Schimbări majore pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus din 2022

Start pentru Rabla Clasic și Rabla Plus. În premieră, ambele vin cu noutăți. Prima de casare a unei mașini va fi de 6.000 de lei. Dar dacă autovehiculul care urmează să fie predat este mai vechi de 15 ani, atunci se mai acordă un bonus de 1.500 de lei. Pentru prima dată după mulți ani vor putea fi folosite două prime de casare la cumpărarea unei mașini noi. În premieră, cine vrea o mașină electrică va fi obligat să predea una veche la schimb.
Rabla Clasic și Rabla Plus, ediția 2022, vin cu noutăți la mai multe capitole. Față de anul trecut, prima de casare a fost redusă acum la 6.000 de lei, dar dacă mașina care urmează să fie casată are o vechime mai mare de 15 ani, atunci valoarea ei devine 7.500 lei. O altă modificare are legătură cu vechimea mașinilor uzate acceptate în program. Acestea trebuie să aibă cel puțin șase ani de la data primei înmatriculări în România sau de la data fabricației. Anul trecut, vechimea acceptată era de opt ani. 2022 vine și cu posibilitatea utilizării a două prime de casare.

O altă noutate vizează programul Rabla Plus. De data aceasta, cine vrea să beneficieze de ecobonusul de 45.000 de lei, respectiv 20.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini verzi, este obligat să predea la schimb o rablă, pentru care va mai primi încă o primă de 1.500 lei, dacă mașina predată are o vechime mai mare de 15 ani și normă de poluare cel puțin Euro 3.

Și în cazul mașinilor electrice, și în cazul celor hibrid plug-in pot fi predate la schimb două autoturisme vechi. În schimbul lor, pe lângă Ecotichetele de 45.000 de lei în cazul mașinilor electrice, respectiv 20.000 de lei în cazul celor hibrid, viitorii proprietari vor mai primi o primă de casare de 3.000 de lei și încă două ecobonusuri de vechime de 1.500 lei fiecare. Pe de altă parte, pe termen lung, autoritățile iau în calcul scoaterea unui sfert de mașini vechi de pe șosele. Proprietarii lor ar urma să primească 3.000 de lei și nu vor fi obligați să cumpere o mașină nouă la schimb.

Cine are în plan cumpărarea unei mașini noi în următoarea perioadă, prin programele Rabla sau nu, are nevoie de multă răbdare. Criza mondială de semiconductori întârzie livrarea autoturismelor.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost lansate acum 18 ani. În toți acești ani, peste 700.000 de autoturisme au fost cumpărate cu finanțare de la stat. Anul trecut, cu sprijin de la stat, au fost cumpărate în jur de 80.000 de mașini noi. Condițiile anunțate anul acesta rămân valabile până În 2024.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.