Mult zgomot pentru nimic! Organizația PSD Argeș i-a retras, cu unanimitate de voturi, sprijinul politic deputatului Cătălin Rădulescu. Decizia finală va fi luată de biroul politic național al PSD. Efectele sunt minime pentru deputat, dar statutar, următoarea sancțiune dacă Rădulescu va continua în același fel, este excluderea. Un comitet executiv al PSD Argeș care va fi convocat în cel mult 2 săptămâni va evalua eșecul de la Congres.
La rândul său, secretarul general al PSD Argeș, Ion Georgescu, susține că Argeșul se dezice de Cătălin Rădulescu și că deputatul nu mai vorbește în numele organizației din Argeș.
După ce PSD Pitești i-a retras sprijinul politic pe perioadă nedeterminată lui Cătălin Rădulescu, duelul dintre deputatul Mitralieră și Șerban Valeca a continuat. De altfel, se pare că în ședință Rădulescu nu a ezitat să amenințe că dacă va fi dat afară din PSD, va pleca la partidul lui Victor Ponta, spunând că are oricând un loc garantat acolo.
Mâine, liderii județeni ai PSD vor decide ce sancțiune îi vor aplica lui Rădulescu și dacă vor merge până într-acolo încât să decidă excluderea din partid, iar decizia să fie transmisă la centru pentru a fi ratificată. Vă reamintim că propunerea ca Șerban Valeca să fie persoana pe care PSD Argeș o susține pentru alegerea unui vicepreședinte pe regiunea Sud-Muntenia a venit din partea PSD Pitești.
Imediat după ședință, Rădulescu și Valeca și-au aruncat cuvinte grele:
Șerban Valeca nu a înțeles că nu are susținere de la centru. El nu a înțeles nici măcar în ultimul moment că și dacă ar fi candidat singur ieșea pe locul al doilea.
Dacă dl Dragnea îmi spunea să nu candidez, poate că nu candidam. Înțeleg că colegii mei au fost nemulțumiți că l-am contracandidat pe Șerban Valeca. Mi-au mulțumit mult ceea ce am făcut pentru județ, sunt extraordinar și nemaipomenit, dar am greșit maxim că l-am contracandidat pe dl Valeca.
Dlui. Valeca nu are ce să i se preproșeze. Este atât de bun încât nu pot exista reproșuri pentru dânsul. Va transforma județul acesta în ceva minunat.
Țuțuianu a candidat pentru că a vrut să candideze și probabil că a fost pus să candideze. I-am spus în timpul Congresului să renunțe și să mă susțină pe mine, dar mi-a spus că avea semnale că va prirmi voturi de peste tot.
Nici Șerban Valeca nu s-a lăsat, deși nu a fost la fel de înțepător:
Dl. Rădulescu a primit dreptul de a candida deși a trecut peste hotărârea primului CEx și fără să aibă dosarul făcut. Dl. Rădulescu a putut candida, dar Argeșul a ajuns să aibă doi candidați pentru vicepreședinți și a câștigat al treilea.
Nu este vorba despre o excludere. Propunerea organizației a fost de retragere a sprijinului politic pe termen nelimitat. Această hotărâre va trece prin Biroul Politic Central și conform statutului se avizează în Biroul Permanent Central.
Ediţia 2018 a Programului ''Rabla'' a demarat, joi, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, cu două luni mai devreme faţă de sesiunea din 2017, bugetul alocat fiind de 253 de milioane lei, cu menţiunea că extensia ''Rabla Plus'' va începe în cursul săptămânii viitoare, scrie Agerpres.
Din bugetul total alocat pentru cele două secţiuni ale programului guvernamental, 133 de milioane lei merg către "Rabla Clasic", iar 120 de milioane de lei către "Rabla Plus", notează TVR.
Ministerul Mediului estimează că alocarea financiară pentru 2018 va acoperi achiziţionarea unui număr de circa 19.000 de vehicule noi pe versiunea clasică a programului şi de 2.000 de maşini electrice prin intermediul variantei "verzi".
Evenimentul de lansare a celor două programe a fost organizat în cadrul Remat Berceni, incintă în care a fost amenajată şi o expoziţie de maşini electrice şi hibrid, cu scopul de a familiariza viitori solicitanţi cu aceste vehicule.
