Oficial: Primul deces cauzat de gripă în Argeș. La secția ATI de la Spitalul Județean mai este pacient suspect și unul confirmat

Un bărbat în vârstă de 40 de ani din judeţul Argeş a murit din cauza gripei, astfel numărul deceselor înregistrate la nivel naţional ajungând la 35.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de DSP Argeş, a fost confirmat primul deces din judeţ cauzat de gripă. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 40 de ani din Mărăcineni, care prezenta comorbidităţi şi avea condiţii medicale preexistente.
Bărbatul, care nu fusese vaccinat împotriva gripei, a murit pe 21 ianuarie, Secția ATI. Rezultatele analizelor au confirmat suspiciunea că pe lângă sindrom mielodisplazic, bolnavul suferea și de gripă. La spital, pacientul ajunsese cu grave  probleme respiratorii. Sindromul mielodisplazic (SMD) se refera la un grup de afecțiuni ale măduvei osoase sau ale celulelor stem hematopoietice (care se află la originea celulelor sangvine). Mielodisplazia se caracterizează prin producerea insuficientă a unuia sau mai multor tipuri de celule sagvine, din cauza unei disfuncții a măduvei osoase.
În judeţul Argeş au fost confirmate, în total, de la debutul sezonului, 46 de cazuri de gripă. În acest moment, la spitalul Județean, la Secția ATI, se mai află un bolnav suspect de gripă și un altul în cazul căruia diagnosticul a fost confirmat.
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei crește de la o zi la alta, iar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat de mai multe ori, în ultimele zile, că nu suntem departe de declararea epidemiei de gripă.
 
Sorina Pintea, a explicat ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi declarată situație de epidemie. „Dacă într-o săptămână numărul de cazuri diagonosticate depășește numărul de cazuri estimate, atunci putem vorbi despre o săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, atunci putem declara epidemie”, a explicat Sorina Pintea.
 
„În zonele unde circulația virusului gripal este mai intensă, se poate ajunge și la închiderea școlilor”, a arătat ministrul Sănătății.
 
Vaccinarea încă este eficientă, în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat, dar se întreabă dacă mai e cazul să o facă acum, a ținut să sublinieze ministrul sănătății, precizând că a discutat în acest sens cu specialiștii. În afară de vaccinul antigripal, care este cel mai sigur mod de a ne proteja, trebuie să respectăm anumite măsuri igienico-sanitare: de evitat aglomerațiile, părinții să-și țină copiii bolnavi acasă, iar în școli să se facă un triaj epidemiologic – adică să se constate dacă un copil prezintă simptomele unei răceli sau nu.
 
De asemenea, spitalele trebuie să limiteze vizitele, a precizat Sorina Pintea.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.