Cuvinte pentru un candidat care, indiferent ce ar face, tot un NIMIC rămâne

În timp ce mă pregăteam să intru la o serie de analize medicale, m-am trezit brusc asaltat la telefon de colegii și prietenii mei din presă. Cum că un candidat la Primăria Pitești a făcut conferință de presă pentru a mă ataca pe mine, Mircea Sărărescu, proprietarul site-ului Proarges.ro, și pe un alt coleg de breaslă, că am fi săgețile altor candidați la Primăria Pitești. Adică Andrei Gerea în cazul meu și Cornel Ionică în cazul celuluilat jurnalist.

Motivul? Probabil pentru că am dat share la un material postat de cel "de-al doilea acuzat", în care acesta scria despre posibile nereguli pe care candidatul acuzator le-ar fi făcut. Am dat share, pe o serie de grupuri, așa cum fiecare dintre voi dați share la ceva ce vă place. Și această dezvăluire se pare că l-a amețit total pe candidatul cu pricina, care este atât de puțin credibil încât nici măcar toți colegii din organizația Pitești, nu mai spun de restul colegilor din partid nu îl votează. Chiar dacă știu că oricum va trage partidul în jos.

Fără să îi iau apărarea colegului care a venit cu dezvăluirea, pot spune doar atât: este un act jurnalistic, asumat de jurnalist, orice material. Inclusiv anchetele. Am cred că mai bine de un deceniu de presă, am lucrat și lucrez la instituții media respectate, niciodată nu am fost acuzat de nimeni de șantaj, nu am avut nici măcar un proces de defăimare. Și dacă aș fi avut, cu siguranță nu mi l-aș fi luat avocat pe candidatul cel frustrat.

Revenind la mine, vă pot spune că nu sunt săgeata lui Andrei Gerea. Sunt în schimb un colaborator și, mai mult decât atât, un prieten. Motivul? Unul simplu. În timp ce candidatul care ne acuza pe noi de lucruri murdare halea gogoși prin centrul Piteștiului și se lua de orice lucru de pe planetă pentru a fi băgat în seamă, Andrei Gerea, în calitatea lui de ministru al Energiei, mi-a solicitat o colaborare. Încheiasem recent o altă colaborare de altă natură, scriam la o revistă de nivel național din București, Q Magazine. Am considerat că pot duce în paralel și activitatea la revistă și postura de consilier personal de ministru pe zona de imagine. Așa că i-am răspuns pozitiv propunerii.

După ce guvernul Ponta a picat, relațiile mele contractuale cu ministerul Energiei s-au încheiat. Când a decis să candideze la Primăria Pitești, Andrei Gerea mi-a solicitat din nou sprijiniul. A fost singurul candidat care a făcut-o. I-am răspuns afirmativ fără să stau pe gânduri.

Îl ajut benevol, mi l-am asumat personal, le spun tututor că este cel mai potrivit om pentru Primăria Pitești, pentru că știu că este. Și eu îi respect aproape pe toți candidații, uitându-mă nu la partidul din care fac parte, ci în primul rând la ei, ca persoane.

Am acceptat imediat să lucrez cu Andrei Gerea pentru că în cele aproximativ șase luni cât am fost consilierul lui, pe un salariu nesemnificativ pentru eforitul depus, am căpătat o experiență, cu care puțini jurnaliști, mai ales din provincie, au ocazia să o capete. 

Am acceptat să lcurez cu Andrei mai ales pentru că, în acea jumătate de an, l-am văzut cum se consulta cu toți până lua o decizie, pentru a fi cea mai corectă, l-am văzut înconjurându-se de oameni de calitate pentru a avea pe cineva de încredere în conducerea unor companii căpușate de șmecheri. Șmecheri pe care apoi i-a scos din sistem, cum s-a întâmplat la Hidroelectrica de pildă.

L-am văzut cum stătea de vorbă și cu minerii, și cu bancherii, și cu ambasadorii. Și cum ajungea cu toți la un consens.