"Cel mai longeviv program guvernamental este lansat astăzi, iar ţinta României începe să fie îndeplinită aşa cum ne-am asumat. Persoanele fizice pot începe din acest moment să meargă la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere pentru a-şi achiziţiona un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. În acelaşi timp, persoanele juridice pot depune, începând de astăzi, dosare de acceptare la Administraţia Fondului pentru Mediu, în condiţiile Ghidului de finanţare, până pe 28 septembrie 2018. Eforturile nu sunt numai ale noastre, ci şi ale celor care creează locuri de muncă în România. Anul acesta, Guvernul României, prin Administraţiei Fondului pentru Mediu, a alocat pentru "Rabla Clasic" suma de 133 milioane lei. Deci, aproximativ 19.000 de autovehicule noi vor ajunge pe şoselele României", a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la conferinţa de lansare a programului guvernamental.
Potrivit ministrului, una dintre principalele noutăţi ale sesiunii din acest an este faptul că, în Programul "Rabla Clasic", în premieră, microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare.
Cuantumul primei de casare pentru Programul "Rabla Clasic" va rămâne, în 2018, la 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de opt ani dat spre casare, şi se acordă pentru achiziţionarea unei maşini noi a cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km. De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziţionării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
În cazul în care se întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard.
În plus, proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind în acest mod de mai multe prime de casare.
Pe de altă parte, Programul "Rabla" va avea o componentă destinată persoanelor juridice, iar în acest caz instituţiile interesate pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare.
În ceea ce priveşte extensia "Rabla Plus", ministrul Mediului a precizat că acesta va demara în cursul săptămânii viitoare, iar bugetul alocat se ridică la valoarea de 120 milioane de lei pentru ecobonusuri şi staţii de încărcare.
"Programul Rabla Plus va începe săptămâna viitoare. Avem un buget aprobat de Guvernul României de 120 de milioane de lei. În acest caz, se acordă două tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei, deci 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric. În acelaşi timp, oferim un ecobonus de 20.000 de lei, adică aproximativ 5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Pentru acest an, estimăm că se vor cumpăra prin Programul "Rabla Plus" un număr de 2.000 de maşini electrice", a afirmat Gavrilescu.
Totodată, oficialul a anunţat că pentru staţiile de reîncărcare a maşinilor electrice, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a promovat o schemă de ajutor de stat pentru conectarea oraşelor sau pe reţeaua de drumuri naţionale şi pe autostrăzi pentru care se aşteaptă avizul Comisiei Europene.
Gavrilescu a adăugat că accesarea Programului "Rabla Plus" nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Programului "Rabla Clasic" se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de Programul "Rabla Plus", numai în cazul în care solicitantul va achiziţiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.
Pentru acest an, printre principalele modificări aduse Ghidului de finanţare pentru Programul "Rabla" se referă la: introducerea termenului de 60 de zile, de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate, pentru înscrierea la producătorii validaţi, apariţia spaţiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală, precum şi obligaţia înmatriculării autovehiculelor noi achiziţionate prin intermediul programului, pe numele beneficiarilor, în termen legal de la emiterea facturii de achiziţie (prevedere valabilă doar pentru persoanele juridice care primesc ajutor de minimis).
De asemenea, a fost eliminată data de 31 decembrie ca termen limită de valabilitate a Notei de înscriere, astfel încât aceste documente vor fi valabile 120 de zile de la momentul emiterii. În plus, emiterea facturii şi introducerea datelor aferente vor fi făcute în termenul de valabilitate a Notei de înscriere.
Ghidul de finanţare pentru Programul "Rabla 2018" prevede un termen de şapte zile pentru soluţionarea neconcordanţelor referitoare la informaţiile aferente cererilor de decontare depuse de către producătorii validaţi.
Pe segmentul ''Rabla Plus'' sunt prevăzute o serie de modificări faţă de ediţia din 2017. Astfel, solicitantul persoană fizică poate achiziţiona, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul Programului, beneficiind de un ecotichet, producătorii validaţi au obligaţia de a introduce în aplicaţia informatică, în termen de 10 zile de la emiterea facturii, informaţiile privind achiziţia autovehiculului nou, iar persoanele juridice pot înmatricula autovehiculele noi cumpărate prin program în termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achiziţie. În acelaşi timp, tot persoanele juridice de drept privat au interdicţie de înstrăinare a autovehiculelor achiziţionate prin "Rabla Plus" pentru o perioadă de un an de la emiterea facturii.
În acelaşi timp, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, pot achiziţiona, prin Programul "Rabla Plus", autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare maşină, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită anterior, de 18.000 de euro (inclusiv TVA).
