Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

 Ziua Mondială a Justiţiei Sociale a fost marcată de Sindicatul Liber Dacia (SLD), afiliat Federației Sindicatelor din Construcții de Mașini Înfrățirea, prin primul eveniment de amploare organizat anul acesta. Zeci de membri ai sindicatului au participat la o conferință care a avut ca temă Demnitatea la locul de muncă, Hărțuirea psihologică și discriminarea. La dezbateri au fost prezenți și specialiști în domeniu. Mihaela Tudorache, avocat doctor specialist în litigii de muncă și Ema Cojman, expert în egalitate de șanse, au abordat atât la modul general, cât și punctual, pornind de la cazuri reale, modalitatea prin care salariații își pot apăra drepturile în diferite situații.

"La invitația Sindicatului Liber Dacia, am participat la evenimentul care a avut ca temă Demnitatea la locul de muncă, Hărțuirea psihologică și discriminarea. Mi-a făcut plăcere să văd atât de mult entuziasm și pasiune din partea liderilor de sindicat și foarte multă dedicare pentru binele membrilor lor. Am discutat despre pașii de urmat în cazul în care salariatul este supus unui act de hărțuire morală la locul de muncă sau este discriminat și sper ca tot ceea ce am discutat să ne ajute în apărarea drepturilor salariaților", a precizat avocatul Mihaela Tudorache.

"Astăzi, la evenimentul organizat de Sindicatul Liber Dacia, am discutat despre demnitatea la locul de muncă, hărțuirea psihologică și discriminarea. Militez pentru un mediu de viață și de lucru sănătos pentru salariați, lipsit de discriminare și hărțuire. Având în vedere că hărțuirea psihologică la locul de muncă este o problemă delicată atât pentru salariați, cât și pentru angajatori, pentru că într-un mediu privat cu atât mai mult există ostilitate datorită imaginii pe care doresc să și-o păstreze, fericit Sindicatul Liber Dacia pentru că a luat atitudine în apărarea drepturilor salariaților", a subliniat și expertul Ema Cojman.

Printre invitați s-au numărat și Dan Gheorghe Băjan, președintele Federației Sindicatelor din Construcții de Mașini Înfrățirea, care și-a exprimat speranța că, grație colaborării deosebite pe care o are cu Liliana Floricel, liderul Sindicatului Liber Dacia, dar și cu ceilalți lider ai sindicatului, structura va căpăta în curând și mai multă influență în cadrul Dacia.
"Dacă veți fi puternici ca organizație n-are ce să vă facă nimeni. Ați ajuns astăzi la un nivel în care, iată, sunteți băgați în seamă. Începeți să fiți băgați în seamă de către societate, pentru că o parte din conducerea Dacia vă apreciază și chiar promovează interesele pe care le aveți pentru că văd că veniți fazați. Iar ce s-a spus astăzi aici dovedește o bună cunoaștere a locului de muncă, a capacității fiecăruia și a viitorului vostru, de ce nu. Eu zic că sunteți pe un drum ascendent, pe drumul cel bun, dar va trebui să aveți răbdare", le-a transmis sindicaliștilor argeșeni Dan Băjan, președintele Federației Sindicatelor din Construcții de Mașini Înfrățirea.
La rândul său, Liliana Floricel, a explicat că această masă rotundă reprezintă o continuare a preocupării pe care Sindicatul Liber Dacia o are pentru informarea și formarea sindicaliștilor și că obiectivul structurii este apărarea drepturilor angajaților, o modalitate care, așa cum s-a dovedit și în țările unde Renault are alte fabrici, asigură beneficii nu doar sindicaliștilor, ci și companiei.
 "Cu ocazia Zilei Internaționale a Justiției Sociale, împreună cu colegii noștri de la  Sindicatul liber Dacia am organizat o conferință cu tema Demnitatea în muncă. Am avut alături invitați specialiști în legislația muncii și a dialogului social. Prin acest eveniment ne-am dorit ca membrii noștri să fie informați și formați având în vedere că legislația referitoare la discriminare și hărțuire a fost recent modificată, inclusiv cu obligația către angajator de a o implementa, cu proceduri clare", a explicat Liliana Floricel, președinte Sindicatul Liber Dacia.

