Cursuri speciale în școli în săptămâna Școala Altfel: Educație pentru sănătate

Săptămâna ,,Școala Altfel” le-a dat ocazia celor mici să beneficieze de informații importante oferite de conducerea Ordinului Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali Generaliști din România, filiala Argeș (OAMMAMGR).

De această dată, destinatarii unei noi acțiuni din cadrul proiectului ,,Educație pentru sănătate și un stil de viață sănătos’’ au fost elevii Școlii gimnaziale ”Nanu Muscel” din Câmpulung. Colaborarea cu această instituție de învățământ a început anul trecut, iar acțiunea a avut ca obiectiv inițierea elevilor în acordarea corectă a primului ajutor în caz de urgență, însușirea primelor măsuri care trebuie luate în anumite cazuri de accidente până la sosirea ambulanței. Măsurile de prim ajutor au fost prezentate de doctorul Gheorghe Frătoaica de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, împreună cu profesioniștii din cabinetul medical școlar de la Școala gimnazială ,,Nanu Muscel”.

 PREVENȚIA, MEDICINA VIITORULUI

Prezentă la această acțiune, Estera Stămoiu, președinte OAMMAMGR filiala Argeș, a pus accent pe importanța și conștientizarea prevenției care ar trebui să pornească din copilărie şi să continue în grădiniţe, în şcoli şi în comunitate.

Estera Stămoiu a subliniat că ,,putem să facem din prevenție medicina viitorului. Prevenţia este necesară, eficientă și are costuri minime. Observăm că ne confruntăm cu apariția timpurie, la vârste fragede, a unor afecțiuni, boli transmisibile care pot fi prevenite printr-o mai accentuată comunicare și informare a copiilor noștri cu privire la riscurile unei igiene necorespunzătoare, a consumului și abuzului de tutun, alcool și droguri. Trebuie avut în vedere că acei copii care conștientizează de mici importanța unei alimentații sănătoase, a activității fizice, a igienei personale, a evitării obiceiurilor nocive pentru sănătate, nu doar că vor adopta aceste comportamente, dar vor deveni și ambasadori ai stilului de viață sănătos, în rândul familiei și apropiaților. Educația pentru sănătate în toate tipurile de unități de învățământ trebuie să acționeze la toate nivelurile și trebuie să ne implicăm activ cu toții, pentru a îmbunătăți și a dezvolta acest deziderat al prevenției. Deşi nu toate bolile pot fi prevenite, adoptarea unui stil de viaţă sănătos reduce simţitor riscul apariţiilor unor afecțiuni grave.

Sunt și voi rămâne un promotor fervent al educației pentru sănătate ca premisă a prevenției, nu doar din perspectiva profesionistului, cât și din perspectiva calității de părinte”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

 

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.