Mircea Sararescu

Mircea Sararescu

Un bărbat a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost atacat în această dimineață de un urs în zona barajului Vidraru. Bărbatul  a fost preluat de un echipaj SMURD care i-a acordat primele îngrijiri medicale și l-a transportat la spital.
 Ursul care l-a mușcat de antebraț pe bărbatul de 50 de ani ar fi coborât pentru a se hrăni cu resturi alimentare din containerele din apropiere.

Ministrul mediului, Barna Tánczos, a declarat recent că ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, care să permită intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor în localități, una dintre posibilități fiind ca animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore. Ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

„Cu siguranță nu este vorba despre o senzație. Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori. Nu vorbim despre o senzație, ci despre mii de anuimale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenția umană a fost redusă la minim și în care fenomenul a luat amploare. Asta înseamnă că în maximum 24 de ore, imediat, adică în momentul în care se sesizează o asemenea problemă, care seamănă cu cele patru de astăzi, în câteva ore trebuie să fie acolo o echipă formată din jandarmi şi vânători şi gradual să intervină în funcţie de situaţie. Dacă este să zicem prima vizită a unui urs în localităţi se începe cu alungare, dar în cazul în care se constată că se repetă acest fenomen, acolo modalitatea de intervenţie trebuie să treacă la tranchilizare şi relocare. În cazul în care animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluţia este extragerea prin împuşcare. Viaţa umană trebuie protejată. Este normal că aceşti oameni sunt foarte supăraţi, mai mult chiar, disperaţi, pentru că cine sună la 112 este deja în disperare de cauză pentru că îşi simte viaţa sau bunurile puse în pericol”, a declarat Barna Tánczos la Digi24.

România a raportat primul pacient decedat infectat cu forma Delta (tulpina indiană) de COVID. Este vorba despre o femeie de 72 de ani, din Argeș. Pacienta era internată în Spitalul județean din Pitești, era nevaccinată, nu călătorise în afara țării și nici nu intrase în contact cu o persoană care a călătorit.
Aceasta a decedat la Spitalul Judeţean Piteşti, în 18 iunie.

″În data de 7 iunie, în ATI a fost admisă o pacientă de 72 de ani cu insuficienţă respiratorie, formă severă, suspectă COVID. Asociat avea obezitate gradul trei, hipertensiune arterială (...). Proba acestei paciente a fost trimisă la Institutul Cantacuzino (...). Din păcate, această pacientă a avut o formă extrem de gravă, nimic deosebit faţă de alţi pacienţi cu forme grave, evoluţia a fost rapid spre o agravare cât mai mare şi, din păcate, în 18 iunie a survenit decesul. Astăzi am aflat că, de fapt, această pacientă avea forma Delta”, a declarat dr. Luminiţa Galbenu, medic şef al Secţiei ATI, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti.

În România sunt mai multe cazuri de infecție cu această tulpină. În total, până în prezent, s-au făcut peste 2.000 de secvențieri și există 1.628 de confirmări cu toate aceste tulpini Alfa, Beta, Gama și Delta.

Până la data de 20 iunie 2021 au fost confirmate 44 cazuri cu varianta Delta.

Secția Drumuri Naționale Pitești a demarat o acțiune de reabilitare a unei porțiuni de aproximativ un km, pe sectorul DN 73D, reprezentat de zona centrală a Bulevardului Dacia din Mioveni.
Lucrările vor consta în frezearea părții superioare a străzii și turnarea de covor asfaltic, în două etape. De astăzi până vineri este vizată porțiunea de la str. Hanul Roșu până în sensul giratoriu din fața Primăriei, urmând ca de luni să se continue până în zona Robea.
În această perioadă, rugăm cetățenii să nu parcheze autoturismele în zona vizată de lucrările de asfaltare, iar cei care circulă pe acest sector de drum să se deplaseze cu prudență pentru a nu intra in coleziune cu utilajele.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit ieri în ședință extraordinară și a adoptat ”Planul județean de măsuri și acțiuni pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populației”.

În cadrul ședinței s-au adoptat măsurile de prevenire pentru perioadele caniculare privind protecția populației pe timpul caniculei, prevenirea incendiilor și a incendiilor de vegetație și miriști.

