Tancurile rusești în Kiev. Lupte grele în capitala Ucrainei

A doua zi de război în Ucraina.  Armata rusă a pătruns în Kiev. A început bătălia decisivă. 137 de soldați și civili au murit și 316 au fost răniți în prima zi a invaziei ruse, a anunțat președintele Volodimir Zelensky joi seară târziu, într-o intervenție televizată. Sute de explozii au făcut din noapte zi la Mariupol. La Harkov s-au dat lupte aprige. Imaginile difuzate pe rețelele de socializare acum erau de neimaginat cu 24 de ore în urmă.
Forțele armate ruse au pătruns în Kiev, a confirmat un oficial ucrainean citat de BBC.  Ministerul Apărării a precizat că inamicul se află în disctrictul Obolon. Armata ucraineană se luptă în prezent cu forțele ruse. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu părăsească casa și să pregătească cocktailuri Molotov. Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului.
 Un oficial din Ministerul de Interne a spus că Ucraina așteaptă un atac masiv al tancurilor rusești vineri și că ziua de astăzi ar putea fi cea mai grea zi a războiului

Anton Herashchenko a precizat că apărătorii Kievului sunt pregătiți să-i întâmpine pe atacatori cu rachete antitanc furnizate de aliații străini.

Ministrul Apărării apreciază ca realistă estimarea că forțele armate ruse vor ajunge astăzi în zona Capitalei. Ministrul a anunțat că militarii ucraineni, deși depășiți numeric, își apără pozițiile pe 4 fronturi.

Potrivit unui alt oficial din domeniul Apărării forțele guvernamentale au reușit să respingă trupele ruse în apropiere de Chernihiv.
Ministrul Internelor de la Kiev, Evgeny Yenin a precizat că un avion Suhoi-27 ucrainean a fost doborât deasupra Capitalei. Ministrul a postat fotografii cu rămășițele unui avion într-o casă care a fost devastată de foc în urma impactului.

Rușii au cuceri Insula Șerpilor. Grănicerii ucrainieni au murit eroic
Președintele Volodimir Zelenski, despre grănicerii uciși de forțele ruse în insula Șerpilor: Toți au murit eroic, nu au cedat. Fiecare dintre ei va fi decorat postmortem cu tilul ”Erou al Ucrainei”.  Toți grănicerii de pe Insula Șerpilor au fost uciși. Transcrierea convorbirii cu militarii ruși de pe vasul care i-a atacat este prezentată în presă: ”Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să depuneţi armele şi să vă predaţi pentru a evita vărsări de sânge şi victime inutile. Altfel, veţi fi bombardaţi!" Grănicerii ucraineni au răspuns echipajului militar aflat în nava inamică: Du-te, dracului, navă rusească!”

Zelenski: Liderilor europeni le este frică să ne ajute
Președinte Volodimir Zelenski susține că liderii europeni se tem să înceapă procesul de aderare al Ucrainei la NATO. Într-un discurs postat, azi-noapte, pe rețelele de socializare, Zelenski spune că nu se teme de agresiunea Rusiei și cere un răspuns clar de la membrii Alianței Nord Atlantice.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că agresiunea neîntreruptă a Rusiei asupra ţării sale arată că sancţiunile impuse Moscovei de Occident nu sunt suficiente, potrivit Reuters.

De asemenea, Zelenski şi-a exprimat regretul că lumea continuă să observe de la distanţă ce se întâmplă în Ucraina. El a făcut aceste declaraţii după ce capitala Kiev a fost lovită de rachete ruseşti la primele ore ale dimineţii de vineri.

"Astăzi am întrebat 27 de lideri europeni dacă Ucraina va face parte din NATO. Am întrebat direct, dar tuturor le este frică, nimeni nu răspunde. Dar nouă nu ne este frică, nu ne este frică de nimic. Nu ne este frică să ne apărăm ţara, nu ne este frică de Rusia, nu ne este frică să vorbim cu Rusia, nu ne este frică să vorbim despre orice, de garanţii de securitate pentru ţara noastră, nu ne este frică să vorbim de neutralitate, nu suntem membri NATO în acest moment. Dar ce garanţii vom primi? Şi cel mai important, care sunt ţările care ne vor oferi aceste garanţii? Rămân în Capitală, familia mea este de asemenea în Ucraina, copiii mei sunt în Ucraina. Familia mea nu este trădătoare, sunt cetăţeni ai Ucrainei. Nu am dreptul să spun unde sunt exact. Potrivit informaţiilor pe care le avem duşmanul m-a marcat drept "ţinta numărul 1", iar familia mea "ţinta numărul 2". Vor să facă rău Ucrainei, în plan politic, distrugând şeful de stat", a spus președintele Volodimir Zelenski.

 Pachet masiv de sancțiuni economie. Unele țări UE se codesc

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene se întâlnesc vineri într-o reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) dedicată invadării Ucrainei de către Rusia, transmite dpa. Cu toate acestea, nu există o poziție fermă din partea tuturor statelor occidentale. Marea Britanie și SUA au anunța cel mai grele sancțiuni economice din istorie împotriva Rusiei, însă unele state membre UE, mai ales cele cu relații comerciale și care beneficiază de gazul rusesc, nu sunt atât de convinse.

Reuniunea este programată să începe la ora 14:00 GMT, iar pe agendă se află discutarea unor noi opţiuni de sprijinire a Ucrainei şi a modului în care Uniunea Europeană ar trebui să trateze pe viitor cu Rusia.

Dacă se reuşeşte finalizarea verificărilor de natură tehnică şi juridică până la prânz, s-ar putea chiar aproba oficial un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei.

Liderii UE au convenit joi asupra unui nou pachet masiv de sancţiuni la adresa Rusiei, care vizează sectoarele energetic, financiar şi al transporturilor.

În primul rând, acest pachet include sancțiuni care vizează 70% din piața bancară a Rusiei și companiile deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării.

În al doilea rând,  este vizat sectorul energiei.. Interdicția se referă la domeniul petrolului și va face imposibilă investiția în modernizarea rafinăriilor rusești.

În al treilea rând, se va interzice vânzarea de aeronave și echipamente către companiile aeriene rusești.

În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii extrem de importante precum cea a semiconductorilor sau la software de ultimă generație.

Al cincilea punct al pachetului de sancțiuni se referă la vize: diplomații și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în UE.

Deși Kievul a cerut Uniunii Europene debranșarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT o decizie în acest sens nu a fost luată, potrivit The Guardian.

 

Sistemul SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este folosit de peste 11.000 de instituții finaciare pentru a emite ordine de plată în siguranță și este cheia livrărilor decapital către sectoarele de gaze și petrol ale Rusiei.
Sursa: TVR

Meteo

Cannot get Pitesti location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.