Iohannis, explicații despre respingerea Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici. Reacția Guvernului

După mai bine de o lună, președintele Klaus Iohannis, a explicat, în sfârșit, care au fost motivele pentru care a refuzat propunerile pentru Transporturi și Dezvoltare Regională. Astfel, în prima scrisoare, președintele explică de ce i-a refuzat pe Ilan Laufer și pe Lia Olguța Vasilescu, iar în cea de a doua a încercat să explice motivele pentru respingerea Olguței Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transoporturi.
În ceea ce o privește pe Lia Olguța Vasilescu, propunerea a fost refuzată din motive subiective ce țin de  o apreciere personală a președintelui: „ apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al  transporturilor”.

Mircea Drăghici a fost respins tot în baza articolului 105 din Constituție.

 „Stimată doamnă Prim – ministru,

Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum și adreselor nr. 5/5864 și nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ați înaintat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanței funcției,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) precum și ale art. 105 din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale,

Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”.

 

Ce spun articolele invocate?

Să începem cu articolul 85 alin. (2) care spune următoarele: “(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”. – până aici, la drept vorbind, nu avem niciun răspuns concret, putem spune că acesta este un răspuns scris pe genunchi.

Articolul 105 din Constituție spune următoarele:

“(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.
(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.”, așa că ne-am dori ca președintele să explice exact incompatibilitățile sau se folosește de legea organică? Dar chiar și așa. Nu înțelegem incompatibilitatea pentru niciuna dintre propuneri.

 

Reacția Guvernului

În urma motivării, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că va reacționa după ce președintele a apreciat că propunerile Liei Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transporturi nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate.

„Prima propunere pe care premierul a înaintat-o a fost în noiembrie 2018, imediat a apărut și decizia CCR care a făcut lumină în speță. De atunci, din 19 noiembrie, președintele a tot analizat și a răspuns astăzi motivând. Ne aflăm în situația desemnării și numirii unor miniștri în cabinetul României și ar trebui să dăm dovadă de mai multă responsabilitate”, a spus Toni Greblă.

Potrivit președintelui, propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs.

„Nu se află în stare de incompatibilitate niciunul, dar oricum pentru această stare titularul postului trebuie să iasă în termen de 15 zile din incompatibilitate! Lia Olguța Vasilescu era ministru în funcțiune. Răspunsul lui Klaus Iohannis este politicianist. Vom reacționa în consecință”, a precizat secretarul general al Guvernului.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.