Mircea Drăghici: Olimpiada Internațională de Matematică s-a reîntors ”acasă”

Aur, argint, bronz și două mențiuni pentru România, la Olimpiada Internațională de Matematică, găzduită de Cluj-Napoca. Cu acest rezultat, țara noastră s-a clasat abia pe pe locul 33. Pe primul loc s-a clasat echipa Statelor Unite ale Americii, care a câştigat cinci medalii de aur şi una de argint, pe locul al doilea a fost Rusia și pe locul al treilea China. La competiţie au participat 600 de elevi eminenţi la matematică.

În cele aproape șase decenii de când se organizează această competiție a celor mai buni elevi din lume la matematică, România a fost de mai multe ori țară-gazdă, iar în câteva rânduri s-a situat chiar pe locul 1. Prima olimpiadă internațională de matematică a fost găzduită, de altfel, de Brașov, în 1959. Următoarea ediție a olimpiadei, cu numărul 60, are loc în Marea Britanie.

Cel mai bun participant din toate timpurile este Zhuo Qun (Alex) Song, reprezentant al Canadei, care din șase participări la Olimpiadă a obținut cinci medalii de aur și una de bronz și a atins o dată și punctajul maxim. 

Chiar dacă rezultatul nu a fost neapărat cel scontat, trebuie sublniat importanța găzduirii acestui eveniment internațional de către țara noastră.

Înainte de aflarea rezultatelor, secretarul Camerei Deputaților Mircea Drăghici le-a urat succes tuturor olimpicilor și a subliniat că președintele de onoare al ediției de anul acesta a fost  academicianul Viorel Barbu, membru al echipei României în cea dintâi ediție a competiției.

Se încheie astăzi evaluarea lucrărilor celor mai buni dintre cei mai buni - care se află acum în Cluj-Napoca pentru a participa la Olimpiada Internațională de Matematică. SUCCES! celor 615 tineri din 114 țări care iau parte la cea mai prestigioasă olimpiadă pentru elevii de liceu, organizată pentru prima dată în România acum 59 de ani.

E un cadou frumos pe care-l primim în an de Centenar: Olimpiada Internațională de Matematică s-a reîntors ”acasă”, avându-l ca președinte de onoare pe academicianul Viorel Barbu, membru al echipei României în cea dintâi ediție a competiției, a scris pe pagina sa de Facebook secretarul Camerei Deputaților Mircea Drăghici.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.