Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Vești bune pentru părinți. Aceștia vor primi zile libere plătite, atunci când cursurile școlare se suspendă. Măsura a fost adoptată în ședința de Guvern și îi vizează atât pe părinții elevilor care fac școală exclusiv online, cât și pe ai celor care studiază în sistem hibrid.

De măsură poate beneficia doar unul dintre părinți și numai dacă specificul muncii acestuia nu permite munca la domiciliu.

Părinții vor primi 75% din salariu.

Deputatul Andrei Gerea susține că, în ritmul acesta de creștere semnificativă, de la o zi la alta, a numărului de noi infectări cu COVID, România va fi foarte afectată de efectele pandemiei. El a criticat Guvernul că nu a pregătit un plan de acțiune și că acesta intervine doar pentru a stăvili din efecte, nu și pentru a limita răspândirea efectelor lucrând la cauză. Andrei Gerea susține că Guvernul ar fi trebuit să fie deja pregătit, având în vedere experiența din primul val, cu măsuri mai eficiente. El a criticat puterea, dar și restul partidelor, pentru faptul că nu au stat la masa discuțiilor pentru a interveni cu soluții concrete în zonele cele mai vulnerabile, dar în același timp cele mai importante: educația, sănătatea și mediul economic. "Prea ocupat să fie în campanie electorală, guvernul se află într-o permanentă formă de reacție împotriva COVID-19. Devine evident că suntem pe o pantă ascendentă și este la fel de evident că guvernul trebuia să aibă un plan pregătit și să acționeze rapid.
Este din ce în ce mai clar că România nu are un astfel de plan, din moment ce guvernul nu acționează proactiv. Așteaptă cifrele săptămânale ca să ia decizii, după cum a declarat chiar premierul Orban. Singurul interes direct și imediat al guvernului este organizarea de alegeri parlamentare.
Din păcate, observ în general un prea mic interes acordat efectelor nefaste ale pandemiei. Nu văd o dezbatere reală despre criza din sistemul medical, cea din educație sau criza economică.
În acest ritm, după ce vom depăși, cu mari pierderi umane atât în rândul pacienților, cât și al cadrelor medicale, criza COVID, România va rămâne în terapie intensivă. Dar de data aceasta ca stat. Vom fi o națiune foarte slabită", a subliniat deputatul Andrei Gerea.

Deputatul Andrei Gerea a transmis un mesaj special în ziua în care românii au celebrat-o pe Sfânta Parascheva, una din cele mai populare figuri ale creștinătății pe teritoriul țării noastre. " Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva considerată una dintre cele mai populare sfinte din calendar.
Păcat că, la două săptămâni după ce românii au stat la cozi, la îndemnul autorităților, pentru a vota, acum cei care își căutau alinare spirituală sau încercau să primească sprijin prin rugăciune nu mai pot face acest lucru și într-un cadru organizat de Biserică.
Dincolo de orice criză sanitară, de orice decizie politică sau administrativă, credința adevărată nu poate fi blocată de nicio barieră profană.
Cu gândul la cei care își aniversează ziua onomastică și la cei care o cinstesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, doresc tuturor sănătate și o zi binecuvântată alături de cei dragi!", a transmis Andrei Gerea.
 
În plină criză de COVID, în care numărul celor infectați bate record după record în fiecare zi, deputatul de Argeș Andrei Gerea a transmis un mesaj fără echivoc: medicii și asistenții medicali să nu mai fie atacați la unison din cauza unora din sistemul medical care nu își fac datoria cum trebuie sau care iau șpagă.  "Celor care, din cauza unora care au uitat de jurământul depus și și-au neglijat pacienții, îi bagă pe toți în aceeași oală, le transmit să nu mai generalizeze!!!
Medicii și asistenții medicali nu sunt nici "corupți", nici "spăgari nenorociți" și nici nu primesc prea mulți bani. Așa cum poporul român nu e un popor corupt și nici un popor de hoți, așa cum ne zugrăvesc unii, din cauza unor nenorociți.
Nu există pădure fără uscături!", a scris, pe pagina sa de Facebook, Andrei Gerea.

Promenada verde de 44 de km va fi şi pentru biciclişti, oameni care vor spaţiul de procreere, a anunțat duminică primarul ales al Sectorului 1, Clotilde Armand, stârnind un val de comentarii ironice, după ce aceasta a încurcat recreere cu procreere.

