercetarea din domeniul reactorilor de generație IV", a subliniat Robert Tudorache, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.

Bucureștiul se află între cele mai poluate orașe din Europa. Spre deosebire de alte orașe, în București, în organizația condusă de Andrei Gerea, consilierii ALDE sunt extrem de activi și au venit inclusiv cu un proiect de hotărâre care vizează o soluție la poluare din Capitală. Astfel, Grupul consilierilor generali ALDE ai Municipiului București, la inițiativa lui Valentin Voiucu, a depus proiectul pentru sprijinirea achiziției de statii de încărcare pentru mașini electrice în Municipiul București. Este vorba despre 500 de vouchere de 10.000 RON. Bucureștiul se află în primele zece cele mai poluate orașe din Europa, situându-se pe locul șase, cu un indice de poluare de 73,24, conform clasamentului Pollution Index 2018 Mid-Year, publicat de portalul numbeo.com.

"Astfel, ALDE continuă sprijinirea și promovarea pentru o capitală ecologică și pentru un mediu mai curat pentru Bucureșteni. Îmi doresc ca această inițiativă să apară și în alte municipii, mai ales că nu doar Bucureștiul se confruntă cu asemenea probleme de poluare", a subliniat președintele ALDE București, Andrei Gerea.

Cel mai mare proiect din domeniul cercetării nucleare din România, dar și din Europa, care va genera noi sute de locuri de muncă pe platforma ICN, începe să prindă contur la Mioveni.
Guvernul României a aprobat în şedinţa de la sfârșitul săptămânii trecute,  un memorandum al Ministerului Cercetării şi Inovării privind schema de ajutor de stat în valoare de 50 milioane lei pentru desfăşurarea programului de cercetare şi dezvoltare de tehnologii aferente reactoarelor de Generaţie 4 - tip ALFRED.
Acest proiect este parte din Programul de Guvernare al PSD fiind susţinut de doua consorţii: un consorţiu internaţional denumit FALCON format din ICN Mioveni, ENEA şi Ansaldo din Italia şi un consorţiu naţional denumit CESINA format din ICN Mioveni, Universitatea Politehnica Bucureşti, IFIN-HH Măgurele, Universitatea Piteşti, Universitatea Constantin Brâncoveanu şi Institutul de Prognoză Economică-INCE al Academiei Romane. Totodată, proiectului s-au alăturat prin două memorandumuri de colaborare Societatea Naţionala Nuclerelectrica şi Romatom.
"Considerând că şi în viitor energia nucleară trebuie să facă parte din mix-ul energetic al României şi ţinând cont de necesitatea reducerii semnificative a emisiilor de bioxid de carbon precum şi de necesitatea reducerii volumelor de deşeuri nucleare şi de susţinerea programelor de neproliferare, eforturile institutelor şi universităţilor de profil din România de a dezvolta în parteneriat internaţional noi tehnologii pentru reactoarele de generaţie 4, reprezintă atât un vector de dezvoltare tehnologică şi economică prin dezvoltarea industriei orizontale româneşti cât şi un vector educaţional prin instituirea de noi curricule specifice.
Amintesc faptul că reactorul de demonstraţie ALFRED este parte componentă a SNETP (Sustainable Nuclear Energy Technology Platform) prin programul ESNII (European Sustainable Nuclear Industrial Initiative) şi SET Plan (Strategic Energy Technology Plan), precum şi în documentele de perspectivă pe plan mondial din cadrul GIF-Generation IV Forum şi a agenţiilor internaţionale de profil: NEA/OECD şi IAEA-Viena.
Testarea tehnologiilor şi proiectarea reactorului de demonstraţie ar urma să se realizeze până în 2020, iar construcţia propriu-zisă, în perioada 2020-2030. Proiectul ALFRED va însemna alţi 300 de angajaţi de specialitate la ICN şi alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală. Proiectul va atrage şi dezvoltarea de noi specializări universitare la cele două universităţi suport (Universitatea Piteşti şi Universitatea Politehnică Bucureşti)", a subliniat Ion Georgescu, primarul din Mioveni, la aflarea vestii.