La masa rotundă au participat și Florin Stănculescu, liderul Sindicatului Nidec, Nicolae Sandu, liderul Sindicatului COMEFIN Costești, dar și Iulia Luțu, avocat Baroul Argeș, care a sprijinit în demersurile legale până acum sindicaliștii de la SLD.

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat sediul Consiliului Județean Argeș, recent modernizat pe fonduri europene, fiind primit de președintele Ion Mînzînă și de vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Bughiu.  Aici, echipa guvernamentală și cea de la nivelul CJ Argeș au discutat despre o serie de teme extrem de importante pentru dezvoltarea județului, teme abordate și la întâlnirea cu cei din conducerea Dacia Renault.
În cadrul vizitei de la Uzina Dacia de la Mioveni, șeful Executivului a ținut să sublinieze ceea ce și oficialii de la uzina Dacia Renault au menționat, și anume implicarea autorităților locale și județene, care sprijină activitatea societății de la Mioveni: "Vreau să le mulțumesc autorităților locale pentru implicare și, n-am spus-o eu, a spus-o conducerea Dacia și a acestei platforme că, de fiecare dată când au apelat la dânșii, au fost prezenți și s-au implicat direct. E un moment de mândrie să vezi când economicul stă la aceeași masă și creează viitor. Până la urmă crește nivelul de trai al unei zone împreună cu dezvoltatorii și autoritățile locale".
 Am apreciat această vizită, mai ales că nu a fost una de curtoazie, pentru că primul-ministru Marcel Ciolacu a făcut anunțuri importante și, mai ales, a transmis tuturor că Guvernul României este în continuare alături de autoritățile locale în eforturile de modernizare a infrastructurii și de compania de la Mioveni, pentru continuarea dezvoltării care a permis Daciei să devină un brand la nivel internațional - Ion Mînzînă, președinte Consiliul Judetean Arges.
De altfel, două dintre temele abordate cu cei din conducerea uzinei au vizat și partea de infrastructură: blocajele rutiere pe ruta Mioveni- Giurgiu și Drumul Expres Pitești- Mioveni. Președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, a explicat că, după modernizarea DJ 503 pe fonduri europene, pe zona de Argeș nu mai sunt probleme spre Giurgiu, cu mici excepții în județul Teleorman. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că împreună cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, conducerea Consiliului Județean Argeș va demara, de îndată ce procedurile vor fi încheiate, licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Pitești-Mioveni, pentru care a fost deja adoptată Tema de Proiectare.
Premierul a fost însoțit de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, de Alexandru-Mihai Ghigiu - șeful Cancelariei Primului Ministru, de europarlamentarul Victor Negrescu.
Premierul Marcel Ciolacu a testat, astăzi, la Uzina Dacia din Mioveni, noul Duster, și a vizitat sediul Consiliului Județean Argeș, recent modernizat pe fonduri europene. Premierul a fost însoțit în vizita oficială pe platforma de la Colibași de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, de Alexandru-Mihai Ghigiu - șeful Cancelariei Primului Ministru, de europarlamentarul Victor Negrescu, de președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, de primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, și deputatul #NicolaePavelescu.
La Mioveni, șeful Executivului a anunțat că #Dacia va fi mașina oficială a sa și a Guvernului României și a remarcat profesionalismul angajaților români care au construit în întregime noul model Duster!
 Am făcut un drive test cu noul model de Duster. Cum ar fi spus fiul meu acum câțiva ani: este bestială! Şi o să profit de această ocazie să fac un anunț foarte clar: din acest moment Guvernul României şi prim-ministrul al României va folosi un singur brand, respectiv Dacia. Brandul Guvernului României trebuie să fie principalul producător de autoturisme. Mașina mea, ca prim- ministru, din acest moment va fi Dacia Duster. Cred că așa este corect în orice stat democratic și în orice economie. Cum în Franța mașina guvernului și mașina autorităților este Renault, în România mașina autorităților și a prim-ministrului trebuie să fie Duster. Am avut o mare plăcere să aflu că tot designul, toată concepția de la tot sistemul electronic, sunt toate creația unor români - Marcel Ciolacu, premierul României.
