Alertă europeană pentru brânza românească de oaie

By Martie 18, 2016 549

Alertă europeană pentru brânza românească de oaie. Atenţionarea apare în sistemul rapid de alertă al Comisiei Europene. Alerta a fost trimisă de autorităţile italiene.
Astăzi, într-o conferință de presă, președintele ANSVSA a avertizat cetățenii să nu mănânce lactate de la firma Brădet ce au fost produse în luna februarie. De asemenea, produsele acestei firme românești vor fi retrase din alte trei țări din Uniunea Europeană.
Întrebat dacă ANSVSA a găsit E.coli în alte produse de la Brădet, președintele insituției a răspuns că da, într-un cașcaval, pe 7 martie. Despre faptul că probele au fost luate pe 1 martie, dar că pe 7 martie s-a găsit E.coli în cașcaval, Andrei Butaru a spus că primele probe au fost negative. „După discuția cu ACDC am extins la mai multe sortimente. Tot ce înseamnă produs lactat. Am luat eșantioane din fiecare. Și cașcaval. Nu în toate loturile poate să existe”, a precizat el.

Inspectorii din Argeş, pe 28 au mers la unitate pentru verificări. Lotul de brânză a fost de 25 kilograme, produse pe 22.02, cantitate care n-a mai fost găsită la producător sau la comercializare.

Măsura dispusă au fost sistarea activității în secția de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspătă, până la elucidarea situației. Firma Brădet, pe 28, anunță că încetează benevol activitatea secțiilor de producție. Pe 29.02 au fost recepționate la ISPV 37 de eșantioane din probe prelevate în Argeş, Dolj și Bacău.

Din cele 194 de eșantioane analizate, s-a găsit E.coli grupul O26 din proba de pui spate cu gât, recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele incriminate în anchetă.

În 1 martie s-au prelevate probe și din alte produse lactate ale firmei Brădet, pe care s-a pus sechestru sanitar-veterinar și de la cele doi spitale cu care firma avea contract.

În 2 martie s-a verificat ferma furnizoare de lapte și s-au prelevat probe de lapte crud materie primă, trimise la ISPV pentru analiză.

Pe 3.03 2016, participarea ANSVSA la conferința ACDC, cu următoarele recomandări: se va extinde ancheta și va preleva probe din unitățile de procesare ingredienți utili în proc tehnologic, ambalaje, probe de sanitație de pe filtrele de pasteurizare de la fermele furnizoare de lapte și probe de fecale.

În 4.03, ANSVSA informează MS despre cele întreprinse. În 5.03, ferma Brădet anunță retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie.

În 6.03 ni se furnizează de ANSVSA listele de distribuție ale clienților din România, și aici se găsesc 20.364 kg, întreaga cantitate retrasă și distrusă, și din statele membre: Spania 10.385, Germania: 1.410 kg, Belgia 1.108, Italia: 6.517 kg.

După declanșarea alertei în Italia, au fost primite documente de retragere din Madrid 1.112 kg, Italia 546, restul documentelor urmează să sosească pe măsura finalizării retragerii.

Pe 7.03, listele de distribuție au fost transmise Comisiei Europene de a se stabili încadrarea în tipul de notificare. ANSVSA identifică dispozițiile de retragere și rechemare a loturilor de produse prin care s-a depistat prezenta genelor verotoxigene.

În acest moment putem spune doar cantitățile pentru care am primit documente de distrugere. Din România, tot ce înseamnă produse ale firmei incriminate, 20.364 kg, iar din Spania - 1.112, Italia - 546,4 kg.

În ceea ce privește acțiunea de retragere de pe piața națională a produselor Brădet, toate produsele fabricate în februarie. Acum putem spune clar că sunt retrase pe lanțurile comerciale. Există posibilit să mai fie în case. Îi anunțăm că nu trebuie să consume produsele incriminate.”

 


Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.