Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Mii de salariaţi ai Dacia participă la Mioveni, joi, la un protest faţă de nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislaţiei muncii.

Blocul Naţional Sindical, structură la care SAD este afiliat, arată că principalele nemulţumiri sunt legate de nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislaţiei muncii.

”De asemenea, membri BNS sunt nemulţumiţi şi de lipsa măsurilor de plafonare a facturilor la energie”, au mai transmis sindicaliştii.

Transfăgărășanul și Transalpina se vor închide de joi. Din cauza condițiilor meteorologice, din 17 noiembrie 2022, la ora 7:00, CNAIR va opri circulația pe sectoare de drum care vor face imposibilă parcurgerea celor mai atractive trasee automobilistice din România.
Cele două drumuri montane, considerate cele mai frumoase din țară - Transfăgărășanul devenind chiar o atracție internațională -  au rămas deschise până acum, deși ar fi trebuit închise de acum două săptămâni, conform tradiției. Ministrul Sorin Grindeanu a transmis că cele două drumuri vor rămâne deschise atâta timp cât vor putea fi tranzitate în condiții de siguranță. Cum însă la altitudini mai ridicate a început să ningă, drumarii au luat decizia de a închide drumurile pentru a nu exista eventuale accidente.

Sorin Grindeanu a anunțat și că, de la anul, Transfărăgărășanul va fi asfaltat în întregime.

De mâine începe Postul Crăciunului, care se va încheia abia pe data de 24 decembrie.

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Potrivit rânduielilor bisericești, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului în 2022 are loc pe 14 noiembrie și marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înaintea începerii unuia dintre cele mai importante posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului. Dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă cu sec o zi înainte. 

În Postul Crăciunului, miercurea și vinerea, creștinii nu au voie să mănânce cu untdelemn și vin. De asemenea, în cele două zile, se postește până la ora 15.00 - 16.00, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte. În cazul în care, miercuri sau vineri, cade un sfânt care are Doxologie mare, se dezleagă doar la untdelemn și vin și se mănâncă o singură dată în zi. Dacă în aceste zile cade un sfânt care are Priveghere, se dezleagă la untdelemn, vin și pește. La fel și dacă are loc pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii.

Postul se încheie pe 24 decembrie. Acesta are menirea de a aminti de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cele 10 porunci. 

Marți și joi nu se mănâncă pește, ci numai untdelemn și vin. În cazul în care se întâmplă să cadă un sfânt marți sau joi, care sa aibă Doxologie mare, atunci se mănâncă pește. 

Zilele din anul acesta în care avem dezlegare la peste:

 • 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)
 • 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Valcii)
 • 25 noiembrie (Sfânta Mucenița Ecaterina și Sfântul Mercurie) 
 • 27 si 28 noiembrie (sâmbătă și duminică)
 • 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei)
 • 4 decembrie (Sfânta Varvara)
 • 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit)
 • 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae)
 • 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia)
 • 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria)
 • 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon)
 • 11 și 12 decembrie (sâmbătă și duminica)
 • 13 decembrie (Sfântul Ierarh Dosoftei)
 • 18 si 19 decembrie (sâmbătă si duminica). 

Așa cum v-am informat, proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II - Sud-Muntenia”, derulat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman în baza unui acord cu Institutul Clinic Fundeni, Fundaţia Renaşterea și Instituția Prefectului Argeș, a ajuns și  în oraşul Mioveni.

Reamintim că cetățenii cu vârste între 50 și 74 de ani  care vor să fie testaţi, au la dispoziţie, pentru screening, cabinetul medicului  de familie Mihaela Bondoc.

Programarea poate fi făcută la numerele de telefon: 0770.710.474 și 0766.522.760.

Cabinetul este în Colibaşi, lângă Şcoala Generală.

Important!

Testarea este gratuită și o pot cere și persoanele care nu sunt înscrise pe lista medicului de familie.

Care este procedura:

- persoana vine la medic, primeşte un dispozitiv, dar şi instrucţiunile necesare ca să îl folosească şi completează un chestionar;

 - aduce proba la cabinetul medicului în maxim 7 zile; 

- probele sunt trimise la laboratorul Institutului Clinic Fundeni;

- medicul primește rezultatele şi le comunică pacienţilor.

- rezultat care indică o afecțiune - medicul de familie programează persoana la colonoscopie la Institutul Clinic Fundeni.

