Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Transportul public județean de persoane se reia în această seară! De fiecare dată, pentru conducerea Consiliului Județean Argeș, principala prioritate este interesul cetățenilor!
Tocmai de aceea, în această seară, Consiliul Județean Argeș s-a întrunit în ședință de îndată, în care consilierii au aprobat, în unanimitate, reluarea activității de transport județean.
Urgentarea ședinței a fost impusă pentru a nu lăsa argeșenii care fac naveta și elevii care merg la școli fără transport!
Imediat după ședință, operatorii de transport și-au ridicat licențele pentru desfășurarea activității.
Conducerea Consiliului Județean mulțumește personalului tehnic pentru eforturile depuse și consilierilor județeni pentru că au răspuns cu promptitudine și au înțeles că de fiecare dată prioritatea noastră sunt argeșenii și interesele lor!

Astăzi, transportatorii au întrerupt transportul public interjudețean pe raza județului Argeș. Motivul: expirarea licențelor de transport, ca urmare a unei ordonanțe de urgență. Consiliul Județean Argeș a anunțat că a fost identificată o soluție, astfel încât mâine, după orele prânzului, transportul județean să poată fi reluat.
Consiliul Județean Argeș face toate eforturile pentru reluarea transportului public județean de persoane, se arată într-un comunicat remis Proarges.ro. Toate consiliile județene din țară se confruntă, la acest moment, cu problema expirării licențelor operatorilor de transport din cauza unor modificări legislative.
"Vrem să vă asigurăm că în aceste zile s-au făcut toate eforturile necesare pentru găsirea soluțiilor legale, pentru că ne preocupă ca argeșenii și, în mod special, elevii să poată beneficia de transportul public județean" -  Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Astfel, astăzi, conducerea Consiliului Județean Argeș a avut întâlniri atât cu reprezentanții ARR Argeș, IPJ Argeș, dar și cu transportatorii pentru reluarea cât mai rapidă a transportului public. În urma discuțiilor purtate, mâine, 21.09.2023, a fost convocată o ședință de îndată a Consiliului Județean Argeș, pentru adoptarea unei hotărâri care va permite reluarea activității chiar de mâine.

De asemenea, în perioada următoare, se va finaliza procedura de licitație pentru noul program de transport la nivelul județului Argeș.

Nehammer vrea să mențină dreptul de veto al Austriei împotriva aderării la Schengen a României și Bulgariei, notează Der Standard. Președintele PSD Argeș, Ion Mînzînă, s-a arătat de acord cu planul premierului Marcel Ciolacu care a dat asigurări că, dacă România va fi blocată din nou de Austria, atunci va acționa în instanță statul austriat. Marcel Ciolacu a lansat critici vehemente, transmițându-o cancelarului austriac că poate ieși din spațiul Schengen, dacă consideră că granițele acestuia nu mai sunt sigure. Liderul PSD Argeș a subliniat că România are dotări mai moderne și este mai eficientă în protejarea granițelor decât multe state din spațiul Schengen, inclusiv Austria.
"Perfect de acord cu președintele Marcel Ciolacu!  Dacă spațiul Schengen este atât de distrus și de nefuncțional, atunci Austria să iasă din Schengen!
Să-și facă ei ziduri de beton și cu sârmă electrică, să îi țină pe cetățenii Europei și ai lumii la poartă, ca în evul mediu!
Intrăm noi, fără probleme, și ne vom descurca. Suntem oricum mult mai eficienți și cu tehnologie mult mai modernă la graniță decât multe state din acest Spațiu, inclusiv Austria! Nu văd de ce să sufere românii și mai ales firmele care activează în România!
 Și încă o diferență! De data aceasta este clar că, diplomatic, premierul Marcel Ciolacu  a lucrat mult mai eficient, câștigând susținerea tuturor celorlalte țări și a conducerilor forurilor superioare ale Consiliului și Parlamentului European, România având astfel toate șansele să câștige un proces la Curtea Europeană de Justiție, în cazul în care #tovarășulNehammer (toată lumea știe de ce!) va exercita din nou veto-ul în cazul aderării României la Schengen!", a subliniat Ion Mînzînă.