Ediţia din 2017 a Programului "Rabla" (cu extensiile Clasic şi Plus) a beneficiat de o alocare în valoare de 205 milioane de lei, inclusiv cu suplimentarea de 25 de milioane lei din timpul anului.
Deputatul de Argeș Cătălin Rădulescu a rămas fără sprijin politic în PSD, în urma unei decizii luate joi seară de Comitetul Executiv al filialei din Pitești. Situația deputatului MItraliaeră va fi laută în discuție și în ședința Biroului Politic Județean, unde va fi din nou supusă votului. Ulterior, decizia ar urma să fie comunicată la centru și nu ar fi exclus ca în final Cătălin Rădulescu să riște inclusiv excluderea în Comitetul Executiv al PSD. Cătălin Rădulescu a mai fost suspendat de conducerea PSD după ce într-o publicație centrală a apărut un interviu în care Rădulescu ar fi spus că ar fi gata să acționeze inclusiv cu o armă pe care o are împotriva protestatarilor.
Candidatura împotriva lui Șerban Valeca se pare că îi va fi fatală lui Cătălin Rădulescu. Deși este membru al PSD Pitești, în organizația municipală Rădulescu pare să își fi pierdut sprijinul. „Imaginea organizaţiei a fost grav afectată şi trebuia luată o măsură. Propunerea a fost aceea de retragere a sprijinului politic pentru orice funcţie de parlamentar, europarlamentar, preşedinte al Consiliului Judeţean, primar, viceprimar şi orice funcţie numită în cadrul administraţiei publice centrale sau locale”, a declarat preşedintele PSD Piteşti, Cristian Gentea, potrivit Agerpres.
El a adăugat că majoritatea celor prezenţi au fost de acord cu propunerea de retragere a sprijinului politic acordat lui Rădulescu. „Din cei 55 de membri ai Comitetului Executiv Municipal au fost prezenţi 51. În urma votului, au fost 40 de voturi pentru retragerea sprijinului politic, cinci voturi împotrivă şi şase abţineri”, a precizat Gentea.
Vineri va avea loc și Biroul Permanent, care ar urma să decidă dacă îl exclud pe Cătălin Rădulescu din partid. Cătălin Rădulescu mai ocupă și funcția de vicepreședinte la organizația municipală PSD Argeș. La nivel județean, Rădulescu mai are însă susținerea unora dintre primari, iar ședința ar putea fi una de foc. Pe de altă parte, o deicize finală va fi luată de CEx al PSD la nivel central probabil săptămâna viitoare.
Atacuri la adresa lui Dragnea și Valeca
Decizia PSD Argeș vine în urma numeroaselor critici aduse de deputat la adresa conducerii partidului, aduse în contextul alegerilor de la vârful conducerii.
Cătălin Rădulescu se declara nemulțumit de intenția lui Liviu Dragnea de schimbare a statutului partidului și de împărțire a posturilor de vicepreședinte după o schemă care să țină cont de numărul de regiuni.
„Până la urmă, vrem să facem iar cu liste din alea ascunse în plicuri sau vrem să facem o competiţie, în care noi, fiecare, să mergem să vorbim în congres, iar lumea din sală (...) să aleagă pe cine crede că merită”, s-a întrebat el, înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.
În plus, el a mai criticat și că nu i s-a permis să își depună candidatura pentru funcția de vicepreședinte al PSD.
„E o farsă. Aceste alegeri reprezintă o farsă, sunt de fapt niște numiri și nu sunt alegeri. În 27 de ani nu a fost o farsă mai mare ca asta, la partid se depune contestația, conform statutului pe care îl recomand unora să-l mai citească. Să interzici dreptul de a candida mi se pare grav, l-am susținut și îl susțin pe președintele Dragnea, dar nu pot să accept o hotărâre a unui CEX care e și îmi amintește de anii '50, de pe vremea epurărilor comuniste”, a mai declarat atunci Cătălin Rădulescu.
Deputatul PSD a mai arătat că Liviu Dragnea trebuie să „clarifice” în interiorul partidului problema acuzațiilor făcute de ex-directorul SRI George Maior.
