Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Laura Codruța Kovesi are toate şansele să fie primul şef al procuraturii Uniunii care, din 2020, va investiga fraudele cu fonduri europene. Fostă şefă a DNA a primit un vot covârşitor, în Consiliul Reprezentanţilor la Uniunea Europeană, deşi premierul Viorica Dăncilă spera contrariul. Kovesi aşteaptă acum doar numirea, pe care o vor face deopotrivă, Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European.

“Sper ca acest vot să schimbe un pic situaţia în sistemul de justiţie şi colegii mei să fie mult mai mobilizaţi şi mai determinaţi şi să se simtă încurajaţi să continue ce s-a început şi nu putem să negăm că, în ultimii ani, în România, cel puţin cât am condus eu DNA, rezultatele au fost clare şi statisticile vorbesc singure.”, a spus, joi seara, la Digi 24, Kovesi. Ea a dat asigurari autoritatilor din tara noastra cale va sta la dispozitie oride cate ori vor avea nevoie de experienta sa.

Consiliul Reprezentanţilor la Uniunea Europeană i-a fost favorabil Laurei Codruta Kovesi. 17 dintre cei 22 de ambasadori au votat ca fostă şefă a DNA să conducă din 2020 Parchetul European. Teoretic, printre cei care ar fi fost împotriva s-ar putea număra ambasadoarea României - mai ales ca premierul anunţase încă de miercuri asta. Practic, potrivit unor surse oficiale, Preşedintele Klaus Iohannis ar fi convins-o să nu facă asta.

În următorii 7 ani, Laura Codruţa Kovesi va coordona investigaţiile legate de fraudele cu fonduri europene. Iar faptul că o româncă va conduce Parchetul European confirma încrederea de care se bucură Kovesi nu doar în ţară, ci şi în Europa.

Parchetul European va trebui să devină operaţional din 2020 şi fiecare din cele 22 de state ale Uniunii care au aderat la nouă structură vor avea câte trei procurori.

Grădinița și Școala primară Lexford Castel este locul unde copiii se bucură de un spațiu special creat pentru ei de educație, ocrotire din partea personalului unității și servicii de cea mai înaltă calitate.

Misiunea unității de învățământ este simplă. Copilul trebuie să se dezvolte în funcție de propriile nevoi, să-și stimeze imagini pozitive despre sine, să învețe să-i respecte pe cei din jurul său, să-și descopere aptitudinile și talentele. Lexford Castel aduce un program bazat pe promovarea învățământului competitiv, adaptat fiecarei vârste, unde curiozitatea și dragostea pentru cunoaștere sunt încurajate și dezvoltate.

Funcționând în sprijinul copiilor și cu o misiune clar stabilită, Lexford Castel vine cu o nouă specializare. Începând cu luna octombrie, copiii care trec pragul unității școlare se pot înscrie la cursurile de ROBOTICĂ.

Scopul acestor cursuri este de a pregăti copiii pentru un viitor plin de roboți, inteligență artificială și realitate virtuală. Ateliere robotică sunt destinate pentru vârste cuprinse între 7 și 12 ani.

Pentru detalii și înscriere vă stau la dispoziție reprezentanții Lexford Castel
Adresă: str.Petre Ispirescu,nr.5, Pitesti
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon: 0749 952 843

 

Aproximativ 70 de piloți s-au înscris până acum la Trofeul Câmpulung la Viteză în Coastă, ajuns la cea de a opta ediție! Cele mai importante nume din circuitul național de Viteză în Coastă se vor confrunta în acest weekend la Câmpulung, într-o etapă care se poate dovedi decisivă pentru adjudecarea titlului la principalele categorii. Lucien Hora revine pe traseul de la Câmpulung pe care l-a dominat autoritar în primele ediții.

În perioada 21-22 septembrie 2019, Clubul Sportiv Brothers Motor Sport, sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung Muscel, al Primăriei Lerești și al Consiliului Județean Argeș, organizează Trofeul Câmpulung Muscel 2019, contând ca etapa a VIII-a în cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă Dunlop.


