CCR a dat dreptate Guvernului! Tarcea a încălcat legea din 2014 la constituirea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ!

Toni Greblă a reprezentat Guvernul în fața CCR Toni Greblă a reprezentat Guvernul în fața CCR

Curtea Constituțională a decis: există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Toni Greblă, fost judecător constituţional, în prezent şef al Secretariatului General al Guvernului, a explicat în fața Curții că acest conflict a început în 2014. Atunci a intrat în vigoare legea potrivit căreia componența completurilor de 5 judecători se face prin tragere la sorți. În replică, președintele Înaltei Curți a declarat că e ciudat că abia anul acesta s-a constatat că nu ar funcționa în mod legal completurile de 5 judecători. În fapt, s-a dovedit că omul sistemului, Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți, a încălcat legea și a făcut ca printr-un regulament intern să poată interpreta cum dorește dispozițiile legii.

Judecătorii, cu majoritate de voturi, au considerat că, din 2014, Instanța supremă nu a respectat legea. Vechea lege prevedea ca 4 dintre judecatori  să fie desemnați prin tragere la sorți, iar cel de-al cincilea e considerat de drept președintele Înaltei Curți, vicepreședintele, sau șefii de secții. Structura acestora se stabileste la începutul fiecărui an.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019.

Guvernul fost reprezentat de şeful SGG, Toni Greblă, fost judecător constituţional, ÎCCJ de preşedintele acestei instanţe, Cristina Tarcea.

Sigur, vor fi mulți care vor spune că această decizie a CCR vine în sprijinul lui Liviu Dragnea. Și vine, într-adevăr, dar vine și în sprijinul multor altora care au ajuns în fața unor complete de cinci care erau formate ilegal. NU este aici nici vina lui Dragnea, nici a celor judecați, nici a parlamentarilor sau a judecătorilor Curții Constituționale. Este numai vina Cristinei Tarcea, o apropiată a binomului SRI-DNA, cărora le ridica ode ori de câte ori reușea, în ciuda faptului că ea reprezenta practic tagma judecătorilor, adică a celor care văd, sau mai bine zis ar fi trebuit să vadă și să sancționeze și abuzurile procurorilor.

Iată comunicatul CCR:

În ziua de 7 noiembrie 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorități publice de a aplica o lege adoptată de Parlament, și substituirea în acest mod, implicit, autorității legiuitoare, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului României.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi:

1. A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.

2. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.