Greșeala gramaticală a fost taxată de și deputatul Andrei Gerea, care a atras atenția că sectorul 1 este totuși cel mai verde sector din București și că problemele urbei sunt cu totul altele.

 "De astăzi, Albă ca Zăpada a devenit primarul Sectorului 1. Aștept cu interes să văd în cine și-au investit încrederea cei care au votat " un dezastru anunțat " (din punctul meu de vedere).

Sper că dna Armand realizează că problemele celui mai înverzit sector, totuși, sunt cu totul altele și, în niciun caz, lipsa pistelor pentru biciclete sau a bulelor de procreere!", a scris Andrei Gerea.

Iată și perla scoasă de Clotilde Armand în toată splendoarea ei:

„E proiectul meu de suflet. Primul lucru trebuie să facem un cadastru. Când îl vom face vom vedea unde se extinde domeniul public. Promenada verde de 44 de km va fi şi pentru biciclişti, oameni care vor spaţiul de procreere. Va fi o bulă de oxigen care va traversa sectorul 1 şi le va permite celor care vor locui în apropiere să ajungă la Promenada Verde pe străduţe. Vor putea ajunge şi pe bicicletă. Ea va fi o Revoluţie. Se numeşte transport durabil”, a spus Armand conform news.ro.

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.
În Argeș au fost înregristrate 93 de noi cazuri față de ziua de ieri.
21 de persoane pozitive au fost reconfirmate cu COVID.
Doi argeșeni care aveau și COVID au decedat, numărul deceselor ajungând astfel 255 de persoane.  
-persoane aflate în carantină instituționalizată: 0;
-persoane ieșite din carantină instituționalizată: 1493;
-persoane aflate în izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 1044, dintre care 480 în carantină la domiciliu și 564 în izolare;
-persoane ieșite din izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 12910 (ieri 12866);
-persoane internate în spital: 388 (ieri 360);
-persoane internate la ATI: 34 (ieri 33);
-persoane vindecate: 5518 (ieri 5494);
-persoane diagnosticate pozitiv: 6337 (ieri 6244);
-cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore: 93 (ieri 65);
-număr teste efectuate în spitalele publice: 48390 (dintre care 383 în ultimele 24 de ore);
-persoane decedate de la începutul pandemiei: 255 (ieri 253).
Deces 254: Bărbat, 61 de ani, cu comorbidități: diabet zaharat tip II, HTA, obezitate;
Deces 255: Bărbat, 56 de ani, cu comorbidități: insuficiență multiplă de organe, boală cronică de rinichi.


În Senat urmează să intre în scurt timp în dezbetere proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților ce prevede înființarea, la Palatul Elisabeta, a unei instituții care să poarte numele Regelui Mihai I al României. Proiectul de lege este semnat și de deputatul de Argeș Mircea Drăghici.
Față de forma adoptată tacit în Camera Deputaților, senatorii din comisia juridică au avizat ca finanțarea anuală de 860.000 euro, asigurată de la bugetul de stat, va fi aproape înjumătățită. În plus, Palatul Elisabeta va alocat doar ca sediu noii instituții, fără a fi dat în administrarea acesteia.
Guvernul s-a declarat împotriva înființării acestei instituții, printr-un document semnat în aprilie, chiar de premierul Ludovic Orban.
Instituția pentru promovarea valorilor naționale ”Regele Mihai I” , va funcționa, conform proiectului, ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. Sediul Instituției a fost propus Palatul Elisabeta, situat în Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28, sector 1, București. Conform proiectului, activitatea instituției va consta în crearea și dezvoltarea de programe și proiecte în vederea promovării tradițiilor, obiceiurilor și simbolurilor naționale, a persoanelor și realizărilor de valoare din domeniul științific, cultural, educațional, sportiv și economic, promovării unor evenimente cu semnificație istorică și a unor programe de dezvoltare pe termen mediu și lung, dezvoltării socio-culturale, sportive și educaționale pe plan local, regional, național și internațional, recunoașterii meritelor și susținerii elevilor, studenților și cadrelor didactice, pentru a atinge excelența și promovării imaginii României, investițiilor și turismului, artei, știintei, educației și a monumentelor istorice față de personalități, investitori și instituții din străinătate. Propunerea legislativă prevede alocarea anuală de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, a unei sume în lei echivalentă cu 860.000 euro, pentru acoperirea unor cheltuieli curente și de capital, suma urmând să fie actualizată din oficiu conform cu rata medie anuală a inflației.
 