Vali Porcișteanu își face încălzirea pentru tilul de campion național

Ca de obicei, pilotul piteștean Valentin Porcișteanu și-a anunțat prezența pe traseul de trei kilometri de pe drumul județean Lerești-Voina. Tot din postura de forlighter dar, de data aceasta, el își va seta bolidul, Citroen C3R5, pentru confruntarea finală de la Cluj, unde poate câștiga un nou titlu de campion național la raliu.

Restricții de circulație

Anunţăm participanţii la trafic că drumul judeţean 734 Lereşti- Voina va fi închis circulaţiei sâmbătă şi duminică (21 şi 22 septembrie 2019) între orele 8 și 19. În cazuri de urgenţă, circulaţia se poate redeschide.

Spectatorii și sportivii care vor veni pe DN 73 dinspre Brașov și dinspre Pitești spre Câmpulung trebuie să ia în calcul între 30 - 60 de minute de întârziere, având în vedere lucrările de reabilitare de pe drumul național, lucrări unde sunt instalate semafoare.

 

Siguranța înainte de toate

Sportul cu motor este extrem de spectaculos dar în aceeași măsură poate fi și periculos. De aceea, organizatorii roagă publicul care va fi prezent pe traseul de la Lerești-Voina să respecte întocmai indicaţiile forțelor de ordine prezente pe traseul de concurs și să nu se poziționeze în zone interzise prin marcajele specifice amplasate în acest sens, pentru a se bucura de spectacolul cailor putere în condiții de maximă siguranță!!!

 

Compania furnizoare anunță o nouă întrerupere programată în alimentarea cu energie electrică în orașul Mioveni. Întreruperea va avea loc în zilele de 19 și 20 septembrie 2019.

Joi, 19 septembrie, în intervalul orar 9-15, vor fi afectați consumatorii din zonele PTCZ Blocuri 1, PTCZ Blocuri 3 Colibaşi.

Vineri, 20 septembrie, în intervalele orare 9-12 și 12-15, nu vor avea avea curent consumatorii din zonele PTCZ Blocuri 5 și PTCZ Blocuri 6  Colibaşi.

Lucrările pot fi reprogramate în situaţia în care condiţiile meteo sunt nefavorabile.

Informaţii actualizate despre programul acestor lucrări pentru săptămâna în curs sunt disponibile la adresa www.distributieoltenia.ro.

Președintele USR Argeș Ionuţ Moşteanu, membru în Biroul Naţional al USR, a declarat pentru Mediafax, că a fost reluată numărătoarea voturilor de la alegerile interne din cauza unei erori de soft. Astfel, la o primă numărătoare, Ştefania Petre era în BN, iar la o a doua intra Andrei Corbu. Apropiat al lui Dan Barna, Ionuț Moșteanu a pierdut calitatea de vicepreședinte în USR în urma acestor alegeri.
 „Acum încercăm să lămurim, să instituţionalizăm o renumărare a voturilor. Ştefania Petre este o victimă coleterală a acestei erori. La prima numărătoare era în Biroul Naţional, iar la următoarea, intra colegul Andrei Corbu”, a explicat Ionuţ Moşteanu, marţi, pentru Mediafax.

Acesta a explicat că a existat o eroare la nivelul softului, deoarece nu au fost toate buletinele electronice scanate corect, inversându-se nişte numere, iar la numărătoarea buletinelor în format fizic, membri ai USR au sesizat greşeala.  „A fost vot pe liste deschise, preferenţial, câteva buletine cu multe liste, multe nume şi s-a făcut un soft de scanat buletinele, iar la numărătoare, câteva au fost numărate greşit, nu au scanat complet, iar numărând corect, pentru că există buletinele în format fizic, se face o reordonare, iar una din celelalte liste a prins un număr în locul numărului 9 de pe lista lui Cosette Chichirău. A fost o eroare a softului de numărare. Mâine (miercuri - n.r.) avem Biroul Naţional, vom lua act de renumărare şi vom vedea rezultatele finale”, a completat Moşteanu.

Ionuţ Moşteanu a mai spus că nu a fost vina Ştefaniei Petre pentru eroarea numărării voturilor, ci este posibil să fi fost greşeli la testarea sistemului în cadrul echipei de IT.  
„Dacă vreţi să dăm vina pe cineva, este vorba de IT-şti care au testat sistemul, poate nu şi-au dat seama. La numărătoarea paralelă, ne-am dat seama că există nişte greşeli”, a conchis Moşteanu.