Guvernul a publicat în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale, prin intermediul căreia se vor desființa 200.000 de posturi în sistemul bugetar, dar se vor introduce și o serie de măsuri fiscale care vor avea un impact major asupra cetățenilor. Premierul Marcel Ciolacu va merge în fața Parlamentului, în cursul acestei săptămâni, unde își va angaja răspunderea pe acest proiect de lege.
Pricipalele modificări fiscale:

- Impozit minim pe cifra de afaceri – companiile cu afaceri mai mari de 50 mil. euro vor plăti impozitul minim pe cifra de afaceri, în cazul în care impozitul pe profit ar fi mai mic decât valoarea impozitului minim pe cifra de afaceri;

- Impozit pe cifra de afaceri pentru bănci – cifra de afaceri a băncilor se calculează ca veniturile din dobânzi şi impozitul este de 1%.

- Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro;

b) 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro sau care desfăşoară activităţi în producţie de software, restaurante, catering, baruri, stomatologie etc.

- Scutirea de impozit pe venit se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obţinute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale.

-  Se elimină scutirea la plata contribuţiilor sociale de sănătate pentru angajaţii din construcţii şi scutirea la plata contribuţiilor sociale de sănătate pentru angajaţii din sectorul agricol şi din industria alimentară;

-  Creşte TVA de la 5% la 9% pentru serviciile constând în permiterea accesului la parcuri de distracţii şi parcuri recreative, livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale (maximum 120 mp.), inclusiv a terenului pe care sunt construite, livrarea de energie termică, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute; livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă.

- Impozit de 5% pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale. Se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânzare al fiecărei clădiri rezidenţiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

- Impozit special de 0,3% pentru locuinţe de peste 500.000 de euro şi maşini de peste 75.000 de euro.
Măsuri pentru încetinirea cheltuielilor:

- Numărul total al posturilor de demnitate publică efectiv ocupate aferente funcţiilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreşedinţi şi a funcţiilor asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%;

- Numărul de posturi de consilieri din cadrul cabinetului cancelariei precum şi numărul de posturi din cadrul autorităţilor publice de interes local se reduc cu 50% din totalul numărului de posturi aprobate până cel târziu la data de 1 noiembrie 2023;

- Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se desfiinţează;

- Personalul cu funcţii de conducere eliberat din funcţia de conducere deţinută ca urmare a reorganizării activităţii beneficiază de drepturile prevăzute de lege. Acesta are dreptul de a ocupa o funcţie publică de conducere vacantă de acelaşi nivel sau o funcţie publică de conducere de nivel ierarhic inferior vacantă, pentru care îndeplineşte condiţiile de ocupare; instituţiile publice publice acordă, anual, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii lunare de încadrare sunt de pană la 14.000 lei.

- Pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, sporul nu poate fi mai mare de 15% din salariul de bază şi nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

- Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maximum 25 lei/lună/aparat de telefonie mobilă;

- Până la data de 1 ianuarie 2024 direcţiile de sănătate publică (DSP), sanitar-veterinare, judeţene şcolare etc. se reorganizează la nivel de direcţii regionale în cadrul fiecărei regiuni şi cu structuri teritoriale fără personalitate juridică la nivel judeţean. Numărul consilierilor din cabinetele preşedinţilor consiliilor de administraţie, preşedinţilor, vicepreşedinţilor, directorilor generali, directorilor generali adjuncţi precum şi din alte cabinete ale conducătorilor de la nivelul operatorilor economici se reduce cu 50% din numărul de posturi aprobate.

Scurgeri de combustibil se înregistrează din rezervorul unui TIR, implicat într-un accident în județul Argeș. Traficul este oprit.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că două autotrenuri au fost implicate într-o coliziune, fără victime, produsă pe DN 7 Pitești - Râmnicu Vâlcea, în zona localității Cotmeana, județul Argeș. În urma impactului au rezultat scurgeri de combustibil din rezervorul unuia dintre autovehicule, fiind luată măsura restricționării circulației în ambele sensuri. Se estimează reluarea traficului după ora 16.00.

