România, îngropată în datorii: 44 miliarde de euro împrumutați într-un an!

Guvernanții se tot laudă că avem una din cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană după pandemie, însă această creștere este bazată exclusiv aproape pe împrumuturile luate la cele mai mari dobânzi accesate de un stat membru UE. Datoria publică a ajuns la 50% din PIB. Guvernele Orban și Cîțu au făcut împrumuturi de aproximativ 44 miliarde de euro, bani despre care nimeni nu știe pe ce au fost cheltuiți. La finalul lunii aprilie, datoria publică era de 526,6 miliarde de lei, adică peste 107 miliarde de euro.

Suma echivalează cu jumătate din PIB-ul estimat pentru anul în curs, mai exact, un procent de 49,9% din Produsul Intern Brut pe 2021.

Concret, Guvernul Cîţu a adăugat la datoria publică vreo 44 de miliarde de euro. La asta se vor mai adăuga încă 20 de miliarde de euro, prin PNRR. Adică, 1.300 de euro pe secundă. Unde s-au dus toţi aceşti bani? Nimeni nu știe cu exactitate. Analiştii economici spun că nu s-au făcut nici măcar investiţii, iar, potrivit legii, după 50% datorie publică din PIB, Guvernul e obligat să facă reduceri masive de chleutieli. Adică, intrăm în recesiune.

Reamintesc că România a avut anul trecut un deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.