Rădulescu vrea să îi scape pe evazioniști de închisoare. Plătești prejudiciu și gata!

Deputații din comisia juridică au dat marți aviz favorabil unui proiect de lege pentru modificarea Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PSD de Argeș Cătălin Rădulescu, cunoscut drept ”deputatul mitralieră”, și prevede că persoanele care au fost condamnate pentru evaziune fiscală pot scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul creat.

În expunerea de motive a acestui proiect de lege, deputatul PSD afirmă că o astfel de măsură este necesară pentru că închisorile din România sunt aglomerate și pentru că statul român a fost a fost condamnat de instanțele internaționale pentru aceste condiții.

În plus, Rădulescu susține că statul român va avea de câștigat de 2 ori dacă evazioniștii vor fi iertați.

”Având în vedere starea sistemului judiciar românesc în ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare, cât și numeroase cauze în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții, dar și faptul că, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, inițiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat.

În plus, trebuie avut în vedere că scopul pedepselor este prevenția, reeducarea, dar și recuperarea prejudiciilor și nu menținerea unei persoane în detenție, fapt ce atrage și mai multe cheltuieli din partea statului.

Dacă înculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului. Astfel, se vor evita situațiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul ori îl recuperează foarte greu și într-un timp îndelungat.” - arată deputatul PSD în expunerea de motive.

Dacă am trăi într-o țară normală, proiectul lui Rădulescu nu ar fi atât de rău. În primul rând că am avea mult mai puțini evazioniști pentru că în general instituțiile statului ar avea un rol de control și mai ales de prevenire extrem de activ. Dar trăim în România, și chiar dacă într-adevăr închisorile sunt pline, iar gradul de recuperare a prejudiciului este unul foarte mic în România, efectul legii va fi unul simplu: foarte mulți afaceriști se vor gândi că vor fura cât vor putea și vor plăti prejudiciul doar pentru ce vor fi descoperiți, fără a se gândi că vor petrece o noapte la închisoare.
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.