În cadrul acestui cabinet, s-au efectuat teste de screening la 270 de persoane, 19 având rezultat pozitiv.

historia renascentista

Noiembrie 07, 2022

În urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia avea loc un important eveniment din istoria României, care a reunit reprezentanţi ai caselor regale din Europa: Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
Istoria spune că, în momentul culminant, al încoronării, Regele Ferdinand a avut un gest autoritar: şi-a pus coroana pe cap singur.

Gestul a fost pus de înalţii ierarhi şi pe influenţa tradiţiei occidentale, în special franceze. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm nici că Regele Ferdinand era catolic, aşa că poate nu era încântat să fie încoronat chiar de un ierarh ortodox. Iar la vremea respectivă, România nu avea încă o biserică ridicată la rangul de Patriarhie. În fruntea bisericii era doar un Mitropolit Primat.

„Cred că trebuie să fi fost o frumoasă imagine, şi sper că Majestatea Sa şi cu mine ne-am jucat bine rolul şi am arătat cum am putut mai bine în veşmintele noastre copleșitoare“, concluziona Regina în ale sale „Însemnări zilnice“.

Ceremonia Încoronării s-a încheiat, în duminica de 15 octombrie, la ora 11,30.

Astăzi, în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș și Cristian Pistol, directorul CNAIR, au semnat un protocol de colaborare între CNAIR și autoritățile din județul Argeș pentru construcția Drumului Expres A1-Pitești-Mioveni.
?CNAIR se ocupă de asigurarea finanțării, iar Consiliul Județean Argeș de derularea procedurilor de achiziție pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, precum și de monitorizarea implementării și a serviciilor executate în cadrul procesului de elaborare a studiului.
✅Proiectul “Drumului expres Pitești – Mioveni” va fi depus spre finanțare în perioada de programare 2021 – 2027.
La întâlnirea au fost prezenți deputatul Simona Bucura Oprescu, președintele Comisiei pentru administrație publică din cadrul Camerei Deputaților, primarul municipiului Pitești Cristian Gentea, primarul orașului Mioveni Ion Georgescu, administratorul public al județului Cristian Puiu.
?Drumul expres Pitești - Mioveni, extrem de important pentru județul Argeș, va face legătura dintre autostrada A1 București - Pitești, uzina Dacia de la Mioveni şi zecile de firme furnizori și parteneri din industria auto. Drumul, în lungime de zece kilometri, va asigura o legătură foarte rapidă între București şi platforma industrială de la Mioveni. Drumul expres este important și pentru dezvoltarea economică regională și pentru conectivitatea la infrastructura rutieră referențială de tip TEN-T.
?“CNAIR și Consiliul Județean Argeș au semnat acest protocol care se înscrie într-o listă lungă de astfel de protocoale în care descentralizăm activitatea CNAIR pe diferite lucrări. În cazul de față, este vorba, în primul rând, de realizarea Studiului de Fezabilitate și a proiectului pentru drumul expres Pitești-Mioveni. Eu consider că autoritățile locale pot gestiona proiecte de acest tip mult mai bine decât autoritățile centrale. Iar în cazul Consiliului Județean Argeș, am totală încredere că are această capacitate administrativă de a gestiona un proiect de o asemenea anvergură. Este însă, fiind vorba despre un drum expres, cu lucrări mai complexe, și cea mai importantă lucrare din cele 51 de proiecte pe care le-am descentralizat. Aici vorbim totuși de un drum expres, de aici și încrederea mea, cunoscându-i pe cei de la Consiliul Județean să facă o lucrare complexă” - Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
