Andrei Gerea dă lovitura pe final de mandat! A fost semnat Memorandumul de Înțelegere pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

By Noiembrie 09, 2015 2309

Argeșeanul Andrei Gerea a dat lovitura pe final de mandat la ministerul Energiei! Luni, 9 noiembrie, a fost semnat la sediul Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă de către reprezentanții companiilor implicate în dezvoltarea Proiectului - SN Nuclearelectrica SA, prin Daniela Lulache, și China General Nuclear Power Corporation prin directorul general, Zhang Qibo. Un proiect evaluat la peste 6 miliarde de euro. La ceremonie au participat și ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri și vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, și Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa Xu Feihong.
Nu putem să nu ne întrebăm, având în vedere această realizare, ce s-ar fi întâmplat cu Oltchim și mai ales cu Arpechim, dacă Andrei Gerea nu pierdea mandatul de la ministerul Economiei atunci când USL s-a rupt, tocmai în periada în care existau discuții destul de avansate cu o asociere de doi investitori extrem de puternici din China...

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru că semnarea acestui Memorandumu stă la baza contractului pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și suntem optimiști că în termen de doi ani va începe realizarea celor două unități.  Este o nouă reușită, după aprobarea Societății de Proiect pentru construcția noului grup de 500 megawați de la Rovinari.
Sunt bucuros că am reușit, împreună cu partenerii chinezi, ca prin eforturi comune, prin respect și încredere reciprocă, să depășim barierele care blocaseră acest proiect și care, la preluarea mandatului, în urmă cu 11 luni, era într-un impas total!
Ministerul Energiei, prin Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE  Cernavodă, a identificat ca soluție optimă de acoperire a deficitului de capacitate ulterior anului 2020 dublarea capacității nucleare cu încă două reactoare de tip CANDU 6, tehnologia utilizată de centrala nucleară de la Cernavodă. Obiectivul strategic al ministerului este de a asigura securitatea alimentării cu energie electrică și termică a tuturor consumatorilor, la cele mai mici costuri pentru consumatori, cu respectarea țintelor de mediu prevăzute în Cadrul de reglementare pentru politici de mediu și energie pentru perioada 2020 – 2030 elaborat de Comisia Europeană și Strategia Europeană de securitate energetică. Respectarea cerințelor și obiectivelor strategiei europene trebuie să se bazeze pe un mix energetic echilibrat, să asigure stabilitate și accesibilitate, competitivitatea industriei, protejarea locurilor de muncă actuale și crearea unora noi. Investițiile în capacități noi de generare, competitive, cu utilizare de tehnologii curate care să acopere deficitul de capacitate estimat că va apărea după anul 2015, cu tendințe clare de adâncire după 2020–2025, reprezintă cea mai eficientă metodă de a ne valorifica resursele și de a-i permite României să joace un rol activ în regiune în domeniul energetic. România are o serie de avantaje în domeniul nuclear, precum expertiza în exploatare la Unitățile 1 și 2 CNE Cernavodă, producție la prețuri competitive, indicatori de performanță excelenți și lipsa impactului asupra mediului înconjurător. În acest context, realizarea  proiectului unităților 3 și 4  poate contribui substanțial la creşterea economică a țării. Rezultatele studiului elaborat de ROMATOM, în primăvara anului 2013, privind posibilitățile de implicare a industriei locale în proiectul Unităților 3 și 4, prin livrarea de echipamente și servicii, estimează o participare a industriei nucleare româneşti evaluată la cca. 40 % din valoarea totală a proiectului”, a precizat Ministrul Andrei Gerea.
La rândul său, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa Xu Feihong. și-a manifestat satisfacția pentru semnarea Memorandumului și și-a manifestat încrederea că toate proiectele româno-chineze în domeniul energiei vor fi susțintute de cele două state indiferent de schimbările politice de la nivel guvernamental.

Dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă va continua cu negocierea Actului Constitutiv și a Acordului Investitorilor în vederea înființării companiei de proiect și, implicit, cu stabilirea strategiei de finanțare a proiectului și selectarea serviciilor de inginerie, construcție și mentenanță în vederea inițierii lucrărilor de construcție, în conformitate cu Strategia de continuare a proiectului.  

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.