Social-democraţii se vor reuni într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD luni, 19 noiembrie, de la ora 11.00. În şedinţa CExN, liderii PSD vor analiza un raport intern privind îndeplinirea programului de guvernare pe domenii de activitate, precum şi un al doilea raport, al premierului Viorica Dăncilă, vizavi de activitatea fiecărui ministru.
Discuţiile de duminică, de la Parlament, nu au dus la o concluzie finală, astfel că luni, la ora 10.00, în biroul lui Liviu Dragnea va avea o ultimă şedinţă pregătitoare, la care vor participa preşedintele PSD, premierul Dăncilă şi câţiva lideri de filiale.

Lista remaniabililor este deschisă de vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării. Liderului PSD Olt nu  i se iartă faptul că s-a aliat cu Firea, Țuţuianu şi Neacşu împotriva lui Liviu Dragnea. Al doilea remaniabil este celebrul Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei. Lucian Șova, ministrul Transporturilor, este şi el cu un picior în afara Guvernului. De altfel, Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă acest lucru încă de săptămâna trecută. Referindu-se la o problema din domeniul Transporturilor, Dragnea a afirmat că va vorbi cu "actualul sau cu următorul" ministrul de resort.
În spaţiul public au circulat liste cu numele mai multor miniştri care îşi vor schimba cabinetele.  Astfel, vicepremierul Paul Stănescu ar fi urmat să fie înlocuit la Ministerul Dezvoltării de Lia Olguţa Vasilescu. De asemenea, sursele din PSD, citate de România TV, informează că Rovana Plumb, şefa de la Fondurile Europene, ar putea prelua Ministerul Muncii, un portofoliu pe care l-a mai deținut în trecut.
La Dezvoltare este, însă, în cărţi şi Mircea Drăghici, deputatul de Argeș cel mai influent din conducerea PSD. Secretar al Camerei Deputaților după mai multe mandate de chestor, dar și trezorier al PSD, Drăghici a fost atacat în ultima perioadă din cauza susținerii pe care a avut-o față de actuala conducere a partidului. Ministerul Dezvoltării vine la pachet cu funcţia de vicepremier, actualul ministru, Paul Stănescu, urmând să-şi piardă funcţia din cauza poziţionării în tabăra anti-Dragnea. Numele lui Mircea Drăghici este vehiculat în presa centrală și pentru funcția de Ministru al Transporturilor, unde principala sa temă va fi autostrada Pitești-Sibiu, autostradă pentru care a făcut numeroase demersuri.

Reprezentanţii Conferinţei episcopale italiene au anunţat, joi, că textul rugăciunii "Tatăl Nostru" va fi modificat, noua versiune a acesteia urmând să fie supusă aprobării Sfântului Scaun, informează ANSA.

Modificarea vizează doar un fragment de frază, mai precis "nu ne duce pe noi în ispită", care va deveni "nu ne abandona/ nu ne lăsa să cădem în ispită".

Noua versiune a cărţii liturgice folosite în serviciile religioase de Biserica Catolică, Missale Romanum, conţine modificări şi pentru alte rugăciuni şi trebuie aprobată de Vatican.

Conferinţa episcopală italiană, înfiinţată în 1971, este autorizată să stabilească norme pentru slujbele religioase.

Săptămâna viitoare, pe DN 73, în zona intersecției dintre Mărăcineni și DN 73D care duce spre Colibași (Mioveni), va fi amenajat un sens giratoriu temporar. Drumurile Naționale vor face astfel o simulare a modului în care traficul va fi afectat. Aceasta este o variantă premergătoare a mutării, din primăvară, a sensului giratoriu astfel încât toate mașinile care tranzitează pe ruta Pitești-Câmpulung să intre prin acest sens giratoriu astfel încât să fie evitate accidentele în zonă.

