Grevă la Finanțe! Răspunsul șefului de la ANAF

Aproximativ 22.000 de salariați ai sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice, inclusiv cei din Argeș, participă astăzi, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reacție la proiectul legii salarizării, care duce la tăieri de salarii.
La protest participă salariați din toate județele țării, inclusiv municipiul București, aceștia solicitând Ministerului Finanțelor Publice și Guvernului revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea și importanța activității Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate (ANAF, direcții generale regionale ale finanțelor publice, etc).
"Acțiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanșate de salariați și se pot întinde pe o perioadă nedetarminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul.
Salariații Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare.
Guvernul României decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 lei, dublu față de un salariat al sistemului Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiție mai realistă, corectă și cu efecte în timp, care ar duce la atragerea și păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face față noilor cerințe în implementarea politicii fiscale.
Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităților în a găsi soluții i-a determinat pe salariați să reacționeze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăși punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării", se arata intr-un comunicat de presa al sindicatului de la ANAF.

Răspunsul șefului de la ANAF

Conducerea ANAF a subliniat că a purtat discuții cu liderii de sindicat și a evidențiat faptul că a depus la guvern propunerile legate de menținerea sporului de 15% în textul legii unice de salarizare. "Nemultumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizării. Am avut deja discutii cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicările. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepantelor si al mentinerii sporului de 15%. În mod onest si deschis suntem în dialog permanent cu acestia. Le solicit si pe aceasta cale să îsi reia lucrul si îi asigur că în calitatea mea de presedinte voi face demersurile necesare pentru ca nemultumirile lor să fie auzite si să găsim solutii în vederea bunei functionări a activitătii institutiei", a declarat dl Bogdan Nicolae Stan, presedintele ANAF.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.