Cinci persoane au murit și o alta este în stare foarte gravă în urma unui accident produs pe A1, 1-km 17, în zona localității Ciorogârla, pe sensul de mers dinspre Pitești spre București. Un microbuz care transporta cinci muncitori trimiși de o firmă din Argeș la o lucrare din București a fost strivit între două tiruri. Și o a doua mașină a fost prinsă între tiruri. Cei aflați în interior nu au avut nicio șansă, iar echipajele de intervenție abia au putut scoate trupurile, de nerecunoscut, din mașina complet zdrobită.

Se pare că șoferul unui TIR, un bărbat care plecare din Sibiu, nu a păstrat distanța și a intrat în mașinile din fața lui care începeau să conducă cu viteză redusă, în coloană, pentru că se aflau aproape de intrarea în Capitală. Prima dată a lovit o mașină de culoare albastră pe care a aruncat-o pe banda de urgență.

Fără să pară că are intenția să frâneze a continuat să meargă, lovind o dubiță în care se aflau cinci muncitori din Argeș. Impactul a fost nimicitor pentru aceștia și au murit pe loc.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, dar rezultatul a fost zero. El a fost transportat la spital cu elicopterul, fiind în stare gravă. Tot acolo a ajuns și celălalt șofer implicat în accident, tot în stare gravă. Medicii îi dau șanse rezervate de supraviețuire.
"Din impact a rezultat decesul a  5 persoane dintr-un autoturism si ranirea altor 2 persoane, respectiv șoferul unui tir și șoferul unui  autoturism.
Persoanele rănite au fost transportate la spitale din București, pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.
Conducătorii celor 2 tiruri au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative", anunță poliția.
Polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 București - Ramnicu Vâlcea efectuează cercetări în cadrul dosarului penal, deschis  sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.", au transmis polițiștii.
Două persoane au fost scose din al doilea autoturism împlicat în accident și dintr-un TIR, de echipajele de descarcerare. O victimă a fost transportată la spital cu elicopterul SMURD, iar a doua a primit îngrijiri medicale la fața locului și urmează să ajungă la o unitate medicală cu o ambulanță. Unul dintre șoferii de TIR nu are probleme medicale.

Premiera ,,Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, în regia lui Felix Alexa, piesa de debut a noii stagiuni de la Teatrul "Alexandru Davila", instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, s-a jucat, în acest weekend, cu sala plină.
Spectacolul a mai marcat două premieri: l-a adus pentru prima dată pe scena teatrului piteștean pe celebrul Adrian Titieni și a însemnat prima piesă regizată la Pitești de Felix Alexa.
Și managerul Dan Tudor a trăit cu emoție acest debut al mandatului său „plin" la conducerea teatrului, din mai multe motive: "Am trăit emoțiile legate de intrarea concretă în programul pe care mi l-am propus, dar și de prezența pe scenă a unor oameni la care țin foarte mult. Pe lângă faptul că sunt cu toții angajații teatrului nostru piteștean, există și considerente emoționale. Și cred că cel mai puternic este prezența singurului profesor care mai trăiește din catedra care mi-a fost îndrumătoare. Asistent era atunci Adrian Titieni și el este astăzi prezent aici, la Pitești. Și este o mare bucurie!"

Mai mult, Dan Tudor a vorbit și despre programul viitor și a subliniat o reușită: regizori importanți și-au dat deja acordul pentru colaborarea cu Teatrul "Alexandru Davila", fiind acoperite nu doar stagiunea aceasta, ci și cea de anul viitor!

"La Teatrul "Davila" urmează să monteze regizori importanți: Vlad Massaci începe în luna octombrie, pe urmă urmează Festivalul nostru Internațional "Liviu Ciulei", toată luna noiembrie, la "Așchiuță" va monta Gabriel Apostol, un regizor important al Teatrului de Păpuși și Marionete, iar în luna decembrie încep pregătirile pentru un spectacol complet cu Dramă și cu Revistă în regia lui Traian Săvinescu, un regizor important de Musical, după care Sorin Militaru, un alt regizor cu palmares excepțional. Mai menționez și pe Cătălin Saizescu, fiul regizorului Geo Saizescu, care va regiza în sala Studio. Tot programul teatrului Davila este antamat pentru două stagiuni. Practic, avem antamați regizorii până la finalul stagiunii 2025-2026 și sunt bucuros că am putut aduce acești regizori să se întâlnească cu actorii și cu spectatorii din Pitești și din Argeș”, a subliniat Dan Tudor.

