Vești bune pentru românii cu credite: Noul ROBOR, RATE ȘI DOBÂNZI MAI MICI

Din luna mai se va aplica noul ROBOR. Acesta se va baza pe un indicator care, la rândul lui, se va baza pe dobânda la tranzacțiile efective dintre bănci și nu pe cotații. Ratele la creditele bancare vor scădea este anticiparea specialiștilor bancari, care estimează dobânzi semnificativ mai reduse la împrumuturi.

În acest fel ratele la creditele ipotecare vor scădea cu 5%, iar cele la creditele de consum cu 1,5%.

Ce se întâmplă cu creditele în derulare? Pentru creditele care sunt deja în derulare, oamenii pot apela la refinanțare pentru a putea beneficia de aplicarea noului indicator de referință pentru stabilizarea dobânzilor.

“O modificare foarte importantă la care am ţinut foarte tare. Am stabilit şi am votat în Comisia Economică ca noul indice al ROBOR-ului, acela bazat pe tranzacţii, acesta real, să se aplice şi contractelor în derulare…Sigur, băncile se opun. E vorba de a face dreptate până la capăt în sensul că, constatând că indicele ROBOR, cel care a funcţionat până acum era folosit în funcţie de cotaţii, adică era unul, am spus noi incorect calculat, şi am sesizat Guvernul României şi Banca Naţională să schimbe procedura de calcul. Ea s-a schimbat, numai că s-a făcut dreptate pe jumătate şi anume noul indice ROBOR urmează se să aplice creditelor de pe 2 mai încolo. Ori prin acest amendament noi am stabilit că şi creditelor în derulare trebuie să le se aplice noul indice întrucât am crea o discriminare faţă de cei care au astăzi contracte în derulare. Este nefiresc să existe doi indici la care să se refere ratele românilor. Unul calculat incorect şi unul calculat corect pe bază de tranzacţii. Ca atare, toţi beneficiarii de credite în lei şi cele care sunt în derulare şi cele viitoare vor beneficia de calculul noului indice în baza tranzacţiilor de pe piaţă”, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, Daniel Zamfir (ALDe).
 


Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.