Cum se apără Augustin Lazăr de trecutul său de procuror în comisia de liberare de la Aiud

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că nu este ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii. El a declarat într-o conferinţă de presă că doreşte să facă o serie de precizări, "din respect pentru colegii săi şi adevăr - o valoare care i-a ghidat întotdeauna viaţa şi activitatea sa profesională".

Declarații ale procurorului general Augustin Lazăr:

- în ultimele zile, câteva instituții de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut. Mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca român.

- Nu sunt ofițer, subofițer, agent sau colaborator al fostei Securități, sau al vreunui serviciu de informații. Am făcut și eu armata, ca orice bărbat la vremea lui, sunt rezervist la arma "Geniu". Acest fapt este demonstrat de verificările concretizate în arhivele CNSAS și în adeverințele care s-au eliberat, începând cu data de 18 iunie 2009, acte publice care pot fi consultate pe site-ul acestei instituții. După cum se vede, activitatea unui magistrat al Ministerului Public, cu funcții de conducere, a prezentat interes. Și mereu s-au făcut verificări. Ce bine că s-au făcut verificări! Motiv pentru care, în acest moment, nu am nicio emoție pentru orice verificare s-ar realiza în arhivele CNSAS.

- În cursul anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a se asigura încă o dată că nu are, printre membrii săi, colaboratori, ofițeri, subofițeri, etc, a mai cerut o verificare. Iar în februarie a venit ultima verificare, cu ultima adeverință.

- în perioada 1982 - 1989 am îndeplinit funcția de procuror stagiar, respectiv, procuror criminalist la procuratura locală Alba Iulia, fără a exercita nicio funcție de conducere. Revoluția m-a prins, la 33 de ani, ca procuror criminalist care se ocupa de infracțiuni comise cu violență.

- Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte împotriva regimului comunist. Infracțiunile contra securității statului erau instrumentate în justiția militară.

- Episodul la care fac referire unele instituții de presă, respectiv calitatea de președinte al Comisiei de propuneri pentru eliberare din cadrul Penitenciarului Aiud, a fost prezentat în mod deformat și tendențios, cu ignorarea explicațiilor pe care le-am mai dat. Din acest motiv, sunt obligat să reiau precizarea conform căreia atribuția acestei comisii nu era aceea de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, pentru că procurorul nu e judecător. Și nici alți gardieni de la grefă, funcționari ai grefei penitenciarului. Aceasta era, ca și acum, atributul exclusiv al instanței de judecată. Comisia avea doar rolul de a verifica îndeplinirea condițiilor criteriilor tehnice: realizarea unei fracții minime din pedeapsă, precum și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară. Legea aflată în vigoare la data respectivă avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de condamnați. Instituția eliberării condiționate este reglemntată relativ similar și în prezent, cu mențiunea că acum verificările sunt efectuate de judecători. Judecătorul este cel care merge la Comisia de eliberări condiționate, face propuneri, apoi procesul verbal merge din nou la instanță, care dispune asupra situației fiecărui condamnat.

- Aceste atacuri nefondate la adresa mea sunt, în mode evident, determinate, de depunerea candidaturii pentru un al doi,ea mandat de procuror general.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.