Speranțe pentru Arpechim. Anunțul făcut de un mare om de afaceri pentru Oltchim

By Martie 17, 2016 1748

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a avut anul trecut un profit net preliminat de 2,308 miliarde de lei, determinat de anularea datoriilor. Și, recent, un anunț interesant a apărut în presa națională.
Chimcomplex Borzești, companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunţat că a finalizat auditarea Oltchim şi că se pregăteşte pentru depunerea unei oferte în vederea preluării activelor funcţionale ale combinatului de la Râmnicu Vâlcea, se arată într-un comunicat al companiei, notează Adevărul.
„În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialiști din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA – cel mai mare trader internațional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, E.ON Germania – divizia producție energie electrică, Raiffeisen Bank și fonduri de investiții. În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunțat că se pregătește să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcționale ale Oltchim“, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

În acest sens, președintele Consiliului de Administrație al SC Chimcomplex SA Borzești, Virgiliu Băncilă, a convocat luni Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA), în vederea aprobării și participării societății la procesul de achiziționare a activelor Oltchim. Chimcomplex, împreună cu Oltchim, ar urma să înfiinţeze Compania Națională de Chimie, companie ce va repoziționa România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forța comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate.

La finele lunii ianuarie, reprezentanții Oltchim au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că au primit trei scrisori de intenție pentru privatizare din partea unei companii din China și a două din România. „Compania chineză Junlun nu și-a pierdut interesul pentru a achiziționa Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului și ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există și vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea“, a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.
În plus, mai există alte două firme românești interesate de preluarea combinatului, a adăugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat să dea vreun nume, însă a precizat că este vorba despre un consorțiu de companii și de o firmă de pe piața de capital.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.