În completarea măsurilor de prevenire, s-au stabilit punctele de prim-ajutor unde se poate acorda asistență medicală în caz de necesitate și punctele de distribuție apă rece din județul Argeș.

În Municipiul Pitești, cele 10 puncte de prim-ajutor sunt următoarele:-    Liceul Teoretic ”Ion Barbu„ – Banat – Exercițiu;
–    Colegiul Tehnic ” Dimitrie Dima” – cartier Războieni;
–    Școala nr. 13 ”Mircea cel Bătrân” – cartier Trivale;
–    Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu” – cartier Prundu;
–    Liceul Teoretic ”I. Cantacuzino” – cartier Găvana;
–    Școala nr. 14  ”Alexandru Davila” – cartier Nord;
–    Școala nr.11 ”Mihai Eminescu” – cartier Craiovei;
–    Școala nr.1 ”Nicolae Simonide” – cartier Ceair;
–    Școala nr.20 ”T. Vladimirescu” – Cartier T. Vladimirescu;
–    Primăria Pitești – zona centru;
Apa potabilă se va asigura în municipiul Pitești, prin rețeaua de distribuție apă și prin fântânile arteziene din: Piața Vasile Milea, magazin Trivale, zona Finanțelor Publice, Craiovei, Gradina Publică, Expoparc, cartier Prundu, strada Obor și prin izvoarele forate la mare adâncime în cartierele: Trivale, Exercițiu, Găvana, Eremia Grigorescu, Tudor Vladimirescu, str. Gheorghe Lazăr.

În Curtea de Argeș sunt 4 puncte de prim-ajutor, respectiv:
–    Primărie, B-dul Basarabilor nr.99;
–    Serviciu Public de Asistență Medicală;
–    Centru De Arte și Cultura Gheorghe Topârceanu, B-dul Basarabilor nr. 59;
–    Clubul de recreere persoane vârstnice, B-dul Basarabilor nr.2A;

În Câmpulung, punctul de prim -ajutor este localizat în incinta Primăriei mun. Câmpulung Muscel, demisol, sala C.L.S.U.

Punctele de distribuție apă rece din Mioveni sunt amplasate la:

–    Primăria Orașului Mioveni, B-dul Dacia nr.1;
–    Piața Agroalimentară Mioveni, str. Pieței nr.1;
–    Policlinica Mioveni, str. Cărănești;
–    CS Dacia 2012 Mioveni – B-dul Dacia Școala Veche;
–    Grădinița cu program prelungit TIC – PITIC, Aleea Căminului nr.1;
–    Spitalul Orăsenesc Mioveni – B-dul Dacia nr. 131 A;

Sezonul cald, când oamenii încep să își desfășoare tot mai multe activități în aer liber, aduce cu sine o serie de beneficii, printre care asimilarea de vitamine și minerale, dar și pericole, unul dintre acestea fiind mușcătura de căpușă.
Căpușele sunt, de obicei, mici paraziți externi, cu dimensiuni de aproximativ 0,5 - 15 mm. Căpușele adulte sunt mai mari, după hrănire, de dimensiunea unei boabe de cafea.
Acestea se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor, înțepând suprafața acesteia și hrănindu-se cu sângele gazdei. De obicei, se atașează la baza firului de păr, în spatele urechilor, la pliul coatelor, în spatele genunchilor, în zona inghinală și a axilelor.
Odata fixate pe suprafața tegumentului, căpușele vor introduce capul în spațiul subtegumentar și vor începe alimentația, care poate dura câteva minute, dar și câteva ore. Este foarte important ca în această perioadă, dacă este sesizată căpușa, să nu fie smulsă sau să se încerce pur și simplu îndepărtarea sa, deoarece ligaturarea între corp și cap este una relativ fragilă, iar o îndepărtare defectuoasă va produce menținerea capului în spațiul subtegumentar, în timp ce doar corpul a fost îndepărtat.
În situația în care este sesizată infestarea cu căpușă, este necesar să vă deplasați la un cabinet medical sau la spital deoarece aici există instrumentarul necesar pentru a se îndepărta adecvat capușa, fără a îi rupe capul și a menține acolo fracțiuni din aceasta.