La şedinţa Biroului Naţional de miercuri, este posibil să fie validat Andrei Corbu ca membru al BN, în locul Ştefaniei Petre. Totodată, există posibilitatea ca USR să valideze un proces verbal prin care să fie luată în considerare numărătoarea oficială, au adăugat sursele citate.

La Congresul Naţional din week-end, USR a ales cei 24 de membri ai Biroului Naţional şi au validat alegerea lui Dan Barna ca preşedinte al formaţiunii.

De asemenea, potrivit unui anunţ oficial al USR, au fost aleşi şi cei nouă vicepreşedinţi care fac şi ei parte din Biroul Naţional: 1. Iulian Bulai, 2. Claudiu Năsui, 3. Cristina Prună, 4. Stelian Ion, 5. Nicolae Ştefănuţă, 6. Liviu Mălureanu, 7. Cătălin Drulă, 8. Cristian Seidler, 9. Allen Coliban.

Biroul Naţional are în componenţă 24 de membri plus preşedintele USR, Dan Barna.

Fostul deputat PNL de Argeș Theodor Nicolescu, condamnat în primă instanţă la nouă ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul ANRP, în care sunt judecaţi între alţii şi fostul şef al ANI dar şi foşti vicepreşedinţi ai Autorităţii, cere acum instanţei supreme să transmită o întrebare Curţii de Justiţie a Uniunii Europene legată de forma denunţurilor din dosarul său. El îl acuză pe omul de afaceri din Pitești Valentin Vișoiu că a mințint în declarațiile pe care DNA le-a folosit ca probe în proces.

Mai precis, Nicolescu este nemulţumit de felul în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a obţinut mai multe denunţuri care îl vizează şi pe baza cărora prima instanţă de judecată a stabilit pedeapsa de aproape zece ani de închisoare în cazul său, informează stiripesurse.ro.

Problema juridică (în rezumat) a cărei interpretare se cere şi întrebare propusă, aşa cum apare notat în cererea depusă la dosar, este aceea privind modalitatea în care DNA a obţinut mai multe denunţuri ce stau la baza acestui dosar privind despăgubiri acordate de ANRP.

n ceea ce priveşte pretinsa infracţiune de luare de mită ce face obiectul prezentei cauze, acuzarea se întemeiază pe declaraţiile a trei martori interesaţi, care, pe scurt:

  1. au primit avantaje contrare legii chiar în această cauză;

  2. nu au formulat denunţurile din proprie iniţiativă aşa cum cere legea naţională, fiind chemaţi în acest sens la organele de urmărire penală, aşa cum a afirmat (şi a confirmat) expres Manole Gheorghe Adrian şi aşa cum pare a fi situaţia lui Vişoiu Valentin care se afla la momentul respectiv în arest la domiciliu la mai mult de 100 de Km de locul unde se presupune că a formulat denunţul;

  3. au formulat denunţul fiind „forţat de împrejurări", „în situaţia în care am văzut sau ştiam că depun denunţuri Manole şi Barbu”, aşa cum a declarat Vişoiu Valentin;

  4. denunţurile lor au fost coordonate (fără a putea însă înlătura contradicţiile flagrante existente în declaraţii), pe lângă legătura directă evidentă şi interesul comun al celor trei, ele fiind date în faţa aceluiaşi ofiţer de poliţie, în condiţiile în care legea nu prevedea prezenţa sa la scrierea denunţului;

  5. Vişoiu Valentin a fost dovedit de către aceeaşi unitate de Parchet, în exact aceeaşi perioadă de timp, ca autor al unor afirmaţii mincinoase prin care susţinea că a oferit mită cash unei persoane, susţinere înlăturată de către DNA ca având drept scop evitarea unor consecinţe juridice nefavorabile pentru acesta ceea ce dovedeşte faptul că pentru obţinerea unor avantaje judiciare, martorul nu are nicio problemă în a formula acuzaţii mincinoase.

Pe scurt, susţinerea noastră este aceea că obţinerea si utilizarea denunţurilor si ulterior, a declaraţiilor denuţătorilor încalcă dreptul la un proces echitabil, neputând constitui probe într-un proces penal, conform dreptului Uniunii Europene", se arată în documentul citat.

