Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, este urmărită penal după denunțul lui Sebastian Ghiță

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, este oficial urmărită penal, ea afirmând vineri la ieșirea de la Parchetul General că a luat la cunoștință acuzațiile și că are calitatea de suspect în dosarul de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă şi că a depus două cereri de recuzare. Ea a precizat că cererile de recuzare îi vizează pe procurorul de caz şi pe procurorul şef de secţie.

Update: Procurorul Gheorghe Stan, şeful Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, a respins vineri cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurului din dosarul său, Adina Florea.


„Mi s-a adus la cunoștință învinuirea. Am calitatea de suspect. Nu am comis niciodată, dar niciodată fapte penale. Nu am exercitat niciun act abuziv de extrădare a lui Nicolae Popa. Nu am discutat niciodată cu nimeni despre dosare penale, nu am discutat cu Sebastian Ghiță”, a spus Kovesi, la ieșirea din sediul Parchetului General.
Laura Codruta Kovesi a declarat, dupa ce a luat la cunostinta acuzatiile, ca nu este o coincidenta anchetarea ei in timpul procedurii de selectie a unui sef al Parchetului European, mentionand ca ii va afecta candidatura, insa va merge mai departe.

"Cu siguranta va fi o afectare a candidaturii pe care o parcurg, eu voi merge mai departe, ma voi prezenta la audiere in 26 februarie, pana atunci mai sunt niste etape, le voi parcurge. Nu am comis niciodata, dar niciodata, fapte penale, acuzatiile pe care le-am vazut in spatitul public aduse de un inculpat sunt pure fabulatii. Nu am avut niciun fel de atributii legate de extradarea condamntului Popa Nicolae, nu am exercitat niciun act abuziv,  nu aveam atributi. Acuzatia de luare de mita e ca as fi primit eu bani pentru extradare. Sunt doua comunicate oficiale din care rezulta ca plata s-a facut de politia romana. Nu e o coincidență, de doi ani si ceva sunt hartuita, nu sunt singura, toti cei care si-au facut treaba in magistratura au aceeasi problema, sa luam exemplul presedintelui ICCJ, al unor procurori si judecatori cercetati", a declarat Laura Codruta Kovesi.
Referitor la existanta unor fotografii in care apare alaturi de Sebastian Ghita, ca e posibil sa existe, insa din cadrul unor evenimente organizate de institutii ale statului.
"Nu am avut intalniri in afara unui cadru institutional, am participat la eveniment ale institutiilor statului, daca exista poze sunt de la acele evenimente. Pot aparea fotografii de la aceste evenimente sau poze false cum au aparut si inregistrati. Nu am discutat de aceast dosar al lui Nicolae Popa cu Sebatian Ghita", a declarat Laura Codruta Kovesi dupa audieri. Referitor la acuzatiile Elenei Udrea, potrivit carora Kovesi ar fi primit mita genti si alte astfel de bunuri, magistratul spune: "Sunt fabulatii".

Înaintea lui Kovesi, a fost audiat în acelaşi dosar, în calitate de martor, Victor Ponta. El a stat două ore şi jumătate în sediul Parchetului General, iar la ieşire a fost huiduit.

Dosarul în care este audiată Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.