FMI, directivă pentru România: Creditarea ipotecară trebuie limitată

Şeful misiunii FMI în România: Economia a crescut puternic anul trecut, dar avansul ar putea deveni tot mai fragil. Estimăm că economia României va creşte cu 5% în 2018. Măsurile de moderare fiscală şi de înăsprire a politicii monetare ar reprezenta cea mai bună combinaţie pentru România în viitor, în condiţiile în care creşterea economică puternică de anul trecut riscă să devină tot mai fragilă, creşterea deficitelor şi investiţiile reduse vor reduce spaţiul de manevră, iar ritmul economiei va încetini de la 7% anul trecut până la 5% în acest an, a avertizat vineri şeful misiunii FMI în România, sud-coreeanul Jaewoo Lee, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Banca Naţională a României (BNR), informează News.ro.

Institutul Naţional de Statistică a confirmat, recent, estimările publicate la jumătatea lunii februarie, referitoare la creşterea de 7%, pe serie brută, a Produsului Intern Brut (PIB) în anul 2017, aceasta este cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană (UE).

Economia României este aşteptată să încetinească la 5% în acest an şi să încetinească spre 3% pe termen mediu, potrivit lui Lee.
Şeful misiunii FMI a atras atenţia asupra slabei colectări a taxelor, România fiind pe ultimele locuri din UE din acest punct de vedere.
”Aceste rezultate foarte slabe în ceea ce priveşte colectarea taxelor arată nevoia urgentă de reorganizare a autorităţilor fiscale şi a sistemelor IT. (...) Actualul nivel tehnologic este depăşit şi afectează nivelul colectării. Modernizarea sistemului IT ar trebui să fie prioritatea autorităţilor”, a afirmat Lee.
Totodată, Lee consideră că ar trebui impusă o limitare în domeniul creditării ipotecare pentru a reduce expunerea băncilor pe piaţa imobiliară.