La votul dat vineri în Comisia juridică au fost 19 voturi în favoarea ridicării imunității lui Nicolae Bănicioiu și 2 împotrivă. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.
Deputatul Nicolae Bănicioiu, care s-a prezentat astăzi la şedinţa Comisiei juridice, a declarat că toate acuzaţiile la adresa sa sunt ''minciuni''. El a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar, pentru a îngreuna ancheta în care este vizat.

Bănicioiu a venit însoţit de avocata sa. El a spus că nu înţelege de ce nu a fost audiat până acum şi a dezminţit mai multe acuzaţii aduse de denunţător.

"Sunt nişte minciuni. (...) Poziţia mea este foarte clară. Eu vreau să ajungem cât mai repede cu discuţia pe fond. Până acum nu am fost audiat, nu înţeleg de ce nu am fost audiat. Mi-a spus doamna avocat şi înţeleg din multe păreri juridice că puteam fi audiat de câte ori era nevoie. Nu mai candidez. Să stea lumea liniştită. Vreau eu să lămurim practic chestiunea asta şi văd cum e posibil totuşi ca în România denunţătorul să fie crezut absolut oricând, dar să rămână cu tot, să i se ofere protecţie, imunitate şi orice. Pot să-mi ia imunitatea şi orice că oricum le-am dat-o eu", a declarat Bănicioiu, citat de Agerpres.

Avocata Eliza Ene a afirmat că există "nişte denunţuri din anul 2015".

''La acel moment Parchetul a considerat că nu sunt suficiente dovezi astfel încât să dea naştere unei urmăriri penale cu privire la domnul Bănicioiu. Motivele pentru care ne aflăm astăzi în faţa Comisiei juridice mie personal îmi sunt străine. Din 2015 şi până în prezent nu s-a făcut niciun act de urmărire penală în acest dosar. Nu există nicio dovadă directă sau indirectă care să-l implice pe domnul Bănicioiu în vreun fel. Denunţătorii nu l-au văzut, nu l-au cunoscut, n-au vorbit niciodată personal cu dânsul", a precizat avocata.

Deputatul Pro România este acuzat că ar fi primit o mită de 3,9 milioane de lei în timpul mandatului de ministru în guvernul Ponta.

Potrivit DNA, Bănicioiu ar fi primit mai întâi 1,3 milioane de lei de la oameni de afaceri că să îl convingă pe ministrul Sănătății de atunci, Eugen Nicolăescu, să numească anumiți directori de spitale și să aloce fonduri către acele unități cu care aveau și ei contracte.

După ce a devenit ministrul Sănătății, Bănicioiu ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri încă 2,6 milioane de lei.

 

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se află o lege inițiată de deputatul neafiliat Mircea Drăghici, alături de mai mulți alți parlamentari, care vizează acordarea unui nou ajutor de stat fermierilor care au ca domeniu de activitatea creșterea bubalinelor.
Legea a fost adoptată în septembrie 2019, însă a fost trimisă la reexaminare. După ce a trecut de Senat pentru a doua oară, acum inițiativa legislativă a deputatului de Argeș a intrat din nou pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, for decizional.
Potrivit legii, se aprobă schema multianuală de susținere a activității de reproducție în sectorul creșterii bubalinelor, pentru fermierii care desfășoară activități de creștere și reproducție a bubalinelor, prin investiții pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme de reproducție noi sau în ferme de reproducție aflate în activitate care își măresc capacitatea de cazare, precum și de stimulare a asocierii în cooperative.
Valoarea totală a ajutorului de stat este de 30 de milioane de euro.
"Cred că este nevoie de acest sprijin pentru crescătorii de animale. Ar fi un sprijin cu atât mai necesar cu cât, iată, tocmai ce la nivel european se ia în calcul micșorarea sumelor destinate subvențiilor din fonduri europene pentru fermieri. Crescătorii români de animale au nevoie, pentru a deveni competitivi, de sprijin pentru activitatea de reproductie în sectorul de creștere a bubalinelor în vederea îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor  de reproducție a bivolilor. Se știe că bivolii dau cel mai bun și hrănitor lapte,  un adevărat medicament, dar, cu toate că aceste animale reprezintă o valoare inestimabilă, în România nu sunt apreciate precum merită. Încercăm să schimbăm aceste aspecte. Din câte se știe, specialiștii susțin că bivolul este printre animalele cele mai sănătoase care trăiesc pe planetă. Specialiștii susțin că aceste animale au autoprotrecție la boala vacii nebune, la bruceloză, leucoză sau la TBC", a explicat Mircea Drăghici demersul său.
Ajutorul de stat  se acordă pentru investiții în locuri noi de cazare pentru reproducție, următorilor beneficiari, crescători de bubaline, care desfășoară activități de creștere și reproducție, astfel:
a) persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau întreprinderi familiale și/sau întreprinderi individuale, care deţin exploataţii cu aviz/înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, până la data intrării în vigoare a prezentei legi;
b) persoane juridice şi/sau PFA şi/sau IF şi/sau II care deţin exploataţii cu aviz/ autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în care se desfăşoară activităţi de creştere și reproducție, asociate în cooperative agricole de exploatare şi gestionare a efectivelor de animale în vederea înfiinţării de ferme de reproducţie, respectiv spaţii de cazare şi dotări;
c) unități de cercetare-dezvoltare-inovare, universități și licee de profil agricol.