?“Astăzi am semnat un protocol important pentru județul Argeș - drumul expres Pitești-Mioveni. Este doar pas mic pentru ceea ce vrem să facem în județ. Dacă lucrurile vor funcționa așa cum ne dorim, vom duce la bun sfârșit acest drum extrem de important care face parte din ceea ce se dorește a fi la nivelul României drumul expres Pitești-Brașov. Ne-am asumat acest lucru pentru că trăim într-o lume a birocrației și lucruri de acest gen se pot face doar printr-o implicare serioasă a actorilor locali și în proiectele de anvergură națională. Suntem într-un parteneriat solid cu Ministerul Transporturilor prin CNAIR și bineînțeles, cu localitățile implicate în proiect - Pitești, Mioveni și Mărăcineni” - Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.
?“Mă bucur că printr-o bună colaborare între autoritățile centrale - min. Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - și autoritățile locale - Consiliul Județean Argeș și primăriile Pitești, Mioveni și Mărăcineni- după o lungă căutare a soluțiilor, acestea au fost găsite. Mă bucur că Consiliul Județean Argeș și-a asumat responsabilitatea semnării protocolului în baza căruia să poată demara procedura pentru studiul de fezabilitate pentru drumul expres Pitești- Mioveni” - Simona Bucura Oprescu, deputat de Argeș, președintele Comisiei de administrație publică din cadrul Camerei Deputaților.
?“Este un proiect foarte important pentru municipiul Pitești pentru că descărcarea pe Calea Depozitelor va permite descongestionarea traficului în zona Podul Viilor și, așa cum spunea și ministrul Grindeanu, toate aceste lucrări de infrastructură din jurul Piteștiului vor face din municipiul nostru un nod rutier foarte important pe harta României. Eu sunt convins că cei de la Consiliul Județean și președintele Ion Mînzînă vor duce la bun sfârșit acest proiect. Sprijinul nostru va fi total. Eu îl voi delega pe Lucrețiu Tudor, administratorul municipiului, să se ocupe de toată partea care revine Piteștiului și sunt convins că toate lucrurile vor merge foarte bine” - Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești.
?“Pentru orașul Mioveni, semnarea acestui document și proiectul de colaborare între Ministerul Transporturilor și Consiliul Județean Argeș este de o importanță vitală și cred că 90% beneficiar este orașul Mioveni per ansamblu, pentru că descarcă traficul nu doar către marile platforme, ci în general descongestionează DN 73 Pitești- Mărăcineni. Cred că este foarte important. Să dea Dumnezeu să se realizeze și să depășim toate etapele de proiectare, inclusiv partea de expropriere, astfel încât să ajungem la partea finală, cea de licitație a lucrărilor. Sunt sigur că în câțiva ani se va circula pe acest drum expres. Sunt încrezător și mulțumesc ministrului Transporturilor, primarului Piteștiului, președintelui CJ Argeș Ion Mînzînă care au aderat la această soluție pentru a realiza mai repede acest drum” - Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni.
?De asemenea, ministrul Sorin Grindeanu a dat asigurări că pentru Centura de Vest a Piteștiului, proiect care se regăsește pe lista de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, CNAIR va relansa procedura de achiziție publică pentru realizarea Studiului de Fezabilitate.