„E o problemă personală a domnului preşedinte, dânsul trebuie să clarifice treaba asta în interiorul partidului, nu în faţa televiziunilor şi sper să o clarifice pentru că trebuie clarificat. (...) O să-l întrebe colegii mei. Cred că e responsabilitatea dânsului, ca preşedinte, să clarifice aceste subiecte şi eu cred că le va clarifica”, a declarat Rădulescu.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că va propune ca partidul să aibă 16 vicepreşedinţi, câte doi pentru fiecare regiune, posturile urmând a fi egal împărţite între femei şi bărbaţi. El a precizat că va propune să se realizeze o „repartizare completă şi echilibrată a PSD în toată ţara”.
Mai multe persoane au murit după ce un pod pietonal s-a prăbușit la Universitatea Internațională din Miami peste o autostradă, informează TVR. Opt mașini au fost prinse sub dărâmături, potrivit unui prim bilanț oficial. Pasarela nu era încă deschisă publicului. Construcția făcea legătura între campusul universității și zona în care locuiesc mii de studenți. Proiectul de construcție a podului pietonal avea data de finalizare stabilită pentru anul viitor. Ricardo Dejo, student la inginerie civilă la Universitatea Internațională Florida, a declarat pentru CNN că totul părea în regulă cu pasarela instalată de mai puțin de o săptămână. Construcția a fost proiectată să reziste unui uragan de categoria 5 și trebuia să țină peste 100 de ani.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache, a participat, miercuri, 14 martie, la semnarea unui Memorandum de Înțelegere între SN Nuclearelectrica SA și Parteneriatul pentru Cercetare și Educatțe pentru Sisteme Nucleare Avansate („CESINA”), reprezentat de Institutul pentru Cercetări Nucleare din cadrul Regiei Autonome pentru Energia Nucleară Pitești Mioveni (”RATEN ICN”).
Secretarul de stat Robet Tudorache, președinte al ALDE Pitești, a explicat că acest parteneriat constă în identificarea oportunităților de cooperare în programe punctuale, adaptate expertizei și necesităților ambelor părți, pentru dezvoltarea proiectului ALFRED – reactorul de generație IV în a cărui dezvoltare România este implicată prin ICN Mioveni.
“Semnarea acestui memorandum este un pas important pentru eforturile României în proiectul ALFRED. Acest parteneriat nu poate fi decât benefic pentru că reunește experiența cercetătorilor din ambele companii. Este în interesul fiecărui stat cercetarea și dezvoltarea celor mai noi, mai eficiente și mai sigure sisteme nucleare, iar din acest punct de vedere România se află printre principalii actori la nivel european și mondial. ICN Mioveni și Nuclearelectrica pot colabora pentru dezvoltarea, proiectarea, testarea, licențierea și construirea proiectului ALFRED, dezvoltat de consorțiul internațional FALCON. Pentru ministerul Energiei și pentru această guvernare cercetarea în domeniul nuclear și asigurarea unui mix care să garanteze securitatea energetică a României, dar care să ne transforme și într-o țară cu un rol principal în regiune în acest domeniu sunt prioritare”, a apreciat Robert Tudorache.
Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a subliniat că “o cooperare între compania pe care o conduce și ICN Mioveni este benefică în contextul în care România este unul dintre dezvoltatorii de tehnologii avansate nucleare, de reactoare de Generație IV, cum este și proiectul ALFRED”.
“Acordul semnat reprezintă un pas foarte important în crearea capabilităților la nivel național necesare pentru realizarea proiectului. Înalta expertiză și experiența existente la Nuclearelectrica în ceea ce privește autorizarea, proiectarea, punerea în funcțiune și operarea instalatiilor nucleare aduce o componenta esențială în activitatea dedicată implementarii proiectului ALFRED”, a precizat și Constantin Paunoiu, Director RATEN ICN.
La semnarea protocolului au participat și directorul general RATEN, Cristian Gentea, precum și președintele Consiliului Științific Șerban Valeca. Protocolul are o perioadă de valabilitate de 3 ani de la data semnării și poate fi prelungit cu acordul părților.
Simona Halep (1 WTA) s-a calificat în semifinalele turneului Premier Mandatory de la Indian Wells după ce a revenit superb în testul complicat din sferturi cu Petra Martic (51 WTA). Croata a condus cu 3-1 în decisiv, dar liderul mondial a revenit magistral și a obținut calificarea în penultimul act. În semifinale, numărul 1 WTA o va înfrunta pe Naomi Osaka, a șasea favorită a turneului. În meciul cu Matric, jucătoarea noastră s-a impus în trei seturi, scor 6-4, 6-7 (5), 6-3, după două ore și 24 de minute de tenis spectacol. În semifinale, Simona se va duela cu învingătoarea partidei dintre Karolina Pliskova și Naomi Osaka. Partida va avea loc în această dimineață, după ora 04:20.
