Șefa DSP Argeș din perioada PDL a ajuns la închisoare. Anca Alexandrescu și soțul ei, condamnați că au furat bani din bugetul sănătății când PDL închidea spitale

Prea puțini își mai aduc aminte de Anca Alexandrescu. Unii o considerau un medic bun. Și era, la Spitalul Județean Argeș, la Urgențe. Numai că aceste calități de medic au fost supuse dorinței de înavuțire. Anca Alexandrescu a fost șefa DSP Argeș în perioada în care PDL a decis să închidă spitalele din România. În acea vreme, Constantin Nicolescu și CJ Argeș, împreună cu Ion Georgescu de la Mioveni, cu primarii din Câmpulung, Curtea de Argeș, Costești și Topoloveni au făcut toate eforturile ca unitățile medicale să nu dispară. Pe atunci, Anca Alexandrescu nu apăra spitalele argeșene, ci guvernul și partidul care o puseseră șefă la DSP. De ce? Pentru că avea afaceri și interese în domeniul farmaceutic.

Ieri seară, Anca Alexandrescu a ajuns la închisoare, după ce judecătorii au condamnat-o la trei ani și șase luni cu executare într-un dosar în care este acuzată de corupție. Într-un dosar, DNA a probat cum Anca Alexandrescu, pe atunci șefă DSP Argeș și soțul ei Săndel Alexandrescu, care deținea un lanț farmaceutic, i-au dat mită 5000 de euro preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Daniel Boda, pentru ca acesta să le restituie o autorizaţie de distribuţie a medicamentelor suspendată în urma unui control la una din farmacii. În alt dosar,  a fost  acuzată că, împreună cu trei foste angajate ale farmaciei pe care a deţinut-o în comuna Călineşti, a prescris şi decontat în 2009 nu mai puţin de 400 de reţete fictive dintre care câteva zeci erau pe numele unor pacienţi morţi. Într-un dosar, soțul a făcut închisoare, iar ea a scăpat cu suspendare. în cel de-al doilea, a primit această condamnare.

Practic, pare tot mai clar că amândoi făceau parte din grupul băieților deștepți care secătuiau bugetul sănătății fix pe vremea când PDL susținea că nu sunt bani și că trebuie închise spitale!

Comision între 30 şi 50 lei pentru doctori

Concret, iată cum funcţiona mecanismul de la farmacia din Călineşti. Doctoriţa Alexandrescu l-a cooptat pe medicul ORL Toma Duţescu pentru a emite reţete conţinând date fictive. Prescripţiile erau trecute pe numele unor persoane care nu au beneficiat niciodată de consultaţii sau medicamente. Cu ajutorul direct al administratorului farmaciei din Călineşti, Diana Modoacă, reţetele medicale au fost introduse apoi în sistemul informatic de la farmacie.
Administratorul Diana Modoacă, la rândul ei, lua de la Anca Alexandrescu prescripţiile medicale eliberate de către doctorul Duţescu şi le determina pe farmacistele Ioana Tudor şi Elena Mihăilă să le introducă spre decontare.
Prin această metodă se dorea să se arăte că persoanele înscrise ca beneficiari în prescripţii au fost la farmacia din Călineşti şi că au beneficiat de ele. Totuşi, aşa cum se precizează în rechizitoriu, ”medicamentele nu au existat niciodată în gestiunea punctului farmaceutic, ele figurau doar scriptic”. După cum au declarat cele două asistente de farmacie în faţa procurorilor, doctorul Duţescu primea ”sume cuprinse între 30 şi 50 lei, respectiv circa 10% din valoarea decontată de CAS Argeş, cu menţiunea că toate aceste prescripţii aveau valori de peste 600 lei/bucată, pentru un tip de 7 medicamente cu valoare ridicată”.
Utilă în acest dosar a fost mărturia pe care doctoriţa Crina Călinescu de la Spitalul Judeţean Argeş a dat-o în faţa procurorilor: ”În cursul lunii aprilie-mai 2009, nu mai reţin, Alexandrescu Anca m-a întrebat dacă nu am nevoie de bani. Eu am fost puţin contrariată, neînţelegând sensul întrebării, însă aceasta mi-a propus explicit ca în schimbul unor sume de bani să emit prescripţii medicale fictive. Am refuzat propunerea în totalitate şi din acel moment nu am mai fost contactată de către Anca Alexandrescu cu astfel de propuneri”. ”Tu nu înţelegi că datele alea erau ale mortului?”
După ce dosarul a fost deschis şi asistentele Ioana Tudor şi Elena Mihăilă au fost chemate să dea declaraţii, acestea au început să aibă discuţii telefonice aprinse cu administratorul Diana Modoacă, discuţii ce au fost interceptate de către procurori.
Iată câteva exemple elocvente:
Ioana Tudor: Ne-a întrebat cine a venit cu reţetele! Şi am zis că pacienţii! Că aşa mi-ai zis să zic! Pacienţii!
Diana Modoacă: Nu! Andreea. Nu aşa ţi-am zis! Da? Deci, nu aşa s-a întâmplat, da? Au venit pacienţii! Dacă tu vrei să spui adevărul poliţistului, spune adevărul poliţistului, da? Voi nu înţelegeţi că, dacă...
Elena Mihăilă: Păi de ce să nu spunem adevărul? Păi spunem adevărul şi intrăm tot noi în gura lor! Voi nu aveţi niciun stres! Că-mpotriva ta nu e nicio dovadă! Nu ne-a arătat nimeni nimic că tu ne-aduceai reţetele! Şi stăteam până la 10 noaptea, ţi le completam! Şi le băgam în calculator şi tu erai aici cu noi!
D.M.: Aţi stat până la zece noaptea că s-a făcut inventarul! E.M.: Care, mă, Diana? Hai să fim serioase! Numai la inventar am stat? Vorbim, dracu, de nopţi! Mă minţi pe mine-n faţă, care ştiu ce s-a întâmplat! D.M.: Reţetele! Da? ... Au fost aduse de pacienţi!
E.M.: Ai dracu, pacienţi, stau la 10 noaptea cu reţetele, să le scoatem din calculator!

Elena Mihăilă: Diana, am bonuri! Am bonuri scoase la 12 noaptea! Cine ne crede pe noi că scot... aveam vreo treabă până la ora asta? Sunt bonuri scoase la 12 noaptea şi ne suna doamna Alexandrescu să întrebe dacă am terminat!
Ioana Tudor: Sunt bonuri scoase la 12 noaptea! Cum le justific io p-astea?
La un moment dat, asistenta Elena Mihăilă a fost interceptată când îi spunea administratorului Modoacă Diana că datele de pe o reţetă erau ale unei persoane decedate: ”Şi ăla de unde a venit! Era mort! Tu nu înţelegi că datele alea erau ale mortului?”.
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.