Tudorel Toader explică Legile Justiției în Parlamentul European. Liviu Stancu: Modificările vizează chestiuni tehnice, nu au legătură cu zona penală

By Februarie 06, 2018 1054

Ministrul Justiției din România are un adevărat tur de forță la Strasbourg. Totul, în contextul în care miercuri va avea loc dezbaterea din Parlamentul European pe legile justiției din România.

Miercuri, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, va încerca să lămurească oficialii europeni cu privire la modificările pe care executivul și legislativul românesc le aduc la legile justiției. Astăzi (marți), Tudorel Toader s-a întâlnit cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans la Strasbourg.
Întrevederea la care a participat și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a durat puțin peste o oră. Această întâlnire, a precedat dezbaterea în privința statului de drept și reforma sistemului judiciar din România care va avea loc la Parlamentul European de la Strasbourg mâine.
Dezbaterea ar trebui să răspundă întrebărilor mai multor state UE care și-au exprimat îngrijorarea chiar și prin scrisori deschise prin reprezentanții misiunilor diplomatice de la Bucuresți, în privința modificărilor legilor Justiției.

Avocatul Liviu Stancu, fost secretar de stat la ministerul Justiției, a declarat la emisiunea Culisele Puterii de la Absolut tv, că modificările aduse la legile justiției vizează chestiuni de ordin tehnic din organizarea sistemului, fără să aibă cu legile care vizează zona penalului.

Orice prezență în fața unor organisme europene presupune un test important. Trebuie să reușești să îi faci pe cei cărora te adresezi să înțeleagă despre ce este vorba. La noi s-a înțeles prost că aceste modificări vizează legile penale. Să știți că la aceste modificări au lucrat specialiști încă de pe vremea când eram eu la ministerul Justiției. Dl Tudorel Toader a preluat un proiect, a mai adus o serie de modificări și l-a trimis Parlamentului, organul care trebuie să legifereze. Și să mai știți că aceste modificări nu au fost făcute doar de Șerban Nicolae sau Florin Iordache. Eu am asistat la o ședință din comisie. În afară de zgomotul de fond de la USR, preluat de toată presa,  acolo lucrau împreună și cei de la PNL, era și Alina Gorghiu, și cei de la PSD și cei de la ALDE, și UDMR, erau specialiști în justiție, erau asociații din zona justiției. Aceasta este adevărul.
Aceste modificări vizează doar chestiunile care țin de organizare, de bucătăria internă. De accesul procurorilor și judecătorilor în activitate și în funcții, de urmărirea actului de justiție, de felul în care actul de justiție performează și de sancțiunile care pot fi aplicate în anumite cazuri și de constituirea unor mecanisme care să delimiteze actul de justiție de zona politicului, dar și de echilibrul puterilor în stat și de modul în care aceste puteri interferează, pentru că ele nu există independent, ci trebuie la un anumit moment să se controleze reciproc.
Curtea Constituțională a declarat că acea secție specială pentru cercetarea magistraților este constituțională.  Acea secție va acționa sub CSM. Pe de altă parte, Curtea Constituțională a declarat parția modificările aduse referitoare la răspunderea magistraților. Articolul în care se spune că Eroarea judiciară atrage răspunderea judecătorilor și procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă a fost declarat neconstituțională, judecătorii Curții Constituționale solicitând clarificări asupra unor termeni precum eroarea judiciară, reaua credință și gravă neglijență. Pe de altă parte, am întâlnit judecători care au pe masă într-o zi și 140 de dosare. Cum ar putea un astfel de judecător să judece cu celeritate, corect, toate dosarele? Aceste modificări trebuie să aducă noi mecanisme astfel încât să nu mai întâlnim astfel de situații.
Eu cred că noi, cei care suntem beneficiarii actului de justiției, trebuie să ne întrebăm cu ce ne alegem. Eu, din postura de avocat, care trebuie să am șansa să echilibrez balanța în raport cu avocatul statului, adică procurorul, să îmi apăr clientul. Noi, toți cei care ne dorim un act de justiție corect și eficient. Nu să am un dosar, așa cum mi s-a întâmplat, amânat timp de 24 de ani, în care au murit părțile, au murit chiar și avocați în speță. Aceasta este de fapt miza. Un act de justiție eficient, corect și o corectare a raportului de echilibru între puterile statului - a declarat Liviu Stancu, fost secretar de stat la Ministerul Justiției.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.