Protagonistul piesei, Adrian Titieni, a apreciat colaborarea cu actorii Teatrului "Alexandru Davila"-  Ramona Olteanu, Ada Dumitru, Gogu Preda, Mirela Popescu, Cătălin Mirea și Adrian Duță, remarcând faptul că s-au ridicat la nivelul așteptărilor pentru acest eveniment.  

"A fost onorant pentru mine să descopăr colegi talentați și oameni de caracter. Mi-a făcut o mare bucurie toată această perioadă. Publicul - impecabil. Am fost surprins plăcut de reacțiile oportune. A fost o experiență excepțională!
Felix Alexa a propus acest text Mazilu și eu am răspuns, spontan, afirmativ. Lectura mea veche legată de dramaturgia maziliană mi-a spus că este un lucru bun pentru că are un soi de perenitate în temele pe care le abordează, în caracterele pe care le aduce în față, situațiile de viață, iar cea mai bună dovadă este că publicul a reacționat. E un text scris în urmă cu aproape 40 de ani și sunt lucruri care aparțin profilului nostru psihologic și comportamental. Are o inteligență ieșită din comun, subtilă, nuanțată, uneori englezească sau cu durități dâmbovițene” - Adrian Titieni.

„Mazilu este un mare autor care a fost uitat pentru ceva vreme. Iată că a devenit un autor foarte modern, pentru că textele sale rămân de actualitate. Cel puțin "Proștii sub clar de lună" parcă este scris ieri. Tratează aceleași senzații neplăcute, vorbește despre corupție, despre escroci. Este un text de valoare și care vorbește despre ceea ce înseamnă în mod profund o societate dereglată.
În al doilea rând este vorba despre niște rolul excepționale și acești actori foarte buni pe care i-am găsit la Pitești meritau niște roluri pe măsură. Sincer, a fost o mare plăcere să lucrez la Pitești, pentru că este o echipă unită, serioasă, profesionistă. Și eu, și Adrian Titieni am venit pentru prima dată la Pitești și ne-am simțit extraordinar” -  Felix Alexa.

Președintele PSD Argeș și al Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a lansat un atac virulent la adresa fostului premier PNL Florin Cîțu, după ce acesta l-a criticat pe ministrul Sănătății și pe premierul Marcel Ciolacu pentru că ar fi fost tăiate investiții din PNRR și s-au piedut fonduri. Ion Mînzînă a subliniat că în guvernarea PNL-USR, condusă de Cîțu, au fost introduse politic mai multe proiecte ale care nu aveau cum să fie finalizate din finanțările PNRR, în timp ce alte proiecte vitale, precum cel al Laboratorului de Radiologie de la Spitalul Județean Argeș au fost respinse, deși partea de documentație era realizată. Mînzînă susține că tocmai investițiile care nu aveau nicio documentație realizată și care nu aveau șanse să fie realizate până în 2026 au fost transferate de la PNRR către alte axe de finanțare, pentru că altfel, banii ar fi fost pierduți și partea nerambursabilă ar fi trebuit returnată.
"Cea mai mare catastrofă a politicii românești post-decembriste propulsată până în funcția de premier (din fericire acum este fost premier), a ajuns să arunce cu acuze la adresa guvernului #Ciolacu pentru că o serie de investiții care inițial se aflau pe lista de finanțare din #PNRR au fost transferate pe alte axe de finanțare cu fonduri europene (cu precădere de la Banca Europeană de Investiţii).
Manipularea și demagogia acestui individ cu #fotografiejudiciară la instanțele din #SUA atinge paroxismul!
Nu se pierd bani din PNRR, din contră, pentru că fondurile europene, așa cum este și cazul PNRR, se pierd dacă un proiect nu poate fi finalizat la termen.
 Or, ca să luăm cazurile spitalelor pe care "Luceafărul echipei câștigătoare din PNL " le-a scos în evidență, cum poți termina construirea de spitale sau corpuri noi de spital și dotarea lor în mai puțin de trei ani (2026 fiind termenul limită de implementare pe PNRR), când pleci de la ZERO!
Doar pentru că au fost introduse acolo cu forcepsul politic de fosta guvernare PNL-USR, prin Cîțu și Ghinea?
Știu bine ce vorbesc pentru că, spre exemplu, proiectul nostru privind Laboratorul de Radioterapie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, atât de necesar pentru secția de #Oncologie, a fost respins de acel guvern sulfuros pe toate axele de finanțare - motivele se subînțeleg - deși aveam o mare parte din documentație realizată deja și deci ne puteam încadra în termene. Din fericire, după o evaluare obiectivă făcută ulterior de Ministerul Sănătăţii - România, proiectul a fost declarat finanțabil pe #PNRR.
 Știți care este diferența? În timp ce investițiile la spitalele introduse pe criterii politice documentația a fost ZERO, pentru Laboratorul de Radioterapie, Consiliul Județean Argeș este deja în etapa de actualizare a Devizului General pentru caietul de sarcini, pentru a putea lansa licitația de execuție", a precizat pe pagina sa de Facebook Ion Mînzînă.
 