 

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, alături de cei doi vicepreședinți, Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, au prezentat raportul de activitate la doi ani de mandat.
✅Consiliul Județean Argeș a atras, în ultimii ani, cele mai consistente fonduri din istoria acestui județ pe programele guvernamentale și europene. Ne aflăm, din acest punct de vedere pe primul loc în Regiunea de Dezvoltare Sud – Muntenia:
➡️ 32 de proiecte pe fonduri europene (C.J Argeș + plus instituții subordonate) - 542,6 milioane lei.
☑️Dintre acestea 14 proiecte sunt ale Consiliului Județean Argeș - 356 milioane lei.
- INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ: 188.984.812,69 lei (68,436 km)
- SĂNĂTATE: 58.559.507,79 lei
- PATRIMONIU CULTURAL: 66.265.933,99 lei
- EFICIENTA ENERGETICA CLĂDIRI PUBLICE: 39.802.241,38 lei
- DEZVOLTAREA CAPACITĂȚII ADMINISTRATIVE: 2.943.139,02 lei
➡️ 9 proiecte pe PNDL II - 149,2 milioane lei (majoritate pe infrastructură rutieră și sănătate).
➡️ 11 proiecte prin Programul național de investiții “Anghel Saligny” - 140 milioane lei.
?Primul contract s-a semnat în această săptămână, marți 1 noiembrie, pentru “Modernizare DJ 703 B, Pădureți – Costești”, în lungime de peste 10 kilometri, în valoare de peste 24 de milioane.
?Total proiecte pe infrastructură rutieră 230 de kilometri.
Surse de finanțare:
☑️Fonduri europene,
☑️PNDL II,
☑️Programul național “Anghel Saligny”
O parte realizate, altele în curs de realizare sau în diferite stadii de implementare (fonduri europene, PNDL II, “Anghel Saligny”, fără a fi incluse proiectele finanțate din fonduri proprii). * Ex: În luna octombrie 2022 s-a finalizat DJ 504, Limita Jud. Teleorman – Popești – Izvoru – Recea – Cornăţel – Vulpești (DN65A), L = 25, 995 km, care traversează comunele Popești, Izvoru, Recea, Buzoești, Jud. Argeș
? 68,436 km de drumuri județene doar pe fonduri europene
?S-au asfaltat 133 de kilometri de drumuri județene
Surse de finanțare:
☑️Fonduri europene,
☑️PNDL II,
☑️Fondurii proprii ale C.J. Argeș
⭕️ Toate acestea în condițiile în care se știe că am traversat o criză pandemică în care prioritatea cea mai mare a fost sănătatea, iar Consiliul Județean Argeș are în administrare 9 spitale. Pentru aceste spitale, în perioada 2020 – 2022, s-a alocat – peste 105 milioane lei.
➡️În același timp cinci din proiectele pe fonduri europene accesate de C.J. Argeș vizează infrastructura SANITARĂ. (Spitalul Județean de Urgență Pitești - 2, Spitalul de Pediatrie – 2, Spitalul Brădet – 1)
➡️ În plus, prin Programului Operaţional Infrastructură Mare C.J. Argeș a depus proiectul ”Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie „ Sf. Andrei”, Valea Iașului”.
➡️ Prin PNDL II - „Consolidarea și reabilitare Spital Județean de Urgență Pitești”, iar din fonduri proprii ale CJ Argeș se construiește noul corp de clădire al Spitalului Județean.
➡️Bineînțeles că au mai fost și alte investiții legate de aparatură medicală sau susținerea cheltuielilor de funcționare. În același timp, unitățile medicale au avut și propriile proiecte prin care au obținut aparatură medical. *Chiar în această săptămână, Spitalul Leodeni a fost dotat cu un aparat nou de radiologie digital, de ultimă generaţie, obţinut prin fonduri europene.
✅ În anul 2022, mai mult de jumătate din Consiliului Județean Argeș este alocat pentru investiții.
?Analizând bugetul din acești an de mandat, se constată o creștere a propunerilor la veniturile și cheltuielile aferente secțiunii de dezvoltare, astfel:
✔️Veniturile, pe secțiunea de dezvoltare, au crescut de la 23% în anul 2020, la 34% în anul 2021 și au ajuns la 51% în anul 2022;
✔️Cheltuielile, secțiunea dedezvoltare, au crescut de la 32% în anul 2020, la 39% în anul 2021 și au ajuns la 51% în acest an.
?Cum se împarte bugetul Consiliului Județean Argeș, pe capitolul investiții:
✔️ Transporturi. Lucrări de investiții și întreținere pe drumuri județene, documentații tehnico economice și alte cheltuieli de natura investițiilor, proiecte cu finanțare nerambursabilă - 26,28%
✔️ Cofinanțare Proiecte - 26,01%
✔️ Asistență socială (Direcția Generală de Asistență Socială) - 25,81%
✔️ Cultură, recreere și religie - 9,98%
✔️ Sănătate - 6,10%
✔️ Invățământ - 3,20%
✅ În acești ani, Consiliul Județean Argeș a repartizat sume în valoare de 66,6 milioane lei unităților administrativ-teritoriale de la nivelul județului în vederea susținerii programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
?Începând de mâine vă vom prezenta proiectele realizate în acești doi ani în infrastructura rutieră, sănătate, cultură, protecție social.

 

Ilinca Sandu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Piatra Neamţ, a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru juniori.
Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru juniori s-a desfăşurat, în perioada 31 octombrie - 7 noiembrie 2022, în Câmpulung Moldovenesc şi Suceava.

La concurs au participat elevi cu vârsta de până în 15 ani din Cehia, Columbia, Ucraina, Nepal, Canada, Grecia, Moldova, Thailanda şi România.

Preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), profesor doctor Gheorghe Iana, a declarat, sâmbătă, că principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral şi că, în medie, patru pacienţi pe oră fac AVC în ţara noastră.