Mai multe detalii, oferite de primarul Ion Georgescu, în cadrul interviurilor Proarges.ro

Argeșeanul Marius Pîrvu, preşedintele ANPC, dezvăluie în exclusivitate la Dc News și DC Business care sunt capcanele de care trebuie să se ferească românii de Black Friday, cum s-a pregătit Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru Vinerea Neagră a preţurilor, dar și ce sancţiuni îi aşteaptă pe cei care încalcă legea.

Principalele probleme din anii anteriori şi câte dintre acestea se pot repeta şi vineri, de Black Friday, dar și unde puteţi reclama o ilegalitate şi în cât timp veţi primi un răspuns.

ANPC a emis un Ghid pentru cei care vor să își facă cumpărăturile online de Black Friday.

Este greu de spus cât de oneste sunt preţurile practicate de comercianţi în timpul promoţiei Black Friday, iar consumatorii trebuie să fie foarte atenţi, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Pîrvu.

Întrebat cât de oneste apreciază că sunt preţurile în timpul campaniilor Black Friday, în general, pe o scară de la 1 la 10, şeful ANPC a răspuns: „E greu de spus”.

BLACK FRIDAY 2018. ANPC îi sfătuieşte pe consumatori, pentru cumpărăturile online, să verifice stocul existent şi preţul afişat pe site, dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA) şi dacă include costul de livrare. Consumatorul poate contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Inclusiv modul în care acesta răspunde la întrebări îi poate oferi consumatorului indicii asupra seriozităţii vânzătorului.

 BLACK FRIDAY 2018. Consumatorul trebuie să ştie că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de returna produsul în 14 zile fără a preciza vreun motiv. În acest caz, primeşte înapoi banii în termen tot de alte 14 zile.

 Foarte important este şi faptul că, în cazul în care magazinul online nu precizează expres despre termenul de 14 zile în care oamenii pot returna produsele, acest termen se prelungeşte cu încă 12 luni.

"Prima condiție este ca toate plățile să se facă cu cardul. Dacă produsul nu este livrat, îți poți lua banii mai ușor înapoi. Trebuie să verificați la bancă modul în care poți primi înapoi banii. Există și posibilitatea să plătești atunci când primești marfa, dar tot mai mulți români folosesc acest instrument de plata cu cardul pentru că banca poate bloca rapid plata în anumite condiții. Consumatorii trebuie să aibă grijă pe ce site-uri plătesc aceste produse. Sunt și o serie de site-uri nesigure, și aici lucrăm împreună cu alte autorități pentru depistarea acestora.

Există chiar și copii ale site-urilor operatorilor mari în care crezi că nu ai nicio problemă, dar de fapt ești pe alt site. Cu ajutorul celor de la Ministerul de Interne, găsim soluții uneori.

Un alt sfat este să își facă cu mai mult timp înainte o listă cu produsele pe care doreau să le achiziționeze pentru a verifica evoluția prețurilor. Uneori, de fapt promoțiile nu există. Sunt firme oneste care își modifică poziția față de consumatori, în sensul că dacă au existat neconformități, și le-au rezolvat. Sfatul meu este ca prima oară să se adrese celui care a vândut. Dacă nu găsești o cale de a-ți fi satisfăcute solicitările, să se adrese ANPC și noi vom acționa conform legii.  Returul se face în 14 zile la magazinele online," a explicat, printre altele, Marius Pârvu.

Pagina 1 din 117

Meteo

Clear

0°C

Pitesti

Clear
Humidity: 96%
Wind: WNW at 12.87 km/h
Tuesday
SP_WEATHER_RAIN_AND_SNOW
-2°C / 3°C
Wednesday
SP_WEATHER_RAIN_AND_SNOW
0°C / 4°C
Thursday
SP_WEATHER_RAIN_AND_SNOW
-1°C / 1°C
Friday
Mostly cloudy
-6°C / 2°C