Omul de știință Stephen Hawking a murit. El şi-a jucat propriul rol în seriale precum "Star Trek", "The Big Bang Theory" şi "The Simpsons", a semnat cărţi pentru copii împreună cu fiica sa Lucy şi a "cântat" cu vocea sa sintetică alături de formaţii ca U2 şi Pink Floyd, dar şi alături de grupul umoristic Monthy Python. În urmă cu an, el a apărut în cadrul unei conferinţe de la Hong Kong prin intermediul unei holograme.
„Perspectiva de a muri devreme m-a făcut să înțeleg că viața merită trăită”.
„Ar fi o pierdere de timp să fiu furios pentru handicapul meu. Omul trebuie să meargă înainte, iar eu nu am făcut-o tocmai rău. Oamenii nu vor avea timp pentru tine dacă tu eşti mereu furios şi te plângi”.
„Oricât de grea ar fi viaţa, întotdeauna putem face ceva să ne-o înfrumuseţăm. Priviţi stelele, în loc să vă uitaţi în jos”.
„Data viitoare când cineva îţi reproşează că ai comis o greşeală, spune-i că s-ar putea să fie un lucru bun. Fără imperfecţiune, noi doi nu am exista".
„Principalul dușman al cunoașterii nu este ignoranță, ci iluzia cunoașterii".
„Acolo unde este viață – este și speranță".
„Am observat că până și cei care spun că totul este predestinat și că nu putem schimba nimic, se uită în stânga și în dreapta înainte să treacă strada".
„Suntem doar o rasă avansată de maimuțe pe o planetă neînsemnată a unei stele extrem de obișnuite. Dar noi putem înțelege Universul – asta ne face speciali".
„Nu cred că rasa umană va supraviețui în următorii o mie de ani, dacă nu ne vom răspândi în spațiu".
„Eu consider că viruşii de calculator ar trebui să fie consideraţi viaţă. Cred că spune ceva despre natura umană faptul că singura formă de viaţă pe care am creat-o până acum este pur distructivă. Am creat viaţă după înfăţişarea noastră".
„Cea mai bună dovadă a imposibilităţii călătoriilor în timp este că n-am fost încă invadaţi de hoarde de turişti veniţi din viitor".
„Navigarea pe Internet este o idee la fel de stupidă ca schimbarea constantă a posturilor TV".
La puţin timp după ce a împlinit 21 de ani, el a aflat că suferă de o boală degenerativă care duce la paralizie, scleroză laterală amiotrofică (SLA).
Medicii nu i-au dat decât doi ani de viaţă. Neştiind nici măcar dacă va reuşi să-şi termine teza de doctorat, el a căzut într-o depresie profundă, din care va putea ieşi doar datorită întâlnirii cu o studentă la lingvistică, Jane Wilde, cu care s-a căsătorit în 1965.
Cuplul, care va divorţa 30 de ani mai târziu, va avea trei copii împreună. Stephen Hawking se va căsători apoi cu Elaine Mason, de care se va despărţi după 11 ani, în 2006.
Corpul său se degradează inexorabil. În 1974, el este incapabil să se hrănească sau să se ridice din pat de unul singur. În 1985, el pierde definitiv capacitatea de a vorbi după ce a suferit o traheotomie în urma unei pneumonii.
Intelectual intact
Intelectul său rămâne însă intact, iar scopul să simplu: "înţelegerea completă a universului, de ce este cum este şi de ce există".
În anii 1970 el dezvoltă ideea că găurile negre nu se mulţumesc să absoarbă toată materia şi lumina care trece prin apropiere ci emit şi o radiaţie, numită ulterior "radiaţia Hawking".
Făcând acest lucru, el este primul care reuşeşte să se apropie de Sfântul Graal al fizicienilor, respectiv începe să concilieze cele două mari teorii care explică funcţionarea universului şi sunt aparent incompatibile, cea a relativităţii generale a lui Einstein şi mecanica cuantică.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, această teorie i-ar fi adus premiul Nobel lui Stephen Hawking dacă ar fi putut fi demonstrată experimental.
La vârsta de 32 de ani, el devine cel mai tânăr membru al Royal Society, echivalentul britanic al Academiei de ştiinţe.
Catedra lui Isaac Newton
În 1980, el obţine catedra de profesor "lucasian" de matematică la universitatea din Cambridge, un post ocupat înaintea lui de Isaac Newton. El va renunţa la acest post în 2009, când a atins limita de vârstă.