Nicolescu mai notează în cererea sa că "legea naţională obligă instanţele să verifice credibilitatea declaraţiilor în orice moment procesual, articolul 116 alineatul 2 Cod procedură penală stabilind că audierea martorului poate fi extinsă asupra tuturor împrejurărilor necesare pentru verificarea credibilităţii sale".

"Din acest motiv, solicităm formularea unei întrebări preliminare către CJUE cu privire la acest aspect. Forma întrebării pe care o propunem este:

'Dreptul Uniunii Europene, în speţă art. 6 şi 13 din Directiva 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, coroborate cu art. 47 paragrafele 1 şi 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, se opune unui sistem care utilizează în procesul penal declaraţii precum cele ce fac obiectul prezentei cauze?'", se arată în documentul citat.

Instanţa supremă a stabilit ca discutarea cererii lui Theodor Nicolescu să aibă loc la termenul din 24 septembrie după ce la ultimul termen, din 14 septembrie, instanţa a constatat decesul unui dintre martorii propuşi de fostul deputat şi lipsa altor doi, în  cazul cărora a emis mandate de aducere cu însoţitori.

Totoată judecătorii ICCJ au anunţat avocaţii să fie pregătiţi şi pentru pledoariile finale la termenul din 24 septembrie.

În perioada 2007-2008, Nicolescu Theodor-Cătălin, care la momentul respectiv deținea funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, se arată în rechizitoiul transmis instanţei.

În schimbul banilor, Nicolescu Theodor-Cătălin, prin prisma funcției și calității pe care o deținea, urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire.

Ca urmare a soluționării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafață de 20,5 ha, teren situat în București, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2009-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani și contravaloarea acțiunilor.

Banii au fost remiși în general, în tranșe de până la 250.000 de lei, în lei și euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul.

Orbit de aburii băuturii, un bărbat din Argeș în vârstă de 37 de ani și-a lovit cu bestialitate bebelușul. Acesta a fost reținut 24 de ore pentru tentativă de omor, iar procurorii cer magistraților de la Tribunalul Argeș o arestare preventivă de 30 de zile pentru această acuzație. Totul s-a întâmplat în comuna Poiana Lacului unde bărbatul venise împreună cu concubina sa și copilașul, în vizită la un prieten. După ce a consumat cantități mari de alcool, acesta s-a luat la ceartă cu femeia în vârstă de 27 de ani și s-a răzbunat, lovindu-i bebelușul. În urma agresiunii, micuțul, în vârstă de numai 7 luni, are traumatism cranio-facial și traumatism cranian. 

Contribuabilii din Campulung şi localităţile învecinate vor primi clarificări referitoare la serviciile oferite de A.N.A.F. şi calendarul obligaţiilor fiscale pentru luna septembrie 2019 .Miercuri, 18 septembrie 2019, începând cu ora 12,00, în sala de şedinţe a Primăriei Câmpulung Muscel, Str. Negru Vodă, nr. 127, contribuabilii din Câmpulung şi localităţile învecinate vor beneficia de o sesiune interactivă de întrebări şi răspunsuri referitoare la calendarul obligaţiilor fiscale aferente lunii septembrie 2019, Serviciile oferite de ANAF - Spaţiul Privat Virtual, precum şi alte noutăţi legislative.
La întâlnirea organizată vor participa specialişti din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş şi Serviciului Fiscal Municipal Câmpulung.
Contribuabilii interesaţi să participe la această întâlnire se pot programa prin intermediul „Formularului de contact” de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, accesând următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/ , selectând Categoria „Asistenţă în domeniul fiscal”, Subcategoria „Întâlniri cu contribuabilii”.

Pe data de 19 septembrie, de la ora 19.00, în centrul civic al orașului Mioveni, ANDRA va susține concertul TRADIȚIONAL din cadrul turneului național, unde va interpreta piese iubite din folclorul românesc, culese din toate regiunile istorice ale țării.
Artista va fi acompaniată de Orchestra Fraților Advahov și va încânta publicul cu o mulțime de surprize. Constantin Enceanu este cel de-al al treilea invitat la concertul de la Mioveni. Amintim că alături de marea artistă vor fi prezenți Ionuț Dolănescu și Mioara Velicu.
Evenimentul este organizat de Consiliul Local,  Primăria și Centrul Cultural Mioveni.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul referitor la supunerea spre ratificare Parlamentului a Scrisorii de înţelegere dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) privind avansul pentru pregătirea proiectului "Cartierul pentru justiţie", conform Agerpres.

