Video! Au început ceremoniile pentru un moment istoric. România preia președinția Consiliului Uniunii Europene

Moment istoric pentru Uniunea Europeană și pentru țara noastră. Pentru prima dată de la aderarea la UE, România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European Antonio Tajani şi al Consiliului European Donald Tusk vor fi, începând de joi la Bucureşti, cu ocazia inaugurării Preşedinţiei Consiliului UE preluată de România de la 1 ianuarie. România marchează preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă, precum și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, respectiv Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților.

Toţi acești demnitari vor susţine discursuri, înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.
Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artişti români recunoscuţi internaţional, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu". Dirijorul concertului va fi Ion Marin, în timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner.
Un concert inaugural al Preşedinţiei române la Consiliul UE va avea loc şi la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar. Atunci, Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal va prezenta un repertoriu ce include lucrări de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraş Dinicu, George Grigoriu şi Eugen Doga.

Proteste anunțate la Ateneu

Organizaţiile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Declic şi Iniţiativa România au anunţat pentru joi, în intervalul 19:00 - 22:00, în faţa Ateneului, manifestaţia organizată sub sloganul "Vrem Europa, nu dictatură!".

 


Un mandat plin de provocări
România preia Președinția într-un moment extrem de delicat, nu neapărat pe plan intern cât mai ales pe plan european. În primul rând, vom avea de gestionat un mandat în plină campanie pentru alegerile europarlamentare, perioadă în care vor apărea multe discursuri care vor derapa de la viziunea europeană, pline de atacuri. Ca totul să fie complet, Guvernul se va confrunta în țară și cu un președinte care a luat cu asalt tot ceea ce înseamnă instituții conduse de actuala majoritate, fără să mai țină cont de Constituție.
În al doilea rând, întrucât imediat după alegerile europene debutează negocierile pentru o nouă Comisie, nici aceasta nu mai are forța de a împinge evoluțiile în direcția dorită de principalii sforari ai UE. Faptul este cu atât mai dramatic cu cât unii dintre actualii comisari își încep manevrele pentru prelungirea mandatelor lor, pe seama capacității de manevră a instituției din care fac parte.
Poate că cea mai mare provocare stă însă în lipsa de credibilitate cu care se confruntă acum Uniunea Europeană în ochii cetățenilor europeni. Nemulțumirile sociale din mai multe state puternice, Franța fiind cel mai recent exemplu, măsurile care tind să dezavantajeze țările mai puțin dezvoltate din Centrul și Estul Europei, Italia, Austria și Ungaria au intrat într-o zonă de euroscepticism exacerbat chiar de guvernele acestor țări, în timp ce Franța sau Germania formează un bloc care încearcă să își mențină privilegiile de ordin economic. Și, peste toate acestea, procesul Brexit-ului.
Iohannis și Dăncilă, față în față cu șefii Europei
Revenind la partea ceremoniei dedicată preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, acesta va debuta și cu un concert inaugural la Ateneul Român. De la ora 20.00 vor susţine discursuri de deschidere premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PE Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
De asemenea, vineri, Jean-Claude Juncker va avea, vineri, întâlniri bilaterale cu preşedintele Klaus Iohannis şi ulterior cu premierul Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene. Cele două reuniuni vor fi urmate de conferinţe de presă.
Astfel, de la ora 10.30, Jean-Claude Juncker va susţine o conferinţă de presă, alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, iar de la 12.30 va avea la Palatul Victoria o conferinţă de presă alături de premierul Viorica Dăncilă.
Alături de Jean-Claude Juncker vor fi primiţi, vineri la Cotroceni şi membrii Colegiului Comisarilor, în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Televiziunea Română este broadcaster oficial
Sursa video: TVR

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.