Aprofundând cercetările sale despre originile universului, teoreticianul publică în 1988 "Scurtă istorie a timpului", pentru a explica marelui public marile principii ale cosmologiei, Big Bang-ului şi teoriei corzilor.
Niciodată o operă de popularizare ştiinţifică nu va mai înregistra un asemenea succes. De la apariţia sa, ea s-a vândut în peste nouă milioane de exemplare.
Lumea oamenilor de știință și nu numai este în doliu, după moartea lui Stephen William Hawking, în vârstă de 76 de ani. Născut la 8 ianuarie 1942, în oraşul Oxford, Marea Britanie, Stephen Hawking este considerat unul dintre cei mai mari fizicieni teoreticieni și cosmologi contemporani. Omul de știință s-a luptat mulți ani cu scleroză laterală amiotrofică.
Cu câteva luni înainte de a muri, Hawking a făcut una dintre cele mai importante predicții ale sale despre soarta Pământului. Cunoscutul astrofizician a făcut publică o predicţie apocaliptică despre Pământ, avertizând că planeta va deveni „un glob de foc” în mai puţin de 600 de ani, informează presa internaţională. Suprapopularea planetei până în 2600 şi creşterea puterii de consum vor transforma Pământul într-o minge de foc”, a spus Hawking prin intermediul unei înregistrări video, la un summit din Beijing.
În 1950, când micul Stephen avea opt ani, familia sa s-a mutat la St. Albas, 30 de kilometri nord de Londra, potrivit site-ului www.ro.biography.name. Între 1950-1959 a urmat şcoala din St. Albans, iar în 1959 a câştigat o şcolarizare la Universitatea Oxford. Stephen a vrut să studieze matematica, deşi tatăl său ar fi preferat medicina, susţine site-ul dedicat fizicianului britanic, www.hawking.org.uk. Matematica nu a fost disponibilă la Oxford, aşa că a urmat fizica. După ce a absolvit Oxford în 1962, şi-a petrecut o perioadă scurtă de timp studiind petele solare la Observatorul Colegiului. Şi-a dat repede seama că e mai interesat de teorie decât de observaţie şi a lăsat Oxford pentru Trinity Hall, Cambridge, unde a studiat pentru un timp sub îndrumarea lui Fred Hoyle, cel mai distins astronom englez al vremii.
În 1963, Hawking a început să aibă primele simptome ale sclerozei amiotrofice laterale (ALS) sau boala lui Lou Gehrig, un tip de boală a neuronului motor, care în cele din urmă îi va afecta tot controlul neuromuscular, menţionează site-ul www.hawking.org.uk. Deşi medicii au prezis că Hawking nu va supravieţui mai mult de doi sau trei ani, el şi-a pierdut treptat utilizarea braţelor, picioarelor şi vocea, până când a fost aproape complet paralizat şi tetraplegic.
În 1965, a participat la un curs al matematicianul englez Roger Penrose, care elaborase recent o lucrare inovatoare pe tema singularităţii spaţio-temporale. Hawking, cu o vigoare reînnoită, s-a angajat în studiul astronomiei teoretice şi cosmologice, în special în domeniul găurilor negre şi singularităţii.
Un punct de cotitură în viaţa sa, a avut loc tot în 1965, atunci când s-a căsătorit cu Jane Wilde. Cei doi au avut împreună trei copii: Robert (1967), Lucy (1969) şi Timothy (1979). Cu ajutorul soţiei şi cu cel al îndrumătorului său de doctorat, Dennis Sciama, Hawking şi-a finalizat doctoratul şi a devenit cercetător şi, mai târziu, membru al corpului de cercetători al Gonville şi Caius College, Cambridge.
Între 1968 şi 1973, s-a alăturat echipei din cadrul Institutului de Astronomie din Cambridge, unde a început să aplice legile termodinamicii asupra găurilor negre prin intermediul unei matematici foarte complicate. La sfârşitul anilor '60, Hawking împreună cu colegul şi prietenul sau, Roger Penrose, au aplicat un nou model de complex matematic, care l-au creat din Teoria Generală a Relativităţii a lui Albert Einstein, în cercetările lor.