 Cu aceeași ocazie, șeful Executivului a ținut să sublinieze ceea ce și oficialii de la uzina Dacia Renault au menționat, și anume implicarea autorităților locale și județene, care sprijină activitatea societății de la Mioveni: "Vreau să le mulțumesc autorităților locale pentru implicare și, n-am spus-o eu, a spus-o conducerea Dacia și a acestei platforme că, de fiecare dată când au apelat la dânșii, au fost prezenți și s-au implicat direct. E un moment de mândrie să vezi când economicul stă la aceeași masă și creează viitor. Până la urmă crește nivelul de trai al unei zone împreună cu dezvoltatorii și autoritățile locale".
 Am apreciat această vizită, mai ales că nu a fost una de curtoazie, pentru că primul-ministru Marcel Ciolacu a făcut anunțuri importante și, mai ales, a transmis tuturor că Guvernul României este în continuare alături de autoritățile locale în eforturile de modernizare a infrastructurii și de compania de la Mioveni, pentru continuarea dezvoltării care a permis Daciei să devină un brand la nivel internațional - Ion Mînzînă, președinte Consiliul Judetean Arges.
De altfel, două dintre temele abordate cu cei din conducerea uzinei au vizat și partea de infrastructură: blocajele rutiere pe ruta Mioveni- Giurgiu și Drumul Expres Pitești- Mioveni. Președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, a explicat că, după modernizarea DJ 503 pe fonduri europene, pe zona de Argeș nu mai sunt probleme spre Giurgiu, cu mici excepții în județul Teleorman. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că împreună cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, conducerea Consiliului Județean Argeș va demara, de îndată ce procedurile vor fi încheiate, licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Pitești-Mioveni, pentru care a fost deja adoptată Tema de Proiectare.
 Premierul Marcel Ciolacu a subliniat și importanța pe care Uzina Dacia o are pentru industria românească, motiv pentru care a dat asigurări de sprijinul și susținerea guvernului pe care îl conduce:
 Eu unul am fost impresionat de ceea ce am văzut, de nivelul de tehnologie, de nivelul de organizare. Nu poți decât să feliciți și managementul şi faptul că concernul Renault continuă să investească pe această platformă industrială. Nu rămâne decât să felicit aproape 12.500 de oameni care lucrează în schimburi pe această platformă industrială. Alte 1.500 de companii au de lucru prin comenzile date de la Dacia. Vorbim de 150.000 de oameni de această dată și vorbim de comenzi de 2,2 miliarde de euro. Este unul din motoarele economice ale României. 10% din exportul României este asigurat de Dacia.
Pe această platformă industrială să investește foarte mult și în dezvoltare și în viitor. De fapt, avem și un trecut și un prezent, dar mai ales avem un viitor. Am făcut o promisiune foarte clară prin șeful Cancelariei prim-ministrului, prin Mihai Ghigiu, din acest moment o să avem o echipă de lucru care va lucra și cu echipa de aici și cu echipa de la Craiova, fiindcă este același domeniu de activitate, pentru a închide toate hățișurile legislative și birocratice care în business de obicei costă bani. Orice întârziere de livrare și orice sincopă pe dânșii îi costă bani. Ca să rămână competitivi pe piață și, după cum vedem, nu pe piața românească, pe piața mondială de producători de autovehicule, statul trebuie să stea alături de investitori și să omoare toți acești timpi care, repet, costă bani. Vă mulțumesc foarte mult pentru privilegiul pe care mi l-ați făcut astăzi!, a subliniat Marcel Ciolacu.

