Șirul greșelilor în cazul de la Caracal. Polițistul, total dezinteresat de apelurile disperate ale Alexandrei. Deputat USR: Am ascultat convorbirile de la 112, este răvășitor

Apar informaţii revoltătoare despre modul în care au intervenit poliţiştii în cazul dispariţiei Alexandrei, fata care a sunat din locuinţa ucigaşului ca să ceară ajutor la 112. Poliţistul care ar fi preluat apelul - spune un raport al Ministerului de Interne - a avut o atitudine refractară față de victimă şi nu a făcut eforturi să afle de la ea care este adresa locului în care se afla. În total, opt poliţişti ar fi cercetaţi în cazul crimelor de la Caracal.

 Stelian Ion, deputat USR, membru în comisia de apărare: “Am ascultat acele convorbiri între victimă şi operatori. Este răvăşitor. Este pur şi simplu devastator. Şi, personal, dar şi colegii mei suntem dezamăgiţi”.
Revoltător este faptul că am fi putut beneficia de sisteme mai performante, spun reprezentanţii STS, singurii care s-au prezentat luni la Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor ca să dea explicaţii.
Le-ar fi transmis şi celor de la ANCOM, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, încă de anul trecut că pot prelua şi transmite date în sistem AML. Doar ca ANCOM, care ar fi trebuit să asigure implementarea sistemului, n-ar fi avut nicio reacţie.

Cum a decurs apelul Alexandrei, preluat de polițistul de la 112
 O anchetă îl vizează şi pe procurorul care s-a ocupat de cazul Alexandrei. Raportul întocmit de corpul de control al Ministerului de Interne arată că unul dintre poliţiştii care a greşit este agentul care a preluat în dispeceratul 112 apelul de ajutor al Alexandrei.

Potrivit documentului care a fost făcut public de rudele fetei acesta a avut o atitudine refractară faţă de victimă, nu a dat dovadă de solicitudine şi nu s-a implicat în obţinerea de date care să conducă la locul unde s-ar fi aflat aceasta.

Mai mult decât atât, agentul şef nu a consiliat-o pe Alexandra şi nu i-a dat sfaturi despre cum să se comporte până când ar fi sosit echipajele de poliţie.
 
Discuția dintre polițist și Alexandra

Polițist: Hai, ce vrei?
Alexandra: Am fost răpită și violată. M-a luat...
Polițist: Unde ești, mă?
Alexandra: În Caracal, în Caracal!
Polițist: În Caracal, unde?
Alexandra: În Caracal...
Polițist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.
Alexandra: Vine și mă bate iară. M-a violat!

În raportul corpului de control al MAI se arată că Alexandra le-ar fi oferit celor de la 112 mai multe detalii despre locul în care era sechestratată. Le-a vorbit despre un brad şi un nuc din curtea casei, o maşină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri şi mai mulţi câini lup dezlegaţi.

Fata le-a mai spus celor cărora le cerea ajutorul că locuinţa are un gard din metal de culoare roşie şi că nu poate ieşi din încăperea unde se află pentru că este legată şi afară sunt câini.

Alexandru Cumpănașu, unchiul fetei: “Acel individ de la 112, pe Alexandra nu a băgat-o în seamă. Raportul spune foarte clar că a tratat-o fără lipsa de cooperare, cu respingere, fără a încerca locaţia unde se află, cum să se comporte şi ce să facă pentru că ea avea lângă ea un criminal. Practic a trimis-o la plimbare.”

A urmat apoi un lung şir de bâlbe. Cei de la STS nu au localizat exact punctul în care se afla Alexandra, iar poliţiştii susţin că au fost trimişi la alte trei adrese.

În cele din urmă, casa în care era sechestrata adolescenta a fost descoperită de ofiţerii de la Direcţia de Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române. Dar nu s-a intervenit în acel moment. Echipajele de poliţie trimise în zonă vineri noaptea - la ora 2 - au constatat că în interiorul locuinţei era linişte.

În 20 de minute au cerut mandat de percheziţie şi l-au primit în mai puţin de oră - dar în imobil au intrat abia la ora 6 pentru că - potrivit fostului şef la Poliţiei Române, Ioan Buda, procurorul care conducea ancheta nu şi-ar fi dat acordul să pătrundă mai devreme.

Însă, potrivit Asociaţiei “Mişcarea pentru apărarea statului procurorilor” poliţia a susţinut că nu mai are oameni la sediu. Magistratul respectiv a fost chemat să dea explicaţii de procurorii Serviciului de Îndrumare şi Control din Parchetul General. Procurorii cu experienţa susţin că în acest caz s-au făcut şi alte greşeli.

Claudiu Constantin Sandu, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov: “Momentul operativ era la ora 11 când s-a sunat la 112. Dacă a trecut mai mult de juma de oră ai pierdut momentul, nu ai intervenit , s-a intrat pe procedura comună, se plimba o mulţime de hârtii, procurorii analizează şi îşi dau cu părerea, iar ce se întâmplă într-un loc pe care nu îl cunoşti nu ai nicio posibilitate să intervii până ajungi să se emită acel mandat şi să se pună în aplicare durează 10-12 ore, când ajungi în faza asta cauza nu mai o urgenţă. Dacă cineva sună la 112 şi nu ai intervenit în 10 minute ai pierdut momentul.”

Familia Luizei acuză nereguli grave

Şi familia Luizei - cealaltă fată care i-ar fi căzut victimă lui Gheorghe Dinca acuză nereguli.

Poliţiştii care au anchetat dispariţia fetei le-ar fi supus pe rude la testul poligraf - pentru că ar fi avut bănuieli că ştiu unde se afla tânără.

Bunica Luizei: “Pe noi ne-a dus la Târgu Jiu să ne pună la detectorul de minciuni, că  noi ştim de ea şi nu vrem să spunem.”

Giorgiana Hosu, procuror DIICOT: “Cred că nimeni nu trebuie să se simtă jugnit dacă i se cere administrarea unei probe.”

În cazul crimelor din Caracal cinci ofiţeri şi trei agenţi de poliţie sunt cercetaţi. Cazul poliţistului care a preluat apelul Alexandrei la 112 este analizat de parchet.

Rudele Alexandrei au depus la Parchetul General plângeri împotriva mai multor instituții şi persoane pe care le consideră vinovate că au gestionat greşit cazul de dispariţie a fetei.

Alexandru Cumpănașu, unchiul fetei: “Ministerul internelor, STS, Parchetul Caracal, Craiova, dar şi judecătorul din această cauză. Îi acuz de ticăloşie, de complicitate, îi acuz de părtaşi la această crimă.”

Raportul întocmit de Ministerul de Interne depre felul în care s-a intervenit în cazul de la Caracal urmează să fie dezbătut mâine în şedinţa CSAT.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.