Stephen Hawking a lucrat la legile fundamentale care guvernează universul. Cu Roger Penrose, el a arătat ca teoria generala a relativităţii lui Einstein a presupus ca spaţiul şi timpul ar avea un început în Big Bang şi un sfârşit în găurile negre (1970). Site-ul www.hawking.org.uk precizează că aceste rezultate au indicat necesitatea unificării relativităţii generale cu teoria cuantică, cealaltă mare dezvoltare ştiinţifică a primei jumătăţi a secolului al XX-lea. O consecinţă a unei astfel de unificări pe care a descoperit-o a fost că găurile negre nu ar trebui să fie complet negre, ci ar trebui să emită radiaţia "Hawking" şi, în cele din urmă, să se evapore şi să dispara (1974). O altă presupunere este că universul nu are nicio margine sau limită în timp imaginar. Aceasta ar însemna că felul în care a început universul a fost complet determinat de legile ştiinţei.
În colaborare cu Brandon Carter, Werner Israel şi David Robinson, Hawking a furnizat o dovadă matematică pentru aşa-numita "No-Hair Theorem" a lui John Wheeler, potrivit căreia gaura neagră este descrisă în întregime de către cele trei proprietăţi (masa, momentul cinetic şi sarcina electrică), şi a propus cele patru legi ale mecanicii găurilor negre, similare cu cele patru legi clasice ale termodinamicii. După analiza emisiilor de raze gamma, el a sugerat, de asemenea, că găurile primordiale sau "găurile negre mini" ar fi fost formate după Big Bang.
În 1973 Hawking a părăsit Institutul de Astronomie, Departamentul de Matematică Aplicată şi Fizică Teoretică, iar un an mai târziu se afla în imposibilitatea de a se hrăni sau a coborî din pat, discursul său devenind extrem de neinteligibil.
În acelaşi an, 1974, Hawking şi Iacov Bekenstein au arătat că găurile negre nu sunt de fapt complet negre, şi că acestea ar trebui să creeze şi să emită termic particule sub-atomice, cunoscute astăzi ca radiaţia Hawking, până când în cele din urmă îşi epuizează energia şi se evaporă, potrivit www.ro.biography.name. Acest lucru a dus la aşa-numitul "Paradox al Informaţiei" sau "Paradoxul lui Hawking", prin care informaţia fizică (ceea ce înseamnă identitatea şi proprietăţile particulelor distincte), pare a fi complet pierdută în univers, în contradicţie cu legile acceptate ale fizicii.
La vârsta de 32 de ani, a fost ales ca unul dintre cei mai tineri membri ai Societăţii Regale. În 1979 a fost numit profesor Lucassian de matematică la Universitatea Cambridge, post ce l-a deţinut timp de 30 de ani, până la pensionare. În 1982, a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE).
Trei ani mai târziu, în 1985, s-a îmbolnăvit de pneumonie şi a suferit o intervenţie de traheotomie, care l-a lăsat în imposibilitatea de a vorbi, dar numeroşi prieteni au colaborat la construirea unui dispozitiv care i-a permis să scrie pe un calculator cu mişcări mici ale corpului, şi apoi să vorbească ceea ce a scris, folosind un sintetizator de voce.
În 1988, a devenit cunoscut pentru publicul larg, după ce a publicat primul său best-seller, "O scurtă istorie a timpului". Opiniile lui Hawking cu privire la existenţa lui Dumnezeu au făcut obiectul a numeroase dezbateri, în momentul publicării acestei cărţi, în care el se susţinea că descoperirea unei "Teorii a Totului", ne-ar permite să "cunoaştem ce este în mintea lui Dumnezeu".
În 1989, a fost numit Companion de Onoare al CBE. A acumulat 13 diplome de onoare, precum şi multe alte premii şi medalii, printre care Premiul Albert Einstein, cel mai prestigios din fizica teoretică.
În 1991, s-a despărţit de soţia sa, iar patru ani mai târziu s-a căsătorit cu asistenta lui, Elaine Mason, de care a divorţat în 2006.
După ce în 2001 a publicat o nouă carte, "Universul într-o coajă de nucă", în 2003 s-a îmbolnăvit din nou grav de pneumonie.
În anul 2004 Hawking a inversat dramatic una dintre afirmaţiile sale controversate anterioare, cu privire la găurile negre (care distrug tot ceea ce cade în ele şi că nu se pot recupera informaţii dintr-o gaură neagră), susţinând că noile descoperiri ar putea ajuta la rezolvarea aşa-numitului "Paradox al informaţiei", după cum arată site-ul www.ro.biography.name. În noua sa definiţie despre găurile negre, orizontul evenimentului nu este atât de bine conturat, şi o gaură neagră nu poate ascunde complet tot în ea din exterior, îmbrăţişând conceptul de multivers, pentru a ajuta la explicarea conservării informaţiei în găurile negre. Anul următor, a publicat o carte despre istoria timpului, "O mai scurtă istorie a timpului", iar în 2009, a fost decorat cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă din Statele Unite ale Americii.
