Video și galerie foto! Regele Carol al II-lea, înmormântat în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș

Momente istorice la Curtea de Argeş. Rămăşiţele Regelui Carol al II-lea au fost înhumate în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, la 66 de ani de la moartea sa. Ceremonia militară şi religioasă a avut loc în prezenţa membrilor Familiei Regale. A lipsit însă Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. A respectat astfel decizia Regelui Mihai, care a refuzat să fie prezent, acum 16 ani, la repatrierea osemintelor tatălui său. Din 2003 şi până acum, rămăşiţele pământeşti ale lui Carol al II-lea au fost depuse într-o capelă a Mănăstirii Curtea de Argeş. Regele Mihai nu a fost prezent la înmormântarea tatălui în Lisabona şi nici în 2003, când osemintele lui Carol al II-lea au fost repatriate. Și-a dat însă acordul să fie înhumat în noua catedrală ce urma să fie construită.La Curtea de Argeș, în cele 3 necropole regale, își dorm somnul de veci domnii Basarabi ai Țării Românești și cei patru regi ai dinastiei române.
În aceiaşi necoprolă sunt înmormântaţi regina Ana şi regele Mihai I al României.
TVR a transmis în direct şi în exclusivitate ceremoniile de reînhumare.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a fost reprezentată la ceremonia funerară, de Alteţa Sa Regală Principele Radu. La ceremonie au fost prezente principesele Sofia şi Maria. Printre cei care au mai fost prezenţi s-au numărat principele Nicolae şi soţia sa Alina Binder, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, academicianul Răzvan Theodorescu, Toni Greblă, secretar general al Guvernului, Paul Lambrino şi soţia sa Lia. Au fost prezenți și prefectul de Argeș Emilian Dragnea, subprefectul Adrian Bughiu, conducerea CJ Argeș, primarul din Curtea de Argeș Constantin Panțurescu și directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeș Ștefan Dumitrache.

Ceremoniile au început de vineri, 8 martie, când 11 militari ai Batalionului Vânători de Munte 33 „Posada” din Curtea de Argeş au scos sicriul Regelui Carol al II-lea din capela din curte şi l-au dus în Vechea Catedrală, unde a fost așezat aşezat pe catafalc. Stindardul Regelui, cel original, repatriat din Portugalia în 2003, şi o coroană albă de flori au fost aşezate deasupra.

Ceremonia funerară a început cu un serviciu religios oficiat în Vechea Catedrală de un sobor de preoţi conduşi de Calinic Argeșeanul, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, IPS Nifon, mitropolitul Târgoviştei, şi Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului.
La ieşirea din Vechea Catedrală spre Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au fost purtate pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".
În anul 2003, după o jumătate de secol de la trecerea la cele veşnice a Regelui Carol al II-lea, în Portugalia, rămăşiţele sale pământeşti au revenit în România, fiind depuse într-o capelă a Mânăstirii Curtea de Argeş. La repatrierea rămășițelor, un rol deosebit l-a avut fostul ministru al Culturii Răzvan Theodorescu.
Paul Lambrino a încercat să blocheze înhumarea lui Carol al Il-ea în Necropola Regală. Sicriul Regelui Carol a fost scos sâmbătă din cripta în care a stat timp de 16 ani şi urmează să fie mutat alături de mormintele Regelui Mihai şi Reginei Ana.
Paul Lambrino s-a arătat supărat că nu a fost consultat şi a făcut chiar şi o cerere la Patriarhie pentru anularea avizului de reînhumare.
În ciuda opoziției acestuia,  sicriul cu rămășițele pământești ale Regelui Carol al II-lea a fost înhumat în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Paza și ordinea a fost asigurată de Jandarmeria Argeș. Câteva sute de oameni s-au adunat pentru a urmări ceremonia.

Sursa Foto: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.