"În momentul de faţă principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral. Pacienţii sechelaţi post AVC sunt cei care costă cel mai mult statul prin dizabilitatea lor, deci rămân cu dizabilităţi severe. În medie, 4 pacienţi pe oră fac AVC în România - cam asta este media - dintre care mulţi, o mare parte, nu au nicio şansă de supravieţuire dacă fac un accident mare, pentru că şi accidentale astea sunt de diverse grade. S-a dezvoltat o reţea de centre de stroke, o reţea de tromboliză intravenoasă în fiecare judeţ, care rezolvă cazurile uşoare, în sensul că nu s-a constituit un tromb foarte mare. Tromboliza intravenoasă nu poate să dizolve cheagurile foarte mari. Şi atunci trebuie trecut în etapa a doua, de extras cheagul din interiorul vasului, iar asta se face numai în câteva centre pe care le avem. Deci, dacă 4 oameni pe oră suferă (un AVC, n.r.), gândiţi-vă cam câţi sunt la nivel naţional şi înmulţiţi fiecare oră cu 365 de zile cu 24 de ore şi aflaţi o cifră impresionantă", a declarat dr. Gheorghe Iana, în cadrul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională "Transilvania Interventional Course" (TRIC) de la Târgu Mureş.

Medicul a precizat că este o frecvenţă mare a AVC atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, pentru că "este o boală la modă", alături de infarctul de miocard, fiind generată de factori alimentari, de stres, factori ereditari etc.

"Şi, din păcate, se întâmplă cel mai frecvent seara sau noaptea, uneori sunt oameni care locuiesc singuri, fără aparţinători, sunt găsiţi dimineaţa căzuţi în casă şi ei sunt în afara ferestrei terapeutice pentru că au trecut mai mult de 4-6 ore de la debut. Dar cei care locuiesc într-un mediu în care au un însoţitor, într-un mediu de familie, din momentul în care au primul simptom şi au anunţat medicul sunt duşi de urgenţă la spital, au şansa de a beneficia de o procedură de terapeutică şi de a se recupera parţial. În disciplina noastră se spune aşa, timpul înseamnă cât creier pierzi pe unitatea de timp. Cu fiecare minut pe care îl întârzii, cu atât şansa de recuperare scade. Deci bătălia noastră este ca pacientul să ajungă cât mai repede din momentul debutului simptomatologiei. Asta e unul şi, doi, să avem disponibilitatea de a trata pe pacientul respectiv", a arătat preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România.

Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, doctor Lucian Mărginean, a explicat ceea ce implică un AVC, în privinţa diminuării capacităţii creierului uman.

"Dacă doriţi o cifră, s-a cuantificat şi e impresionantă: se pierd 1, 9 milioane de neuroni pe minut. Bine, avem miliarde, dar imaginaţi-vă dezastrul produs la 4-5-6 ore şi mai departe după 6 ore", a arătat dr. Mărginean.
Sursa: Agerpres

Miercuri, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă a solicitat ministrului Sorin Grindeanu ca Transfăgărășanul să nu mai fie închis ca de obicei, pe 4 noiembrie, și să beneficieze de investiții.
Ministerul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis, cu această ocazie, că a luat decizia ca Transfăgărășanul și Transalpina să nu se mai închidă atâta timp cât se poate circula în condiții de siguranță. Mai mult, Transfăgărășanul va beneficia de o asfaltare integrală.
„Eu nu înțeleg de ce trebuie să fie închis Transfăgărășanul dacă nu ninge. De ce să îl închidem, dacă afară sunt 20 de grade. Înțeleg că s-au apucat să sudeze porțile. Atâta timp cât condițiile meteo sunt ok, nu au de ce să fie închise. Mai mult decât atât, și Transfăgărășanul și Transalpina trebuie să intre într-un program de reabilitare totală de la anul. Nu se poate altfel! Sunt două lucrări inginerești cu care România trebuie să se mândrească. Am discutat această chestiune cu asigurarea fondurilor pentru cele două drumuri”, a precizat ministrul Sorin Grindeanu.

„Este o veste bună pe care o transmitem cetățenilor și mai ales pentru HoReCa. Sigur, Transfăgărășanul este mândria noastră, a României, și a județului Argeș. Este cel mai frumos drum din lume, și nu o spunem noi, au spus-o alții și cred că cel puțin acest drum merită să fie reabilitat și utilizat de turiștii români și străini o perioadă cât mai lungă de timp!”, a menționat președintele CJ Argeș Ion Mînzînă.
Miercuri, 2 noiembrie, în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș și Cristian Pistol, directorul CNAIR, au semnat un protocol de colaborare pentru construcția Drumului Expres A1-Pitești-Mioveni, în baza căruia Consiliul Județean va gestiona realizarea părții tehnice a acestui drum cu o importanță deosebită pentru dezvoltarea economică regională și pentru conectivitatea la infrastructura rutieră referențială de tip TEN-T.