Video! Mircea Drăghici explică legea privind revizuirea condamnărilor: Dreptul la apărare, afectat de protocoalele secrete! Gerea: Cei afectați de protocoale pot cere o rejudecare

Deputatul PSD Mircea Drăghici a vorbit, luni, la Antena 3, despre inițiativa legislativă care va da posibilitatea revizuirii sentințelor în dosarele în care au fost folosite probe obținute în urma protocoalelor secrete. Legea vine ca răspuns cererii liderilor coaliției PSD-ALDE, care inistă pentru o formă de minimă compensație pentru cei care nu au beneficiat de posibilitatea a se apăra în instanțe împotriva tuturor probelor.

Secretarul Camerei Deputaților a explicat ce presupune inițiativa legislativă privind declasificarea protocoalelor secrete, lege pe care chiar parlamentarul argeșean a scris-o. Potrivit acestuia, inițiativa legislativă va da posibilitatea revizuirii sentințelor în dosarele în care au fost folosite probe obținute în urma protocoalelor secrete.

”După zece ani de abuzuri și linșare mediatică, după zece ani de hulire la adresa familiei mele, după zece ani de adresabilitate asupra mea și a soției mele cu apelativul de penali, după zece ani de dosare fabricate pe probe neaduse la cunoștința țintelor politice, pentru a nu se putea apăra în fața culoarelor mediatice și de executare publică pe justiție, a trebuit sa scriu o lege șocant de scurtă, dar cu un impact atât de mare pentru justiția din România.
O lege care să oprească abuzurile sistemului ocult, care au adăugat la lege aceste protocoale așa zis “necesare”. O lege care să redea șansa celor abuzați de a se adresa instanțelor pentru măsuri reparatorii.
Sigur că nu mă aștept sa fiu aplaudat îndelung de statul paralel.
Dar trebuie să laud determinarea președinților celor doua camere de a face ce au promis în campanie electorală.
“Dreptate pana la capăt” fie și în etape greu de parcurs, dar așteptate de public!”, a declarat parlamentarul de Argeș Mircea Drăghici, secretar al Camerei Deputaților.

”Cei doi președinți mi-au cerut să scriu o lege prin care să avem drept rezultat declasificarea protocoalelor ce adaugă la Codul de Procedură Penală aceste protocoale blestemate, care din 2009 încoace, au creat acele echipe mixte de lucru în construcția probatoriului în dosarele pe care procurorii le-au instrumentat de-a lungul timpului, care au ajuns pe masa instanțelor, instanțe care au văzut un probatoriu mai amplu decât cel pe care l-a văzut inculpatul sau avocatul acestuia.
NU A EXISTAT EGALITATE DE ȘANSE. Dreptul la apărare nu a existat în totalitatea lui. Au circulat acele dosare “galbene” care erau prezentate doar judecătorilor, doar completului de judecată, cu lucruri care se spuneau despre inculpați dar niciodată la care inculpații au avut acces, iar acest lucru este inadmisibil într-o Românie din Uniunea Europeană. Știți foarte bine că valorile fundamentale ale justiției, printre cele mai importante, fiind independența judecătorilor și a procurorilor. Aceste protocoale asigurau tocmai interconectivitatea între cele două structuri. SRI are cu totul și cu totul alte atribuții decât a executa acțiuni legate de probe în dosarele de abuz în serviciu și altele. Aceste protocoale produc efecte și astăzi, din nefericire. Aceste protocoale, acțiunile lor au fost bugetate în legea bugetului pe 2018. Am avut în față, până la rectificare probabil, când aceasta a devenit negativă, au fost bugetate acțiuni care să se efectueze în baza acestor protocoale, chiar dacă toată lumea a vorbit, și opinia publică, că aceste protocoale trebuie declasificate, denunțate. O parte dintre ele au fost declasificate. Da. Și ce? Ce facem cu efectele lor? Ce facem cu oamenii care au ajuns în pușcărie în baza acestor protocoale? Cum le redăm lor dreptul la o justiție independentă, corectă? Ce măsuri reparatorii luăm față de aceștia? Această inițiativă legislativă a fost depusă în sesiunea trecută, iar în acest moment este pe procedură de urgență. În mod evident că trebuia pe procedură de urgență. Atunci când vorbim de drepturile cetățenești, nu poți vorbi decât despre o procedură de urgență, pentru că, în timp ce noi vorbim, probabil că sunt foarte mulți oameni în pușcării ajunși acolo pe astfel de probe, probe paralele, pe care completele de instanță au fost obligate să le ia în discuție și în calcul fără ca cei aflați sub acuzare să le poată vedea și să le poată, cumva, combate, să fie într-o defensivă corectă.”.

Un alt parlamentar de Argeș, chestorul Camerei Deputaților Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE, susține că legea are efecte de bun simț. El a precizat că cei care în timpul procesului au fost afectați de probe obținute în baza protocoalelor ilegale, ar trebui să poată cere și să beneficieze de rejudecare pentru că astfel de probe nu pot fi luate în considerare. "Cred că este un demers legislativ corect. Nu cred că o probă obținută pe lângă lege, neconstituțional, are cum să fie luată în calcul. Astfel de probe nu există. Nicăieri. Cred că legea va primi voturile necesare, va fi promulgată, chiar dacă mai greu, ca orice lege pe justiție. Dar adevărul trebuie să primeze. Aceste drepturi fundamentale ale omului trebuie recâștigate," a precizat Andrei Gerea.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.