Nu orice mușcătură poate transmite Boala Lyme

Mușcăturile căpușelor pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esențial ca acestea să fie îndepărtate la timp și corect.
NU ORICE MUȘCĂTURĂ DE CĂPUȘĂ POATE TRANSMITE BOALA LYME, dar trebuie știut că, netratată, această patologie poate afecta articulațiile, cordul și sistemul nervos.
De la începutul primăverii și până în prezent, peste 100 de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a SJUP, pentru a solicita sprijinul specialiștilor în vederea extragerii căpușelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 119 cazuri înregistrate din martie și până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialiști recomandând tratament adecvat, la domiciliu.

Sfaturi pentru evitarea complicațiilor:

Pentru a se evita complicațiile pe care le poate produce o mușcătură de căpușă este important să aveți în vedere câteva sfaturi:
Evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără a avea îmbracaminte adecvată. Este important să fie acoperită întreaga suprafață corporală (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă).
La final, este recomandat a se inspecta suprafața întregului organism pentru depistarea posibilelor mușcături, dar și pentru posibila prezență a căpușelor la nivelul tegumentelor
De asemenea, este recomandat, în privința vestimentației, a se purta haine deschise la culoare.

Îndepărtarea căpușei de pe tegument, la domiciliu:

Se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpușa, trăgându-i capul și nu corpul. Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanțe sau căldură, crește numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpușa este infectată. Se spală bine cu apă și săpun și se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.
Este esențial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înțepătură. Se mai poate extrage cu servețelul prin înfășurare, însă în mâini neantrenate e periculos și ineficient.
În cazul în care rămân fracțiuni de căpușă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, astfel, evitând un pericol.

La Mioveni, astăzi, a fost sărbătorit Ziua Universală a Iei, bluza tradiţională românească - simbol internaţional al culturii române şi o piesă emblematică a costumului popular naţional românesc.
La miezul zilei, scăldați în soarele verii, sute de elevi, copii și tineri, alături de angajații instituțiilor publice din oraș și de reprezentanții Consiliului Local Mioveni și-au etalat costumele populare în Centrul Civic. Pe acordurile muzicii populare, participanții s-au prins într-o horă, ca în zilele de sărbătoare de altă dată.Evenimentul a continuat tot pe platoul din centrul orașului, unde au fost prezentate o expoziție de costume tradiționale românești și un atelier de creație, iar cursanții Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești și cei ai Clubului Copiilor din Mioveni au încântat publicul cu recitaluri folclorice și dansuri populare.