În 2010, în cartea sa, "The Grand Design", afirma fără echivoc inexistenţa lui Dumnezeu: "creaţia spontană este motivul pentru care există mai degrabă ceva decât nimic; De ce există universul?; De ce noi existăm? Nu este necesar să-l invocăm pe Dumnezeu pentru a pune un univers în mişcare", schimbându-şi astfel ideile pe care le avea cu peste 20 de ani în urmă, în care susţinea existenţa lui Dumnezeu, potrivit www.ro.biography.name. De asemenea Hawking mai afirma că fizica modernă ca ştiinţă nu trebuie să lase niciun loc lui Dumnezeu în ecuaţia apariţiei Universului, iar ştiinţa poate explica singură originea tuturor lucrurilor.
Casa Regală a reconfirmat statutul de Furnizor pentru Sonimpex Topoloveni. Recunoașterea înaltei calități a alimentelor funcționale Topoloveni și Topoloveana a început în anul 2010, iar la fiecare trei ani s-a reactualizat acest Titlu care înnobilează pe orice furnizor și îl obligă să păstreze această calitate pentru produsele sau serviciile pe care le oferă.
Primul Titlu de Furnizor al Casei Regale a fost acordat chiar de către Majestatea sa Regele Mihai I al României, pentru Magiunul din prune Topoloveni și ulterior furnizorul a fost acceptat cu toate alimentele funcționale Topoloveni și Topoloveana, magiunuri, dulcețuri din legume, fructe, petale de flori, toate fără zahăr adăugat, zacuște, pastă /bulion din roșii. Dulceața Topoloveana a revoluționat industria alimentară internațională prin înlocuirea siropului din zahăr cu suc natural din mere, ridicând astfel calitatea nutrițională.
Aprecierea produselor noastre de Casa Regală a României a avut la bază și faptul producătorul folosește ingrediente proaspete românești dezvoltând astfel pe verticală agricultura românească.
Tradiția românească reprezintă cea mai importantă calitate pentru Casa Regală a României. Vor rămâne ca motto existențial, cuvintele Majestății Sale Regele Mihai I al României ”am împrumutat o țară pentru urmașii mei”. Pentru noi, Sonimpex Topoloveni este însuși modul de a exista. Pentru a promova rețeta Magiunului din prune Topoloveni, cu origini din anul 1914 , am depus toate eforturile intelectuale și financiare și nu vom permite nimănui să ia în derâdere moștenirea valoroasă a minunatului popor român. Ne-am câștigat dreptul de a folosi aceste vorbe deoarece am demonstrat patriotismul prin fapte, nu demagogic. Regretăm că există ”colegi” în industria alimentară care îl sacrifică pe consumator în favoarea buzunarului propriu.
Noi, Sonimpex Topoloveni, o societate foarte mică, am promovat o Românie așa cum ne dorim să fie și am muncit ca să o aducem la standardul pe care l-am considerat onorant poporului român.
Am reușit, pentru prima dată în România să impunem o Indicație Geografică Protejată, o Normă pentru ingredientele magiunului din prune , am obținut nenumărate premii internaționale la Institute Internaționale de Gust și Calitate din Bruxelles sau Great Taste în Marea Britanie. De-a lungul timpului, Magiunul de prune Topoloveni a obținut certificări multiple, cum ar fi Cod Operator NATO, certificat Kosher sau certificat HALAL. În domeniul calității nutriționale deosebite, s-a efectuat un studiu clinic la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N.C.Paulescu, ale cărui concluzii arată că “Magiunul de prune Topoloveni poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat, respectând indicațiile medicului curant”. Dulceața Topoloveana este premiată pentru gust și calitate atât de către International Taste and Quality Institute Bruxelles— cu stele de aur, cât și de Monde Selection— cu medalii de argint și bronz.
Așteptăm ca instituțiile statului să ne asigure protecția împotriva concurenței neloiale , împotriva falsificatorilor magiunului din prune care astăzi fac ”propria lege” în România , împotriva celor care utilizează în mod ilegal toponimul Topoloveni ca reclamă pentru vânzare - Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei Sonimpex Serv Com Topoloveni.
Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.