Ajutorul de stat se acordă pentru realizarea a maximum 200 locuri noi de cazare pentru reproducție, pentru un beneficiar, în baza
Programului de susținere a activitatii de reproductie in sectorul de crestere a bubalinelor.

Beneficiarii trebuie să dețină suprafața de teren necesară investițiilor realizate în baza Programului de susținere a activitatii de
reproductie in sectorul de crestere a bubalinelor.

Ajutorul de stat se acordă o singură dată pentru investițiile aferente unui loc nou de cazare pentru reproducție dezvoltat prin baza
Programului de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor.

Beneficiarii Programului de susținere a activității de reproducție in sectorul de creștere a bubalinelor nu pot accesa simultan alt ajutor de stat, ajutor de minimis și nu pot accesa sprijin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, denumit
în continuare PNDR 2014-2020, pentru aceleași măsuri reglementate de prezenta lege.

Cheltuielile eligibile necesare realizării investițiilor obținute în baza prevederilor prezentei legi sunt:

a) construcţia locurilor de cazare, a spaţiilor necesare pentru asigurarea măsurilor de biosecuritate şi a spaţiilor auxiliare necesare
funcţionării investiţiei;
b) achiziţionarea sau achiziţionarea prin leasing de utilaje şi echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare, adăpare și muls mecanic, mijloace speciale pentru transportul animalelor vii, microclimat, dotarea spaţiilor tehnice privind măsurile de
biosecuritate, depozitarea, evacuarea şi tratarea dejecţiilor;
c) costuri cu serviciile, respectiv elaborarea de studii de orice natură necesare realizării investiţiei, proiecte de construcţie, servicii de arhitectură, organizare de şantier, asigurarea utilităţilor, consultanţă şi autorizaţii.

Nivelul ajutorului poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale din cost pentru:

a) tinerii fermieri;
b) fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori
c) cooperative
d) investiții colective realizate de crescătorii de bubaline.

Intensitatea ajutorului de stat nu poate depăși 90 de puncte procentuale.


 

Gama Dacia urmează a fi puternic restructurată, Logan MCV fiind primul model ce va fi eliminat odată cu schimbarea de generaţie a gamelor Logan şi Sandero. Modelul Dokker va fi următorul, compania franceză anunțând că la Mioveni va mai fi produs doar Sandero Stepway, relatează Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.

„Ultimele modele Logan MCV vor fi produse săptămâna viitoare. În ceea ce priveşte reînnoirea acestui model, se lucrează deja la soluţii in­teligente de dez­voltare, care vor face din viitoa­rea generaţie a acestui tip de vehicul una diferită de pre­cedenta“, au de­clarat oficialii Di­rec­ţiei Co­municare a Gru­pului Re­nault Ro­mâ­nia.
Astfel, din gama de cinci modele ce erau asam­blate la Mioveni la înce­pu­tul anu­lui, uzina va mai rămâne doar cu trei - Duster, care reprezintă 75% din pro­ducţie, Logan şi Sandero Stepway.

Potrivit presei franceze, Grupul Renault pregăteşte un crossover cu şap­te locuri pentru a înlocui Lodgy şi Logan MCV, după modelul Scenic şi Espace, care din monovolume s-au transformat în crossovere cu aspect de SUV.

Tot presa franceză anunţă faptul că şi Dokker urmează a fi eliminat din gama Dacia, iar următoarea generaţie va fi lansată sub brandul Renault şi numele Kangoo Express.