Guvern: Președinții de Consilii Județene, aleși din nou prin votul cetățenilor. Contre între Iohannis si PSD

Guvernul a decis revenirea la alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin vot direct de catre cetateni. Actualii presedinti au fost alesi de majoritatea consilierilor judeteni.

 Iohannis se opune

Președintele Klaus Iohannis a criticat OUG dat de Guvern pentru alegerea șefilor de Consilii Județene, transmițând că schimbarea legii electorale făcute prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a mai transmis că președintele de consiliu județean nu e consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

 Deputatul Mircea Draghici susține că președintele rămâne blocat în retorica de campanie pentru alegerile prezidențiale și nu acceptă faptul că această formulă de vot a fost decisă în urma unor consultări cu organizațiile aleșilor locali și județeni. Aproape în unanimitate președinții de Consilii Județene au susținut actuala formulă adoptată de guvern. Este mai democratic și mai transparent să fii ales direct de către cetățeni, primești și mai multă autoritate, dar și responsabilitate. Ca fost primar, mă așteptam ca dl Klaus Iohannis să înțeleagă aceste aspecte, a subliniat Mircea Drăghici, deputat PSD de Argeș.


Ordonanța de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene", este una dintre modificările propuse”.

În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) și (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.(5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.

 PSD: Și președinți PNL vor astfel

Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, luni, că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de Consiliu Județean privind alegerea acestora prin vot uninominal iar 29 dintre aceștia susțin modificarea legislației. Printre susținători sunt și președinți de CJ din partea PNL, potrivit ministrului, conform Mediafax.

"În ultima perioadă am avut consultări cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene și am și nominal părerile a 34 de președinți de CJ reprezentând toate forțele politice care au președinți în teritoriu. Din cei 34 de președinți care au trimis puncte de vedere, 29 susțin această modificare a legislației, iar dintre acești 29 sunt inclusiv reprezentanți ai partidelor care astăzi sunt în opoziție. Mă refer la președinți de CJ ai PNL. Vă dau exemple: Alba, Arad, Brașov, Călărași, Sibiu și Suceava", a mai declarat Suciu.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.