La cinci ani de la decizia Curții Permanente de Arbitraj a Națiunilor Unite (APC), situația din Marea Chinei de Sud continuă să fie tensionată

Politica expansionistă a Chinei se manifestă nu doar din punct de vedere economic, ci și teritorial. Și, dacă partea economică a atras mult mai devreme atenția marilor puteri mondiale, unele națiuni luănd deja măsuri de protecție, agresivitatea teritorială a fost mai puțin mediatizată în zona Europei, de exemplu. Pe măsură ce tensiunea din regiune tinde să escaladeze ca urmare a activităților RP Chineze, inclusiv structuri al Uniunii Europene au început să reacționeze, alături de NATO și SUA.
Tribunalul Arbitral APC a emis, la 12 iulie 2016,  o sentință prin care respinge cererile de suveranitate ale Chinei asupra zonelor maritime din așa-numita „linia în nouă puncte” (acoperind 80% din Marea Chinei de Sud). În esență, decizia APC stipulează că insulele stâncoase plutitoare sau scufundate, care nu pot susține viața normală a unei comunități rezidențiale, cum ar fi arhipelagurile Paracel şi Spratly, nu pot fi considerate caracteristici naturale cu Zona economică exclusivă (ZEE) de 200 de mile marine și o mare teritorială de 12 mile marine. Prin urmare, revendicarea suveranitătii asupra aproape întregii Mării Chinei de Sud în limita „liniei in nouă puncte” a R.P. Chineze este complet ilegală și nu are nicio valoare.
Hotărârea Tribunalului Arbitral deschide astfel calea pentru o soluție pe termen lung a litigiului din Marea Chinei de Sud. Prin decizia APC, Marea Chinei de Sud are o mare teritorială internațională deschisă care să conducă la libertatea de navigație și de trafic aerian în zonă.
Așa cum am menționat încă de la început, tensiunile din această regiune încă nu dau nici un semn de reducere. R.P. Chineza continuă să ia măsuri pentru consolidarea puterii în Marea Chinei de Sud. Toate aceste desfășurări de forțe au avut un slab ecou mediatic, în Europa vorbindu-se mai degrabă despre alte teme.

În ciuda deciziei Tribunalului Arbitral, recent, pe 22 ianuarie 2021, R.P. Chineză a adoptat Legea Pazei de Coastă, oferind gărzii sale de coastă dreptul de a trage asupra navelor străine în apele revendicate de Beijing. Mai mult, China a emis și o interdicție de pescuit în Marea Chinei de Sud în perioada 1 mai - 16 septembrie în apele care includ o parte din Golful Tonkin și Insulele Paracel din R.S. Vietnam.
Din martie până în mai, R.P. Chineză a trimis peste 220 de nave pentru a opera în clusterul insulei Sin Cowe (insula Sinh Ton) din arhipelagul Spratly. Anterior, R.P. Chineză a aplicat și strategia de utilizare a energiei în Marea Chinei de Sud, desfăsurând numeroase activități de control a Mării Chinei de Sud, adoptând un pachet de legi și înființând unități administrative pentru zonele pe care le revendică unilateral, extinzând caracteristicile naturale, pe care le ocupă prin recuperare, militarizare, patrularea pentru a descuraja alte țări etc., escaladarea tensiunilor din regiune, atragerea atenției publicului international.

Filipine și RS Vietnam condamnă expansiunea Chinei și cer o rezolvare pașnică
    

Nevoite fiind să facă față ofensivei chineze în regiune, mai multe state au reacționat. Astfel, având în vedere aceste tensiuni, reprezentantul Ministerului de afaceri externe din Filipine a emis o notă de protest, spunând că activitățile R.P. Chineze în Marea Chinei de Sud creează o atmosferă de instabilitate, dăunând promovării păcii și stabilitătii în regiune.
Într-o rezoluție publicată în 26 aprilie, senatorii filipinezi au criticat „activitățile ilegale” ale R.P. Chineze în Marea Chinei de Sud, condamnând Beijingul pentru desfășurarea navelor militare în apele Filipineze, pentru nerespectarea dreptului internațional, inclusiv a Convenției Organizației Națiunilor Unite din 1982 privind dreptul mării (UNCLOS) și a Deciziei Tribunalului 2016, precum și pentru că poluează mediul marin și distruge recifurile de corali.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al R.S. Vietnam, Le Thi Thu Hang, a afirmat că activitățile navelor R.P. Chineze din arhipelagurile Spratly au încălcat suveranitatea Vietnamului și a cerut R.P. Chineze să oprească această încălcare.
„Este necesar să reiterăm faptul că R.S. Vietnam are un temei juridic complet și dovezile istorice pentru a-și afirma suveranitatea asupra insulelor Spratly, în conformitate cu dreptul internațional. În calitate de stat maritim și membru al Convenției Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării (UNCLOS) 1982, R.S. Vietnam beneficează suveranitate, drepturi suverane și jurisdicție asupra zonelor sale maritime, așa cum este stabilit de Convenție", a declarat purtătorul de cuvânt Le Thi Thu Hang.
R.S. Vietnam continuă să solicite ca părțile afiliate să soluționeze disputele prin dialog și pace, pe baza dreptului internațional, în special UNCLOS 1982 pentru a genera interese comune, mai ales că Marea Chinei de Sud este o linie maritimă de salvare a lumii, având o valoare strategică în termeni de economie, comerț, apărare - securitate, precum și geopolitică.SUA și NATO: Acțiunile Chinei dăunează libertății de navigație în Marea Chinei de Sud
    

Vietnamul și Filipine nu au rămas însă singure în acest efort de a-și apăra drepturile. Recent, reprezentantul Ambasadei SUA în Filipine a declarat că „R.P. Chineză folosește miliția maritimă pentru a intimida și provoca alte țări. Acest lucru subminează pacea și securitatea din regiune” și a completat că Statele Unite vor fi alături de Filipine. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că acțiunile R.P. Chineze din ce în ce mai agresive contestă ordinea internațională bazată pe reguli și dăunează libertătii de navigație în Marea Chinei de Sud.

UE: Prezența navelor chineze în zonă amenință pacea și stabilitatea în regiune
    

Într-o declarație adresată Serviciului European de Acțiune Externă, UE a subliniat că prezența navelor R.P. Chineze în Batou Shoal amenință pacea și stabilitatea în regiune. În același timp, Declarația a afirmat că UE sprijină procesul condus de ASEAN către un Cod de conduită în Marea Chinei de Sud (COC), în deplină conformitate cu dreptul internațional, în special UNCLOS din 1982, în beneficiul tuturor părților. R.P. Chineză a refuzat o dată să participe la procesul de arbitraj legat de cazul Filipinelor și până acum a respins hotărârea Curții.


Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.