Imagini terifiante la granița României. Rusia a invadat Ucraina. Ce face România

Vladimir Putin a anunțat joi dimineața, cu puțin înainte de ora 05.00, că Rusia va conduce o operațiune militară specială în Ucraina. Anunțul a fost televizat. Mii de oameni din Ucraina, aflați în apropiere de granița cu România, au venit în țara noastră pe jos. Un avion de luptă al armatei de Ucraina care a avut probleme tehnice a fost interceptat de două avioane militare F 16 și condus pentru a ateriza pe aeroportul din Bacău.
Imediat după anunțul lui Vladimir Putin privind declanșarea unei ofensive militare în Ucraina, au început bombardamentele, inclusiv la Kiev. Ucraina a fost atacată prin mai multe granițe, a anunțat serviciul de frontieră de stat ucrainean, joi dimineață. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a introdus legea marțială. Apărarea aeriană a anunțat că a doborât mai multe avioane rusești.

Au fost raportate atacuri care au generat explozii în Kiev, Mariupol, Harkiv, Odesa, Dnipro, Kramatorsk şi Ivano Frankivsk, au declarat surse locale citate de BBC News.

Coloane de tancuri au pătruns în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, dar şi în sudul Ucrainei, dinspre Crimeea, şi în nord, dinspre Belarus.

Bilanţul preliminar al victimelor este de cel puțin opt morți, dar un oficial din cadrul Ministerului de Interne de la Kiev a avertizat că, probabil, bilanţul este de sute de morţi, în rândul membrilor armatei ucrainene.Ședință de urgență a CSAT
În România, președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul în care Rusia a atacat Ucraina, joi dimineață. În acelaşi timp, Armata României a activat punctele militare de comandă, iar ministrul de Externe Borgdan Aurescu a anunţat că va cere NATO activarea Articolului 4 din Tratat, care intră în vigoare când este ameninţată integritatea teritorială a unui stat membru.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță pe Twitter că România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune stabilirea unui sistem de consultare între aliații NATO, potrivit unui comunicat. Polonia şi statele baltice au anunţat de asemenea că vor cere activarea Articolului 4 din Tratat.

Rusia și Belarus au atacat Ucraina. Armata ucraineană a anunțat că a doborât 5 avioane și un elicopter rusesc
"Am luat decizia de a desfășura o operațiune militară specială cu scopul de a proteja oamenii care de 8 ani suferă persecuții și suferă de pe urma genocidului aplicat de regimul de la Kiev. Vom avea drept obiectiv demilitarizarea Ucrainei", a declarat Putin.
Cu două ore înainte de primii zori, Rusia a invadat Ucraina. Președintele Vladimir Putin a apărut la postul național de televiziune și a făcut anunțul declanșării operațiunii militare chiar în timpul unei reuniuni extraordinare, începute la 04.30, a Consiliului Național de Securitate al Națiunilor Unite. Secretarul general al ONU tocmai îl rugase, adresându-i-se direct și "din toată inima": "Domnule președinte Putin, opriți-vă trupele de la a ataca Ucraina. Dați păcii o șansă! Prea mulți oameni au murit deja".
Potrivit lui Gerashchenko, centrele de control, cum ar fi aerodromurile și cartierele generale militare, sunt lovite de bombardamente la Kiev și la Harkov. A fost deschis foc de artilerie de-a lungul graniței. Aeroportul din Bila Tserkva, aflat la aproximativ 100 de km sud de Kiev, este bombardat. Se semnalează bombardamente și la Dnipro. Vehicule militare ruse au pătruns în Ucraina prin Crimeea, potrivit unui videoclip difuzat de poliția de frontieră ucraineană. Nu este clar din ce punct de trecere a frontierei intră vehiculele în Ucraina - Chongar în est sau Kalanchak în vest.
Ucraina a închis granițele. Nu mai permite nici intrarea, nici ieșirea din țară și suspendă toate zborurile civile. Coloane de mașini părăsesc Kievul.
Între timp, armata ucraineană a anunțat că a doborât 5 avioane și un elicopter rusesc

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.