 

La sfârșitul lunii decembrie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș erau înregistrați 8.223 șomeri (din care 3.946 femei), rata șomajului fiind de 3,52%.
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 3,5%, în această lună acest indicator a înregistrat o ușoară creștere cu 0,02 puncte procentuale.
Din totalul de 8.223 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Argeș, 1.863 erau beneficiari de indemnizţie de şomaj, iar 6.360 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 7.040 șomeri provin din mediul rural și 1.183 sunt din mediul urban.
Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Argeș (34,31%), urmați de cei cu studii primare (26,46%) și de cei cu studii liceale sau postliceale (16,3%). Șomerii cu nivel de instruire profesional/arte și meserii reprezintă 14,82% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare 3,26%. Șomerii fără studii reprezintă 4,85 % din totalul șomerilor înregistrați.
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1.929 persoane foarte greu ocupabile, 3.028 greu ocupabile, 2.883 mediu ocupabile și 383 persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Argeș.

Teatrul Al. Davila, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, vă invită, vineri, de la ora 19, la Sala Studio ,Liviu Ciulei”, la spectacolul Volpone. Spectacolul regizat de Bogdan Cioabă, s-a bucurat anul trecut de un succes considerabil. Biletele se pot achiziționa de la agenția teatrală sau accesând link-ul     https://www.mystage.ro/spectacole/volpone-3755?af=57
Distribuția: Gabriel Gheorghe, Petrișor Diamantu, Gogu Preda, Robert Tudor, Dan Andrei,     Vlad Popescu, Alina Diaconu, Mirela Popescu, Adrian Duță,    Mirela Dinu, Adriana     Drugulescu, Alexandra Bulucea, Ionuț Oanță.
„Volpone” este un spectacol care devoalează o lume excentrică, plină de exuberanțe și de perversitate rafinată. Este lumea celor care pentru a-și păstra iluzia puterii, sunt în stare să vândă atât sufletele lor, cât și pe ale altora. Personajul Volpone este singurul care este lucid. El are abilitatea să jongleze cu slăbiciunile celor vânduți banului.


 Ca urmare a suplimentării bugetului asigurărilor sociale de stat al ANOFM, angajatorii din judeţul Arges care au încheiat convenţii în anul 2022 cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arges şi-au primit sumele restante pentru subvențiile acordate la angajarea diferitelor tipuri de șomeri. La data de 17 ianuarie 2024 toate sumele restante aferente convențiilor încheiate și neplătite de către AJOFM Arges pe parcursul anului 2022 au fost redirecţionate către conturile angajatorilor. Este vorba de suma de 1.904.737 lei.
Până la data de 1 iulie 2024 vor fi puse în plată toate solicitările eligibile ale angajatorilor, înregistrate în anul 2023, pentru încheierea de convenţii în baza Legii nr. 76/2002, art. 80, respectiv art. 85, cu exceptia solicitărilor care au depășit termenul legal de 12 luni de la data angajării șomerilor.
AJOFM Argeș menţionează că, pentru cererile depuse în anul 2023, efortul financiar este de aproximativ 14.197.500 lei (pentru 12 luni). Banii sunt acordaţi angajatorilor în scopul sprijinirii angajării persoanelor fără un loc de muncă de peste 45 de ani, a tinerilor de până la 29 de ani, a persoanelor cu handicap, a absolvenţilor, a persoanelor care sunt unici întreţinători de familie, a şomerilor de lungă durată.
De asemenea, AJOFM Argeș va continua apoi cu cererile angajatorilor depuse în acest an.

Vineri, 12 ianuarie 2024, s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul de investiții “Modernizare DJ 503 limita județului Dâmbovița – Slobozia – Rociu – Oarja – Catanele (DJ 702 G – km 3+824) km 98+000 – 140+034 (42,034 km) în județul Argeș”. Este al 10-lea proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 în judeţul Argeş.

În lungime de 42 de kilometri, DJ 503 este cel mai lung drum județean modernizat prin accesare de fonduri europene de către Consiliul Județean Argeș. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 127 milioane de lei, din care: 98,4 milioane lei reprezintă valoarea totală eligibilă.