L-am văzut ducându-se, în inspecție, acolo unde nici măcar un primar de comună nu ar fi avut stomacul să ajungă. L-am văzut hotărât și determinat să construiască. L-am văzut câte eforturi a dus ca la Vidraru să fie făcută singura și cea mai amplă lucrare de modernizare a barajului de când a fost construit, întrebând mereu de ICN, apărând locuri de muncă, încercând să acorde cât mai mult sprijin pentru unii angajați din anumite companii pe care a fost obligat, din motive economice sau din cauza acordurilor cu instituții europene, să îi disponibilizeze. L-am văzut stând în ședințe de 7-8 ore pe zi, pentru ca Bucureștiul, atenție, Bucureștiul, nu Piteștiul, să aibă apă caldă și căldură iarna trecută!
L-am văzut reușind să ajungă la semnarea memorandumului pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, deși atunci când a ajuns ministru toate discuțiile cu giganții chinezi erau tăiate.

Îl susțin pentru că au fost nenumărate zile în care împreună, noi doi, încuiam "ministerul". În urma noastră nu rămâneau decât paznicii. L-am văzut, deși s-au găsit unii să scrie că firma sa este într-o situație dificilă financiar, cum a preferat să se ajungă aici, pentru că, și cei din presă știu asta, Andrei Gerea este omul care niciodată nu a dat o țeapă, niciodată nu a dat un tun. Pentru că niciodată nu i-a trecut prin cap să încalce legea și să se folosească de influența sa pentru ca un alt minister, de exemplu, să îi ofere pe tavă o licitație pentru dotarea parcului auto cu mașini pe care firma sa le comercializa. Pentru că nu s-a mai mai implicat în activitatea firmei: nici nu era legal, nici nu avea timpul necesar. 

Pentru că, la lansarea candidaturii, i-am văzut foști colegi de la ministerul Economiei și ministerul Energiei, venind din țară pentru a-l susține. Pentru că este deschis la orice idee bună, și astfel a adus specialiști pe care nu îi cunoștea personal, în proiectele sale.

L-am cunoscut deci, ca om, ca profesionist, i-am simțit puterea și influența folosită în scopuri pozitive. De aceea, după 25 de ani de Pendiuc, cred că este timpul ca Piteștiul să aibă un om cu o altfel de viziune la Primărie.

Îl susțin benevol pe Andrei, cu toată încrederea, pentru că îl cunosc ca om. Pe Andrei l-am adus în casa mea, mi-a cunoscut soția și copilul. Îmi este la fel de apropiat precum îmi sunt cele două perechi de nași. Una formată din oameni politici, una din artiști, toți prietenii, pe care îi respectăm și care ne respectă, fără altfel de interese, pentru că politica nu este totul în viață.
Îmi este la fel de apropiat precum îmi este doctorul Morlova, care a avut grijă de copilul meu când i-a fost rău. Cum să nu îi dau votul unui om care mi-a salvat copilul? În cine aș putea avea mai multă încredere? 

Există în Pitești un candidat frustrat de faptul că, în ciuda atacurilor repetate pe care le-a lansat împotriva lui Andrei Gerea, nu a fost băgat în seamă. Nu de alta, dar nici nu merită atenție, și nici nu am dorit să îl facem să beneficieze de pe urma notorietății lui Andrei. Tot așa cum nici Cornel Ionică sau Mircea Andrei nu îl bagă în seamă. Este un gândăcel răsturnat pe spate care doar dă din picioare, fără să fie în stare să revină într-o poziție care să îi permită să fugă. Pe acest candidat (cel care m-a acuzat pe mine, candidat cu care firma mea n-a încheiat niciodată nici măcar un contract) nu l-aș duce niciodată în casa mea. Nici măcar nu l-aș lua, dacă aș avea, în căruță, "la ocazie". Pentru că mi-este foarte teamă că aș rămâne doar cu hățurile în mână! 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.