 

Vicepreședintele PSD Argeș și al CJ Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, demonstrează pe cifre, conform unei analize Gândul evoluția guvernelor de dreapta comparativ cu performanțele guvernărilor PSD. Concluzia la care a ajuns: PNL este adevăratul gropar al României!
"Ca să terminăm cu impostura și demagogia. Dacă vă întrebați de ce trăim prost, de ce dau faliment firme, de ce trebuie luate din nou măsuri drastice și de ce suntem îndatorați pe generații puteți vedea o analiză GÂNDUL, publicată recent, o publicație care nu a avut nici măcar reacții pozitive la anumite puncte de vedere politice ale noastre, darămite să fie considerată apropiată a PSD.
În timpul guvernării CIUCĂ, România a depășit pragul de 700 de miliarde de lei (peste 140 de miliarde de euro) – 50,1% din PIB – datorie publică, un record absolut al celor 33 de ani de la Revoluție!
Guvernările PNL-PDL au împrumutat de 4 ori mai mult România ca guvernările PSD, pe o perioadă similară.
Fiecare guvernare PNL - PDL a însemnat criză!
PSD a plătit împrumutul de la FMI și UE luat de Guvernul Boc și am avut mereu printre cele mai mari creșteri economice din UE

C-I-F-R-E:
Executivele cu premieri PNL – PDL (Boc, Orban, Cîțu, Ciucă):  au guvernat 6 ani și 9 luni
 au acumulat o datorie de 493,3 miliarde de lei
 au acumulat o datorie echivalentă cu toată datoria României acumulată în 30 de ani de la Revoluție, respectiv ianuarie 1990 – decembrie 2020
Prim-miniștrii social-democrați (Ponta, Grindeanu, Tudose, Dăncilă) au guvernat, cumulat, 6 ani și 5 luni
au acumulat o datorie de 135,7 miliarde de lei! De 4 (patru) ori mai puțin!
 La fiecare guvernare PSD, am fost în topul creșterilor economice din Uniunea Europeană și am și plătit din datoriile făcute de PNL!", a subliniat Adrian Bughiu.
 Întregul material în puteți citi AICI

 

O nouă veste legată de Parcul Ștrand din Pitești vine de la primarul Cristian Gentea, pe lângă cea a modernizării Teatrului de Vară cu sume alocate de la Ministerul Dezvoltării. Este vorba despre construirea unui complex sportiv, cu teren de fotbal de 35 x 45 m, sală de recuperare sportivă, vestiare, tribună acoperită, cu 190 locuri, și amenajări exterioare.
Luni, 11 septembrie, CNI – care finanțează această investiție – a dat ordinul de începere a execuției, durata de realizare fiind de 12 luni. Valoarea estimată a lucrărilor este de 3.226.917 lei, fără TVA.