Din preocupare pentru sănătatea copiilor și perfecționarea profesională a asistenților medicali, Ordinul Asistenților Medicali Argeș a organizat webinarul ,,Împreună pentru o generație sănătoasă”.
Evenimentul desfășurat sub acest titlu a ajuns la cea de a opta ediție, iar organizatorii s-au întâlnit, de această dată, cu asistenții medicali în mediul virtual din dorința de a păstra o tradiție cu dublu beneficiu privind educația medicală continuă a asistenților medicali argeșeni în folosul micilor pacienți.
Încă de la începutul manifestării, Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, a pus accentul pe munca de echipă și pe ceea ce profesioniștii pot realiza atunci când ,,împreună” nu este doar un cuvânt, ci o stare de spirit. Au subscris acestei idei atât dr. Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești, cât și Adela Silveanu, director de îngrijiri medicale la Spitalul de Pediatrie Pitești.
Din colaborarea acestor două instituții importante, Ordinul Asistenților Medicali Argeș și Spitalul de Pediatrie Pitești, a rezultat o activitate ce a reunit, an de an, medici, asistenți medicali, profesori.  Cu toții au înțeles cât de util este să acționeze ,,Împreună pentru o generație sănătoasă” împărtășind participanților din experiența acumulată.
Manifestarea din acest an, a cuprins proiecția unui film de prezentare a activității cadrelor medicale din Spitalul de Pediatrie Pitești, alocuțiuni ale invitaților pe marginea temei ,,Prevenție și educație pentru sănătate; factorii de risc comportamentali și moduri de prevenție a acestora”, precum și lucrări științifice pe diferite subiecte.
Pe parcursul celor două ore au fost prezentate următoarele lucrări: Dr. Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești –,,Utilizarea necorespunzătoare a serviciilor medicale dăunează grav sistemului de sănătate”; Dr. Cristina Iordache, Spitalul de Pediatrie Pitești – ,,Automedicația și rezistența la antibiotice-prevenirea consumului excesiv” și ,,Dieta neadecvată, factor de risc pentru deteriorarea stării de sănătate”; Constanța Gherase, as. med. pr Spitalul de Pediatrie Pitești – ,,Repercursiuni medicale ale consumului de alcool”; Prof. CFM principal, terapeut Vojta Gigi Marta – ,,Activitatea fizică neadecvată la copiii supraponderali”; Carmen Lică, as. med. pr. Spitalul de Pediatrie Pitești – ,,Prevenirea consumului de droguri – stimulare a reducerii factorilor de risc comportamentali”; Neli Homeghiu, as. med. pr. Spitalul de Pediatrie Pitești –,,Prevenirea infecțiilor respiratorii”; Florica Stoica, as. med. pr. Spitalul de Pediatrie Pitești – ,,Violența-comportament asociat de risc pentru sănătate”.
Adela Silveanu, director de îngrijiri medicale în cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești: ,,Ca întotdeauna sunt alături de colegii mei cărora le mulțumesc pentru promptitudine și implicare. Apreciez că educația pentru sănătate presupune în primul rând informare. Ea este un drept al omului, dar reprezintă și o obligație. Împreună, noi, ca profesioniști avem datoria de a face posibil acest drept”.
Legat de acest eveniment, Neli Homeghiu, vicepreședinte OAMGMAMR Argeș, asistent medical cu peste patru decenii în cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, a mărturisit: ,,Fiecare ediție a acestui simpozion a pornit cu o emoție copleșitoare și s-a încheiat cu o satisfacție profesională pe măsură. Am invitat, an de an, specialiști din domeniul pediatriei care au transmis informații deosebit de valoroase. Este necesar să oferim, constant, informații care ne ajută să ne specializăm pe un anumit domeniu, să ne perfecționăm. Experiența, acumulată în cei patruzeci și cinci de ani de activitate, mă motivează pe de o parte să îi determin pe colegii asistenți medicali să răspundă provocărilor de a se perfecționa în domeniul acesta deosebit care este pediatria, iar pe de altă parte prin ceea ce facem să ne unim forțele pentru sănătatea celei mai tinere generații. Cum ne îngrijim de viitorul nostru așa îl vom avea, iar ei, cei mici, reprezintă viitorul”.


Dr. Tudor Ionescu, manager Spitalul de Pediatrie Pitești: ,,Totul se face împreună. Este vorba de munca în echipă și în spital, dar și în fiecare salon. Am fost de acord de la bun început cu participarea la acest webinar deoarece numai prin educație medicală continuă și prin faptul că putem discuta împreună într-un cadru cât mai larg avem posibilitatea să găsim soluții și idei pe care să le putem pune în practică în sprijinul comunității. Sintagma ,,Împreună pentru o generație sănătoasă”  are o mare componentă de prevenție, iar aceasta trebuie să fie corectă și permisivă”.
Pentru că webinarul a reprezentat o rampă de lansare a unor lucrări ce pot fi așezate pe o scală a informațiilor pediatrice imperios necesare, Estera Stămoiu, președinte al OAMGMAMR Argeș, a menționat: ,,Educația medicală continuă este o prioritate pentru echipa de conducere a Ordinului Asistenților Medicali Argeș. Doar pregătind permanent asistenții medicali ne asigurăm că putem oferi argeșenilor servicii medicale de calitate. Acest eveniment este o dovadă în plus a faptului că asistenții medicali au un potențial uriaș în domeniul educației pentru sănătatea populației, potențial care fi valorificat dincolo de oportunitățile noastre instituționale. ,,Împreună pentru o generație sănătoasă” nu este doar un eveniment devenit tradiție, ci reprezintă un motto al instituției pe care ni-l dorim manifestat la nivelul întregii comunități”.  