 “A fost o dorință mai veche a cetățenilor din această zonă de a avea un drum foarte rapid care să lege autostrada A1 de localitatea Giurgiu. Iată că am reușit să modernizăm acest drum foarte important, care străbate șapte localități, fiind în beneficiul atât al locuitorilor, cât și al celor care tranzitează zona de sud a județului nostru. Practic, pentru cetățenii județului Argeș care vor să ajungă la punctul de graniță Giurgiu, acest drum scurtează timpul de deplasare cu cel puțin o oră - o oră și trezeci de minute. În ceea ce privește viteza de deplasare, aveam înainte o viteză medie de 25 km/h. Aici, bineînteles că parametrii sunt mult mai ridicați acum și timpul de efectuare a deplasării se scurtează simțitor. Lucrările au început în septembrie 2021 și s-au încheiat la finalul anului 2023, fiind executate cu 9 luni mai devreme față de graficele stabilite. Mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați - guvernanți, proiectanți, executanți, aparatul propriu al Consiliului Județean, factorii de decizie ADR Sud-Muntenia, pentru realizarea acestui obiectiv. Bineînțeles că am avut o colaborare foarte bună cu primarii localităților Căteasca, Oarja, Teiu, Rociu, Negrași, Mozăceni și Slobozia, cărora le mulțumesc și sperăm la cât mai multe obiective de acest tip la nivelul județului Argeș.”, a declarat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă.

 „Vreau să mulțumesc Consiliului Județean, în mod expres domnului președinte Ion Mînzînă, și întregii echipe care s-a ocupat de acest drum. În sfarșit, și comuna noastră a ajuns în secolul 21, după ce ani la rând acest drum a fost plin de gropi și de praf. Este un drum extraordinar de important, întrucât noi suntem la limită cu județul Dâmbovița. Străbunii noștri îl numeau drumul armatei. Am stat de vorbă cu cetățenii comunei Slobozia care fac naveta către Pitești și sunt foarte mulțumiți de acest drum.”, a declarat primarul Comunei Slobozia, Petre Funie.

„Suntem foarte mulțumiți că acest proiect de investiții a traversat și localitatea noastră și a contribuit la îmbunătățirea infrastructurii rutiere în sudul județului Argeș. Modernizarea drumului județean DJ 503 a micșorat timpul de parcurgere a distanței între Municipiul Pitești și localitatea noastră, precum și localitățile învecinate. De asemenea, a contribuit la creșterea siguranței rutiere prin amenajarea de trotuare pietonale, stații de autobuz. Suntem extrem de mulțumiți. Mulțumim Consiliului Județean pentru implicare și pentru faptul că, de data aceasta, și sudul județului Argeș a beneficiat de o infrastructură de calitate.”, a declarat primarul comunei Mozăceni, Liana Corina Dună

“Era o necesitate intervenția pe acest drum. În urma lucrărilor, drumul arată foarte bine. Văd că toată lumea și-a făcut treaba. Mulțumim conducerii CJ, domnului președinte, constructorilor, proiectanților și tuturor celor care au fost implicați pentru ca acest drum care tranzitează comuna Oarja să fie la standardele europene. La eforturile pe care administrația publică locală le face pentru cetățenii comunei Oarja, am avut onoarea să avem parteneriat cu Consiliul Județean și cu celelalte primării limitrofe comunei noastre. Este o investiție bine-venită și așteptat după foarte mulți ani.”, a declarat primarul comunei Oarja, Constantin Bîlea.

 INFORMAȚII PROIECT:

 Pe data de 24.06.2020 s-a semnat contractul de proiectare și execuție lucrări cu Asocierea formată din:
•        SC GENERAL TRUST ARGES SRL (LIDER)
•        SC DEVELOPMENT FUTURE SOLUTION SRL (ASOCIAT 1)
•        SC ALPENSIDE SRL (ASOCIAT 2)
•        SC WFA IMPEX SRL (ASOCIAT 3)
•        SC H.V.I.D. CONSULTING GROUP SRL (ASOCIAT 4)

 S-a lucrat pe 3 tronsoane:

•        TRONSON I : km 97+856-102+340, L = 4,484 km, comuna Slobozia – care a cuprins modernizarea și asfaltarea drumului, șanțuri permeate și pietruite, rigole carosabile cu grătar, podețe de acces la proprietăți cu lățimea proiectată a acceselor de 4,50 m pentru acesul rutier și 1.0 m pentru acesul pietonal, amenajarea trotuarelor (intravilan) și amenajarea 4 stații de autobuz noi.