Această scrisoare a fost semnată la Bruxelles pe 30 mai şi la Bucureşti pe 6 iunie şi vizează acordarea de către BIRD a unui avans de 2,5 milioane dolari pentru sprijinirea activităţilor preliminare realizării proiectului de dezvoltare "Cartierul pentru justiţie" în zona Bulevardului Unirii din Bucureşti.

Proiectul a fost susținut de toți cei care au fost miniștri la Justiției, de la Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Tudorel Toader și acum Ana Birchall. Inițiatorul lui a fost însă avocatul argeșean Liviu Stancu, în perioada în care a fost secretar de stat la Ministerul Justiției, în guvernul Ponta.

În centrul Bucureștiului vor fi construite sediile CSM, M. Justiției, ÎCCJ, Ministerului Public, Inpsecției Judiciare, Inst. Magistraturii, tuturor instanțelor și parchetelor din București. Centrul, potrivit proiectului iniţiat în 2014 de fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost opera fostului secretar de stat din Argeș, Liviu Stancu. Conform proiectului, Cartierul pentru Justiție ar urma să fie construit în perimetrul delimitat de Bulevardul Unirii - Bulevardul Octavian Goga - străzile Nerva Traian şi Mircea Vodă din Bucureşti.

Început în 2013, în mandatul de ministru al justiției al lui Robert Cazanciuc, proiectul a fost abandonat. Catalogat drept cel mai ambițios proiect de dezvoltare imobiliară de la revoluție încoace, cartierul pentru justiție va reuni sediile CSM, Ministerul Justiției, Înaltei Curți, Ministerului Public, Inspecției Judiciare, Institutului Magistraturii și al tuturor instanțelor și parchetelor din București. Mai mult, acest cartier ar putea aduce în zona Unirii, și infrastructură de transport. Costul total este estimat la 1 miliard 200 de milioane de euro, dar finanțarea ar urma să fie asigurată de Banca Mondială.
Proiectul Cartierului pentru Justiţie, pus în dezbatere publică în 2015, dar blocat timp de doi ani între Ministerul Justiţiei, Ministerul Dezvoltării şi Primăria Capitalei. Până în prezent, toţi miniştrii care s-au succedat la Justiţie şi Dezvoltare s-au arătat interesaţi de ideea care a avut ca precursoare alte două proiecte: abandonatul Centru Esplanada, gândit pe 11 hectare, pentru care s-au făcut exproprieri exorbitante şi o mai veche idee a lui Nicolae Ceauşescu, demarată în aceeaşi zonă prin anii ‘80, pe 27.000 de metri pătraţi, ale cărei fundaţii se mai văd şi astăzi. Întreg terenul pe care ar urma să se construiască centrul multifuncţional are o suprafaţă totală de aproape 11 hectare (106.000 de metri pătraţi), dintre care peste 4.600 de metri pătraţi au fost cumpăraţi deja de municipalitate, prin contracte de vânzare-cumpărare.

 

Ministerul de Finanţe, care a fost împuternicit să semneze scrisoarea, preciza că proiectul va avea în vedere gruparea spaţiilor din Bucureşti destinate instanţelor de judecată, precum şi Parchetelor de pe lângă acestea - săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători şi procurori, grefieri, personal contractual şi auxiliar, spaţii tehnice, precum şi a altor instituţii din sistemul judiciar.

"În funcţie de spaţiul disponibil, pot fi avute în vedere şi alte obiective de interes public aferente sistemului judiciar, în cadrul proiectului de reabilitare urbană. Acesta reprezintă un obiectiv major de investiţii care va crea condiţiile optime pentru desfăşurarea activităţii mai multor instituţii din cadrul sistemului judiciar", menţiona MFP.

În Bucureşti sunt localizate în prezent următoarele instituţii: Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri, Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoriile de sector, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

MFP arăta că avansul finanţează activităţi precum executarea investigaţiilor geotehnice avansate, stabilirea coridorului de expropriere, planificarea şi proiectarea în detaliu, managementul proiectului.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.