România obligată să dea banii înapoi integral și imediat celor care au plătit taxele auto. Riscă amenzi uriașe de la UE

România primeşte un nou avertisment dur din partea Comisiei Europene. Ţara noastră riscă amenzi usturătoare dacă nu le dă banii înapoi celor care au plătit taxele auto. Şi nu în tranșe, ca acum, ci imediat şi integral. Autorităţile române au două luni la dispoziţie să vină cu explicaţii şi măsuri concrete pentru a evita sancţiunile. Specialiştii spun însă că sunt şanse mici ca statul să aibă fonduri suficiente. Autorităţile române au la dispoziţie un timp limitat pentru a se conforma regulilor europene. Altfel riscă sancţiuni usturătoare pentru că au tărăgănat restituirea taxelor auto încasate ani la rând.

″Autoritățile române au la dispoziţie două luni pentru a comunica Comisiei Europene ce măsuri au luat pentru restituirea taxei auto integrală şi imediată”, spune Ștefan Turcu, purtător de cuvânt reprezentanța CE în România, citat de Pro TV.
În cazul în care Comisia Europeană constată că ţara noastră tot nu şi-a îndeplinit obligaţiile, atunci Bruxellesul acordă încă două luni de graţie după care poate cere penalizări.

Avertismentul Comisiei Europene vine după ce abia de curând autorităţile de la noi au decis să simplifice procedura prin care oamenii pot cere returnarea taxei auto plătite. Ințial, tot cei care cereau returnarea banilor erau puşi să ducă la Fisc tot felul de acte doveditoare - de la cartea de identitate a maşinii până la certificatul de înmatriculare şi dovada plăţii. Acum e nevoie de o simplă cerere pe care o puteţi descărca de pe site-ul ANAF sau pe care o puteţi găsi la Fiscul de care aparţineţi.
În practică, după ce depun cererea, oamenii aşteaptă ca Fiscul să le spună dacă cererea le-a fost aprobată şi mai ales, când vor primi banii înapoi.
Cei care vor să-şi recupereze taxa auto mai au timp până pe 31 august. Statul trebuie să dea înapoi 6 miliarde şi jumătate de lei, însă până acum a restituit puţin peste 1 miliard şi jumătate. Pentru anul acesta, bugetul alocat restituirilor este de 845 milioane de lei, conform Pro TV.

 

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.