•        Tronsonul II, km 102+340 – km 112+646, L= 10,306 km în comunele Mozăceni și Negrași: asfaltare și modernizare drum, lucrări de reabilitare poduri (lucrări la suprastructura, infrastructura, racordări cu terasamentele, lucrări de curățare albie ), pod km 105+223 peste râul Mozacu la Mozăceni, șanturi de pământ, sanţuri pereate, rigole carosabile cu grătar, podețe de acces la proprietăți cu lățimea proiectată a aceselor de 4,50 m pentru acesul rutier și 1.0 m pentru acesul pietonal, amenajarea trotuarelor (intravilan) a fost prevăzută a se realiza pe ambele părți ale drumului, adiacent părții carosabile pe o lățime de l =1.00–1.50 m atât pe partea stângă cât și pe dreapta, 4 stații de autobuz noi.

•        Tronsonul III – km 97+850 – km 97+856 (U.A.T. Slobozia) și km 112 + 646 – km 140+308,76 (U.A.T. Negrași, U.A.T. Teiu, U.A.T. Rociu, U.A.T. Suseni, U.A.T. Oarja și U.A.T. Căteasca), L= 27.669 km – modernizare și asfaltare drum, șanturi pereate și pietruite, lucrări de reabilitare poduri (lucrări la suprastructură, infrastructură, racordări cu terasamentele, lucrări de curățare albie ),  Pod, km 134+561 (km proiect 134+575), Neajlov la Oarja, Pod, km 137+100 (km proiect 138+280) – V. Rogoz la Oarja, Pasarelă pietonală km 133+308-133+318, L = 10 ml., podețe de acces la proprietăți cu lățimea proiectată a acceselor de 4,60 m pentru accesul rutier și 1.0 m pentru accesul pietonal, amenajarea drumurilor laterale în limita cadastrală; amenajarea trotuarelor (intravilan), s-au amenajat 10 stații de autobuz noi, 2 refugii auto, precum și semnalizare verticală și marcaj rutier.

Lucrările la primul tronson au început pe 27.09.2021.

 REZULTATE:

•    Suprafaţă trotuare/ trasee pietonale modernizate/ realizate – 24.185 mp;
•    Stații transport public şi alveole construite/ modernizate – 14 bucăți;
•    Semnalizare verticală 784 bucăți, parapet nou 2.914 m, fluturaşi şi butoni reflectorizanţi 3.687 bucăți, indicatori kilometrici 42 bucăți, indicatori hectometrici 381 bucăți.
Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 127.218.008,39 lei, din care 98.455.291,80 lei reprezintă valoarea totală eligibilă.

 Modernizarea drumurilor județene DJ 503 și DJ 504 (dat în folosință anul trecut) reprezintă una din cele mai mari investiții în infrastructura rutieră din regiunea Sud –Muntenia, fiind modernizați, în total, aproximativ 70 de kilometri de drum județean, pe care se circulă, în acest moment, în condiții la standarde europene.


Argeșul are una dintre cele mai lungi rețele de drumuri județene din țară, aproximativ 1200 de kilometri. Astfel, pentru conducerea Consiliului Județean reprezintă în continuare o prioritate dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rutiere.

Astăzi, au intrat în dotarea Salvamont, respectiv a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, 51 de autospeciale pentru intervenții în zone greu accesibile. Două dintre aceste autospeciale, în valoare totală de 210.000 euro, au fost alocate județului Argeș. La venirea în județ, directorul Ion Sănduloiu i-a prezentat președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, și administratorului județului Cristian Puiu, unul dintre ansambluri, pentru că fiecare Jeep este utilat și cu o remorcă pentru transport câini.

