Oltchim se vinde pe bucăți. Ministerul vrea ca privatizarea să fie finalizată anul acesta

By August 24, 2016 1283

Deși demersurile au fost începute încă de pe vremea când Andrei Gerea era ministru al Economiei, abia acum s-a început procesul de privatizare al Oltchim. Compania vâlceană a anunțat în cursul zilei de marți că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societății, grupate în nouă pachete de active, potrivit unui comunicat al companiei către Bursa de Valori București (BVB). Compania speră să finalizeze procesul de privatizare până la sfârșitul acestui an. La acest moment se are în vedere o ofertă de 9 astfel de pachete de active. Deci nu în sistem integrat, Oltchim cu Arpechim, așa cum intenționase și pornise procedura Andrei Gerea.
Compania de stat Oltchim, aflată în insolvență de peste 3 ani, va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societății, grupate în mai multe pachete, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori București (BVB).
Părțile interesate sunt invitate astfel să depună scrisori de interes pentru achiziționarea pachetelor scoase la vânzare până la data de 30 septembrie, se precizează în raportul către BVB.
Selecția cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, compania estimând că procesul de selecție va fi finalizat până la sfârșitul anului 2016.
Oltchim a intrat în insolvenţă, în ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane euro.
Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania cu 2.000 de salariați.
La începutul lui 2016, Oltchim a primit trei scrisori de intenție pentru privatizare din partea unei companii din China și a două din România, dar negocierile au eșuat.
Unul dintre cei interesați de preluarea combinatului la acel moment era omul de afaceri Ştefan Vuza. În 2012, Ştefan Vuza a pierdut licitaţia pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a fost câştigată de Dan Diaconescu, dar Oltchim a rămas nepreluat, pentru că Diaconescu nu a venit cu banii pe care i-a promis.
Anularea datoriilor a adus Oltchim un profit uriaș în 2015. Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a avut anul trecut un profit net preliminat de 2,308 miliarde lei, determinat de anularea datoriilor, de la pierderi de 459,32 milioane lei în anul 2014.
Comisia Europeană a lansat în aprilie o investigaţie aprofundată împotriva României, referitoare la ştergerea de datorii ale Oltchim şi continuarea aprovizionării acesteia de către companii de stat, în pofida înrăutăţirii situaţiei financiare, pentru a analiza dacă aceste acţiuni respectă reglementările comunitare în domeniul ajutoarelor de stat
Un rezultat de la Comisia Europeană în ceea ce priveşte investigaţia demarată în cazul combinatului chimic ar putea veni între 20-25 septembrie, iar negocierile cu potenţialii investitori interesaţi de Oltchim au fost suspendate până la acel moment, a declarat recent unul din administratorii judiciari ai companiei.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări nete mai mari cu aproape 4%, în sumă de 378,13 milioane lei (84 milioane euro). În primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vânzări nete de 364,6 milioane lei.
Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producţie.
Oltchim este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei. Statul român deţine un pachet de control de 54,8% în cadrul societăţii.
 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.