Odată cu sărbătoarea de Sânziene de pe 24 iunie, când este prăznuită Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Ziua Universală a Iei este celebrată de români din întreaga lume și este un omagiu adus culturii tradiționale românești.
Pentru a marca această zi, autoritățile locale vă invită să purtați cămașa noastră tradițională, miercuri, 23 iunie, începând cu orele 12.00, pe platoul din centrul civic al orașului Mioveni.
Tot pe platoul din centrul orașului, va exista și o expoziție de costume tradiționale românești, un atelier de creație, iar cursanții Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești și ai Clubului Copiilor din Mioveni ne vor încânta cu foarte multe surprize.
Hai cu toții, cu mândrIE, să îmbrăcăm Mioveniul în IE!

Federația Română de Automobilism Sportiv anunță, sâmbătă, moartea pilotului Adrian Cernea. Mașina acestuia a fost surprinsă de o viitură.

Tragedia s-a produs în timpul unei etape naționale de off road, la Slănic Moldova. Copilotul Alex Tache a reușit să se salveze în ultima clipă.

"Cu durere în suflet anunțăm faptul că pilotul de off road, fost campion național, Adrian Cernea, a decedat astăzi, în timpul unei etape naționale de off road, care are loc la Slănic Moldova.
Echipajul format din Adrian Cernea și copilotul Alex Tache urma să traverseze o vale, loc prin care mai multe echipaje deja trecuseră fără probleme moment în care au fost surprinși de o viitură. Mașina de concurs a fost luată de ape. Alex Tache a fost salvat în ultima clipă, însă Adrian Cernea a rămas blocat în mașina luată de ape, conform membrilor Comisiei Naționale de Off Road, prezenți la Slănic Moldova.
Concursul a fost întrerupt imediat și în încercarea de salvare a acestuia, s-a intervenit atât cu echipaje de off road, care erau prezente la fața locului, cât și cu echipaje ISU. Din păcate, trupul său a fost găsit fără suflare câteva sute de metri mai jos.
Încă din momentul în care a primit primele informații privind dispariția lui Adrian Cernea în ape, Biroul Executiv al Federației Române de Automobilism Sportiv s-a întrunit de urgență și a deschis o anchetă pentru a vedea în ce circumstanțe s-a produs tragedia. Membri ai Comisiei de Off Road au informat familiile imediat după ce s-a aflat de momentul viiturii și s-a păstrat legătură în permanență.
În acest moment președintele FRAS, Norris Măgeanu, și vicepreședintele Cătălin Nicolescu, șef al Comisiei de Securitate, se află în drum spre Slănic Moldova".

Peste 200 de jandarmi argeșeni vor fi la datorie, zilnic, în perioada 19-21 iunie pe raza județului Argeș, astfel încât cetățenii să petreacă în siguranță sărbătoarea de Rusalii.
Efectivele de ordine publică vor acționa zilnic pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională, precum și pentru verificarea respectării legislației în vigoare pe linia picnicului, în cooperare cu alte instituții cu atribuții în acest domeniu.
Având în vedere că în acest sfârșit de săptămână, orașul Topoloveni sărbătorește 600 de ani de la prima atestare documentară, jandarmii se vor afla în mijlocul cetățenilor pentru ca aceștia să se bucure în siguranță de acest eveniment important.
Recomandăm cetăţenilor să adopte un comportament civilizat şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi sau să apeleze numărul unic de urgență 112 dacă sunt implicați sau observă persoane care sunt implicate în fapte antisociale.
Totodată, pentru cetăţenii care își vor petrece timpul liber în natură, jandarmii reamintesc câteva obligaţii legale referitoare la activităţile de picnic:
- să desfăşoare activităţi de picnic numai în zonele special amenajate şi/sau a zonelor indicate pentru acest tip de activităţi;
- să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;
- să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;
- să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;
- să nu hrănească animalele sălbatice și să evite contactul cu acestea.
De asemenea, pe traseele montane vor fi prezenți jandarmii montani care se vor asigura că iubitorii de munte se vor bucura de natură în siguranță.
Pentru acest lucru recomandăm persoanelor să nu se aventureze pe trasee fără echipament adecvat, să se informeze asupra gradului de dificultate al traseului și să nu consume băuturi alcoolice. Totodată, aceștia nu trebuie să recurgă la deteriorarea amenajărilor turistice, marcajelor sau indicatoarelor de orientare.