Dragnea laudă producția record de grâu, Egiptul ne respinge 60.000 de tone

By August 22, 2017 1347

Liviu Dragnea, liderul PSD, aflat în vizită în țară împreună cu ministrul Agriculturii Petre Daea, a anunțat că România a depășit anul acesta 10 milioane de tone la producția de grâu și a înregistrat și cea mai mare producție de rapiță din istoria țării, de 1,7 milioane de tone.

Acesta susține că nu numai vremea "foarte bună pentru agricultură", a contribuit la aceste producții, ci și subvențiile alocate la timp către fermieri. 2,7 miliarde de euro — din care 2,2 miliarde de euro de la UE au intrat efectiv în țară și au fost utilizați de fermieri.Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producția totală de grâu, secară și triticale a fost anul acesta de circa 10 milioane tone, de pe o suprafață recoltată de 2 milioane de hectare, producția medie fiind de 4.800 de kilograme pe hectar. La rapiță, s-au recoltat peste 1,6 milioane de tone. Producția de orz și orzoaică a totalizat 2 milioane de tone.
Anul trecut, producția de grâu a României a crescut cu circa 7% față de 2015, până la 8,4 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiță a fost obținută o cantitate de aproape 1,2 milioane de tone.

Egiptul ar putea refuza 63.000 de tone de grâu din România pentru că a găsit mac în cantitatea achiziționată
Partea proastă este că Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, analizează o posibilă respingere a unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România care a ajuns în portul Safaga de la Marea Roşie, au declarat luni pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, Autoritatea sanitar veterinară din Egipt a identificat seminţe de mac în grâul din România, achiziţionat de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean.

Dacă va fi re-exportată, aceasta va fi prima livrare de grâu achiziţionată de GASC căreia îi va fi refuzat accesul într-un port egiptean după refuzarea unei livrări de grâu din Franţa în anul 2015 pe motivul conţinutului ridicat de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.)., refuz care a provocat o dispută care s-a întins pe durata unui an cu privire la cerinţele care trebuie respectate de grâul importat de Egipt.

O altă sursă a precizat pentru Reuters că o decizie finală cu privire la grâul românesc va fi luată marţi. 'Unele tipuri de seminţe de mac nu pot fi eliminate prin cernere aşa că grâul va trebui să fie respins', a declarat sursa.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.