Extrema stângă a câștigat în Grecia și va da premierul: Jos austeritatea!

By Ianuarie 25, 2015 1959

Rezultatul alegerilor legislative de duminică din Grecia pare a indica “o victorie istorică” pentru Syriza și reprezintă ‘un mesaj pentru Europa’, a declarat purtătorul de cuvânt al formațiuni stângii radicale, Panos Skourletis, după ce un exit-poll realizat de mai multe institute relevă un avans de peste 8 puncte procentuale pentru partidul lui Alexis Tsipras, relatează agențiile internaționale de presă.

În ciuda promisiunilor și speranțelor, FMI a transmis un mesaj clar: Grecia nu va benficia de tratament preferențial, trebuie să respecte angajamentele din zona euro. Mai mult, înainte de alegeri, Angela Merkel, cancelarul german, amenința că este pregătită pentru o excludere din zona euro a Greciei dacă aceasta nu va respecta regulile jocului.


“Pare o victorie istorică” și este “un mesaj care nu îi vizează numai pe greci, ci întreaga Europă, și aduce o ușurare”, a declarat, la postul de televiziune Mega, Skourletis, după publicarea exit-poll-ului.

Victoria a fost salutată de o explozie de bucurie la sediul Syriza, în centrul Atenei. Syriza, partidul stângii radicale anti-austeritate, a devansat cu peste opt puncte procentuale partidul de dreapta aflat la putere la alegerile legislative anticipate de duminică din Grecia, conform unui exit-poll comun realizat de mai multe institute de sondare a opiniei publice.

Diferența ar fi de 8,5 până la 16,5 puncte procentuale, cu mult peste ultimele sondaje, la acest scrutin crucial pentru Grecia și pentru UE.

Partidul lui Alexis Tsipras, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, și renunțarea la măsurile de austeritate, ar fi obținut între 35,5% și 39,5%, în timp ce Noua Democrație, formațiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27%. Syriza ar obține astfel între 145 și 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută.

Dacă datele de la exit-poll se vor confirma, Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, ar urma să devină cel mai tânăr premier al țării din ultimii 150 de ani.

Cancelarul german Angela Merkel este pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro dacă stânga radicală va repune în discuţie măsurile de austeritate din această ţară. Mai mulţi oficiali UE, printre care ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble şi omologul său olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat în ultimele zile Grecia în privinţa riscurilor la care statul se expune în cazul în care deviază de la programul economic şi fiscal agreat cu Troica creditorilor.

Mai mult, un eventual eşec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista ţărilor eligibile pentru accesarea de finanţări de la Banca Centrală Europeană prin noul program de achiziţii de active din zona euro, program al cărui valoare totală este de aproape 1.100 miliarde de euro şi care include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale.

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.