"Mă bucur că, prin fonduri europene obținute de Ministerul de Interne, unitățile Salvamont din țară au fost dotate cu aceste autospeciale. Consiliul Județean a alocat Salvamont Argeș o autospecială însă, fără îndoială, era nevoie de mărirea flotei de intervenții, pentru că avem cele mai înalte și mai dificile vârfuri montane din țară. În plus, așa cum am apreciat de fiecare dată, sunt mândru de echipa de la Salvamont Argeș. Cred că băieții noștri sunt printre cei mai profesioniști nu doar din România, iar dovadă stau nenumăratele intervenții reușite, ceea ce pentru turiști înseamnă un plus de încredere că pot descoperi munții din Argeș în condiții de siguranță" - Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.

"La dotarea pe care am primit-o de la Consiliul Județean, la începutul anului trecut, se adaugă încă două autospeciale, două Jeep-uri dotate fiecare cu câte o remorcă climatizată pentru transport câini. Județul Argeș a beneficiat de două ansambluri care au venit complet utilate - girofar, proiectoare reglabile, dotate cu targă specială, set de atele, defibrilator, tot ceea ce înseamnă primul ajutor calificat. Scaunele din spate se rabatează și există un sistem pe care se poate prinde acea targă astfel încât accidentatul să poată fi transportat până la ambulanță. Remorca de transport câini este o inițiativă a Salvamont Argeș. Proiectul nostru cu unitățile canine a prins contur în 2016, iar în 2017 am solicitat conducerii DSU ca 10 dintre mașini să fie dotate și cu remorci pentru transport câini. Între timp, sunt 26 de câini operaționali în 14 județe din țară.
Fiecare ansamblu a costat 105.000 euro, astfel că vorbim de o finanțare substanțială din bugetul european, fără să afectăm bugetul județean" - Ion Sănduloiu, director Salvamont Argeș.

În cadrul evenimentului, Salvamont Argeș a fost evidențiat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România (DSU) Raed Arafat, pentru apariția unităților canine de salvare montană în țara noastră. Ministrul de interne Cătălin Predoiu a făcut cunoștință, cu această ocazie, și cu Helios, primul câine salvator motan atestat în România.

Podul peste râul Argeșel, care va face legătura între orașul Mioveni și comuna Davidești, va fi inaugurat în a doua parte a acestui an. Constructorul a finalizat montarea tablierului metalic al podului, precum și o parte considerabilă a arcului metalic care va avea o înălțime de peste 35 metri, a anunțat viceprimarul orașului Mioveni, Ciprian Țurlea.

Podul face legătura între DN73D și DC85 și este realizat cu fonduri nerambursabile din bugetul C.N.I., în valoare de peste 19.000.000 lei  și are o arhitectură unică în Argeș.
Unicitatea acestui pod constă în faptul că cele două două benzi de circulație sunt prevăzute cu un sistem de degivrare autonom, montat în stratul de rulare. Astfel, în funcție de condițiile meteorologice, senzorii de temperatură și umiditate pornesc automat sistemul de dezghet.
Acest sistem curăță rapid podul în caz de polei sau de ninsori abundente, prevenind alunecarea accidentală și acumularea de zăpadă.
Podul de la Racovița este primul din Arges care va dispune de un asemenea sistem de degivrare.

Spitalul Mioveni are un nou director medical, urologul Gabriel Florian Burtea.

„Începând de marți, 9 ianuarie 2024, dr. Gabriel Florian Burtea a fost numit director medical intermar al Spitalului Orășenesc Mioveni.Dr. Gabriel Florian Burtea a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, specialitatea urologie, iar rezidențiatul l-a făcut în cadrul Spitalului ”Prof. Dr. Theodor Burghele”, din București.

A absolvit mai multe cursuri postuniversitare și a obținut diverse atestări profesionale, în urologie.Dr. Burtea este piteștean, are 35 ani, este căsătorit și tătic mândru de doi copii. Lucrează în cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni din anul 2022.

Noul director medical își propune să-și aducă aportul la buna organizare a instituției și la creșterea calității serviciilor medicale oferite pacienților.”, se precizează într-un anunț pe pagina de Facebook oficială a Spitalului Mioveni.